Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pénzről vagyonról értelmesen

Re: nem lesz jobb

#615043 lagwagoner Előzmény: #614915

Én ezt elég jól kezelem, nekem nincs bajom azzal akit nem bírok. Csak van más, aki ezt nem bírja megállni.

Re: nincs cím

#614955 Ibiza Előzmény: #614952

Mondjuk most tán az országért tesznek pár dolgot..ezeket az átalakításokat 1990től 2000ig be kellett volna fejezni..ha nem voltak tervek akkor az osztrák államapparátust és állami felépítményt kellett volna teljesen lemásolni.

Az exkomcsik a bankárkormányok a rabszolgák gyártásában voltak érdekeltek valamint az állami vagyonelemek magánosításában..egy vallási-gazdasági csoport meg a lehető legnagyobb harapásban a koncból.

Most teljes szerkezetátalakítás akar lenni..sajna most is vannak lobbik..de legalább elindult..

Az adósságszerkezetet is teljesen átalakítják..talán az eur bevezetés időpontjában nyer vele az ország..addig is a nemzeti valuta mozgatásával ledolgozható egy csomó pénz.

#614952 Ibiza Előzmény: #614947

Én is úgy gondolom az állam tegye a dolgát..kezelje a nemzeti vagyont működtesse a közszolgálatot az államapparátust..mindezt jó gazda módjára..és működtesse a szociális hálót...ÉÉÉS tegye mindenki számára elérhetővé a teljes információt!!!!!

Az adókat kell a minimálisra csökkenteni nem szeretem a pályázgatós adható dolgokat..egy nyílt feltételrendszert szeretem ami mindenkire vonatkozik.

A parlament pedig a köz érdekeit képviselje (az ellenzék is) ne pedig valamilyen párt, pénzügyi- vallási csoport érdekeit a köz ellenében.

#614947 tozsdenyul Előzmény: #614943

Tegyük hozzá, a legritkább az, hogy a devizahitelesek az árfolyam miatt sírnak, a bankok erőfölénye és azzal élés miatt sírnak a leghangosabban, az meg jogos. (Az állammal nem is fizettetnék semmit általában, kivéve ha rendszerkockázat, és jelen esetben komolyan visszafogja a növekedést - méreténél fogva pedig valószínűleg itt tartunk)

Hitelről. Alapból nálam…

#614943 Ibiza

Hitelről.

Alapból nálam két hitel van: a jó és a rossz hitel..jó hitel ami pénzt hoz..tehát veszel valamit amit később haszonnal eladsz a költségek levonása után..

és a rossz hitel ami a fogyasztási hitel..veszel valamit te használod ennek fizeted az összes költségét kamatát..és

a legrosszabbak az olyanok mint a lapostévé vagy a dvd lejátszó..itt ahogy megveszed kicsomagolod és már csak 50%-ért tudod eladni..vagy az autó amit a telephelyről kihozva már -10%-ot ér..

mint minden dologban ebben is vannak kivételek..ha a mostani áron veszel lakást saját használatra akkor van esélyed arra 10éves távon ne romoljon a pénzed benne.. (mondjuk ha elvégeznél egy jelen- vagy jövőérték számítást akkor nem látnál szép dolgokat összevetve az ingatlan vásárlási ára és a hitel kölségeivel.)

A fogyasztási hiteleknek azért van létjogosultságuk hiszen ez egy előrehozott fogyasztást finanszíroz..kell egy Tv a családba..1év alatt tudom mondjuk összespórolni..akkor megveszem hitelre és egy év alatt visszafizetem a hitelt és "csak" a kamatokat és egyéb költségeket fizetem.

Az autó az egy kis luxus (nálunk) az emberek életében ad egy kényelmet szabadságot..ha megtehetik hagy legyen nekik.

