Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Felhasználók hírei

Re: bréking nyúz

#581715 Előzmény: #581701

"Ha a 2011-es összes jövedelelemre a 2010-es 16,34%-os átlag adóterhelést számítom (ebben benne vannak a minimálbéres adójóváírtak is, meg az adóvisszatérítések is), az egy 198milliárdos pluszt eredményez."

De Margaretta, szerintem ennek a számításnak így nincs értelme, mivel a 182ezer kiesett adózó jövedelméről fogalmad sincs, lehet ebben a többségben akár a minimálbér, akár a magasabb bér is. Tehát nem lehet "átlagolva" odatenni egy összeget. Ráadásul mivel 2010-ben és 2011-ben más volt az adórendszer, ezért egyszerűen nem lehet így számolni, ahogy teszed, ugyanis egészen más volt az az adótömeg, amire számolni kell az átlagot.

Az egyszerűség kedvéért, ha az adóalap és a százalékot nézzük, akkor:

Ha X évben 100 az adóalap és 20% az átlagos adóterhelés,

és X+1 évben 200 az adóaalp és 10%-os az átlagos adóterhelés,

akkor a ténylegesen befolyó adóbevétel ugyanannyi lesz. Namármost, ezért nem lehet a 2010-es átlagot 2011-re értelmezni, ugyanis az már ténylegesen durva adóemelés lett volna az adózói kör kiterjesztése miatt, az ugyanis azt jelentené az egyszerűség kedvéért, hogy valójában jóval több adót szedtek volna be, mint korábban, mert MINDEN adókulcs maradt volna ott ahol van, csak a nulla helyett bevezették volna a 16%-ot.

Egyebekben csak az érdekesség kedvéért jegyzem meg, hogy te ugye most 16,34% átlagos adóterhelést hoztál ki 2010-re, amihez képest a 16% ugye értelemszerűen marginális eltérést jelent, vagyis ha ugye 2013-ra elérjük azt, hogy NINCS kedvezmény, akkor az adóterhelés pont ugyanakkora lesz, mint 2010-ben csakhogy egy jóval szélesebb adózói körre vetítve jóval szélesebb adóalapon számítva. Tegyük ehhez hozzá azt, hogy Lúd-milláék ezt az átlagot tovább akarták csökkenteni 2011-ben, tehát valójában az az érdekesség adódik, hogy nemhogy nem Matolcsy ütött lukat a költségvetésbe, hanem éppen az lett az eredmény, hogy megfordította a hiány lefolyását és visszavisszük 2013-ra az adóterhelést a 2010-es szintre. Ehhez már csak annyit kell és érdemes hozzátenni, hogy ebben semmi csoda nincs, tudható volt, hogy amig a régi rendszer maradéka belezavar a rendszerbe addig az kaotikus lesz és kiszámíthatatlan. Ennek az eredménye az a 275 milliárd, aminél egyébként több lett volna a kiesés, ha a Lúd-milla módszertan szerint csökkent volna tovább az SZJA terhelés átlagos elvonása. Tehát paradox módon, még az átalakulás közben sem volt rosszabb a lefolyása az adórendszer átalakításának, mint ami lett volna a korábbi rendszer folytatása esetén.

Ha pedig ezt a logikát nézed, akkor számodra is nyilvánvaló lehet, hogy csak több lehet 2013-ban a befolyó adó SZJA-ból, egyszerűen azért, mert a 2010-es átlagkulcshoz közeli általános adókulcs mellett sokkal többen és sokkal több jövedelem után fogják ezt megfizetni. Mert igaz ugyan, hogy ki is estek az adózásból, de sokkal többen kerültek be adófizetőként. A statisztika ugyanis ebben az esetben csal: A korábbi években azok is fel vannak tűntetve adózóként, akik NEM fizettek SZJA-t, mert kedvezményezettek voltak!! Ők valójában darabra és befizetőre IS és mellesleg kedvezményezettnek IS fel vannak tűntetve. Ezért ne zavarjon meg az adózók számát mutató adat :)

Másrészről:

"Összesen 275milliárd jön ki így, amennyivel kevesebb adó folyt be 2011-ben. Sajnos, nem nulla az egyenleg."

Dejszen pontosan ezt írtam én is, azaz azt, hogy 2011-ben 275 milliárddal kevesebb folyt be, ami valóban sok, de messze nem 2-3% a GDP-nek, hanem nem egészen 1%. Én pontosan azt írtam erre, hogy ha viszont kivezetődik az összes jóváírási lehetőség, akkor az annyit fog tenni, hogy a korábbi kedvezmények megszűnte után az a sor eltűnik és az egyenleg nullára fog kijönni.

Tehát nem azt írtam, hogy nem volt hiány 2011-ben, hanem azt, hogy a TELJES egy kulcsos adó bevezetése után, azaz 2013-ban már nulla lesz az átrendezés egyenlege, sőt, inkább növekedni fog, ami igazán figyelemreméltó, ha közben tudjuk, hogy az adózás alá vont összes jövedelem csökkenést mutat a recesszió miatt. Vagyis a teljes egy kulcsos adórendszer valójában adóemelést jelent összességében és ez így is van rendjén, különösen akkor, ha ebből a családosok kapják (szinte) CSAK a kedvezményeket, amely azonban KÜLÖN sorban van feltűntetve.

