Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

MNYP, avagy visszalépjek, minek?

Re: nincs cím

#596250 prospero Előzmény: #596248

"Akkor kiemelem mi lényeg: kapják be. "

Továbbra sem értem a dührohamod. Most mutattad be, hogy - mégha nullára iródik is mnyp megtakarításod, a járadékodon alig-alig fog látszódni a hatása, azaz a potenciális veszteséged kicsi. De ha a veszteség kicsi, akkor a potenciális nyereség is kicsi, azaz alig-alig változik a megszerezhető nyugdíjad nagysága.

Ha pedig ez így van, akkor teljesen mindegy, hogy mnyp vagy állami.

Ha pedig tulajdonképpen mindegy, akkor mi is a probléma, miért is baj, hogy egy az állam és adófizetőkre vetítve pazarló rendszert - aminek következményei alól nem mentesítheted magad, vö: még a mostaninál is magasabb adó és járulékfizetési kötelezettség terhelne a jelenben - felszámolnak.

#596248 banyaiz Előzmény: #596247

Akkor kiemelem mi lényeg: kapják be. :) A többi az csak matek , és spekuláció a jövőre az változhat bőven évtizedek alatt.

Mivel forradalmár testvéreim nincsenek nagy barátsággal a számokkal, lehet megkímélnek attól ezen agyaljak és beolvasztják vhogy a maradék lóvét is. Ezen dolgoznak, de hát még egy-két dolog ebbe beleszólhat évek alatt.

#596246 banyaiz Előzmény: #596245

Most ha teljesen azonos járulékösszegekkel számolok/év (ami nyilván nem igaz) akkor 10 év 25%-a a 40 évből az durván a teljes járuléktömeg 6%-a.

Ami valójában kevesebb hiszen évről évre azért növekszik a befizetés. Tehát valójában mindent változatlannak tekintve kb a teljes járuléktömeg kevesebb mint 1%-át kockáztatom 40 éves időtávon.

30 év múlva vsz egy átlag havi járulék az lehet annyi lesz mint most az átlag mnyp állomány volt pénztárak szétverése előtt.

Egyszerűen az infláció miatt. Visszanézünk 30 évet milyen fizuk voltak monjuk 1982-ben, hát sacc/kb 5000 Ft/hó vagy hasonló.

Szóval ezért mondom, hogy nem egy akkora rizikó vsz, ha minden így marad, de nem is fog így maradni.

#596245 banyaiz Előzmény: #596242

Szerintem ahogy írtam is ahhoz képest, hogy önként visszaléptem volna, a kockázat minimális cserébe pedig vannak pozitív kimenetek is amivel bőven lehet nyerni a visszalépéshez képest.

Ha meg totális pofára esés van akkor sincs akkora veszteség ami kezelhetetlen mert 10 év 25%-a 0-ra íródik a mondjuk 40 évből nem hinném, hogy a majdani nyugdíj összegében komoly elmozdulást okozna. A lehető legrosszabb esetet feltételezve sem. De a 0-zás eleve kizárt, kivéve ha tőzsdék és állampapírok is 0-nak. Akkor pedig kb mindegy mert világvége.

#596243 banyaiz Előzmény: #596240

Tételezzük fel bezár az összes pénztár. Mi is lesz akkor?

Visszakerül ez a lóvé az államkasszába az anonim alkoholistákhoz, szóval ha ez történik akkor nyilván az mnyp-s időszakra is jár a 100% állami nyugdíj hiszen végső soron visszakerült oda a pénz a sok Mekk mesterkedés után.

Akkor ugyanaz a szitu mintha önként visszaléptél volna. Max a reálhozamot már nem adják oda.

Nekem ennyi kockázatot megér a sztori.

Ráadásul ahogy hozzáálltak ehhez a visszaléptetéshez az kiverte a biztosítékot, Keresztapa IV. rész , de kb negatív IQ-s szövegekel. :) Az ilyesmit nem tudom támogatni.

#596242 prospero Előzmény: #596241

Ok. Értem, hogy szerinted nincs kockázat, és mindenkinek - bármennyi a veszteség, ha lesz is - bagatell.

Csak a felütésedre reagáltam:

"Remélhetőleg előbb akad a torkán egy ló**** ennek kommunista királynak , minthogy ez a sajnálatos esemény bekövetkezzen. :)"

Nem szabad lebecsülni a mnyp pénztár mellett kitartók esetleges csalódásának erejét. Ennyi, nem több.

