Regisztráció Elfelejtett jelszó

Pénzről vagyonról értelmesen

nem lesz jobb

#614666 lagwagoner

Marginális azok száma, ami alapján indokolható lenne, az osztályok megszüntetése. Mert az osztályok tagjai között túl kicsi a vagyoni, jövedelmi különbség, hogy gyakori lenne a lépdelés az osztályok között (vagy másképp fogalmazva az életvitelben jelentős változás állna be. Pl. hogy a 20 millióból 70 millió lesz 10-20 év alatt az jelentősen nem változtat semmin, pedig valójában derék vagyonnövekedés, de nem eszel ettől még "ezüst kanállal" Max többször mész nyaralni, egyel több autód/lakásod lesz, többet fogyasztasz, de nem lesz személyzeted vagy külföldi 150 nm-es nyaralód tengerparton).

Re: moderálás

#614664 lagwagoner Előzmény: #614661

"hogy az úgynevezett ignorálása óta is rendszeresen fikázza azokat, akiket ignorál, különféle jelzőket aggatva, meg olyan dolgokat szánkba adva, amiket soha senki nem írt."

nem biztos, hogy rád érti. Akkor minek veszed magadra?

#614662 lagwagoner Előzmény: #614660

Nem is mondta senki, hogy ezt meg kell tanulnia, de attól még oda tartozik, hisz jövedelme>>vagyona, gazdaságban betöltött szerepe alapján oda tartozik. És mivel sokan nem mérik fel lehetőségeiket (érzelmi vagy értelmi okokból), ezért kell erősíteni a tudatot bennük, hogy mit tehetnek meg. Ha azt mondjuk, hogy márpedig nincsenek társadalmi osztályok, azt a munkások értelmezhetik ugy is, hogy ők is lehetnek olyanok mint a nagyon (és ezt is tették a hiteleken keresztül) és ez baj volt saját magukra nézve.

Élesen elhatároltak nincsenek, de olyan halmazok vannak amiknek szűk keresztmetszeteik vannak. De ha egy jobb módú melós törekszik arra, hogy magasabb osztályba lépjen, akkor a szomszéd gyengébb tudással és jövedelemmel is azt hiszi majd. Tehát ha a melós melós maradna és ennek tudatában lenne boldogabb lenne, mint ha erőn felül azzá próbálna válni mint aki alapból az.

"asonló mélységű tudással az egyik kereshet 3-szor, 4-szer annyit, ha a környéken éppen az ő szakterületéhez kapcsolódó iparág lendült fel, és máris nem állja meg a helyét az a lehetőségek halmaza arra a társadalmi osztályra, aminek tagjának tekinted a 2 embert, és persze a kocka is fordulhat. "

Mérnökök között ritka az ekkora különbség, pozícióváltással esetleg. De ez még mindig nem jelent a társadalmi osztályban akkora ugrást (ha nincs mögötte vagyonnövekedés). Ha meg mégis, akkor ugrott, de ne úgy akarjon egyből élni, mintha magasabb osztályban lenne alapból, csak akkor ha valósan megtörtént az ugrás: nagy különbség. Ráadásul ez akkor következik általában be ha mérnökből igazgató lesz az meg kb. 20 évbe telik, és akkor már ugy sem tud akkora vagyont felhalmozni (40-50 évesen), mint mondjuk egy tradicionálisan felsőosztálybeli (gyártulajdonos). Tehát nem történt meg végül is ugrás. Csak a középosztályon belül lett stabilabb helye.

'"a csordaszellemet pedig az hajtja, hogy egy csoportba tartozónak érzik magukat az emberek azokkal, akik már megvették a hőn áhított dolgot."

és ez azért alakult ki, mert elvesztették tudatukat, hogy hova is tartoznak. magukat már nem gyári munkásnak tekintették. Ez volt a baj.

#614661 Előzmény: #614656

Nem kicsit felb.szta az agyam, ezután szerinted a lelkét kellett volna ápolnom? Szerintem pont nem jó megoldás elmenni az ilyenek mellett, mert akkor az tudatosul benne, hogy ő bármit megtehet, bárkit sértegethet, akivel nem ért egyet. Arról nem is beszélve, hogy az úgynevezett ignorálása óta is rendszeresen fikázza azokat, akiket ignorál, különféle jelzőket aggatva, meg olyan dolgokat szánkba adva, amiket soha senki nem írt.

