Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#582728 KawaBazsy Előzmény: #582707

Gyanús vagy nyuszika, sosem árulsz el magadról semmit, sztem csak meg akarsz vezetni.. :-)

#582695 Előzmény: #582636

"Amúgy meg a négykarikás autó a csillagostól fényévekre van sajnos..."

Konkrét típus/évjárat vs. konkrét típus/évjárat?

#582658 KawaBazsy Előzmény: #582636

Vége a dízelezésnek? Okos döntés. :-)

Én épp a kompra várok, mennék megnézni egy nyitott Saab-ot. Az előbb egy Volvot néztem meg, hulladék volt, rengeteg kilométerrel.. ezentúl ilyen vidéki utak előtt kérek egy fotót az ülésről, meg a kormány, váltó kombóról..

fd

#582655 Waszeitung

Én pusztán tréfásnak találtam Bazsy megjegyzését a diffművel kapcsolatban :D Nem függ össze az összkerekes kérdéskörrel.

Nem tudom így felsorolni pontosan márka szerinti felbontásban miben mi van,de tisztában vagyok hogy Vw -ben haldexes megoldás,Mb szgk és bmw szintén nem állandó összkerék..én annyit állítottam hogy azonos átmérőjű gumit fel lehet rakni első hátsó tengelyre eltérő gyártmányban,beleértve azt a kopást is ami bekvöetkezik attól hogy máshogy kopik elöl és hátul is.Ergo nem beszéltem hülyeséget és nem állítottam valótlant! :D

Amúgy mintha lenne olyan emlékem hogy vmelyik gyár,talán Ferrari v Lamborghini gyárt oylat hogy elöl egy collal kisebb kerék van mint hátul,és ebből a Lambo állandó összkerekes,míg az FF talán csak rásegít az elsővel....nem vagyok benne biztos hogy így van,csak gondoltam kcisit belepiszkáloka témába! :D

Uraim! Nem gondoltam , …

#582636 Kriszti@n

Uraim!

Nem gondoltam , hogy egy egyszerű kérdéssel ekkora kavalkádot okozok:)Mindenkinek köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat, nem lesz 4 , csak 2 gumi csere, maximum mire szarakodik az autó emiatt(nem fog ) akkora megint rá leszek b@szva, mert ugye akkor már hiába veszek megint 2 új gumit, az előző újak már használtak lesznek:DDD

Tavasszal(vagy akár holnap) eladom, és visszatérek a hátsókerékhez végleg:)természetesen nem a gumi miatt , de ez is az orrát tolja kicsit ha csúszik , én meg a hátulját szeretem :)Amúgy meg a négykarikás autó a csillagostól fényévekre van sajnos....Ráadásul döntöttem , a dízel is végleg a múlté nálam....

#582549 KawaBazsy Előzmény: #582530

Húha, ez aztán az összefoglaló, de legalább pörög a topik. :-)

Én azért írtam, mert láttam, h milyen "érdekes", hosszan felvezetett példát írsz arra, h milyen probléma lenne az eltérő gumi méret elviekben.. de ha tudod, h hogy működik a dolog, vagy akár kigugliztad, akkor jó, nem kell ekkora hsz-eket írni, ne AT-sodj. :-)

Amúgy csak egy észrevétel, nem írok litániát:

"Az állandó összkerekesek a jobbak. Ezekben van. "

Ez nem igaz így. Pontosítva: Országúton az állandó összkerekes a jobb, trakció szempontjából! (fogyasztáséból már nem). Terepen meg a fixre zárható a leghatékonyabb, mert az egyszerű, nincs diffizár, ami elromolhatna, vagy nem 100%-osan zár, stb..

#582541 Előzmény: #582530

Akkor hadd szóljak még én is, én is, én is :)

Az "Audikban" egyáltalán nem egyforma a differenciálmű megoldása, az A6-ban biztosan igazi és full Torsen van (az is folyamatosan fejlődik), a kisebbekben adott esetben egyszerűbb megoldás van, de bizonyosan van olyan is, amiben mezei haldex van. Szóval Audi és Audi között is van különbség :)

#582530 Láma Előzmény: #582056

"Izé.. sztem én értettem"

Biztos?:)))

Összefoglalom az eddigieket, aztán meglátjuk:

1 Krisztián kérdez.

2. Hosszhuszár válasz: bezavarhat az elektronikának, de lehúzásszaga is van.

3 waszi megnyugtatja, hogy nem fog bezavarni az elektronikának, nem okoz semmi bajt.