Re: nincs cím

#581709 banyaiz Előzmény: #581691

Mire elérjük a japán mostani életszínvonalat egész biztató lesz a belföldi kézben lévő állampapír állomány. :)

Az úgy becslésem szerint cirka 50 év ha nem sokat forradalmárkodunk, ha igen akkor soha.

De persze meg kell becsülni azt is, hogy 5% már belföldi kézben van kb. A semminél ez is több.

Japánban csak az összehasonlítás kedvéért gdp 200% az államadósság, és annak nagy része belföldi finanszírozás.

Gdp is kicsit nagyobb összeg mint nálunk. Szerény a különbség nálunk kb 30.000 milliárd, náluk 5.000 milliárd, egy a bibi a miénk Ft-ban az övék dollárban. :)

#581707 Előzmény: #581687

Ebben igazából a legszebb az, hogy valójában ha mindezt elköltötték volna a zemberek, akkor az 1.5%-os GDP növekedést(!) jelentett volna, sőt mi több, ha ez hital alapja lenne, akkor akár 15%-os GDP növekdést jelenthetett volna a liberálkommunista tanok szerint.

Így azonban 1,5% recesszióért ""okolható a bűnös magyarság"", mert megtakarítanak a szemetek, ahelyett, hogy az uzsorásokat, valamint az üveggyöngyimportot finanszíroznák.

Vagyis valójában csak azért vagyunk recesszióban, mert nem költjük el a pénzt... és nem azért, mert nincs hitelezés. Sőt, éppen az ellenkezője a valóság.

#581701 Margaretta Előzmény: #581579

Rendben.

Kiszámoltam 2010-hez viszonyítva.

Ha a 2011-es összes jövedelelemre a 2010-es 16,34%-os átlag adóterhelést számítom (ebben benne vannak a minimálbéres adójóváírtak is, meg az adóvisszatérítések is), az egy 198milliárdos pluszt eredményez.

Továbbá, ha figyelembe vesszük, hogy 182ezerrel kevesebb adózó volt 2011-ben, az a kiesés a 422ezez/fővel 77milliárdot jelent.

Összesen 275milliárd jön ki így, amennyivel kevesebb adó folyt be 2011-ben. Sajnos, nem nulla az egyenleg.

A 2009-hez viszonyítottat is így számoltam tegnap, ami 460mrd-re jött ki. Abból is ílymódon már kiszűrt volt a minimálbéres adójóváírt és a visszatérítés.

Az meg, hogy nincs adójóváírás és azok is fizetnek, akik eddig nem csak részben pótolja vissza a magasabb jövedelműek alacsonyabb befizetéseit.

De itt ragadom meg már sokadszorra az alkalmat, hogy felhívjam a figyelmet, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárba vagy a nyesz-be való befizetés esetén az apeh az szja-előlegből ezen összegek 20%-át (max.100ezer, ill. 130ezer Ft-ot) átutal ezen számláinkra. Ez már maga egy 20%-os hozamnak felel meg.

#581691 Előzmény: #581688

Ez csak a kezdet, ebben a legszebb a trend és az a változás, ahogy átkerül a finanszírozás belföldre, ráadásul forintba. Persze az még hosszú időt fog igénybevevenni, amig ez igazán számottevő lesz abban a méretben, amiben már nem kell a külföldi befektetők miatt aggódni, de számomra mindenképpen bíztató az, hogy elindultunk Magyarország pénzügyi függetlenségének irányába.

#581688 lagwagoner Előzmény: #581687

Bruuutális. Külföldieknél mennyi van? 6000? Ezzel együtt ez 7 000 milliárd. (csak az arány nem tetszik a külföldiek javára)

Re: 2012.12.11

#581685 lagwagoner Előzmény: #581679

Kielemeztem ezen napi híreket is. Jó a rovat :-) Külön meg vagyok ma tisztelve, hogy az én nevem is szerepel mint hivatkozás :-)

2012.12.11

Ma először két bankvilágbeli hírrel kezdenék:

Megszűnik az OTP magánnyugdíjpénztára:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/ongondoskodas/vegelszamolassal_megszunik_az_otp_magannnyugdijpenztar.176934.html

Amit már korábban is jeleztem, és ami ékesen példázza azt, hogy "kié is a pénz", hiszen alig voltak olyanok, akik pénzt fizettek volna az un. saját pénzükért. Valójában innentől kezdve szerintem csak idő kérdése, hogy mikor zár be a maradék is. Ha egy OTP nem finanszírozza tovább ezt a játékot, akkor más szinte bizonyosan nem fogja. Furcsa módon ugyanis, jelen esetben minél több ""ügyfél"" van, annál több a veszteség, vagyis ha meg is marad valamelyik kicsi - inkább presztizsből - az szerintem nem fogja a nagyok maradékát átvenni.