#614660 Előzmény: #614655

Igazad van, de ennek semmi köze a társadalmi osztályokhoz. A munkásnak nem azt kell megtanulnia, hogy ő egy olyan társadalmi osztály tagja aki ezt meg ezt tudja megtenni anyagilag, hanem azt, hogy az anyagi lehetőségei, elsősorban a fizetése határozza meg a lehetőségeit, és hiába lenne hó a 2 autó, ha egyszer nem teheti meg, akkor azzal kell boldogulnia, amije van. De ez egyénekre, családokra igaz, nem társadalmi osztályokra, mert élesen elhatárolt társadalmi osztályok nincsenek is. Gondolj csak arra, hogy simán lehet, hogy 2 szomszéd, egy villamosmérnök és egy vegyészmérnök, hasonló mélységű tudással az egyik kereshet 3-szor, 4-szer annyit, ha a környéken éppen az ő szakterületéhez kapcsolódó iparág lendült fel, és máris nem állja meg a helyét az a lehetőségek halmaza arra a társadalmi osztályra, aminek tagjának tekinted a 2 embert, és persze a kocka is fordulhat. A túlhitelezés szerintem éppen ellenkezőleg, a társadalmi osztályok képe miatt alakult ki, mert a Pista azt gondolta, hogy ha a szomszéd Józsi, aki ugyanúgy kétkezi munkás, mint ő, megvehette a kocsit, akkor ő is, holott közben a Józsi lehet hogy 3-szor annyit keres. A csordaszellem hajtotta a hitelfelvételt, a csordaszellemet pedig az hajtja, hogy egy csoportba tartozónak érzik magukat az emberek azokkal, akik már megvették a hőn áhított dolgot.

#614657 Előzmény: #614651

Egyébként nem tudom mikor volt az az egy hónap, mert mikor visszaolvastam, nem néztem a dátumokat, de én mindössze pár napig kommenteltem, majd rákerültem a feketelistájára, és ez volt 1 hete kb.

#614656 lagwagoner Előzmény: #614653

"Zabalint: "Te is ott hisztiztél az egy betű/hsz játékoddal. És azt várod, hogy ne "bannoljon"?"

Azért ne próbáld összekeverni az okot az okozattal."

és TE túl akartál lőni rajta. Mit értél el vele, még jobban kiakasztod őt, valamint ha vissza akarok valamit keresni, akkor látom az éretlenségedet :-) Duzzogásodat.

#614655 lagwagoner Előzmény: #614649

"Zabalint: Én is úgy gondolom, hogy sohasem volt társadalmi osztály függő, de nem én vagyok aki a kasztrendszerben gondolkodik."

Nem: rosszul látod. Azt viszont látni kell, hogy helyzete, felfogása, tudása, hozzáállása behatárolja lehetőségeit. És az valóban úgy van, hogy a gyári munkásokkal valóban hamisan elhitették, hogy lehetnek középosztálybeliek, és megvehetik az ami egy középosztályra jellemző: 2 új autó 50nm/fő lakóterületű ingatlan, külföldi utazás. Tehát elhitették, hogy egy 130 000 HUF/fő/hó bevételű egyén ezt fenntarthatja, hogy ő több. pedig ez egy ártó hazugság kb így:

http://www.kppmd.com/wp-content/uploads/2012/01/fat-man-looking-mirror.jpg

TEHát tudasodni kell az emberekben, hogy mik és mik alehetőségeik ÉS AZON BELÜL mit érhetnek el nagy valószínűséggel. Az eddig gyári munkás voltál de ezentúl cukrászdát nyithatsz Bécsben típusú bullshitet meg el kell felejteni. Hisz nem ért hozzá, nem ért a vállalkozáshoz, nem nőtt fel pénz kezeléshez.

Erről szól a besorolás. Ha meg képes az ember kitörni is felkapaszkodni, akkor meg teljesen mindegy a dolog. De igen is van behatárolódás.

#614653 Előzmény: #614651

"Te is ott hisztiztél az egy betű/hsz játékoddal. És azt várod, hogy ne "bannoljon"?"

Azért ne próbáld összekeverni az okot az okozattal.

