Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: nincs cím

#540320 lagwagoner Előzmény: #540195

"Egyébként, nem vicces, hogy ha én bedobok egy kis kavicsot, mekkora hullámokat ver fel? Megmondom őszintén, nem számítottam ekkora lelkesedésre :)"

Ezt a kavicsot már több helyen bedobtad, amivel egyet is értek én is valahol, így ha olyan szobában is dobálgatod, ahol olyanok vannak akik még nem voltak azon szobákban ahol ezt bedobtad, akkor nincs semmi meglepő. Az is nagy hullámokat ver ha egy alap teljesítményét benézed, és az is hullámokat ver ha azt állítod, hogy 2+3=6. :-))

Mi ebben a furcsa :-) ?

Mély tisztelettel...!

#540319 lagwagoner Előzmény: #540191

"Hmm... az elmúlt négy évben 8% éves átlaghozammal számolva az állampapírokkal 37%-ot lehetett volna elérni. Nem vagyok hanyattesve, mert ha a betéti kamatokat írom, akkor már nem is olyan nagy szám az az 54,66%, hanem tulajdonképpen - kevés."

És tulajdonképpen honnan lehetne tudni, hogy mi hoz 4 éven belül többet (ki ismeri a kamatpályát stb.). Utólag én is nagyon tudom mi hozott volna többet (hozam kockázat arányában). Nyilván nekünk nem érte meg ez a minimális felár, azonban ez a minimális %különbség egyeseknek nominálisan nagyon sok. De te egészen pontosan 10%-ot írtál összesen 4 év alatt ami 54,55% volt tulajdonképpen, ezt ismerd be: benézted, és most túlmagyarázod inkább.

"Ezek után tekintsed meg a kezelt pénz mennyiségét ..."

Persze, ahogy nő a pénz, az alapkezelő is óvatosabb, és kevésbé díjaznák, ha nagy szórással bedőlne egyszer. Sőt, a nagy szórást se díjaznák. Sőt az utóbbi egy évben plusz 10 milliárddal nőtt a nettó eszközérték (és ugye nem a hozamtól), tehát a célcsoportnak bejön akinek minimális Xtra reálhozam is sokat számít. Igen, a görbével egyetértek, hogy egyes évek alatt lökődött fel a hozam. pl. 2009-ben is. Ezért se szimpatikus számomra az alap, de ugye nem is én vagyok a célközönség. :-)

A befektetési alap nem egyenlő a kötvénnyel, szvsz.

#540275 banyaiz Előzmény: #540271

Szóval ez alapján nem értem, hogy jön képbe nálad a bankbetét téma. Vagy úgy logikázol, hogy a magyar út baromi szuper csak a világ tönkreteszi, és ezért nem tud érvényesülni? :)

#540271 banyaiz Előzmény: #540195

Egyébként amit nem értek bár nem akarom idekeverni kedvenc forradalmár témáimat, vagyis amit nem értek,hogy mindig dicsőíted a forradalom vívmányait. Akkor ha ránézel pl a magyar piacra és hiszel abban , hogy ezek a forradalmi dolgok valóban tündérmesébe illők, akkor azt kell látnod, hogy egy bóvli árazás van, azaz a piac nem ismerte fel ezeknek a dolgoknak a "nagyszerűségét" sőt inkább undorral reagált. Vagyis rengeteg jó vételt kell látnod, ha tényleg hiszel abban, hogy jó pályára tették az országot. Magyar részvényalapokban, kötvényekben, egyedi részvényekben stb.

Egy történelmi lehetőséget, ha tényleg olyan jó ez a kusza szemű féle gazd pol.

Én már sajnos nem vagyok ennyire meggyőzve arról, hogy ez tényleg jó lesz nekünk amit kifőztek a forradalmi lendületben, de majd kiderül.

#540261 banyaiz Előzmény: #540195

Ezzel jössz mindig nincs olyan meggazdagodott a tőzsdézésből itt a fórumon.

Pedig fejtegettem neked az relatív mi a meggazdagodás. Van 100 k-d, 1 milla is vagyon, van egy millád 10 milla már vagyonnak tűnik, van 10 millád akkor az már fel sem tűnik, de 50 milla már csábító, van 50 millád ......... és így tovább a végtelenbe.

