Mi a szösz JJBOY!
Elliott 5 óta nem chartoltam benne.
Most így néz ki még nálam:
http://postimg.org/image/l0rzdw4u9/
Mit láttál benne Józsi? Olcsó már?
Mi a szösz JJBOY!
Elliott 5 óta nem chartoltam benne.
Most így néz ki még nálam:
http://postimg.org/image/l0rzdw4u9/
Mit láttál benne Józsi? Olcsó már?
(+) A fő számok szintjén az elemzői várakozásokat meghaladó eredményeket közölt az Apple tegnapi gyorsjelentésében. A 43,6 milliárd dolláros árbevétel a menedzsment egy negyedévvel korábbi prognózisát is túlszárnyalta, és éves összevetésben is 11 százalékos bővülést jelent. Az egy részvényre jutó profit 1 százalékkal haladta meg az elemzői várakozásokat.
(-) A felülteljesítés ugyanakkor leginkább az elmúlt hetekben-hónapokban mind nyomottabbá váló várakozásoknak volt betudható, semmint a cég kirobbanó teljesítményének. Az Apple 2013 első negyedévében minden fontos mutató és termékszegmens terén markáns zsugorodást szenvedett el az egy évvel korábbi szinthez képest.
(-) A menedzsment rendkívül gyenge prognózist adott az éppen futó negyedévre mind az árbevétel, mind a bruttó fedezeti szint tekintetében. Az elemzők által várt 38,7 milliárd dolláros bevétel és 38,8 százalékos bruttó margin helyett csak 33,5-35,5 milliárd dolláros bevételre és 36-37 százalékos bruttó fedezeti szintre számít a menedzsment az aktuális negyedévben.
(+) Az Apple 15 százalékkal 3,05 dollárra emelte negyedéves osztalékfizetését, és 55 milliárd dollárral kibővítette 2015-ig szóló részvényvisszavásárlási programját. Előbbi nem okozott nagy meglepetést, hiszen az elemzői várakozások is 3-3,1 dolláros osztalékról szóltak. A részvényvisszavásárlás volumene nem nevezhető elhanyagolhatónak, de mivel hosszú időre nyúlik, a hatása mérsékeltebb lehet.
(-) 3 százalék körüli eséssel, ismét 400 dollár alatt készül nyitni a részvény New Yorkban. A zárás utáni kereskedésben 5 százalékos emelkedést is láthattunk, de gyorsan elmúlt az öröm. A piaci reakció is arra utal, hogy a befektetők inkább csak aggasztó trendeket vélnek felfedezni az Apple számaiban.
A problémák rajzolódnak ki
(-) A gyorsjelentés és a menedzsment kommentárja is alátámasztja, hogy tartós csökkenést látunk a profitabilitásban. Az árrés nem csak a negyedik negyedévben látott újtermék-dömping miatt csökkent. Leginkább a kisebb kijelzője miatt olcsóbban, de egyúttal kisebb profittartalommal értékesített iPad Mini lehet a ludas, és az egyre többek által várt olcsóbb iPhone is ebbe az irányba hat.
(-) A marginok lemorzsolódása még változatlan bevételbecslések mellett is a profitvárakozások csökkenését hozzák, ráadásul a menedzsment prognózisa alapján a bevételek is nyomás alatt állnak a negyedévben. Az elemzői profitvárakozások csökkentése az elmúlt fél év zuhanása mögötti legfontosabb katalizátor volt, ez fontos és óvatosságra intő jel.
(+) Mind az iPhone, mind az iPad értékesítései meghaladták az elemzői várakozásokat, és a rendkívül nehéz PC-piaci környezet ellenére a Mac-értékesítések sem maradtak el lényegesen a prognózisoktól. Az eladott iPadek száma 65 százalékkal nőtt éves összevetésben, azaz valamelyest élénkebb volt a növekedés, mint a megelőző negyedévben.
(-) Az eladott darabszám bővülése ugyanakkor az átlagos értékesítési ár további lemorzsolódásával járt együtt, leginkább a kisebb kijelzővel rendelkező, olcsóbb iPad Mini terjedése miatt. A kisebb iPad profittartalma is kisebb, mint a nagyobb iPadeké, így a bruttó margin lemorzsolódásáért is felelőssé tehető.