Másfelé pedig csak a szokásos:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/rekord_birsag_19_milliard_dollart_fizet_az_hsbc.176925.html

"Rekordbírság: 1,9 milliárd dollárt fizet az HSBC

Az HSBC-nél tartott többéves vizsgálatnak vége, a bankóriás belement, hogy peren kívüli megegyezéssel 1,9 milliárd dolláros rekordbüntetést fizessen az amerikai hatóságoknak, mivel korábban megsértették a pénzmosás-elleni szabályokat."

Szóval, azért igencsak rájár a rúd erre a szektorra, valahogy úgy érzem, ha ténylegesen megnézzük az általuk okozott - és immár senki által meg nem kérdőjelezett - károkat, és azok mértékét, akkor tulajdonképpen lassan kijelenthetjük, hogy ezt Magyarországon úszták meg a legolcsóbban és legfájdalommentesebben, illetve, hogy lehetett volna ezt errefelé is ilyen módon megoldani.

Csak az érdekesség kedvéért az un. inflációról, most már tényszerű, hogy az elmult hónapban DURVA defláció volt, hiszen:

http://inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-534995

http://www.portfolio.hu/gazdasag/jocskan_befekezett_az_inflacio_52.176923.html

5,2%-ra "zuhant" 6%-ról az infláció potom egy hónap alatt a kamatcsökkentések mellett is. Ami persze számomra semmi különöset nem jelent, ahogy árazódik ki az adóemelés, máris eltűnik az infláció.

Ez ügyben különösen érdekes ez a mondat:

"Ugyanakkor a változatlan adótartalmú index továbbra is 3 százalék körüli (3,2%) szinten maradt. Továbbá a rövid bázisú maginflációs index 3,2 százalékos értéke is azt jelezheti, hogy az adóemelések hatása továbbra is jelentős az inflációs folyamatokban. "

Vagyis oda vagyon írva, hogy az árindek mindössze 3,2%-ot változott, vagyis az INFLÁCIÓS CÉL TELJESÜLT, hiszen valójában az adóemelések hatása látszik az árakban, és ha van valami, aminek egyértelműnek kell mindenkinek a számára lennie, az az, hogy a jegybanknak aztán bizonyosan nem az a feladata, hogy az adóemelés hatásait ellentételezze, hiszen ezzel éppen az ország ellenében menne. Namármost, a 3,2% viszont pontosan az inflációs cél, vagyis annyit tesz, hogy gyarkorlatilag teljesül az inflációs cél, már persze, ami a pénz romlásához kapcsolódik és nem az adóemelésekből következik! Ennek alapján pedig nemhogy lehet, hanem egyenesen kell is a jegybanki alapkamatot csökkenteni, hiszen valójában semmi sem indokolja annak magasan tartását, ha egyszer a pénzromlás a 3% inflációs célnál tartózkodik.

Ez természetesen azonnal látszódik a kötvényeken is:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/raugrottak_a_magyar_kotvenyekre_a_valasztasok_ota_nem_volt_ilyen.176907.html

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/esett_a_hozam_joval_terv_felett_vittek_a_3_honapos_kincstarjegybol_2.176940.html

Hiszen mind mennyiségben messze túljegyezték őket, mind elvárt hozamban messze alá mentek a szokásosnak, és immár egy 5,75%-os jegybanki alapkamat is érik, illetve lassan oda jutunk, hogy már a kormányváltás előtti időszaknál is könnyebben és olcsóbban vonhatunk be forrást a piacról, ami bizony annyit tesz, hogy elégedettek az országgal és a biztonsággal a befektetők.

Fontos belföldi hír az is, hogy:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-535042

"Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a találkozó után újságírók előtt azt mondta: az elmúlt hetek egyeztetései során 20 pontban sikerült megállapodni, és végül egy, a szakszervezetek számára nagyon lényeges nyitott kérdés maradt, az, hogy miként számítják a pedagógusok munkaidejét, óraszámát."

Szerintem ebben meg fognak állapodni, és kérem, így kell ezt csinálni. Remélem sikerül, az nagy dolog lenne. Ugyanakkor az alábbiak nem csak példaértékűek, de az IGAZI demokrácia gyönyörű példái:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-534801

"Vendégek

A demonstráló hallgatók alapvető, alkotmányos jogukkal élnek, ezért a közt szolgáló hivatal vendégként tekint rájuk - mondta Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója, miután munkatársaival bundáskenyeret és forró teát osztott a fiataloknak. A földön ülő, bokáiknál összeláncolt diákok matracokat és székeket is kaptak.

Polner Eörs közölte, a hivatal épületében reggel 8-tól este 8-ig van ügyfélfogadás, de 24 órás portaszolgálat üzemel, így a hallgatók a kormányablak zárását követően is maradhatnak."