4 Mivel Krisztián laikusnak nevezi magát, leírom laikus számára emészthető

módon , példákkal, hogy MIÉRT NEM okoz a nem egyformán kopott, de azonos

méretű gumi problémát az összkerékhajtású rendszerekben. Mivel

Waszi már konrétan megfogalmazta az elektronikát, odaírtam a végére a

mechanikus részt is , (csak hogy az is egyértelmű legyen.)

5 Krisztián visszajelez, hogy érti és ésszerűnek tartja.

6 Erre te: hujjujozol vidáman és leltározod a differenciálművekkel kapcsolatos

ismereteimet. Elárulod melyik rész miatt éreztél ellenállhatatlan kényszert a leltárra?

7 Vaszi egyetértően bólogat.

8 Hosszhuszár továbbra is állítja, hogy megzavarja az elektronikát. (annak

ellenére, hogy Krisztián már jelezte, hogy semmi baja)

9 Krisztián mégegyszer jelzi, hogy semmi baja.

10 Ezután én. Hatosra válasz neked megrökönyödve: Dehát.... Nincs is

mindegyikben középső difi. Sőt kevesebb az amelyikben van, mint amelyikben nincs.

11 Erre te: Egy szóban össze lehet foglalni a válaszodat. A sallangoktól

megtisztítva a válaszod azt jelenti: Tudom.

Nem érzel némi zavart az erőben? :)

12 Hosszhuszár sértetten ironizál.

13 segítesz neki ironizálni és állítod, hogy oszlatod a homályt, pedig inkább növeled:

", nincs is ilyen autó összkerekesben."

Ezt asszem Waszival kell megbeszélned. Ez az ő állítása :

",és ugye nem minden 4x4 nél egyforma az első és hátsó kerék mérete..."

""Keressünk gyorsan középső difit. Hol találunk ilyesmit? A terepjárókban is

csak a jobbakban. "

Nem igaz."

Ezt követően a következő két mondatban megmagyarázod, hogy miért igaz:

" Azokban a kocsikban van, melyek ÁLLANDÓ összkerék hajtásúak. A terepjárók

azon részénél, melyek hátsó kerekesek alapban, fixen kapcsolod hozzá az elsőt,

de ez csak laza talajon használható"

Az állandó összkerekesek a jobbak. Ezekben van. (És itt a jobb jelző nem a terepjáró képességére utal, hanem a kategóriára)A kapcsolhatóak a kevésbé jobbak. Ezekben nincs. De azért ezek is 4wd-k és terepjárók. Azon lehetne polemizálni, hogy a jobbnak tartott terepjárót az állandó összkerékhajtás miatt tartjuk jobbak, vagy a jobb minőségűbe tesznek állandót, mert szégyellnék magukat a buta kapcsolható difi nélküli rendszerrel. De minek?

"Még egyszer, SENKI nem mondta, h szereljen különböző méretű gumikat vagy kerekeket fel."

Mint ahogy azt se mondta senki, hogy bárki ilyent mondott. :)))

Nem értem miért gondoltad, hogy ezt le kell szögezned.

Ez úgy hangzik mintha én azt állítottam volna, hogy valaki ilyesmit javasolt.

Holott én nem állítottam ezt. Ha leírok két okot ami miatt nem lehet, akkor az

nem azt jelenti, hogy szerintem bárki ilyesmit állított volna.

" Ha jól értem, Audi-ról van szó, abban van 3 diffimű.. "

Nem tudom. Vagy csak "kicsit" figyeltem, vagy nem volt szó róla ezelőtt.

Az elsőben én általánosságban az összkerékhajtásról beszéltem, tipustól és a hajtáslánc felépítésétől

függetlenül.

