Regisztráció Elfelejtett jelszó

Felhasználók hírei

Re: 2012.11.26

#577990 Előzmény: #577989

"A szolgáltatások jelentős rését nem lehet kihelyezni meg áthelyezni, senki nem fog indiai fodrászhoz menni, meg indiába nőgyógyászhoz sem, nyugodj meg."

Nem Indiába - úgy értettem, hogy ők jönnek ide, ha megnyílik a piac.

"Nem látod a szolgáltatás jövőjét pedig alapos érgveket írtam le tovább nem tudom magyarázni, pedig triviális és akármibe fogadnék veled."

Mint írtam, értem, hogy mire jó a szolgáltatás, nem erről beszélek, hanem arról, hogy azok a szolgáltatások, amiről beszélsz, azok nem növelik a GDP-t, hanem elosztják a jövedelmet, elterítik. Ez fontos, de nem értéktermelő tevékenység, ezért nem lenne helye a GDP-ben.

"Az egészségügy egyébként az egyik leg élőmunka igényesebb terület"

Kolléga úr! Neked az sem jó, ha azt írják, hogy egyetértenek veled? :)

"Jó hogy mondod az oktatást merthogy arra én mondtam nagyon is jó és működő elképzelés más fikázza (borsodben nem lehet tabletet használni :) )meg csak azt szajkózza h meg kéne oldani aztán nem történik lóf@sz se, mint látjuk.."

Én nem tabletben, hanem bentlakásos intézményben látnám inkább a megoldást, ha úgy tetszik, én pont a tabletet nevezném álmegoldásnak. Tanuljanak meg hegeszteni, CNC-t programozni, ne webtervezőket, meg mérnököket akarjunk első körben képezni belőlük. Aki ilyenné akar válni (bárcsak sokan lennének) az megoldja magának a tabletet.

Így már érted? :)

#577989 Spade Előzmény: #577914

Az a multi jön ide amelyik idejőn és olyan a jövője amilyen nem rajtunk múlik, nem tudsz és nem is lehet válogatni a GDP-nél hogy te hogy számítanád azzal nemtok mit kezdeni így számolják és kész mint mondtam már ez a definíció. A szolgáltatások jelentős részét nem lehet kihelyezni meg áthelyezni, senki nem fog indiai fodrászhoz menni, meg indiába nőgyógyászhoz sem, nyugodj meg. Elugranál fodrászhoz szombat délelőtt Delphibe , mi ? Nem gondolod komolyan :)

Nem látod a szolgáltatás jövőjét pedig alapos érgveket írtam le, tovább nem tudom magyarázni, pedig triviális és akármibe fogadnék veled h így lesz.

Az egészségügy egyébként az egyik leg élőmunka igényesebb terület pl. a takarításhoz az élelmiszer előállításához főzés stb. se kell phd. úgyhogy jóval több embert tudna egy világszínvonalú bér eü szolgáltatást végző egészségögy foglalkoztatni és nem is kéne leírni egy fél generációt, de itt is csak a kéne, kéne van nem látszik az előre lépés.

Jó hogy mondod az oktatást merthogy arra én mondtam (egyedül) nagyon is jó és működő elképzelést más fikázza (borsodben nem lehet tabletet használni :) ) meg csak azt szajkózza h meg kéne oldani aztán nem történik lóf@sz se, mint látjuk..

#577914 Előzmény: #577884

"A közeljőbvőben sőt mindaddig amíg működik gőzerővel kell idevonzani a multikat"

Termelést írtam!

"1. Jó példa erre h amiért Mo most recesszióban van ez kb 2 cégnek a Nokiának meg az ericsonnak köszönhető illetve az ő padlót fogásuknak. Tehát még ha itt is marad egy multi akkor is 1-2 év alatt csődbe mehet. Tisztán látszik tehát h erre alapozni olyan mint a futóhomokra."

Ez így nem igaz, ami óriási hiba, az az, amikor a GDP-be beleszámoljuk őket. Magyarán szólva, amikor azt hisszük, hitetjük el magunkkal, hogy az átaluk előállított értékből itt teremtődik jövedelem. HA ezt nem hisszük, akkor semmi gond nincs ezekkel az esetekkel sem, hiszen ha jönnek, nem ugrik meg a GDP, ahogy akkor sem csökken le, ha mennek. Pont az a vicc, hogy egy olyan alacsony GDP-jű országban, mint a miénk, egy ilyen cég jövés-menése országborogatóan nagy változást jelent, pedig a valóságban a marginálisnál is kevesebb a tényleges hatásuk.