Így kell ezt kérem csinálni! Csak úgy, mint ahogy a rendőrség is példamutatóan és kifogástalanul körbekísérte őket a városon, biztosítva az útvonalukat és rendet tartva. Én nagyon boldog voltam, mert ez volt az, amire olyan régóta vártam, lehet akár spontán tiltakozni is, nincs pampogás, ott a segítség (rendőrségtől!!!), ott a kormány képviselője, aki szinte ""megalózó módon"" mutatja meg, hogy mi az állam feladata, és ahogy az ilyen esetekben el kell járni.

Az egész megmozdulásból tulajdonképpen egy "viccet" csináltak, hiszen azok, akik azt hitték, ""majd jól lázadhatunk"" (zsindex persze folyamatosan magyarázta a "tömeget", "vonulást", "lázadást", de megint pofára esetek, mint a lúd-milla tűntetéseket, hogy nem lett forradalom, aminek az élére állhatnak a senkiháziak), ""majd jól megmutatják a rendszernek"", azok szó szerint meleg fogadtatásban részesültek, és ezzel egyszerűen úgy vették az elejét bármiféle tiltakozásnak, hogy az abban részt vevők köpni-nyelni nem tudtak. Egyszerűen a többségük nem fogta fel szerintem a mai napig sem, hogy mi az, hogy nincs bunyó, verekedés, könnygáz, hogy miért nem lettek hősök és hogy miért nem csatlakoztak hozzájuk. Szerintem nem hitték el, hogy "szabad" normálisan viselkedni és hogy az állam értük is van. Most meg nem értenek semmit és már ez önmagában csökkentette a lelkesedésüket, hiszen mi abban a poén, ha ott maradhatnak egy kormányhivatalban és még jól is tartják őket? Semmi! :)

Van aztán négy érdekes belföldi hírem is:

http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-534205

"Előzetes normakontrollt kért Áder János köztársasági elnök a választási eljárási törvényről az Alkotmánybíróságtól csütörtökön."

Meg kell hogy mondjam, én döbbenetesen pozitívan csalódtam Áderben. Bennem - megmondom őszintén - egy pillanatra fel sem merült, hogy ilyen pillanatok alatt tesz rendet abban a hivatalban, tölti fel professzionális személyzettel és kifogástalan ügyintézéssel. EZT álmomban nem gondoltam volna, ahogy azt sem, hogy az egyébként fanyar stílusa itt mennyire megfontoltságot fog mutatni. Eleddig hibátlan a teljesítménye, sőt véleményem szerint már most felzárkózott Göncz mögé, ami óriási teljesítmény, főleg azért, mert nyilvánvaló, hogy mandátuma végére meg is fogja előzni. EZT nem gondoltam volna.

A másik dolog a KT esete a költségvetéssel:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_kt_hozzajarul_a_budzse_zaroszavazasahoz.176937.html

"A Költségvetési Tanács megvizsgálta, hogy a költségvetési törvényjavaslat zárószavazásra bocsátott változata megfelel-e az alaptörvény és a stabilitási törvény előírásainak - kezdte beszédét Kovács Árpád. A KT elnöke szerint az államadósság, ha csekély mértékben is, de csökken jövőre, ezért a tanács álláspontja szerint a 2013. évi költségvetésről szóló törvényjavaslat a módosításokkal együtt zárószavazásra bocsátható."

És szerintem rendkívül korrekt az összefoglalójuk, nagyon jó teljesítményt nyújtanak, azaz a KT esetében is felesleges volt a riogatás, gyakorlatilag tökéletes a kockázatelemzés, tökéletes megjegyzés az, hogy pengeélen táncolunk, illetve rengeteg a kockázat, de mégis ott van a végén, hogy "működhet" az elképzelés, vagyis a lényeg az, hogy neki lehet indulni 2013-nak.

Hasonlóképpen tartom példátlannak ezt a lépést is:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/435_milliot_ajandekoz_matolcsynak_az_asz.176942.html

"435 milliót "ajándékoz" Matolcsynak az ÁSZ

Az Állami Számvevőszék áttekintette az idei évi feladatait és úgy döntött, hogy a költségvetésbe eredetileg betervezett 216,6 milliós fejezeti tartalékot, valamint a 219,3 milliós maradványt nem használja fel. Az intézmény döntését az államadósság folyamatos csökkentésének szellemisége vezette."

Mert én nem emlékszem olyanra, hogy egy állami intézmény ne használta volna ki a keretét, olyanra pedig, hogy még le is mond róla, na arra egyátalán nem emlékszem. Itt és ebben az esetben sem az összeg nagysága a lényeg, hanem az a fajta változás, ami korábban példátlan volt: Az, hogy az állami intézmények is képesek az összehúzódásra, és racioanlizálásra és nem abban élik ki magukat, hogy saját magukat növelik. Szép lenne ha folytatódna a sor.