#596241 banyaiz Előzmény: #596240

Jelen esetben mit is kockáztatunk? Jelenleg úgy néz ki a felállás, hogy arra az x éves időszakra amíg mentek oda járulékok, ez az esetemben 10 év nagyjából , tehát 10 éves időtartamra kockáztatom a nyugdíjam 25%-át. Mert jelenlegi szabályozás szerint erre az időszakra 75-25-ös megosztás, amióta nem mennek oda járulékok 100% állami. Vagyis legyen mondjuk 40 év járulékfizető időszakom a történet végén, ebből 10 évnek a 25% forog a ruletten.

Cserébe benne van a pakliban, hogy előbb utóbb engednek oda újra járulékokat, vagy az, hogy ha nem is engednek oda járulékot akkor jó hozam lesz erre a pénzre a következő 30 évben. EU rendet tehet forradalmár ügymenetben, örökölhetőség stb.

Nem észvesztő a kockázat vsz, és lehetnek azért jócskán pozitívabb kimenetek is a visszalépéshez képest. Viszont annál rosszabb helyzetbe kerülésre mint visszalépés kicsi az esély.

Mégha ez a teljes összeg elúszna (aminek kb 0 az esélye ) akkor is minimális nyugdíj különbség lenne a visszalépéshez képest, persze kérdés 30 év múlva milyen nyugdíjszabályok lesznek, de ebben ez az mnyp legkisebb kockázat.

#596240 prospero Előzmény: #596220

Azok akik megmaradtak mnyp tagok - egy újabb nagy része, a következő válságnál, - ha addig kilábalunk - és nem egy permanens válság kezdetén vagyunk - mondjuk 10 év múlva be fogják adni a kulcsot. Ha nem ők, akkor a pénztár. Nem fogják tudni fenntartani az üzemeltetők, vagy a költségeket Nektek kell állni, vagy hozzá kell járulni részben. Hiába lesznek szépek a hozamok - még ez is kérdőjeles - ha a fenntartási költség fel fogja azt emészteni. Ez az én rossz megérzésem ezzel kapcsolatban.

#596220 banyaiz Előzmény: #596161

Álmodj királylány. Vsz a történet az lesz, hogy a megmaradt tagok 2-3 pénztárban fognak összegyűlni, amik nem egykönnyen fogják lehúzni a rolót, semmiképp nem 2014-ben.

Remélhetőleg előbb akad a torkán egy ló**** ennek kommunista királynak , minthogy ez a sajnálatos esemény bekövetkezzen. :)

Persze lehet, hogy megint a "gránitszilárdságú alaptörvényhez" nyúl az ügyben akkor más a leányzó fekvése. Pl beemelik, hogy alkotmányellenes az mnyp mint intézmény, és a megmaradt tagjai nemzetárulók vagy hasonló. Vmi ilyen elegáns gesztus benne lehet még.

#596207 Spade Előzmény: #596109

1. Én úgy tudom h a németeknél a franciáknák az amcsiknál is olcsóbb, pedig itt a dolgozóknak csak a töredékét fizetik, tehát annyival olcsóbbnak kéne itt lennie (jóval) hasonló profitszinten. De te komoly számsort hoztál ide, kb. láttál már olyan ambert aki hallott róla h valaki mesélte h hallott róla h máshol drágább...:)

.

2. Úgy tudom h ez a Patika tv 2010-ben született tehát nem egyik napról a másikra. Volt rá három év aki nem lépett az rábaszott, de az se igazán. És aki sajátmaga csinálja a saját patikájában ott ugye semmi gond, tehát nagy marhaság az ingatlanos albérlős példád , már bocs :) Amúgy azt gondolom az egésztről azokban a szektorokban ahol az államot fejik (gyógyszer) vagy ahol természetes monopolium van (közmű) 2x is érdemes meggondolni h befektessen valaki , de ez a világ minden országában, az amcsiknál is így van, aki meg befektet nyilván valami infóban bízva teszi, kevesek láttak égő csipkebokros látomást ami után életük egyetlen értelmének az emberiség nemes ügyének tekintették a patika felvásárlásokat . A patikákat nyilván szoci spanok szippantották fel, mert akkor alakult ki ez az aránytalan helyzet, most rájuk fér egy kis fogyókúra különösen h 3 évig csak a f@szukat verték.....nem tudom őket sajnálni a patikusokkal szemben akik szerinted csak albérlők...szerintem pedig szakemberek és akik szintén tömegesen mennek ki többek között a felvásárlások miatt is...