"2.azután pedig a termelésben se feltétlenül fognak dolgozni mert ma már a mérnök által 3d-ben megtervezett cuccot simán legyárthatják pl. 3D nyomtató egyebek aztán robot összeszereli és kész is a termék, azt meg megcsináljá Frankfurtban mi meg max nézzük, de ez a távolabbi jövő"

Ha ez bekövetkezik, akkor ezt a terméket emberi érintés nélkül kiviszik a robotoknak, hogy felhasználják a háziemberek ellátására. Ettől függetlenül, ahogy írtam, természetesen ebben az esetben garantált az, hogy a gyár és a tényleges vevő között EGYETLEN ember sem fog állni, tehát előbb pusztul ki a szolgálató szektor, mint a termelés. Már csak ezért is fontosabb tehát a termelés :)

"Fontos tehát látni h a termelő mukltikat ide kell vonzani amennyit csak lehet, amilyen gyorsan csak lehet"

Így van, máris egyetértünk :)

"de ez nem ad biztonságot mert megrogyhatnak pl. Nokia vagy autógyárként a suzuki (amcsi csőd)"

Ezért nem szabad NÉHÁNY(!) darabra építeni a GDP-t, megint egyetértünk :)

"Ami termelésnél hosszabbtávú azok pontosan a személyi jellegű szolgáltatások pl. az általad lenézett fodrász, mert ezt biztosan nem fogják Indiába kitelepíteni"

De elvégezhetik az indiaiak bagóért. Kínai piac, indiai fodrász. Árak mennek le a béka feneke alá. Csak hogy értsük egymást, nem azon vitatkozunk, hogy el kell-e helyezni az embereket valahol, mert el kell őket helyezni, de emlékeztetnélek arra, hogy a vita nem innen indult, hanem onnan, hogy én azt állítottam, hogy ezeket a szolgálatásokat nem szabad a GDP-be beszámítani, merthogy ezek nem termelnek terméket, ezekre egyszerűen elköltik az emberek a pénzüket.

"egészségügyi/korházi szolgáltatásokat végezni a külföldieknek"

Egyetértek. Ahogy régesrégen írom, ezért lenne fontos az egészségügyben az, hogy MINDEN ellátásnak és szolgálatásnak tényleg pontos ára legyen, pontosan meghatározott költsége, hogy ne kelljen össze-vissza mutyizgatni, mert akkor és csak akkor lehet valóban biztosítási alapra helyezni a szektort(!), illetve versenyképesen ide vonzani a külföldi betegeket. Nem baj, hogy van például Dr.Rose, a baj az, hogy eközött és az állami rendszer között legfeljebb a Telki "kórház"at lehet megemlíteni, ami luxus, pedig pont prémiumra, és méginkább a "középkategóriára" lenne hatalmas ÉS FIZETŐKÉPES igény. Nincs vita közöttünk.

"He csak erre az egy szolgáltatási területre rámennénk az eltarthatná foglalkoztathatná (wellnesszel stb. kiegészítve) az ország jelentős részét."

Ez azért igen erős túlzás: A magyarországi munkanélküliek zöme egyszerűen azért munkanélküli, mert nem ért semmihez sem. Tehát elsősorban az oktatást kellene rendbetenni, mert onnan kezdődnek a problémák.

Így például kellene egy mély levegőt venni "leírni egy fél generációt" oly módon, hogy azokat el kell tartani, de nem tudsz vele mit kezdeni, viszont a "jövő generációját" a jelenben már úgy KELLene nevelni, hogy ők annak a fél generációnak az eltratására is képesek legyenek egy kényelmes élet mellett.

#577884 Spade Előzmény: #577704

A közeljőbvőben sőt mindaddig amíg működik gőzerővel kell idevonzani a multikat, de attól még nem ez a jövő három okból:

1. Jó példa erre h amiért Mo most recesszióban van ez kb 2 cégnek a Nokiának meg az ericsonnak köszönhető illetve az ő padlót fogásuknak. Tehát még ha itt is marad egy multi akkor is 1-2 év alatt csődbe mehet. Tisztán látszik tehát h erre alapozni olyan mint a futóhomokra.

2.azután pedig a termelésben se feltétlenül fognak dolgozni mert ma már a mérnök által 3d-ben megtervezett cuccot simán legyárthatják pl. 3D nyomtató egyebek aztán robot összeszereli és kész is a termék, azt meg megcsináljá Frankfurtban mi meg max nézzük, de ez a távolabbi jövő

3. könnyen belátható ha pl. Szlovákia több mint 1 milla kocsit tud legyártani lassan 2 millát akkor kb 10 Szlovákia nagyságú ország le tudja az összeset gyártani az még mindig csak 40 milla ember, Mi a f@szt fog csinálni a többi 8 milliárd? Mindenki tehát nem termelhet sőt csak elenyészően kevés, ezért is nem értem h OV minek reklámozza ezt a szomszéd országokban h sok versenytárs legyen ???

.

Fontos tehát látni h a termelő mukltikat ide kell vonzani amennyit csak lehet, amilyen gyorsan csak lehet, de ez nem ad biztonságot mert megrogyhatnak pl. Nokia vagy autógyárként a suzuki (amcsi csőd) , de tudni kell h nem azért vonzuk feltétlenül ide h sok szakmunkás van hanem a mi igazi hozzáadott értékünk az alacsony 10% adó és h ezt az EU-ban nyujtjuk nem offshoreban, ahogy Írországnak is. Ha elkezdjük emelgetni akkor elhúznak innen villámgyorsan. Ami termelésnél hosszabbtávú azok pontosan a személyi jellegű szolgáltatások pl. az általad lenézett fodrász, mert ezt biztosan nem fogják Indiába kitelepíteni egy back office-ba, de leginkább az egészségügyi szolgáltatások Ezért is kiemelten fontos lenne amit az Arsene Lupin -ben is leírtam, egészségügyi/korházi szolgáltatásokat végezni a külföldieknek, mert ez aliogha fog befulladni ha versenyképes árakon csináljuk mint pl. a fogorvosk. Ugyanis az embereknek megvan az a tulajdonságuk h senki nem szeret idő előtt meghalni és kb. mindenét rááldozza h ez ne így legyen úgy ahogy semmilyen más terméknél nem. He csak erre az egy szolgáltatási területre rámennénk az eltarthatná foglalkoztathatná (wellnesszel stb. kiegészítve) az ország jelentős részét.