A gond ott van amikor sok ilyen "rossz" hitele van az embernek mert kellett autó a tv a csúcsáron vett ingatlan..és még erre rátesz a válság a valuták soha nem látott árfolyamai..esetleg a megváltozott életkörülmények..elvesztett munka vagy egészség..Fiatalon az emberek optimisták azt gondolják fiatalok erősek és csak jobb lehet majd a helyzetük mint ami éppen volt a döntés pillanatában és ez a normális gondolkodás. DE kell egy alap pénzügyi kultúra..a jövedelem 10%-át meg kellene takarítani..ezért mondom alacsonyak nálunk a bérek..a legtöbb ember örül ha nullára kifut.

chf hitelről.

amikor valaki chf hitelt vett fel kiröhöhte a ft hitelest..mekkora barom..nem tud számolni..csak megjegyzem akkor a chf hitelesnek igaza volt. Azért volt igaza mert felvették 148-160Ft nál a hitelt alacsony volt a kamata..és az árfolyama soha nem volt ennél magasabb tehát joggal lehetett rás számítani itt marad vagy esetleg még valamennyivel kevesebb is lesz, tehát egy elfogadható kockázat volt.

A válság alaposan betett ennek.

A gondom az a chf-esekkel akkor nagy volt a pofájuk mekkora pénzügyi zsenik..és mekkora hüjék a huf hitelesek utána meg saját döntésük következményeit az állammal az én pénzemből akarják kifizettetni a kárukat..Ha chf mondjuk lement volna 100Ft-ra akkor nem tüntettek volna azért hagy fizessék már be a különbözetet az államkasszába.

Amúgy én japánjen hitelben hittem volna (most pont jó lenne) mert defláció volt minusz kamatot kaptak a betétesek..ha ezt itt kihelyezik japán bankok 4-6%-ra akkor mindenki boldog lett volna.

Persze nem a bankok nem valós devizával fedezett hiteleire gondolok (mert chf hitel sem chf fedezetű) hanem valódi deviza fedezetű itelre.

#614915 Ibiza Előzmény: #614707

Miért nem csináltok egy topikot AT mentes övezet vagy hasonló..esetleg vagyonról At mentesen..ha nem bírjátok a csókát minek olvassátok.

Én az 5cm-nél hosszabb beírását nem olvasom el..mert aki egy témáról nem tud ennyiben leírni a véleményét összefoglalni ott gondok vannak..és az már szófosás.

Itt nickek vannak senki nem tudja ki vagy mi van mögötte...lehetnek lakáshoz kötött beteg emberek is..vagy munkahelyen elnyomottak akik itt élik ki magukat, nem kell bántani őket.

Én csak akkor csördítek oda ha valaki aljas sunyi..

Re: moderálás

#614727 rbbj11 Előzmény: #614705

én rengeteget megyek, ezért nem vagyok jó összehas. alap, de nekem függetlenül hiteltől és mindentől az a megengedhető, ha all incl amortizáció, szervíz, esetleges kamatok max. havi 60 ezret tesznek ki. Mindez évi 35-40e km-rel. Sajnos nem sok ember van, aki havi 60e-ben maximálja az ilyen jellegű költségeit, pedig a többség Mo-on sztem nem nyújtózkodhat addig sem, mint én, és nem megy havi 35 ezret.

#614725 Előzmény: #614723

Én Dél-Dunántúlon élek, és néha megdöbbenek, hogy ahhoz képest, hogy mekkora szegénység van a régióban, mégis mennyi az autó. Olyanok autót tartanak fenn, akik harmad annyit se keresnek, mint én, miközben a munkahelyük gyalog megközelíthető. Én meg inkább a fizetésem felét félreteszem, mert tudom, hogy szükségem lehet még arra a tőkére.