Aztán nagyon érdekes a KKV szektor következő híre is:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/a_kereslet_hianya_faj_legjobban_a_kkv_szektornak.176949.html

"Mérsékelt javulás tapasztalható a vállalatok következő egy évre vonatkozó várakozásaiban, ami elsősorban az emelkedő forráskeresletnek, az erősödő beruházási aktivitásnak köszönhető"

Hát, ez bizony nem arról árulkodik, hogy itt össze akarna zuhanni minden. Sőt, éppen az ellenkezőjéről szól. Ezt azonban még kommentálnám, mert ez valamennyire szubjektív, de igencsak érdekes az, hogy immár többedszerre idézhetem be az alábbiakat:

"Az MFB beruházási indexe 3,1 pontos emelkedéssel átlépte az 50 pontos határt. Erősödtek a vállalatok beruházási tervei, amelyek azonban kettősséget tükröznek, a határozott fejlesztési tervekkel rendelkező és a halasztó vállalatok aránya egyaránt emelkedett, miközben a kapacitásfelesleggel küzdő vállalatok aránya rekord magas szintre ugrott. Ez arra enged következtetni, hogy a cégek többsége elsősorban pótló fejlesztéseket tervez."

Ez ugyanis arra enged következtetni, hogy a cégek többsége már most sem képes teljes termeléssel működni, ami annyit tesz, hogy nem azért nincs hitelezés, mert nincs rá igény, vagy mert utáljuk a bankokat, hanem azért, mret egyszerűen a jelenlegi kapacitás is több, mint a szükséges, tehát még egy meglóduló fogyasztás esetén SEM lenne szükség fejlesztésre, mert a meglévő kapacitások le tudnák fedezni a növekvő keresletet! Vagyis, ebben a környeztben beruházásokat várni anakronisztikus, hiszen a korábbi pump-up-the-volume-pump-up-the-debt elmélet miatt már régen túlfejlődtek a cégek, vagyis elszakadt egymástól a valóság és a realitás.

Ezt tükrözi egyébként az itt található diagram is:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/ime_a_leltar_itt_tart_magyarorszag.176914.html

http://www.portfolio.hu/img/upload/2012/12/1210_cs3-20121211.png

Ebből különösen az az érdekes, hogy milyen brutálisan szakadt el a valóságtól a lakossági hitelezés 2002-2010 között (és nem 2002 előtt, ahogy sokan terjesztik), és hogy mi is volt a "jobban élünk mint négy éve ideológia alapja".

Egyebekben érdekes a megfogalmazás:

"A bankszektorban a külföldi források kivonása az eszközök leépítéséből történik, a hitel/betét arány csökkenéséhez a betétakkumuláció alig járul hozzá. Az, hogy nincs modellváltás a bankszektorban, hosszabb távú problémának tűnik. A GDP-arányos betétállomány másfél évtizede stagnál, a hitel előbb felfutott, majd most zuhanásnak indult. Vagyis az amúgy szükséges alkalmazkodás kizárólag a hiteloldalon történik."

Bizony, ezúttal már a bankszektort okolják, és nem is akárki:

Csermely Ágnes. A Magyar Nemzeti Bank igazgatója.

Bizony, ő mondja, hogy a bankszektor nem alkalmazkodik, mert lusta és tróger ebben az országban. És még mit is mondott? Hát ezt:

"A válság kitörésekor világossá vált, hogy a külső forrásbevonásra alapozott növekedési modell megbukott. Ezért belföldi forrásokra alapozott bankolásra, exportvezérelt növekedésre, a külső adósság fokozatos mérséklésére van szükség - kezdte előadását Csermely Ágnes, a Gáspár Pál emlékkonferencián. Az alkalmazkodás félig sikerült, hiszen a az adósságleépítés növekedést visszafogó módon történik, a bankok modellváltás helyett csak összehúzódtak"

Azért ez elég erős lehet sokak számára, hiszen az első mondat expressis verbis arról szól, hogy a liberálkommunizmus megbukott, nem lehet idegen pénzekre, IMF-re(!) építeni. Csak a belső megtakarításra lehet építeni, ami szépen és pontosan összecseng lagwagoner ma betett Dél Koreáról szóló cikkével ( http://pogi.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=149314&bejcim=A_delkoreai_sikermodell&todo;=/, http://www.stocklandyard.hu/forum/locatepost/581637), avagy az általam korábban elmondottakkal. Csak furcsa, hogy ezt most egy MNB igazgató is elmondja, habár nem túl nagy a sajtója rajtam kívül.

És végezetül egy szomorú hír:

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-534803

"Érvénytelen volt a verespataki aranybánya megnyitásáról tartott romániai helyi népszavazás, mivel a szavazati joggal rendelkezőknek kevesebb mint a fele járult az urnák elé. [...]

A Fehér megyei választási iroda közlése szerint a szavazati joggal rendelkezők 43,20 százaléka jelent meg az urnáknál, akiknek 62,40 százaléka a bányanyitás mellett voksolt, 35,90 százalék pedig ellene."

Amiben persze nem az a szomorú, hogy érvénytelen lett, hanem az, hogy sajnos elég világosan látható, hogy az emberek nem törődnek semmivel, annyira kell a munka és a pénz. Ahogy az is, hogy ebből "igen" lesz, ha nem tesznek elég sokan ez ellen. Valamit tenni kell ez ügyben, mert nem biztos, hogy még egyszer akkora szerencsénk lesz, mint akkor, amikor majdnem kiciánozták az összes életet a Tiszából.