Viszont ha vesztesz 1 millát az rögtön "feltűnik". :)

Szóval mit jelent neked az, hogy valaki "meggazdagodott"? Soros György pl ? Mert akkor valószínű ennyire senki nem gazdagodott meg.:)

#540230 rbbj11 Előzmény: #540220

Sztem ismét semmi értelme litániát írnom a bef. alapok működéséről, én hollywoodi mozifilmek helyett némileg színvonalasabbat ajánlok: Peter Lynch - sikerrel a tőzsdén. Minimális rálátást kapsz arra, hogy miért is lehet olyan profitábilisan tőzsdézni (állandóan megkérdőjelezett témád itt a fórumon) és arra is, hogy a bef alapok többsége miért hoz csak annyit, amennyit. De mindig vannak kivételes bef. alapok, ami előtt senki nem mondta hogy hasra ess, csináld a magad üzletét, ha az többet hoz.

#540220 Előzmény: #540205

Ez utóbbival kapcsolatban ajánlom figyelmedbe a Star Trek mozifilmet, amiben McCoy doki simán lebarbározza az agysebészeket :) Ahogy azt is, hogy mit tartottak erről húsz éve és mit manapság. De ebbe most tényleg ne menjünk bele, mert el lehetne mondani, hogy már az ősemberek is sikeres koponyaműtéteket hajtottak végre, az aztékoknál és a rómaiaknál szinte mindennapos volt, ahogy a sebészet is teljesen elterjedt volt Egyiptomban a piramisépítések korában. Nincs ebben sem új, sem csoda valójában.

Az előbbre tehát annyit, hogy a bef alapokBA többnyire azok fektetnek, fektetnének, akik nem akarnak tőzsdézni, illetve, úgy gondolják, hogy szameberre bízzák a pénzüket. No ebben az ügyben viszont pont nem érdemes azt állítanod, hogy nincs közöm hozzá, mert nagyon is van, ugyanis pár éven át próbálkoztam azzal, hogy rájuk bízom a pénem egy részét és éveken át, adott esetben naponta figyeltem a mozgásukat, működésüket. És én - szokásosan - rendszerszinten elemzem ezeket, tehát más szemszögből, mint te (ami nem baj, jó vagy rossz, csak MÁS), és ennek alapján én arra jöttem rá, és a számítások is ezt igazolják, hogy egyszerűen nem érik meg ezek az alapok, mert az egyéb költségek(!) például vásárlási, eladási díj, számlavezetés, satöbbi bizony százalékban mérhetőek, vagyis a legjobb esetben is azt láthatod, hogy a megjelenített hozamokból 2-3-4%-ot (kiv, semmire sem jó pénzpiaci alaook) le kell vonni. Namármost, ha ezt is megteszem, akkor simán a lekötött banki kamatok ALATT vannak a hozamok, és bizony, ez még a Platina Pi-ről is elmondható és ha a 2011-es kecsegtető (és hihetelten!) emelkedést levonod, akkor nem is hoz annyit. Ezt igazolja a Platina Pi B sorozat is, ami nem is tudja azt, mint a Platina Pi (A), mivel ebben az a nagy ugrás már nem úgy jelenik meg.

Ezek a hozamok pedig a lekötött betétek, de pláne egy 2008-2010 közötti prémium államkötvényhez képest kevésnek számítanak, amellett, hogy még kockázatosak is, hiszen majd egy évre a Platina PI is elveszítette az 1/3 részét az értékének. Ha ezt is figyelembevesszük (és nem véletlenül úgy számolunk kedves PF, hogy pont attól a mélyponttól számolunk), akkor messze államkötvény és banki kamat alatt van a hozam.

Ettől miért is essek hasra? Itt most nem kell okoskodni, tőzsdéhez érteni, egyszerűen össze kell hasonlítani a állampapírok, a lekötött betétek hozamát ezekkel. Vagy nem? :)

#540205 rbbj11 Előzmény: #540195

és ezt az okosságot sokadjára úgy osztod meg velünk, hogy semmi közöd a tőzsdéhez :)

Persze, én is beszélhetek egy agysebésznek róla, hogy sztem hogyan is zajlik egy agyműtét, csak nem kell csodálkozni rajta, ha az agysebész meg se hallgat, vagy először tiltakozik, majd ideges lesz a sok laikus hülyeség hallatán. :)

#540195 Előzmény: #539888

Csak a pontosítás kedvéért: Én abban kételkedtem, hogy ITT lenne olyan-olyanok, akik mneggazdagodtak volna a tőzsdézésből.