14. Na ezt meg majd' elfelejtettem: Hosszhuszár bevallja hogy tényleg nem ért

hozzá. :))))))))))

#582056 KawaBazsy Előzmény: #582024

Izé.. sztem én értettem. Amúgy senki nem mondta, h különböző méretű kerekeket tegyen rá, nincs is ilyen autó összkerekesben. Azonos méretnél pedig nem számít h kopottabb vmelyik, a fordulatszám különbséget a differenciálmű kiegyenlíti.

"Keressünk gyorsan középső difit. Hol találunk ilyesmit? A terepjárókban is csak a jobbakban. "

Nem igaz. Azokban a kocsikban van, melyek ÁLLANDÓ összkerék hajtásúak. A terepjárók azon részénél, melyek hátsó kerekesek alapban, fixen kapcsolod hozzá az elsőt, de ez csak laza talajon használható. Tehát itt nincs, csak a meghajtott tengelyen. (Tudom, h kivétel pl a Mitsu Super Select, ne említsd meg..). Az általad említett autóknál abban nincs, amelyek alapvetően csak az egyik tengelyt hajtják, s segítségként kapcsolódik be - szükség esetén - a másik tengely hajtása. Amelyikben lehet fixre is zárni a 4WD-t, ott van, amelyikben nincs, s az szintén csak laza talajon, terepen használható. Másokban meg van (pl az említett Mitsu), de azokban is lezárható általában..

Még egyszer, SENKI nem mondta, h szereljen különböző méretű gumikat vagy kerekeket fel. Pont azt javasoltam, h vehet csak 2 új gumát is, nem gond, ha a hátsó kopottabb. Ha jól értem, Audi-ról van szó, abban van 3 diffimű..

#582024 Láma Előzmény: #581410

Hujuujj. Keressünk gyorsan középső difit. Hol találunk ilyesmit?

A terepjárókban is csak a jobbakban.

A teljesség igénye nélkül: Személyautóban Japánoknál a Subaru az egyetlen aki több tipusba is beépíti. Eu-ban Szinte csak az Audikban van. Van néhány Alfában, a Merci 4maticban. Az összes többiben valamilyen kuplung van, ami fordulatszámkülönbségre zárja össze a két tengelyt. Ilyenek a Bmw, Volvó, Vw -kivétel a passat néhány tipusa és a Phaeton- Ford Mazda Seat Skoda. stb. .

Kár, hogy ti hárman semmit nem értettetek abból amit írtam. Én kérek elnézést. Mindig elfelejtem, hogy ez egy tőzsdefórum és ide nem autóhoz értő, hanem autót szerető emberek járnak. :) Ezért nem mindig elegendő valamire csak utalni, célozni. Bár Waszi egészen ígéretesnek tűnt. :))))

Két okból nem szabad összkerekes autóra különböző méretű kereket szerelni. Egyrészt, mert megzavarja az elektronikus rendszereket.

Miért nem zavarja mégsem az 1-1,5 % különbség? Azért, mert más tényezők -amire az előzőben utaltam- annál nagyobb mértékű fordulatszám különbségeket okoznak, mint az egy vagy két kopottabb gumi és azt is tudni kell tolerálni a rendszernek. pl a Merci 4matic is csak 2%nál nagyobb fordulatszámkülönbség esetén kapcsolja az első hajtást.

Mint ahogy Krisztián példája is mutatja. Fel van szerelve a nem egyformán kopott gumi? Igen. jelzett hibát a rendszer? Nem. Hadd higgyek már inkább az autót tervező mérnököknek, mint a szomszéd gumisnak.

A másik ok amiért nem szabad hosszú távra eltérő méretű gumit szerelni, még akkor sem, ha nincs elektronikus rendszer, mert az állandó nagymértékű fordulatszám különbség a tervezetten felül igénybe veszi a "középső difit" -ami nem is mindig difi-. Ezzel együtt a teljes hajtásláncot.Rövidül az élettartam. Az elektronikus felügyelet nélküli viszkós, vagy haldex -szimplán hidromechanikus- renszerű buta 4wd ráadásul fogyasztás növekedéssel is honorálja a fordulatszám különbséget a rendszer feszülése miatt. De az 1-1,5% különbség ezekben sem okozhat semmilyen problémát.