#614723 xmann Előzmény: #614713

Magyarországon a legtöbb ember össze sem számolja mennyibe kerül egy autó. ha összeadná rájönne hogy még egy 8éves használtat sem bír el a családi büdzsé. Sajna, az emberek 90%-a képtelen a logikus gondolkodásra és mérlegelésre. de lehet hogy 99% :)

#614714 tozsdenyul Előzmény: #614527

csak felhozom a kommentet, aki valami konkrétat keres, találjon benne (címzettre egerezve)

nagyvonalakban egyetértek

#614713 Előzmény: #614705

Ez így van, én sem értettem miért kell annyi embernek új autó. Persze lehet mondani, hogy akkor honnan lenne használt autó, pedig lenne úgy is, a németek újat vesznek, aztán 5 évesen eladják.

#614712 Előzmény: #614694

A középből a felső osztályba kevesen törnek, de nem is törhetnek sokan, hiszen a felső osztály kis létszámú és az is marad.

De ezzel nem is ezt akartam mondani, hanem azt, hogy az egész osztályosdi olyan mint a színek vagy a hideg-meleg, esetleg hideg-langyos-meleg fogalma. Húzol egy mesterséges határt, aztán az alatt elnevezed annak, fölötte meg ennek. Na de ha ehhez ragaszkodsz, akkor a határon lévők miatt mégis elég nagy az oda-vissza járás, ahogy változik fel-le a vagyonuk, ha viszont elkülöníthető, tehát nem csak határhoz kötött csoportot akarsz, akkor olyan meg nincsen.

20 milliója valóban nincsen a legtöbb fizikai dolgozónak, de a hazai ingatlan viszonyok miatt lehet, mert elég örökölnie egy lakást, szóval a 20 milliós vagyonúak jelentős része még bőven munkásosztály, ha a jövedelmét is figyelembe vesszük.

Akinek 70 milliója van, az viszont feltehetőleg befektetésben is tartja egy részét, úgy értem ha ingatlan, akkor van benne kiadott ingatlan is, vagy kötvény, részvény, betét. Ha nem, akkor meg feltehetőleg igen magas a jövedelme, hogy egy ~60 milliós házat fenntartson. Ez meg már más életvitel, mint mikor valaki egy 20 milliós lakásban lakik, de a gyárban dolgozik.

#614710 Előzmény: #614684

"Persze, csak ami miatt jobban élnek, az már egy magasabb társadalmi osztályra jellemző, magasabb jövedelmet feltételezve, mivel a kényelmi cikk magasabb költséget (bekerülési, fenntartási) igényel."

Nem, mert az életmódjuk nem fog javulni tőle, csak romlani. Ha autót vesz hitelre, a törlesztő miatt kevesebbet tud költeni másra, tehát igazából lejjebb kerül. Akit nem motivál, hogy feljebb kerüljön, pont az veszi fel a hitelt kényelmi dologra. Az is lehet, hogy hitelt vesz fel, aki feljebb akar jutni, csak az pl. tanulásra.

"Képezze magát mint melós, de isten ments, hogy vállalkozzon vagy tőzsdézzen, akkor cseberből-vederbe kerül. Forex áldozat lesz vagy Baumag. Ez ugyanolyan kártékony dolog, hogy aki nem vállalkozó szellemű, az csak azért vállalkozik hogy jobban éljen. Nem az azért vállalkozzon, mert ehhez ért. A melós képezze magát, dolgozzon,és takarítson meg fix hozamú dolgokba, alapokba, pénztárakba. Ez minden és a legtöbb amit tehet és lesz belőle egy stabil helyzetű melós, aki biztos alapokra helyezi családját, gyerekeit, vagyonukat. és ez nagy szó."

Pont ez a lényeg, hogy a melós nem azt jelenti, hogy hülye is. Sőt, ha hagyják tanulni, okulni a saját hibájából, akkor talán ezen a téren is megtalálja a korlátait, és nem fog forexezni, ha tőzsdézik, akkor is diverzifikál, meg eleve nem fekteti a pénze nagyobb részét részvénybe. Az, hogy ez nincs így, az azért van, mert egyrészt nálunk ez mind új dolog, másrészt meg az állam atyáskodik a nép felett, ha valaki saját hülyeségéből bajba kerül, azt kimenti, nincs igazi felelősség vállalás. Ha csak megmondod neki, hogy ezt nem teheted, mert hülye vagy hozzá, akkor csak azért is azt fogja csinálni, ha kimented, mikor bajban van, akkor újra meg fogja tenni.