#577704 Előzmény: #577420

(18)

Nade kérlek alássan, te most "javadalmazásról" beszélsz, én meg erről egyáltalán nem beszéltem. Megpróbálom még egyszer:

- a szolgáltatást AZÉRT NEM SZABAD terméknek minősíteni, mert akkor belekerül a GDP elszámolásába, holott a szolgáltatások szinte egésze belföldi szolgáltatás, vagyis csak a már megtermelt javakat osztja el újra.

Egy egyszerű családi példával élve:

A Kiss család esetében van egy apa, anya és két gyerek. Az apa kereső ember, keres X forintot havonta. Van Y adósságuk. Az én véleményem szerint a család GDP-je és vásárlóejere, valamit az eladósodottsága olyan, amit X-hez kell mérni, tehát X-hez aránylik az adósság és X-hez aránylik az elkölthető pénz, és X=GDP.

Namármost, jön a libeárlkommunista közgazdász, aki semmi mást nem csinál, csak annyit, hogy azt mondja "ez így nem lesz jó, vegyük bele a szolgáltatást is a jövedelmek közé". Tehát:

- anya főz, ez Z mennyiségű pénzt ér, takarít, ez 1/2Z mennyiséget ér, gyereket nevel, az a szokásos babysitter árakkal nézve 2Z értéket képvisel, kávét főz, lesz*pja a férjét hetente háromszor, az mondjuk még egy Z-t ér.

- hasonlóképpen apa ezenkívül villanyt szerel, megjavítja a kisebb elromlott dolgokat, ez összességében 1/4Z-t ér, ezen kívül segít a takarításban, ez 1/4Z-t ér, tanítja a gyerekeket (korrepetálás szoksásos díjával számolva) ez 1/2Z-t ér.

Mindezt ha összeadjuk, akkor ez máris X+Z*5,5, tehát látható, hogy valójában "mennyivel ér többet a család", mintha csak önálló egyénekből állna. Namármost, ha ezt csak egy "virtuális számnak" tartanánk, akkor ezzel semmi gond nem lenne, játszani tökéletes.

Mi történik azonban akkor, ha azt állítjuk, hogy ez a GDP, mert ez mind értéktermelő tevékenység? Akkor bizony az fog adódni, hogy GDP=X+Z*5,5. És mit is jelent ez? Azt, hogy HIRTELEN ÚGY FOG KINÉZNI, hogy a családnak jóval nagyobb a teherviselő képessége, tehát sokkal jobban eladósodhat, hiszen jóval kisebb a GDP arányos adóssága, sőt akár a GDP arányos hiánya is sokkal kevesebb lehet,

azaz elhitetik velük, hogy élhetnek ennél jobban is, csak vegyenek fel hitelt, ami ezt finanszírozza, hiszen az az életszínvonal nekik jár ekkora GDP-hez. Még mindig nem ismerős? :)

Namármost, amikor a család elkezd adósodni, akkor ezt nem fogja érezni, hiszen alig nő a kiadás, azt kényelmesen lefedi a jövedelmük, sőt, a bank is érezteti velük, hogy napról napra jobb adósok. Sőt mi több, a kormány is mondja, "csak így tovább elvtársak"! Előre a liberálkommunizmus útján!

Oszt mi sem kell a családnak, úgy döntenek, "keményebben dolgoznak". Anyuka bevállal még két an'l-t hetente, apa a fiát el sem engedi sehová, mert éjjel nappal tanítja és láss csodát, hirtelen máris M%-al megugrik a GDP-jük! Tapsol is mindenki nekik, hangosan bólogat, hogy "igen, igen, erről beszéltünk", oszt utána természetesen megnövelik a hitelkeretet, még olcsóbb törlesztőrészletet kapnak (hiszen folyamatosan egyre jobb adósnak számítanak).

A szomszédok irígykednek, "bezzegcsaládoznak", mert nekik nincs ilyen jó minősítésük, mert az asszonynak már nincs kedve hozzá, a gyerek meg hülye, az apja meg méginkább.

És ez így zajlik tovább és tovább. És egyszercsak annyi történik, hogy a férjnek a munkahelye nem megy úgy és 10% fizetéscsökkenést szenved el. Erre természetesen azonnal megjelenik az eddig nyájas bank, hogy ugyan, valamit csináljanak, mert rossz adósok lettek. Ők meg csak csodálkoznak, hogy hát hiszen mindent úgy csináltak, ahogy mondták, még az a'nal közben hangosan óbégattak is, hogy "pápápápápá", és amikor a nő elélvezett, egy irgalmatlan "RAIFFAISEN!!!!" hagyta el az ajkát. Hát mit rontottak el? Ők mindent úgy csináltak, ahogy mondták.