#581653 prospero Előzmény: #581604

Mégegyszer akkor a különbségről:

A NAV feldolgozza az adóbevallásokat, amely a ténylegesen fizetendő SZJA-t tartalmazza. Tehát a tényleges kötelezettséget (minusz azokat, akik mulasztják az adóbevallás küldését a statisztika elkészítésének határidejéig.)

A költségvetésben szereplő soron pedig az adott évre vonatkozó befizetések szerepelnek. Van olyan, hogy egy vállalatnak túlfizetései vannak SZJA soron pl előre fizet, vagy korábbi hátralékait rendezi egyösszegben ami éppen lehet előző éves is, vagy éppen nem küld adóbevallást de befizet, vagy éppen küld adóbevallást, de nem fizet.

Első számítási módhoz: 2011-ben volt adókedvezmény, aminek mértéke a 370-380 milliárd forintnyi adókedvezményből 200 milliárd forint volt kb, családi kedvezmény mértéke 180 milliárd forint volt.

Ez azt jelenti, hogy a számításod szerinti további 200 milliárd forintnyi kiesést az adójóváírás fokozatos eltörlése és a jövedelmek emelkedése éppen ellentételezi.

Magyarul úgy lett kialakítva a rendszer, hogy az SZJA-ból származó adóbevételek összege ne változzon 2009-hez képest maximum csak a családi kedvezmények összegével legyen kevesebb, ami 2011 alapján 180 milliárdos tétel, ami a GDP 0,6%-a.

Azaz, Bajnai csinált egy adókiengedést, aminek a fedezetét elfelejtette betenni a költségvetésbe, megfejelve a 2011 évi további SZJA kulcs csökkentéssel havi 1,5 millió forintos jövedelemig, aminek szintén nem volt meg a fedezete. A Fidesz ezt korrigálta, mindössze 1%-os adócsökkentéssel és 3 év alatt az alsó jövedelmi sávokra vonatkozó 0%-os adókulcs 16%-ra történő emelésével, úgy, hogy az ezen adózói körbe tartozó 40%-nyi adófizető jelentős részének emeltette meg a bruttó fizetését, hogy az adóemelés hatását ellensúlyozza.

#581651 Előzmény: #581647

Most nem azért mondom, de ha nem tévedek nagyot, akkor ez egy 2010-es anyag, amihez képest 2011-ben egészen más történt. Miről szól akkor ez az anyag? Ez még zavaros is, hiszen 17%-ról is beszél, meg szuperbruttóról, nomeg arról, hogy mennyi ebből az, amit még Lúd-milláék raktak össze - nem lenne egyszerűbb, ha valami későbbi anyagot hoznál és nem jövőbe prejudikálót?

#581650 Előzmény: #581644

Ember! Értsed már meg, hogy nem csak Lúd-milla féle adócsökkentésről beszélünk, hanem egy egész rendszer átalakításáról! Nem az adókulcs fog csökkenni, hanem éppenhogy többen fognak adót fizetni és kevesebbet lehet jóváírni. Ennek a hatásait miért nem veszed észre?

#581648 Előzmény: #581639

Ember, próbálj már meg nem agit propagandát ideológizálni, hanem egyszerűen nézzed meg még egyszer a számokat a NAV táblázatában:

Még egyszer:

"2010: 1 486 524 (nem ér 2009-el számolni!), ekkor volt a kormányváltás és még nem volt változás a rendszerben.

2011: 1 204 472

A kettő különbsége: 282.052 milliárd HUF, ami bár sok, de messze nem 2.2% a GDP arányában, hanem nagyjából 1% alatt van. Ami sok, de semmiféle lukról szó sem lehet.

[...]

Összevont adóalap:

2010-ben: 8 470 562

2011-ben: 8 034 437

Valójában az összevont adóalap alapja:

2010-ben: 2 026 864

2011-ben: 1 126 193+1 452 380 milliárd (előbbi a családi kedvezmény, amit ugye nem csak a gazdagok vehetnek igénybe): 2 578 573 milliárd vagyis jóval magasabb, mint a korábbi összeg, csak a családi kedvezmény miatt másképpen látszik, ugyanakkor érdemes figyelembevenni azt is, hogy:

2011-ben még mindig volt a rendszerben 370,492 milliárd adót csökkentő kedvezmény, ami viszont jövőre megszűnik, illetve marginálissá válik. Ez annyit tesz, hogy jövőre ebből ~300 milliárd bekerül a befizetendő adóba, amivel viszont már eléri az SZJA-ból befolyó adómérték a családi kedvezmény ELLENÉRE is a 2010-es szintet, ami a csökkenő adóalap mellett kifejezett adóemelést jelent az én olvasatomban."

Vagyis teljesen érdektelen a számokkal való zsonglőrködés, amikor ott vannak a tényleges számok. Egyzerűen nem akarod felfogni, hogy ha az adókulcs csökken de nő az adófizetők száma, és csökken az igénybevehető kedvezmények száma ÉS MÉRTÉKE, akkor az egyik oldalon megjelenő kiesést ellensúlyozza a másik.