"Stabilizálja helyzetét, ne kezdjen bele olyanba amiben 90% eséllyel rosszabbul jön (tőzsde), egy lakatos ne akarjon tőzsdéből megélni, ez nem azt jelenti, hogy nem vehet MOL részvényt vagy OTP kötvényt (kis hányadban). De ez nem tőzsdézés."

De, az is tőzsdézés, nem csak az tőzsdézés, amit sokan csinálnak az itt írogatók között is, mikor teljesen laikusok daytrade-elnek.

"Szóval nincs 3-4x különbség :-) magyarul nincs életviteli különbség."

De van, éppen azt írom. Azonos tapasztalat mellett van, mert ennél az üzemnél a legjobb mérnökök keresnek 400 bruttót, máshol ennek 3-szorosát is meg lehet keresni hasonló szintű tudással máshol. Vagy villamosmérnökként ugyanazon a környéken. Egyébként ha egy-egy mérnök évfolyamon 20-30 éve végzetteket nézzük, akkor még többszörös is az a különbség.

Egyébként én szüleim ugyanolyan szakos mérnöki diplomával rendelkeznek, mint menyasszonyom apja, de az anyja is diplomás, mind a 4-en alkalmazottak voltak mindig is, mégis óriási különbség volt életvitelben is kettőnk családja között, a vagyoni helyzetben közel 10-szeres a különbség az én szüleim javára, miközben hagyományosan az ő apjának az elődei a sokadik generációs értelmiségiek, az én régebbi őseim nagyobbrészt munkások vagy parasztok voltak.

#614707 lagwagoner Előzmény: #614671

De látom, hogy most sem a téma izgat igazán, hanem hogy _AT_-t körbe ugatgasd, csak neki "udvarolsz" :-) Látom a spoilerkedés izgalmasabb.

#614705 lagwagoner Előzmény: #614667

"A hitelt arra veszik fel, hogy jobban éljenek, de nem foglalkoznak a következményekkel, ami miatt ettől aztán hosszútávon rosszabbul élnek. Nem más ez, mint rövidlátás. Ha elhiteted a melóssal, hogy feljebb törhet, akkor nem hitelt vesz fel autóra vagy plazma TV-re, hanem akkor kézi magát vagy vállalkozás indítására kezd pénzt gyűjteni, esetleg tőzsdézésre, bármire. "

Sokkal egyszerűbben meg lehetett volna oldani úgy hogy jól is él. Ahelyett hogy hitelt vesz fel pl. egy új VW Golfra mondjuk 4 M-t + 1M önerő, amire kifizet 6M HUF-ot + 1M HUF önerő, ahelyett vár egy kicsit, vesz 1,8M-ért egy használt garis Octáviát és marad 5 M HUF-ja (és még cascot sem kell kötnie ha nem akar ellenben az újjal). Szóval szó sincs képzésről, tőzsdérő, vállalkozásról csak egy átgondolt lépésről. És 5 M HUF nagyon nagy tartaléknak számít manapság egy melósnak, annak ellenére, hogy ezt a htelesek már kitermelték maguk, csak nem maguknak, hanem a banknak. Ez az 5 M HUF egy nagyon jó vésztartalék, gyereknek külföldi utat vígan finanszírozza stb. És történt lényegi változás? nem: egy idősebb octavia egy újabb golf helyett. Még a padlólemez is ugyanaz, meg az alkatrészek. Sőt a Skodában nagyobb a csomagtér. Szóval nem kell itt nagy dolgokban gondolkodni. Elég csak nemet mondani ;-)

#614694 lagwagoner Előzmény: #614671

"Egyáltalán nem kicsi az úgynevezett osztályok tagjai közötti vagyoni, jövedelmi különbség. Ha mondasz egy számot 10 millió és 2 milliárd között, biztosan találnánk olyan magyar embereket, akiknek a vagyona 1-2 millión belül van a tipphez képest. "