De ekkor a bank hirtelen már nem úgy beszél velük mint addig, mert ők hirtelen rossz adóssá kezdenek válni és nőni kezd a törlesztőrészletük, ráadásul hirtelen több hitelt sem kezdenek kapni. Érzik, hogy valami nem jó. Erre felvesznek újabb hitelt "beruházásélénkítésre" és berendeznek szado-mazo szobát, ami természetesen a banknak is tetszik, hiszen ez növeli a ház értékét, ezt elfogadja növekedésnek. Na innentől apuka, anyuka naponta legalább kétszer a legvadabb Ersteraiffaisen szadomazot nyomja a reklámokkal a háttérben, élvezve nyomtatványokra, hitelkérelemre, ami a közelébe kerül. És amikor legközelebb boldogan bemennek a bankba, hogy akkor most már minden rendben van, legnagyobb döbbenetükre közlik velük, hogy még rosszabb adóssá váltak.

Ők meg nem értik.

Elkezdődik az, hogy akkor eladogatják a szado-mazo eszközöket, pár dolgot, hogy arra nincs szükség, átadják az értékeket a banknak, mondván, ha az kell nekik, ezen ne múljon, de valahogy soha nem lesz elég a banknak az, amit átadnak, és már ott tartanak, hogy ők akarják a családot irányítani. Sőt mi több, közlik velük, hogy csökkentsék a presztizsszolgáltatásokat, mert nem engedhetik meg maguknak.

Ettől már tripla döbbenet ül ki rajtuk, de rendben van, lecsökkentik a nemi életet (kedvük amúgy sincs már rá), és ezentúl csak két hetente csinálják, anya kevesebbet főz, apa tesz a javításokra. Mert költséget kell csökkenteni.

No, megint mennek, kopogtatnak, bankba nézve óbégatnak, de választ, azt csak nem kapnak.

Csak annyit, hogy mivel dúrván lezuhant a GDP-jük, így az adósságuk már meghaladta azt a szintet, amit kezelni tudnának, így csődbíztost kell hozzájuk kirendelni, aki majd elmondja, hogy mit és hogyan csináljanak.

Innentől két lehetőség van.

- az egyik a liberálkommunista modell, amely szerint a csődbiztos nélkül a családnak vége van, és nem tudnak saját magukról gondoskodni, tehát gondozás alá kell őket helyezni. Vannak, akik emelett kampányolnak.

- a másik az, amikor a család felismeri az átqrás lényegét, és hirtelen rádöbben arra, hogy NEM LETT VOLNA SZABAD A KIADÁSOKAT NÖVEKEDÉSNEK elszámolni, a szolgáltatásokat pedig főleg nem. Innentől pedig előveszik a kockás füzetet és kiszámolják, hogy mennyi a bevétel (GDP), és mennyi a kiadás, ami MÁR a szolgáltatások árát IS tartalmazza és vonnak egy egyenleget, és ennek megfelelően alapjaitól kezdve átalakítják az életüket.

A történetet most csak azért meséltem el még egyszer, hogy megpróbáljam újra elmagyarázni: a szolgáltatások helye a kiadási oldalon van, mert azok csak akkor termékek, ha anyuka pénzért a szomszédot, vagy apuka a szomszédnál javít pénzért. A tevékenység ugyanaz, de nem mindegy, hogy az a saját jövedelmed csökkenti le, vagy azt növeli meg.

Mit jelent ez nagy méretekben és Kínában?

Ahogy írod, a tőke oda telepítette az olcsó gyártást, és megpróbálta a fentieket eljátszani Kínával azaz fogyasztót csinálni belőle, mert úgy számoltak, hogy 1 milliárd ember eladósításával és birka fogyasztóvá tételével körülbelül 50-100 évre megoldják a nyugati adósságpiramis fenntarthatóságát, mert az alsó szintre betagozzák Kínát.

De Kína ahelyett, hogy fogyasztóvá vált volna, ahelyett megtanulta a leckét, megtanult nagyon hatékonyan termelni és a saját kezébe vette a termelést, és alapvetően a termelésbe forgatja vissza a pénzt. Bizony barátom mára a nagy autogyárak is kapálóznak azért, hogy egyáltalán vegyesvállalatuk(!) lehessen Kínában, de jópár európai autogyártó van már nyakig bef*sva attól, hogy Kína letarolja a konzum autoipar teljes volumenét az alsó és középső szegmens közepéig tartó sávban, méghozzá belátható időn belül.

Ezért is van az, hogy Kína extrém fogyasztóvá vált, hiszen ekkora értéket állít elő, és immár nem a nyugati gyártók viszik máshová a termelést, hanem Kína(!) viszi külföldre a termelést, de annak a haszna - Kínában csapódik le. Felvásárolják a nyersanyagokat és azok jogait, ország méretű területeket vásárolnak Afrikában, elképesztő mértékben növekednek - és nem adósodnak el kifelé. Bizony, bizony, ők nem léptek be az adósságpiramisba és pont ez billentette meg azt alapjaiban, ugyanis nemhogy fogyasztókká nem váltak, hanem egyenesen kiszívták a pénzt a rendszerből és magunknál tartották, azaz a pénz multiplikátorság helyett valójában csökkentették a rendszerben lévő pénzt - elég csak a kezükben lévő amerikai államkötvények írdatlan méretére gondolni. Ahelyett, hogy annak a tízszerese(!) forogna a világ piacain, ahelyett még az is kivonódott, persze, hogy hiányzik a rendszerből.