Tehát ha megnézed még egyszer a NAV számsorát, akkor magad is megláthatod azt, ahogy durván csökken ezen időszak alatt a "kivételek" száma, ahogy nem szabad megfelejtkezned arról sem, hogy egy 1-1,5 milliós tömeg kezdett el 16%-ot fizetni a 0% helyett. Egyszerűen nem akarsz tudomást venni az ALSÓ adókulcsokról, illetve az adómentességről, amelyek MEGSZŰNNEK, ergo MINDEN jövedelem 16%-al fog adózni, amely jóval több embertől jelent jóval nagyobb bevételt, mint a felső decilistől származó korábbi bevételek, különösen annak fényében, hoigy a korábbi adókedvezményrendszer úgy nézett ki, hogy:

- alsó három decilis nem fizet adót(!), illetve minden SOKKAL JOBBAN KERESŐ, aki él az adókedvezményekikel mert azok vagy nullát, vagy gyakorlatilag marginális adót fizettek.

- középső hat decilis esetében FULL ADÓFIZETÉS VAN, mivel ez a réteg még nem tud élni a kedvezményekkel, egyszerűen azért, mert nincs annyi jövedelme, hogy az "önrészről" lemondhasson, vagyis EZ A RÉTEG VAN DURVÁN ADÓZTATVA,

- és jön a felső 10. decilis, aminél a FULL adójóváírás megtörténik, vagyis a korábbi iszonyat méretű adójóvárírás 90%-ban erre a részre kerül eloszlásra, vagyis ennek a decilisnek a terhelése bár papíron magas, de a valóságban korántsem annyira, hiszen a kedvezmények miatt valójában akár a középső decilisnél is kevesebb adót fizetett egy ide tartozó ember.

Namármost, ez van most úgy átalakítva, hogy:

- mindenki 16%-ot fizet és CSAK a gyerekek után van kedvezmény, azaz ez az alsó decilistől a felső decilisig jelent ugyanakkora forintális kedvezményt, vagyis megszűnt a korábbi torzítás, ezt a kedvezményt LEGINKÁBB éppen a középső hat decilis tudja igénybevenni, ugyanis:

- a legkisebb decilisek jövedelméből keveset lehet visszatéríteni, hiszen kevés az adótartalma (éppen ezért kezdtek értekezni a negatív adóról a Szocho-ból való visszatérítési lehetőség érdekében),

- a középső hat decilis esetén FULLRA kihasználható a kedvezmény és az tiszta támogatásként használható fel,

- és a felső decilis esetében eltörölt iszonyatos adócsökkentési lehetőség miatt legfeljebb azok élhetnek kedvezménnyel, akik gyereket nevelnek.

Összességében pedig - ahogy bemutattam - jövőre közel nulla lesz az egyenlege ennek a rendszerátalakításnak.

Ezért értelmetlen a számokkal, százalékokkal való propaganda építés, ugyanis a tényszámok sajnos nem hazudnak, azok alapján pedig jövőre már semmiféle luk nem lesz a költségvetésben az átalakításból fakadóan, és eddig is legfeljebb 1% volt, amiről beszélhetünk. Amiről mint már megjegyeztem, sok pénzről van szó, de összességében messze nem akkora összegről, mint amit vízionáltál, illetve jövőre ez már magától el is tűnik a rendszerből, mert ahogy beáll a rendszer, máris több adót fog termelni, mint korábban, egyszerűen azért, mert az alsó decilis is adót fog fizetni és a felső decilis NEM élhet az adójóváírás intézményével, vagyis több adót fog összességében befizetni, függetlenül attól, hogy mi az adó alapja, vagy a százaléka.

#581647 xmann Előzmény: #581635

Itt Angyal József adószakértő számolta ki az adócsökkentések hatását:

http://www.venusz-szoftver.hu/Ktg-szamhaboru-veget-ert.pdf

Csak 2 oldal, érdemes elolvasni. Szerintem többet ért az adórendszerhez mint én. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy még nálad is.

Konklúziója:

Tehát 2011-ben személyi jövedelemadónál 522 + 50 = 572 milliárd forint marad a magánszemélyek zsebében.

A 27 százalék Tb járulékból a járulékalap felső határa felett 162 milliárd marad a magasabb jövedelműeket foglalkoztató munkáltatóknál.

Társasági adónál a beterjesztett javaslat 247 milliárd kiesést tervez.

Összesen tehát 572+162+247= 981 milliárd. Ez szinte „fillérre” megegyezik azzal az összeggel, amiben a 2011-es adócsökkentés forrásigényét az adózónán megjelöltük: közel ezer milliárd forint.