És ezzel mit akarsz mondani? Akinek van nettó 10-100 M vagyona az középosztály (a háztartások 50%-a, akinek alatta 48%, a maradék 2%-nak meg efölött (hasra ütés szerűen mondtam, de nem is ez a lényeg, hanem). Szerinted hány százalék azok aránya akik nagy eséllyel FELFELE törhetnek ki? Kb 0,5%? Az is azért mert határon vannak, nem valószínű, hogy a 15 milliósok 20-30 éven belül 10x-eznek (sőt lehet 20x-ni kéne a pénzromlás miatt) Ez az arány annyira kicsi, hogy kijelenthető, hogy belátható besorolható mindenki valamilyen osztályba (az más kérdés hol húzzam meg a határokat, erről ment a vita, ekkor mondtad _AT_re hogy kommunista ideológiára hajaz ez a besorolás, és borult a bili, de nem lényeg.), hisz nincs lényeges mozgás a vagyoni helyztben.

"Nem is, de ha vagyoni szemszögből nézzük (bár szerintem a jövedelem legalább olyan fontos), akkor a 20 millió még inkább munkásosztály, a 70 meg már középosztály, utóbbira pedig nem jellemző, legalábbis magyar viszonylatban nem, a személyzet meg a 150 nm-es nyaraló a tengerparton."

A 20 milliós pénzügyi (de az összvagyon sem) jellemző a munkás osztályra (ha kétkezűeket érted, de ha _AT_ szerinti mérnököket, adminisztratív dolgozókat is ide sorolod akkor igen, mivel munkával keresik kenyerüket).

Fizikai dolgozónak jellemzően nincs 20 milliója (99,8%-ban). De nem is ez az érdekes, hanem hogy akinek van 20 milliós legyen pénzügyi vagyona az lényegében nem él rosszabb éeletet mint a 70 milliós. tehát mindegy mibe sorolod, a lényeg, hogy nem radikálisan más az életvitelük, csak a fogyasztás értéke és mértéke más. tehát akár ide akár oda tartozik, egy osztályba tartoznak.

és igen: ezt mondtam. Egyik se engedheti meg magának a tengarparti nyaralót, pedig az a következő osztály. Annyit jelent a 70 M a 20M-hoz képest, hogy egyel több autóm van, egyel több ingatlanom, és 4x megyek külföldre nyaralni és több a tartalékom. hisz lényegileg ennyi a különbség a 20 és a 70 között. 70M-val "csak" stabilizáltam a helyem az osztályomba, ami nagy szó és nem is kell többet mohón akarni.

#614684 lagwagoner Előzmény: #614667

"A hitelt arra veszik fel, hogy jobban éljenek, "

Persze, csak ami miatt jobban élnek, az már egy magasabb társadalmi osztályra jellemző, magasabb jövedelmet feltételezve, mivel a kényelmi cikk magasabb költséget (bekerülési, fenntartási) igényel.

"ami miatt ettől aztán hosszútávon rosszabbul élnek. "

Mivel melós és nem engedheti meg magának azt mint egy középosztálybeli. Ha nem akarnak többet, akkor jól élt volna. Tudod: aki sokat markol, keveset fog.

"Ha elhiteted a melóssal, hogy feljebb törhet, akkor nem hitelt vesz fel autóra vagy plazma TV-re, hanem akkor kézi magát vagy vállalkozás indítására kezd pénzt gyűjteni, esetleg tőzsdézésre, bármire. "

Képezze magát mint melós, de isten ments, hogy vállalkozzon vagy tőzsdézzen, akkor cseberből-vederbe kerül. Forex áldozat lesz vagy Baumag. Ez ugyanolyan kártékony dolog, hogy aki nem vállalkozó szellemű, az csak azért vállalkozik hogy jobban éljen. Nem az azért vállalkozzon, mert ehhez ért. A melós képezze magát, dolgozzon,és takarítson meg fix hozamú dolgokba, alapokba, pénztárakba. Ez minden és a legtöbb amit tehet és lesz belőle egy stabil helyzetű melós, aki biztos alapokra helyezi családját, gyerekeit, vagyonukat. és ez nagy szó.