#596201 Papus_stock Előzmény: #596162

Elveszett a hozzászólásom de talán jobb is így pedig szép hosszú volt :(

A TB mérlegét megtalálod az Államkincstárt honlapján. A járulék bevétel tavaly 75,6 %-a volt a kiadásnak de te hidd el az egyensúlyt.

Offshore-ozz nyugodtan főleg, hogy most bukott meg Seszták az 5 cégével 12mrd-ért.

Az IMF elleni 200 miós plakátolásból is el tudnak számolni vagy 60-al, a többi ki tudja merre jár.

Ócsai gettó 500.000 /m2-ért egyedi felmentéssel az egyébként kötelező energetikai tanúsítvány alól.

Pompás !

Az ébredés viszont félek nagyon keserű lesz.

P.

#596162 Előzmény: #596134

"2. Ez kb. 75-80%-ra elég a többi honnan megy ?"

Tetszik nézni a költségvetés egyenlegét időnként? Idén januárban éppen többlet volt a nyögdíjkasszában, vagyis momentán a nyögdíjkassza egyensúlyban van. Ez pontosan azt jelenti, hogy amennyi járulékot beszed az állam ezen a jogcímen, azt fizeti ki ezen a jogcímen. Azaz jelenleg a rendszer nem csak működik, hanem éppen fenntartható is. Egyebekben azonban éppen azt vezettem le korábban, hogyha ezt a rendszert megbontod, akkor valóban csak 75-80% fog rendelkezésre állni (manyup esete) és ebben az esetben a hiányt mindenképpen a költségvetésnek kell kipótolnia.

Ezt pediglen kétféleképpen teheti meg, az egyik az, hogy VAGY adót emel(!), amellyel behajtja ezt a pénzt a jelenben (magyarán többletadó elvonásból finanszírozza a manyupot!!!), vagy a jelenben adósít el államadósságilag, hogy a nyögdíjkassza hiányát finanszírozni tudja. Ez utóbbi azonban annyit tesz, hogy a jövőbeli nyögdíjasok és dolgozók jövedelmét adósítja el azért, hogy a jelenben(!) tudjon kifizetéseket megtenni. Magyarán szólva, mindkét esetben megterheli az állam a jelent és a jövőt is, és mindkét esetben megfizetteti adó formájában a manyupot az adófizetőkkel. Röviden: Szó sincs a nyögdíjjárulékok egy részének átirányításáról, egyszerű kreatív könyvelésről van szó. De ha nagyon akarod, egy erőszakos kommunista vagyoni átrendezést is bele lehet vízionálni, amely a nyikhaj, pénzét külföldön offshoreban tartóknak kedvez az itthon ingatlannal rendelkezőkkel szemben, mivel tartós transzfert hozott volna létre a magyarországi rezidensek irányából az itt számottevő ingatlanvagyonnal nem rendelkező, de magas jövedelmű réteg irányába.

"Ebben én a te helyedben annyira nem lennék biztos."

Már elnézést, de miért is nem? 10%-nyi manyupos maradt első körben - ami azért elég sokat mondó -, de az, hogy ezek közül most már csak ~15% fog maradni, az mindent elmond szerintem arról, hogy maradni akartak-e ebben a rendszerben az emberek ezen feltételrendszer szerint (nyögdíjkassza egyensúlyban van, államadósság nem növekedik, adót lehet csökkenteni - helyesebben, nem kell növelni a hiánycél tartása érdekében), vagy sem.

"Értem én, hogy a nyugdíjak infláció feletti emelése feltétlenül szükséges a szavazó bázis miatt de gondolkozni lehetne."

Elnézést kérek, de ez eddig egyáltalán nem volt téma, nem értem hogy jött ide, vagy miről van szó.

"Majd ha lesz miből de félek még várni kell arra az 500000 adófizetőre egy kicsit, hogy visszajöjjön Magyarországra."

Nem igaz, hogy ennyire nem lehet érteni, hogy miről van szó: 500.000 magyar állampolgár utal haza a jövedelméből Magyarországra pénzt, magyarán szólva ezzel segíti Magyarországot. Miért kellene hazajönniük?