A matematika órán megtanultuk, hogy a számítást ellenőrizni is kell. Ellenőrizzük: a kormány forrásként 200 milliárd bankadót, 360 milliárd válságadót, 360 milliárd magánnyugdíj tagdíj átirányítását és 529 milliárd forint felhalmozott magánnyugdíj tagdíj költségvetésbe bevonásával számolt. Ez összesen 1 249 milliárd. Költségvetéssel foglakozó szakemberek korábban elmondták, hogy önmagában ahhoz, hogy a 3,8 százalékos hiány 3 százalék alá csökkenjen, 250 milliárdra van szükség. Ha ehhez hozzáadjuk a 1 000 milliárdos adócsökkentést, akkor ellenőrző számként megkapjuk az 1249 milliárdot.

Határozottan ki lehet jelenteni, hogy tényleg az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentése valósul meg 2011-re. A probléma ott fog kezdődni, hogy bejönnek-e Matolcsy György várakozásai az adócsökkentés gazdaságélénkítő hatását tekintve. Az ország jövője miatt is drukkolok neki, de pesszimista vagyok.

#581644 xmann Előzmény: #581635

Menjünk tehát végig 3 kérdésen:

1) az általad megadott adatok szerint 285 milliárddal csökkent-e az adóbevétel 2010-2011 között: IGEN/NEM

2) 2012-13-ban tovább csökkent-e az adókulcs? IGEN/NEM

3) A fentiek alapján az adókiesés több vagy kevesebb mint 285 milliárd?

Egyszerűbben nem megy

#581643 xmann Előzmény: #581635

egyébként pedig nem kamuzok, hanem számolok. Tudom hogy unortodox megoldás, de jól jön néha ha az ember képes rá

#581639 xmann Előzmény: #581635

Te miről beszélsz?

285 milliárddal csökkent úgy az adóbevétel,hogy nem 16% hanem 20,34% volt a felső adókulcs. Azt hiszem az könnyen belátható, hogy emiatt az adókiesés csakis nagyobb lehet mint 285 milliárd.

Ha szerinted a 20,34-ről 16%-ra két lépésben tovább csökkenő adókulcs nem okoz további adókiesést a 285 mrd-on felül, akkor tényleg nincs miről beszélni.

#581635 Előzmény: #581604

Te mit kamuzol össze? Oda vannak írva a világos számadatok, azok pedig azok, amiket én idéztem be.

Ne haluzzál össze-vissza, próbáljad manipulálni, hogy mi és miből jött ki, felejtsed el az alapokat, mert az senkit sem érdekel: ott van feketén-fehéren a tényleges adóbevétel az adónemből. Az pedig nem annyit amit te írsz.

Ráadásul saját magad is láthatod, hogy 2012-nél már külön fel van tűntetve a gyerekkedvezmény, azaz az egyetlen, ami jövőre megmarad, így a 370 milliárdról pont azt kell tudni, hogy még éppen a maradéka a régi rendszernek, azaz annak az adójóváírásnak, ami jövőre gyakorlatilag teljes egészében kikerül a rendszerből, nem tudom miféle gyerekkedvezményt akarsz haluzni, ami még fennmarad. Nem marad.

Ha tehát azt hozzáteszed, akkor nemhogy 1%, hanem egyenesen 0% környéki érték adódik. Ez az egyetlen, ami kijelenthető, azaz az, hogy az egykulcsosítás valójában adóemelés volt, különösen abból a szempontból, hogy úgy stagnálnak a bevételek, hogy közben sajnos foglalkoztatáscsökkenés is volt.

#581611 xmann Előzmény: #581604

Így, a NAV számai alapján már mindenki el tudja fogadni a 1,5-2% GDP-nyi adókiesést?

#581604 xmann Előzmény: #581594

A válaszod se nem elfogadható se nem megnyugtató, de maradjunk egyelőre a NAV számainál, sőt maradjunk 2010-11-nél:

Tehát 285 milliárddal estek az adóbevételek eszerint, ami a GDP 1%-a. Azonban, és itt jön a lényeg, 2011-ben még a 202 ezer feletti jövedelműeknek nem 16, hanem 1,27*16= 20,34% az adókulcsa, mivel csak fokozatosan lett bevezetve az egykulcsos adó. Mivel a táblázatból kiderül, hogy ez a kategória tesz ki nagyjából az adózók 60%-át, 4800 milliárd forintot, így ez a 4%pont különbség további 200milliárd forintnyi adókiesést jelent mire megvalósul a valódi egykulcsos adó, tehát a teljes adókiesés 284+200 = 484 miliárd forint, ami a GDP-nek 1,6%-a.

Másik számítási mód:

2011-ben 8000 mrd Ft összevont jövedelem volt - ismét csak a táblázat szerint. Ennek a 16%-a 1280 mrd Ft. 2011-ben adót csökkentő kedvezmény 370 mrd Ft volt, ez valószínűleg nagyrészt gyerekkedvezmény, tehát továbbra is fennmarad. Tehát 1280-370 = 910 mrd lett volna a 2011-es szja bevétel ha azonnal teljesen bevezetik az egykulcsost. Ez 576 mrd Ft-tal /ami a GDP 2%-a/ kevesebb mint a 2010-es érték.

Azt hiszem 2oldalról megnézve is nyugodtan kijelenthetem, hogy az szja vágása 1,5-2%-nyi GDParányos bevételkiesést eredményezett.