"Ha azt gondolja, ez a feltörés nem lehetséges, akkor cape diem alapon él, tehát ha az kell ehhez, hitelt vesz fel."

Stabilizálja helyzetét, ne kezdjen bele olyanba amiben 90% eséllyel rosszabbul jön (tőzsde), egy lakatos ne akarjon tőzsdéből megélni, ez nem azt jelenti, hogy nem vehet MOL részvényt vagy OTP kötvényt (kis hányadban). De ez nem tőzsdézés.

"Éppen van ismerősöm egy vidéki vegyipari üzemből, nos ott a legjobban kereső vegyészmérnökök keresnek annyit, mint arrafelé a kezdő villamosmérnökök."

Szóval nincs 3-4x különbség :-) magyarul nincs életviteli különbség.

"és ez nála elsősorban a fizetésen és nem a vagyonon fog múlni, mivel az a fő jövedelmi forrása. "

Jövedelmét, ha feléli akkor nem történt semmi, csak többet fogyasztott ennyi, ha nem éli fel, lesz megtakarítása (annyi nem hogy ebből éljen, akár csak ugy mint korábban,de vésztartaléknak nem rossz vagy cashből tud venni egy kisebb ingatlant), de nem is él ugy mintha többet keresne. Tehát nem történt megint csak ugrás.

Ha nincs vagyona akkor csak fogyasztásának mértéke változik, hogy ugorjon ahhoz meg nagy vagyon kell melós vagy mérnök fizetéshez képest (80-100 M), az meg 100-600e-es vagyonból nem fog hamar összejönni.

"Csak azt gondolták, a másik gyári munkás megteheti, akkor ők is megtehetik."

Mint egy középosztálybeli. Az lényegtelen kérdés hogy ők direkte hitték magukat középosztálybelinek vagy az azt megtestesítő vagyontárgyon keresztül indirekte.

"Pont ez a hamis világképen alapuló "osztályszellem" vezetett a tömegek eladósodásához. "

mert a pénzügyi hitelezési gyakorlaton kormányzati támogatással lazítottak, úgy hogy a bankok nem veszítettek/kockáztattak semmit. Tehát akkora hitelt adtak egy 100 000-et keresőnek mint korábban egy 500e-t keresőnek, de úgy hogy még a hátsójába is benéztek.

"ogy az ottani munkás jobban él, és ez vált számukra példává. Szóval Magyarország nem csóró ország, csak az igények vannak Nyugat-Európai szinten, a fizetések viszont nem közelítik meg, ha előbbiből visszavennénk vagy utóbbiban közelítenénk, akkor boldogabbak lehetnénk."

nem a zsömle kicsi a pofánk nagy. Nyugaton a fizetések miatt élnek jobban, ezt mindenki tudta, kár erre fogni a költekezést. Volt erre bérem? nem. Megvehetem? nem. Kész nem veszem meg, ezen kár volt filózniuk. De már ez is baj, hogy nyugati melóshoz akartak hasonlítani, tehát megszűnt a rétegződés, hogy magyar melós, német melós, magyar gyártulajdonos, német gyártulajdonos.Ha ez a helyén lenne, és nem mosnánk el a határokat, nem uniformizálnánk, nem lenne baj. Szóval példád is bizonyítja, hogy az okozta a bajt, hogy nem ismerve a határokat/osztályokat/rangeket elhitték hogy ők is lehetnek olyanok.

"ha előbbiből visszavennénk vagy utóbbiban közelítenénk, akkor boldogabbak lehetnénk."

és addig ne higgyük, hogy tőzsdézésből és egy alkalmazott lakatos cukrászdából tudja ezt a rést pótolni. Akkor lesz boldog.

