Re: bréking nyúz
xmann Előzmény: #581635Itt Angyal József adószakértő számolta ki az adócsökkentések hatását:
http://www.venusz-szoftver.hu/Ktg-szamhaboru-veget-ert.pdf
Csak 2 oldal, érdemes elolvasni. Szerintem többet ért az adórendszerhez mint én. Sőt, azt is megkockáztatom, hogy még nálad is.
Konklúziója:
Tehát 2011-ben személyi jövedelemadónál 522 + 50 = 572 milliárd forint marad a magánszemélyek zsebében.
A 27 százalék Tb járulékból a járulékalap felső határa felett 162 milliárd marad a magasabb jövedelműeket foglalkoztató munkáltatóknál.
Társasági adónál a beterjesztett javaslat 247 milliárd kiesést tervez.
Összesen tehát 572+162+247= 981 milliárd. Ez szinte „fillérre” megegyezik azzal az összeggel, amiben a 2011-es adócsökkentés forrásigényét az adózónán megjelöltük: közel ezer milliárd forint.
A matematika órán megtanultuk, hogy a számítást ellenőrizni is kell. Ellenőrizzük: a kormány forrásként 200 milliárd bankadót, 360 milliárd válságadót, 360 milliárd magánnyugdíj tagdíj átirányítását és 529 milliárd forint felhalmozott magánnyugdíj tagdíj költségvetésbe bevonásával számolt. Ez összesen 1 249 milliárd. Költségvetéssel foglakozó szakemberek korábban elmondták, hogy önmagában ahhoz, hogy a 3,8 százalékos hiány 3 százalék alá csökkenjen, 250 milliárdra van szükség. Ha ehhez hozzáadjuk a 1 000 milliárdos adócsökkentést, akkor ellenőrző számként megkapjuk az 1249 milliárdot.
Határozottan ki lehet jelenteni, hogy tényleg az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentése valósul meg 2011-re. A probléma ott fog kezdődni, hogy bejönnek-e Matolcsy György várakozásai az adócsökkentés gazdaságélénkítő hatását tekintve. Az ország jövője miatt is drukkolok neki, de pesszimista vagyok.