Szóval ne hidd azt, hogy az "automata gyártás" időszaka jön el, inkább vedd észre, hogy az automata SZOLGÁLTATÁSOK ideje jött el, mert vedd észre, hogy éppen a szolgáltatások azok, amiket a legkönnyebb automatizálni. Csak vedd észre, ahogy a kereskedelem teljesen ember nélkülivé válása zajlik a netes értékesítés brutális szintre emelkedésétől számítva, vedd észre, hogy a cégek backoffice része hogyan zsugorodik össze és szervezik össze régiókra, kontinensekre, egész világra a háttér - és adott esetben még azt is kiszervezik mondjuk Indiába. Egyre kevesebb ember kell a szolgáltatásban, és ez pont drámaibb a visszaesés, mint az iparban.

Az iparban ugyanis az igazi "forradalom" már az automatizálás miatt lezajlott és ennek a lényege a betanított munkások teljesen feleslegessé válása volt, ugyanakkor a mérnöki és magasan szakképzett munkavállalókra sokkal nagyobb az igény, mint bármikor korábban, ráadásul ez még anyagiakben is magasabb fizetést jelent.

Éppenhogy az látható, hogy pont a termelésben lehet embereket majd elhelyezni, mert ott lehet értéket teremteni és egyre kevesebben lesznek azok, akik a szolgáltatásokból meg tudnak majd élni, egyszerűen azért, mert a kevesebb ember a termelésben kevesebb összes felélhető jövedelmet fog termelni, vagyis teljesen egyértelmű, hogy a Kínai bérszínvonal a maximum, ami belátható időn belül egész Európát el fogja érni átlagban, egyszerűen azért, mert nem lehet majd annál többet fizetni, mert nem lesz versenyképes semmi sem.

Szóval én pont abban látom a jövőt, ha termelés van valahol, egyszerűen azért, mert abból származhatnak adóbevételek. MUSZÁJ erőltetni a termelést, mert NINCS MÁS kiút a jelenlegi válságból, egyszerűen azért, mert az adósság eltörlése rendszerszinten szóba sem jöhet, másképpen pedig nem kerülhet rendszer a pénzbe, csak adósságnövekedéssel. Ebből ebben a formában nincs kiút, csak az, ha kivezetik a rendszerből a fiktivitást, és újra valós számokkal fognak dolgozni.

Az viszont megdöbbentő eredményeket hozna, ezért nem merik bevállalni.

Egyszóval, szerintem az téved hatalmasat, aki ma nem a termelésben, hanem a szolgáltatásokban gondolkodik.

És egy fontos gondolat ehhez: Természetesen a termelést támogató szolgáltatások a termelés részét képezik, így a termékhez adott értéknek számítanak, ilyen például az IT támogatás, vagy az a fajta képzés, ami a szükséges munkaerőt képezi ki, de hasonló ehhez az ő egészségüket és ezáltal a termelést biztosító emelt szintű egészségügyi szolgáltatás is. Minden olyan szolgáltatás tehát, ami termelést segít, az jó, és abban van jövő. De amit a termék árában nem lehet érvényesíteni (EÜ), az a kiadási oldalon van, és csak az van a bevételi oldalon, ami a termék árában megjeleníthető (IT).

#577420 Spade Előzmény: #577413

"Pontosan ebbe a gondolatmenetbe bukott bele az egész nyugati pénzügyi rendszer, és pontosan ezért emelkedik fel Kína, mert nagy ívben tesz ezekre a hülyeségekre. "

.

Nemnem, Kína azért ívelt fel mert a nyugatiaknak nagyobb érdeke fűződött ahhoz h kihelyezzék a termelést minthogy otthon robot gyárakat csináljanak mert olcsóbb így másrészt pedig ezzel felfejlesztik Kínát és ezel egyben keresletet is támasztanak a saját szolgáltatásaiknak árujuknak. És ennek ajátéknak a végösszege egyértrelműen pozitív a nyugat számára azt elhiheted. Ha már összeesküvésben gondolkodsz akkor tedd nagyban. De ha azt gondolod h Kína dolgos népe hozta fel kínát és nem a szándékos nyugati technológia transzfer akkor nagyot tévedsz, egyébként erre az is bizonyíték h Kínából már megy ki a termelés Vietnamba Malajziába stb.

.

Szal ha a termelésben gondolkodsz akkor nagyon nagy tévedésben vagy még ha 3-5 évig azt gondolod is h téged igazol az idő, De nem.

Nem látsz alapvető folyamatokat még1x olvasd onnan amit írtam h vezető nélküli közlekedés és munkás nélküli gyártás folyik

.

Aszolgáltatás pedig termék mindig is az volt és mindig is az lesz mind1 mit mondasz, ez a rómaiaknál volt h szabad ember megbízásért nem fogad el javadalmazást kvázi orvos ügyvéd, tanár stb. az nem foglalkozás hanem hobby. De azóte eltelt 2000 év

#577413 Előzmény: #577354

"oktatás nem termék ?"