#614671 Előzmény: #614666

Egyáltalán nem kicsi az úgynevezett osztályok tagjai közötti vagyoni, jövedelmi különbség. Ha mondasz egy számot 10 millió és 2 milliárd között, biztosan találnánk olyan magyar embereket, akiknek a vagyona 1-2 millión belül van a tipphez képest. Egyik úgynevezett osztály alja és teteje között nagyobb lehet a különbség, mint az egyik legteteje és a fölötte lévő legalja között. Az osztály valami olyasmi elnevezés, mint a színek, azoknak sincsen éles határa és azokat is szubjektív módon nevezte el az emberiség, valahol kb. behatárolta.

"Pl. hogy a 20 millióból 70 millió lesz 10-20 év alatt az jelentősen nem változtat semmin, pedig valójában derék vagyonnövekedés, de nem eszel ettől még "ezüst kanállal" Max többször mész nyaralni, egyel több autód/lakásod lesz, többet fogyasztasz, de nem lesz személyzeted vagy külföldi 150 nm-es nyaralód tengerparton). "

Nem is, de ha vagyoni szemszögből nézzük (bár szerintem a jövedelem legalább olyan fontos), akkor a 20 millió még inkább munkásosztály, a 70 meg már középosztály, utóbbira pedig nem jellemző, legalábbis magyar viszonylatban nem, a személyzet meg a 150 nm-es nyaraló a tengerparton.

#614667 Előzmény: #614662

Szerintem tévedésben vagy, a hitelt nem amiatt veszik fel, mert feljebb akarnak törni, aki feljebb akar törni, az a jövedelmi oldalon próbál tenni érte. A hitelt arra veszik fel, hogy jobban éljenek, de nem foglalkoznak a következményekkel, ami miatt ettől aztán hosszútávon rosszabbul élnek. Nem más ez, mint rövidlátás. Ha elhiteted a melóssal, hogy feljebb törhet, akkor nem hitelt vesz fel autóra vagy plazma TV-re, hanem akkor kézi magát vagy vállalkozás indítására kezd pénzt gyűjteni, esetleg tőzsdézésre, bármire. Ha azt gondolja, ez a feltörés nem lehetséges, akkor cape diem alapon él, tehát ha az kell ehhez, hitelt vesz fel.

Mérnököknél igenis van 3-4-szeres különbség, elég arra gondolnod, hogy bizonyos térségekben egyes iparágak leépültek, mások maradtak vagy fejlődtek, így akinek még a régi iparággal kapcsolatos a tudása, az ma nem keres jól. Éppen van ismerősöm egy vidéki vegyipari üzemből, nos ott a legjobban kereső vegyészmérnökök keresnek annyit, mint arrafelé a kezdő villamosmérnökök.

Azt nem is mondtam, hogy a mérnök a felső osztályba kerül, inkább az alsó-közép (AT szerint ez már alsó) és a középosztály között változhat, és ez nála elsősorban a fizetésen és nem a vagyonon fog múlni, mivel az a fő jövedelmi forrása. Ahhoz hogy a középosztályból felső osztályba kerüljön, már nyilván kell a vagyonosodás is.

"és ez azért alakult ki, mert elvesztették tudatukat, hogy hova is tartoznak. magukat már nem gyári munkásnak tekintették. Ez volt a baj. "

A francokat nem tekintették magukat annak. Csak azt gondolták, a másik gyári munkás megteheti, akkor ők is megtehetik. Pont ez a hamis világképen alapuló "osztályszellem" vezetett a tömegek eladósodásához. Meg persze részben az is, hogy nyugaton azt látták, hogy az ottani munkás jobban él, és ez vált számukra példává. Szóval Magyarország nem csóró ország, csak az igények vannak Nyugat-Európai szinten, a fizetések viszont nem közelítik meg, ha előbbiből visszavennénk vagy utóbbiban közelítenénk, akkor boldogabbak lehetnénk.