#614651 lagwagoner Előzmény: #614648

Nem: valójában az a topic teljesen érdektelen volt mindenkinek. Mert nem jelent meg bejegyzés rá hónapokig. Ritkán járok fel ide, de mindig gyerekesen széttrancsírozzátok. Te is ott hisztiztél az egy betű/hsz játékoddal. És azt várod, hogy ne "bannoljon"? Nézd meg ibizát: büszkén otthagyta.

#614649 Előzmény: #614643

Én is úgy gondolom, hogy sohasem volt társadalmi osztály függő, de nem én vagyok aki a kasztrendszerben gondolkodik.

#614648 Előzmény: #614646

"rákattintva elolvashatod"

Igen, a múltban elhangzott véleményeket, de ami az ő rombolása miatt már meg sem jelent, azt nem.

"más topicban megismerheted"

A más témákról szóló véleményeket. De engem ez (is) érdekelt.

"és topic nyitással bevonzhatod őket"

Nem az én nyitásommal, de azzal, hogy Ibiza megnyitotta ezt, gondoltam jó is lesz, csak hát elég nehézkes volt átemelni a már moderált kommenteket a másikból, kissé átláthatatlan volt.

#614647 Előzmény: #614644

Persze nyilván lehetnék itt read-only módban, ahogy egyébként jó sok ideig úgy is voltam itt, csak már úgy is irritált kicsit, hogy az általa indított topikokban több a moderáció, mint a moderálatlan komment, egyébként akkor még azt sem tudtam, hogy a moderált kommentet is el tudom olvasni.

#614646 lagwagoner Előzmény: #614644

Leírtad: rákattintva elolvashatod, más topicban megismerheted, és topic nyitással bevonzhatod őket.

Szóval mi is akadályoz?

#614644 Előzmény: #614642

"Még egyszer kérdezem: mi vagy ki akadályozza, hogy más véleményét megismerhesd?"

Az, hogy kimoderálja a tőle véleményben túl távol állókat.

#614643 lagwagoner Előzmény: #613691

"Zabalint: Szerintem ez személyiség függő, apámnak például 3 testvére volt, 4-ük közül 2-en tudtak bánni a pénzzel, 2-en meg nem. Pont az a lényeg, hogy nem társadalmi osztály vagy vállalkozó-alkalmazott függő az, hogy ki az aki ésszerűen tudja kezelni a pénzügyeit és ki az aki eladósodik."

De ez sosem volt az. Azt meg ne vitassuk el, hogy a háttér nagy mértékben befolyásolja. Gondolj Fordra, Zuckerberg-re, Sorosra vagy Gangnam-re (mind akiket ismersz jómódú volt).

#614642 lagwagoner Előzmény: #614638

Még egyszer kérdezem: mi vagy ki akadályozza, hogy más véleményét megismerhesd?

Tessék: ez volt az eredeti topic, amiből született a "szokatlan válasz...", majd "a még szokatlanabb válasz (ami már annyira radikális, és belterjes, hogy fújjj, ennek ellenére nagyon népszerű lett :-))"

http://www.stocklandyard.hu/blog/show/1286

szóval válogathatsz. De szerintem neked _AT_ hiányzik igazából :-)

#614638 Előzmény: #614633

Én ezt a konfrontációt nem úgy képzelem el, hogy egymásnak esnek a vitázók, nem mint egy harcot, hanem úgy, hogy vannak eltérő nézőpontok, vélemények egy-egy témáról, amit aztán személyeskedés nélkül megvitatnak, miközben azt is megértik esetleg, hogy a másik miért is gondolja másképp. De ezt úgy nem lehet, ahogy AT csinálja, és a vele egyet nem értőt minősítgeti (lásd marxista, korábban liberálkommunista, még előtte liberálbolsevik), majd mikor ugyanezt kapja vissza, nekiáll automatikusan moderálni.

Egyébként ha neked vélemény kell a fórumról, akkor egyetértünk, mert nekem is az kell, de ha AT mindenkit kimoderál abból a topikból, akkor csak egyetlen véleményt tudsz a magadén kívül olvasni, az övét. Holott nekem is, sokunknak van véleménye. Igen, igazad van, hogy lehet menni máshová is, csak ez utólag, hogy a vita erőszakkal félbe lett vágva, már nem működik olyan könnyen.