Ha van haszna, akkor befektetés a jövőbe. De nem termék! Termék csak akkor lesz, ha "eladható", jövedelmet, adót termelő réteget képeznek. Mindenki más a kiadási oldalon szerepel. A félreértés elkerülése végett ez nem minősítés, hanem egyszerű tényszerűség: Nem arról van szó, hogy egy orvos nem hasznos a társadalom számára, hanem arról, hogy ő nem termel, hanem ő segíti a termelést a kiadási oldalon. Ha óhajtod, a backoffice része. Rendkívül fontos, nagy a hozzáadott értéke, de ettől még a kiadási oldalon szerepel.

"És termék az is ha leszopnak ha ez neked kell és fizetsz érte."

Ezt szolgáltatásnak nevezik, nem terméknek :) Termék az, ha a spermabank utána fizet a termékért :)

"Nagyon veszélyes ez a felfogás amit te is mondasz h a szolgáltatás nem termék csak azért nem pörgök ezen mert 2-3 évig még ez mind1, de a 21. század alapvető nem értéséről arulkodik és nem is tudom honnan származik ez a f@szság."

Erre egyszerű a válasz, pont azt írom, hogy ez volt az az ostobaság, amivel a 21. századra a liberálkommunista közgazdaságtan felülírta a reálközgazdaságtant, azaz azzal, hogy a fodrásztól a tanárig mindenki termel és ezt elszámolta a GDP-ben.

Mert ez mihez vezetett? Ahhoz, hogy amikor megemelte az állam ezeket a fizetéseket, akkor azt "gazdasági növekedésnek" adták el, holott ez mind kiadásnövelő tétel volt, vagyis éppen ellentétes hatása volt a valós gazdaságra, mint amit ebből kimutattak. Pont ez a liberálkommunista közgazdaságtan lényege, hogy megduplázzák (többszörözik) a tényleges termelést és haszontermelést, mert ebből lehetett az adósságpiramist felépíteni. És pont ezért is szakad össze az egész, ahogy kivonod a termelés jövedelmét a rendszerből, ugyanis innentől az egész szolgáltató szektor összedől, hiszen nem kerül bele a rendszerbe pénz.

"A szolgáltatásokban tehát a jövő ezt agyilag is le lehet futtatni, de a közeljövőben még jó a termelő multik vonzása de látni kell a fától az erdőt a szolgáltatást."

:) Pontosan ebbe a gondolatmenetbe bukott bele az egész nyugati pénzügyi rendszer, és pontosan ezért emelkedik fel Kína, mert nagy ívben tesz ezekre a hülyeségekre.

#577354 Spade Előzmény: #577046

"vagy például nem tartom TERMÉKNEK a fodrászok tevékenységének eredményét, illetve a közoktatást is a kiadási oldalra számolom el."

oktatás nem termék ?

.

Már hogyne lenne az, pár száz évvel ezelőtt a céh rendszerben nagyon is megtudtad volna h az egyik legfontosabb termék amikor segédnek elszegődtél és 8 év csicskáztatás alatt nagy neghezen elleshetted a tudást Ha tetszik az egyik legfontosabb termék. És termék az is ha leszopnak ha ez neked kell és fizetsz érte. . Minden termék ami valamilyen szolgáltatással (emberi tevékenységgel) szükségletet elégít ki és ez nem statisztika hanem valóban az. Ez könnyen belátható h különben neked kellene megcsinálni elvenné az idődet ráadásul valszeg sokkal szarabbul is sikerülne. Az h ezt az állam végzi el vagy magánszféra (mert az egész oktatásodat bölcsitől egyetemig fizetheted magánba is és kb ugyanazt kapod esetleg valamivel jobbat de nem biztos) az semmit nem változtat a lényegen h az oktatás az bizony termék. A jó közbiztonság is termék met különben biztonsági őröket kell fogadnod h javaidat vagfy személyedet megvédjék.

.

Nagyon veszélyes ez a felfogás amit te is mondasz h a szolgáltatás nem termék csak azért nem pörgök ezen mert 2-3 évig még ez mind1, de a 21. század alapvető nem értéséről arulkodik és nem is tudom honnan származik ez a f@szság. Csak elmondom h ma már vezető nélkül futnak metro klocsik vonatok pilota nélkül repülnek repülők és ha kell bombáznak le valakiket kaliforniából joystikezve Afrikában, vezető nélkül járnak gépkocsik a google már több százezer km utcai tesztnél tart.

Ma már minden gépkocsit vagy akármilyen klasszikus értelemben vett terméket robot gyárakban gyárthatnának emberi beavatkozás nélkül (minden technológia megvan hozzá) vagy esetleg a merdzso gyártásba néha beavatkoznának joystikkel Frankfurtban.. Ezt csak azért nem csinálják meg mert még túl drága meg lennének ugye társadalmi vonatkozásai is. De egyértelműen ez a jövő. Tehát minden termék gyártás robotizálható szal aki a termékek előállítására tesz az biztosan és elég hamarosan megássa a saját sírját. A szolgáltatásokban tehát a jövő ezt agyilag is le lehet futtatni, de a közeljövőben még jó a termelő multik vonzása de látni kell a fától az erdőt a szolgáltatást.

Re: 2011.11.27 UNCSINAP

#577346 Dr. ursi Előzmény: #577323

a 3 csapás meg azt jelenti, hogy ha eszed van ne ütközz a törvénnyel csak max 2-szer :o) mert akkor idejutsz ...