(-) Az első iPhone megjelenése óta nem bővült ilyen alacsony ütemben az eladott iPhone-ok száma. Távolabbról ránézve a termékszegmensekre úgy tűnik, az iPad az egyetlen, amely még felszálló ágban halad. Az iPod és a Mac hanyatló fázisban áll, az iPhone pedig jó eséllyel a tetőzéshez közeledik a 12 havi gördülő (azaz mindig a megelőző egy év értékesítését magába foglaló) adatok alapján.
(-) Nemcsak a termékek terén érhető tetten a megtorpanás, az Apple számára kiemelten fontos kínai piac súlya nem nőtt tovább az elmúlt negyedévekben. Az Apple harapófogóba került: a nagy növekedést kínáló kínai piacra valószínűleg olcsóbb, de ezáltal alacsonyabb profittartalmat biztosító okostelefonnal lehetne igazán betörni (bár az egyre erősebb helyi gyártók miatt így sem garantált).
(-) Ahogy előzetesünkben is utaltunk rá, az aktuális várakozások túlságosan optimisták lehetnek az Apple-lel szemben. Ha alacsonyabb növekedéssel számolunk, akkor a P/E-alapú alulértékeltség sem tűnik annyira vaskosnak. A hatalmas készpénzállomány torzítja az értékeltséget, de ezt csak nagyon visszafogott ütemben fizeti vissza a részvényeseknek a cég.
(+) Brutálisan erős az Apple készpénztermelése, a készpénzállomány 145 milliárd dollárra hízott. A készpénztermelésre ugyanakkor szintén nyomást gyakorolhat, ha tartósan és érezhető mértékben zsugorodnak a profitmarginok. Az iparág sajátosságai miatt ráadásul új katalizátor, növekedési sztori nélkül az aktuális termékvonalak gyorsan "kifáradnak”, és a készpénztermelés is hamar gyengülhet.
most akkor venni kell, vagy eladni...teljesen össze vagyok zavarodva...:))
Hát én vettem...))
Ez most cinizmus volt vagy tényleg? :)
Az a baj hogy néhány nap múlva megint előveszik a kalapból a nincs innováció dolgot. Bár abban is boztos vagyko ha a cég előáll új termékkel akkor menni fog mint arakéta, és jelenlegi értékeltség alapján számomra is jó vételnek tűnik.
Egyébként van benne mozgás rendesen ma: Day low: $392.50, Day high:
$415.25
megint működött :o)
értsétek meg ! nem tud mit kezdeni a kp-val.
kalap-kabát.
célár tartva.
nincs vízió.
nincs jobbs féle kaliber.
esetleg tolcsy tudná újra felvirágoztatni.
na, akkor mai nyitóban itt a vip beszálló lehetősége, vezetőség jól ledumálta az árat
Kíváncsi vagyok meddig viszi el most lendület, a jelentés jó lett, nincsen gond a fő termékvonalakkal, ezt most a piac is látja. PErsze 3 nap múlva ismét elő lehet húzni a kalapból hogy nincs innováció és gerjeszteni a negatív híreket a cég körül. Mondjuk egyszer az is jó lenne ha valaki ilyenkor visszanézne hogy 2 hete még a beszállítók profitwarningja miatt 20-30%-os visszaesést jeleztek előre az iPad-ekkel kapcsolatban, eset is rá a részvény rendesen, aztán mégsem úgy lett. NA de ez egy ilyen játék. Ln már csak nagyon óvatosan, minimális mennyiséget vettem 395-ön a napokban mert 500 felett vásároltam be jobban, sajnos odáig még hosszú lesz az út de ez csak az én hibám mert nem határoztam meg a stratégiámat: hol lépek be, miért és hol lépek ki.
IBM is jó, sok olcsó és jó cég van mostanában. Kimaradt a rv-piaci medvepiac miatt 5 évi infláció és reálnövekedések beárazása
+ valóban nagy a pesszimizmus sok cég esetén
Ez a share buyback program elég masszív azért és az eredmáynek is jók. Q3-ban pedig jönnek majd az őj termékek, nem véletlenül lett halványabb a guidance a Q2-re... Ez egy jó cég, csak nagyon sok a pesszimizmus körülötte (na meg a valós kockázatok is persze, de ettől függetlenül jól teljesítenek nagyon)
Azt írogatták ott a napokban hogy az egyik érdeklődő mégsem tesz kötelező érvényű ajánlatot. Nehogy az legyen a vége hogy maga Dell sem tudja kivásárolni a saját cégét, akkor esne k nagyot...
hol van még a 650 usd... :))
2 nap múlva már megint 400 alatt lesz