#614633 lagwagoner Előzmény: #613691

"Szerintem amúgy a másik topic, amit Ibiza nyitott, ugyanezért értelmetlen, mert ott szintén "egymás ****ának a szopkodása" van, mivel ott sincs erős ellenvélemény, csak részletkérdésekben van vita. Pedig a vita éppen attól vita, hogy eltérő vélemények konfrontálódnak 1-1 témáról, egyébként mindezt egymás sértegetése nélkül is lehet, de amikor az egyik fél erre képtelen, sőt sértettségét moderálási mániában fejezi ki, addig erre nincsen sok esély."

Ez valami új magyar kor, hogy harcnak kell lenni? Ez a vágyad hogy jöjjenek a fehérek ill. a feketék? Mert az jobb, ha mindig egymás torkának esnek? Azért írok ebbe a témában mert azt gondoltam, hogy ez egy békés téma, normális emberekkel, és nem lesz sértett baszogatás, ki kit bannolt, de ugy látom ez többeket lázba hoz. Kicsit unom. Ha meg valakit nem látnak szívesen, az minek megy vissza. Erről ez a vicc jut eszembe:

"Megy a vadász az erdőben, egyszer csak meglát egy barlangot. Belelő kettőt, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:

- Ejnye vadász, megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.

A vadász nem tud mit tenni, megteszi amit a medve kért. Másnap megint megy a barlanghoz, ezúttal egy géppisztollyal. Beleereszt egy sorozatot, kis idő múlva sértetlenül kijön a medve:

- Ejnye vadász, megint megpróbáltál megölni. Egy módon nem öllek meg, ha leszopsz.

Hát a vadász megint megteszi, hogy mentse az életét. Harmadnap teljesen felfegyverkezve megy a barlanghoz. Ráereszt 3 aknát. A barlang teljesen összeomlik, nagy por száll fel. Kis idő múlva sértetlenül előjön a medve a vállát porolva:

- Vadász, vadász te szopni jársz ide..."

Apropó én nem hiszem, hogy itt pl. ibiza bárkinek a ****át is szopkodná, de ha itt sem tetszik, akkor tessék csinálni önálló topicot...nem értelek titeket. _AT_ így sem ugy sem reagál rátok, akkor? Tessék olyat csinálni amit szeretnél, különben pont olyan szopkodósnak fogsz tűnni mint a vadász a viccben. Szóval miért fontos, hogy AT topicjában hangot adj nemtetszésednek?

De most sem értem neked miért fontos a konfrontáció. Én meg pont azt látom, hogy nagy. Neked konfrontáció, nekem vélemény kell egy forumtól, és meg van a szabadságom, hogy abba a topicba menjek át amelyikbe csak akarok. Ráadásul, ott vagy a kiszamolos, meg az indexes forumon is. Mi a bajod?

Re: nincs cím

#614527 Ibiza Előzmény: #614520

a középréteg aljának 40-50éves korára van egy lakása és kb 10millió Ft pénze amivel viszont már nem tud mit kezdeni..sok pénz is..és túl értékes..hiszen sok munka van benne..esetleg örökség..

lássuk be 10guriga kellemes pénz de nem nagy összeg..max biztonságot ad..ezt sztem nem érdemes kockáztatni.. tőkegarantált befjegybe, állampapírba érdemes sztem tenni..esetleg diszkont papírba.. megnyugszunk és szokjuk a jelenlétét.. ha szerencsések vagyunk az agyunk el kezd dolgozni..kezdeni kellene valamit vele...esetleg lecsippentünk belőle egy életünk vágya című kéthetes utazásrra..

A folytatást az élethelyzet adja..gyerekek kireppentek taníttattuk őket..kaptak új állást..beindult az életük..

a, lakás kell a gyereknek..adjuk oda..

b, ad egy összeget a gyereknek..na gyerek kezdjél valamit.

c, jó lesz biztonságnak és majd ha öregek leszünk..

Igazából az a gond akinek van 1-2 gyereke és már 40elmúlt..ott már nagyon nehéz változtatni a napi rutinon a gondolkodásmódon..

Az ember 20-30évesen kreatív..kreativitással pótolja a tapasztalatlanságát.. ez jó..30-40 között beérik..csatázik csatákat veszt és megsebesül..akár többszörösen is..40felett rutindolgokat tesz..szubrutinokban gondolkodik..50felett előtérbe kerül a biztonság..60felett beszűkül a gondolkodás..