#577344 Dr. ursi Előzmény: #577323

még az is volt az egyik cikkben, hogy ha mi a ennyi kamaton kapnánk imf pénzt ahogy a görögök akkor nem lenne hiányunk ... :o)))

#577340 prospero Előzmény: #577323

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/ezert_minositette_le_magyarorszagot_az_s_p.176260.html

Én ebből a cikkből a következőt is kiemelném:

"Arra a felvetésre, hogy más országokban is vannak hasonlóan alacsony növekedések, miért mégis Magyarországot minősítették le, Frank Gill elmondta: minden gazdaság és minden mérleg különböző. Ha azonban Csehországról beszélünk, ők az elsők. Ott nincs devizahitel, minden bank a hazai devizában hitelez, ezért nincsenek tartozásaik svájci frankban, euróban vagy egyéb devizában. Tehát ez a nyomás nincs jelen Csehországban. Emellett a csehek külső adósságának abszolút szintje nagyon alacsony szinten van - tette hozzá."

Azaz visszatértünk a fundamentumokhoz, hogy Magyarország gazdasági növekedése miért marad el a régió országaitól, amiben érdekes, hogy a csehek most rosszul teljesítenek, hiszen fundamentumaik alapján jobban kellene teljesíteniük, mint Magyarország.

2011.11.27 UNCSINAP

legalábbis eddig.

Hír alig.

Egy érdekes belföldi hírt találtam:

http://inforadio.hu/hir/bunugyek/hir-532043

Én ezt az ítéletet egy picit erősnek tartom, én úgy tudtam, gondoltam eddig, hogy a három csapás arra vonatkozik, ha háromszor ítélnek el valakit, és nem arra, hogy ha háromszor követ el valamit, ami nem kifejezetten erőszak (nemi, élet ellenes, súlyos testi sértés), és egyszer ítélik el, akkor az nem lehet életfogytiglan. Szerintem itt valami koherenciazavar van a törvényekben, ez így és ebben a formában tényleg túlzó ítéletnek tűnik.

Aztán az IMF "lenyűgözése":

http://www.portfolio.hu/vallalatok/lenyugozte_az_eu/imf-parost_lettorszag.176248.html

"A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság üdvözölte a gazdasági válságból való kilábalásra tett lettországi intézkedéseket, de felszólította a balti országot, hogy ne a legszegényebbekkel fizettesse meg a megszorítások árát."

Világ liberálkommunistái egyesüljetek! Ekkora kommunista szöveget keresni sem kellene.

Egyebekben például ezeket a számokat is érdemes megnézni:

"Az Európai Bizottság szerint Lettország gazdasági növekedése idén várhatóan 4,3 százalékos lesz. "

Mert ez ugye nagyon jól hangzik, de ugye van honnan "növekedni", hiszen "2008-2009-ben történelmének legsúlyosabb válságát élte át, hazai összterméke 25 százalékkal csökkent.". Magyarán szólva, még mindig nincs ott, ahonnan összezuhant és a 4,3-5% növekedéssel még belátható ideig nem is kerül oda vissza.

Egyebekben nagyon érdekes az IMF szövege az esetükben:

"A költségvetési kiadások csökkentése és a garantált minimális támogatás decentralizálása negatív hatást gyakorolhatnak a lakosság legsérülékenyebb részére" - vélte az IMF. "A Világbank most készülő tanulmánya után ezeket az intézkedéseket felül kell vizsgálni, és olyan reformokkal kell helyettesíteni, amelyek javítják a munkára való ösztönzést és szavatolják a társadalombiztosítás megfelelő szintjét" - tette hozzá a nemzetközi pénzügyi szervezet."

Mert ugye nálunk meg a minimális támogatások (nyögdíj) és társadalombiztosítás leépítésére szólítanak fel. Ebben az esetben pedig különösen fontos megemlíteni azt, hogy:

http://www.portfolio.hu/deviza_kotveny/akk/ezert_minositette_le_magyarorszagot_az_s_p.176260.html

"A Standard & Poor's szuverén minősítésekért felelős igazgatója arra is kitért, hogy a külföldi anyabankok eléggé meghátráltak a magyar befektetéseiktől, így várhatóan tovább csökken a hitelezés, ez pedig rossz hatással van a gazdasági növekedésre. A beruházások finanszírozására viszont szükség lenne hitelre"

Magyarán szólva, nemzetközi uzsorázást támogatni, mert abból leszend hitelezés, ami maga a gazdasági nvöekedés. Egyszerűen félelmetes, hogy mennyire fordítva ülnek a lovon: HA van növekedés és áruhiány a piacon, akkor annak a kielégítésére növelt gazdaságnak valóban szüksége van hitelre, hogy ezt kielégíthesse. Viszont egy recesszió kellős közepén egyszerűen nem tudsz abból piacot teremteni, ha hitelezel és hitelt veszel fel, hiszen pont a termékekre és szolgáltatásokra nincs igény. De most már legalább világosan beszélnek, tök mindegy, hogy mely országban járnak, a lényeg az uzsorásklán hatalmának kiterjesztése és a pénzek helyi koncentrációjának megakadályozása, a gyarmati státusz fenntartása.