#596161 Előzmény: #596103

A fanatizmusnak azon szintjén, amely mindenáron neglitál minden tényt, csak hogy fenntartsa a lázálmait, azon mindig el tud csodálkozni.

Az EU közölte, hogy a manyup visszaintegrálása az állami rendszerbe teljességgel rendben van, a manyup tagok többsége meg közölte, hogy nem maradnak a rendszerben, ha nem fognak extra jól járni a társadalom maradék részének a kárára. Marad még majd benn pár ezer fanatikus, megmarad még pár pénztár 2014-ig, aztán roló lehúz.

#596134 Papus_stock Előzmény: #596101

>>Az csak természetes, hogy a jelenbeli nyugdíjak fedezetére szolgáló járadékok a jelenbeli nyugdíjak >>kifizetésére fordítódnak, vagyis éppen oda mennek, ahová valóak.

1. Természetesen nem "járadékok" hanem "járulékok".

2. Ez kb. 75-80%-ra elég a többi honnan megy ?

>>Arról nem is beszélve, hogy milyen kevesen értenek ezzel egyet ....

Ebben én a te helyedben annyira nem lennék biztos.

Értem én, hogy a nyugdíjak infláció feletti emelése feltétlenül szükséges a szavazó bázis miatt de gondolkozni lehetne. Sávosan emelni nem lenne ördögtől való, én 150 felett nem is emelnék egy centet sem. Majd ha lesz miből de félek még várni kell arra az 500000 adófizetőre egy kicsit, hogy visszajöjjön Magyarországra.

P.

#596109 xmann Előzmény: #594927

1. Allitasoddal szemben nincs nálunk világbajnok víz gaz áram ár. Múltkor volt a pofolion ábra, tok átlagos volt a hazai árszint regionális összehasonlításban is. És ez meg a rezsivagas elott volt

2.patika: ha beinvesztaltal volna sokmillió forintot egy patikaba és most közölnek veled hogy a tulajdonod egy részét el kell adnod te sem orulnél, és maris jobban megertened miről van szó ha pl. születne egy rendelet hogy holnaptól a lakásod 25%át el kell adnod az alberlodnek. Azért mert csak. Persze "piaci" aron. Te nyilván ennek is tapsolnál

#596103 banyaiz Előzmény: #596101

Tsz-be is kevesen voltak akik nem léptek be "önként és dalolva". Ez aztán nem érv.

Mondjuk egy kormányváltás nem garantálja azt, hogy a járulékok újra mehetnek manyupba. Mert lehet ott is nagy lesz a szomjúság. :)

Akkor látják a manyup lóvémat ha az utolsó is bezár és semmi más lehetőség nincs , teljesen sarokba szorítanak. Ami lehet, hogy bekövetkezik mert nagyon találékony gyerekek ezek ha lenyúlni kell vmit.

EU-ban azért bízom erőteljesen pofán vágja őket az ügyben előbb utóbb. Bár fene tudja.

#596101 Előzmény: #596095

Az csak természetes, hogy a jelenbeli nyugdíjak fedezetére szolgáló járadékok a jelenbeli nyugdíjak kifizetésére fordítódnak, vagyis éppen oda mennek, ahová valóak.

Az EU elég keményen vágta pofán az uszítókat és a lázadókat, a forradalom elbukott, a sztálinista rendszert halálra ítélte az EU. Innentől olyan belpolitikai fordulatra várni, amely mondjuk 400 milliárdnyi ingatlanadó kivetésével újra manyupot csinál "felhalmozás" című kommunista békekölcsön címszóval ugyan lehet, de nem biztos, hogy szalonképes.

Arról nem is beszélve, hogy milyen kevesen értenek ezzel egyet, lásd 15% maradó a 10%-ból... szó szerint ezrekről beszélünk több millió emberhez képest.

#596100 banyaiz Előzmény: #596095

Megkockáztatom azt a jóslatot, hogy előbb lesz kormányváltás minthogy az utolsó manyup is bezárjon. :)

Kivéve persze ha nagyon megszomjaznak aztán beemelik a gránitszilárdságú alkotmányba, hogy manyupokat be kell zárni, helyüket sóval behinteni stb. Eszük megvan hozzá. :)