Aztán hát, csoda is történt, mert:

http://www.portfolio.hu/gazdasag/megvan_az_uj_gorog_mentocsomag.176251.html

"Megvan az új görög mentőcsomag"

Node mi is ez?

"Görögországnak az eredetileg elhatározott 120 százalék helyett elég lesz a bruttó hazai össztermék (GDP) 124 százalékára csökkentenie államadósságát 2020-ra."

Fantasztikus és most tessék egy pillanatra az EUR feltételrendszerére gondolni. Már most látható, hogy ez a csomag sem fog sikerülni, ez megint fél évvel tolja csak el a probléma eszkalálódását, amikor megint látható lesz, hogy az adósság "csak növekedni fog". És hát így bízzon meg bárki ezekben:

"A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország további pénzügyi támogatást kapjon a nemzetközi szervezetektől. A nemzetközi hitel újabb szeletét, összesen 44 milliárd eurónyi segítséget Athén várhatóan már a jövő hónapban és januárban megkapja. Benne lesz az a 31 milliárd euró is, amelynek felszabadítására tavasz vége óta vár az ország."

És még VÁRHATÓANnál tartunk csak...

"Az EU és az IMF a korábban elhatározott két többéves mentőcsomagban összesen 240 milliárd eurónyi támogatást helyezett kilátásba Görögországnak hitel formájában. Ebből 150 milliárdot Athén már meg is kapott. A mostani döntés a gyakorlatban 40 milliárd eurós adósságenyhítést is jelent a nehéz helyzetben lévő euróövezeti tagállam számára."

Ajánlom mindenki figyelmébe, hogy Magyarország teljes nettó adósságállománya körülbelül annyi, mint az arrafelé megadott enyhítés, vagyis elképesztő kettős mérce látható a szemünk előtt, és mégsem veszi a többség észre.

"A miniszterek megállapodtak abban, hogy az említett célkitűzések elérésének érdekében csökkentik a Görögországnak nyújtott hitelek kamatát, továbbá az Európai Központi Bank görög kötvényekből származó bevételének egy részét visszaforgatják Athén számára."

Ez úton utalnék a kohéziós pénzekre, illetve, hogy mit is jelentenek a "támogatások", valójában azt, hogy az elvett pénzekből valamicskét visszaosztanak. Csak ezt itt néven is nevezik.

"A görög kormánynak cserébe szigorú takarékossági intézkedéseket kell végrehajtania. Az ország adóssága a következő két évben a GDP 200 százalékát is megközelítheti."

Azért végre ezt is leírják: Már nem is várják a GDP arányos adósság csökkenését, sőt, növekedést várnak. És növekedni is fog. Még jobban, mint ahogy hiszik.

Egyebekben arról, hogy máshol milyen az élet a recesszió közepén:

http://www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/meredeken_esik_a_londoni_bankarok_bonusza_hatranyba_kerul_a_city.176265.html

"A tavalyihoz képest mintegy harmadával kevesebb, 4,4 milliárd fontnyi bónuszt vihetnek haza 2012-ben a londoni pénzügyi negyed, a Citiy bankárai - állapította meg az Economics & Business Research Ltd.

A befektetési bankárok és kereskedők az európai bankoknál legalább 15%-os csökkenéssel szembesülhetnek, miközben az amerikai bankoknál e kifizetések stagnálhatnak. Egyes európai bankoknál akár feleződhetnek is a bónuszkifizetések, míg az amerikaiaknál jellemzően legfeljebb 20%-os esés várható."

Egyszóval, ekkora nagy meleg trágyában van Európa, mégis vannak, akik azt hiszik, hogy errefelé Kánaánt akarnának csinálni, ha behívnánk őket. Újra.

#577146 Bendeguz Előzmény: #577129

Helló :) Estar lecsengett, értelmeset már nem tudok hozzászólni, mással meg nem foglalkozom per pillanat. Maradnak a munkáim, meg a hétvégi piálás :D

#577117 Margaretta Előzmény: #577108

Engem bosszant, hogy csak 15-el.

Képzeld el, ha 30-al számolnák, egyrészt közelebb is lennénk az igazsághoz, másrészt megérnénk a mindenhonnan ránkzúduló dícséreteket beseperni a gdp-nk frankósága miatt:)

#577108 Dr. ursi Előzmény: #577096

pl ez is.

de inkább még ettől is extrémebbek voltak, amiket józan parasztival mondjuk gdp növelőnek tettél volna, közben meg csökkentő, és ford

#577080 Dr. ursi Előzmény: #577072

ó, azért az ucca ecceri embere elképedne, ha mondjuk egy-két gdp adat hovatartozásával (mármint h növekedésnek számolnak el pl józan paraszti szerint egyértelmű csökkenést :o)) v beszámíthatóságával (azaz hogy kerül egyáltalában oda bele, kérdezné mi a frászkarika köze van ennek a bruttó hazai termékhez) szembesülne.

csak azért nem írok konkrétumot, mert csak annyi ragadt meg a fejecskémben, hogy én is elképedtem és mondom mekkora marhaság ez ... aztán bemagoltam a vizsgára, de mivel értelmet nem találtam benne, ezért azzal a lendülettel ki is szitálódott az agyamból :o)