Egyébként, nem vicces, hogy ha én bedobok egy kis kavicsot, mekkora hullámokat ver fel? Megmondom őszintén, nem számítottam ekkora lelkesedésre :)

És még valami: A Pokerarcokat ajánlom mindenki figyelmébe, ha meg akarja SZERINTEM érteni a TŐZSDÉT. Vannak a "profik", akik közé beülnek a pancserek, meg akik azt hiszik, tudnak játszani... de ebben a "játékban" minden ki van számítva és mi (szerintem) csak játszhatjuk ezt a játékot, de nem ülhetünk át az osztó oldalára... legfeljebb csak alkalmazottként. Ez egy zárt kör, teljes belterjesség, és ők hülyítik a szerencsejátékra az embereket jól kiforrott és precíz marketinggel, időnként visszaosztott nyereséggel és a "biztos tippekkel".

#540191 Előzmény: #539759

"Azért kell alapkezelő, mert a törvényi szabályozás szerint csak alapkezelő intézmény kezelhet alapot (amely persze "támaszkodhat" tanácsadói személy(ekre))"

Arra kívántam utalni, hogy nem tudom, hogy az alap mennyire VM tulajdon és általuk kezelt és mennyire független, ámde változás az biztos, hogy volt benne.

"4 év alatt egész pontosan 54,66%-ot hozott összesen :-)) Kicsit több mint a mínusz nulla :-D

Hmm... az elmúlt négy évben 8% éves átlaghozammal számolva az állampapírokkal 37%-ot lehetett volna elérni. Nem vagyok hanyattesve, mert ha a betéti kamatokat írom, akkor már nem is olyan nagy szám az az 54,66%, hanem tulajdonképpen - kevés.

Mindemellett ajánlom tanulmányozásra a Chartot. Ez az alap valami csoda kötvény volt 2011-ben, amikor piramis meredekséggel emelkedett az EKG görbéből felfelé, de olyan egyenesen, hogy vonalzót lehet hozzá igazítani. Ilyet egy tőzsdén kereskedő kötvény nem csinál, mert nem csinálhat. Az egész átlaghozam pedig valójában innen jön.

Ezek után tekintsed meg a kezelt pénz mennyiségét (eredetileg zártkörű, illetve 75m plusztól volt csak elérhető ha jól emlékszem), amikor nagyon ment a szekér, akkor alig 1 milliárd(!) forint volt a kezelt összeg, utána ez felment 2 milliárdra (LINEÁRISAN), majd ahogy megnyitották a nagyközönségnek (ha jól olvastam), onnantól indult el 6-7 milliárdra a kezelt pénz, viszont azonnal vissza is tért az EKG görbéhez a hozamszámlálás. Ha pedig a B sorozatot nézed meg, az még ennyit sem tud.

"Vakmajom kötvényről nem tudok,megosztanád hol leltél rá ;-)"

Írtam: Concorde VM

Re: További hírek

#540127 ikszf Előzmény: #540097

Soros 82

Ma 82 éves Soros György. A maga nemében egy másik zseniális magyarhoz, Puskáshoz lehet hasonlítani, főleg az alapján, amit a Quantum Funddal elért - kevés olyan ember van, aki ennyire értené a piacot és ennyit lehetne tanulni tőle, tulajdonképpen elsősorban filozófus, és csak másodsorban spekuláns. Másik, ami eszembe jut még róla, hogy egyre kevesebben vannak köztünk abból a generációból, akik megélték a háborút, kommumizmust, akik ezért igazán meg tudják becsülni a demokráciát és szabadságot.

Pár jó mondat tőle:

”I’m only rich because I know when I’m wrong…I basically have survived by recognizing my mistakes.”

"The financial markets generally are unpredictable. So that one has to have different scenarios... The idea that you can actually predict what's going to happen contradicts my way of looking at the market."

"I would be lying, however, if I claimed that I could always formulate worthwhile hypotheses on the basis of my theoretical framework. Sometimes there were no reflexive processes to be found; sometimes I failed to find them; and, what was the most painful of all, sometimes I got them wrong. One way or another, I often invested without a worthwhile hypothesis and my activities were not very different from a random walk.

"If investing is entertaining, if you're having fun, you're probably not making any money. Good investing is boring."

"Participants act not on the basis of their best interests but on their perception of their best interests, and the two are not identical. "

"A financial hypothesis does not have to be true to be profitable; it is enough that it should come to be generally accepted. But a false hypothesis cannot prevail forever. That is why I liked to invest in flawed hypotheses that had a chance of becoming generally accepted, provided I knew what the flaw was."

"When I was an active fund manager, I used to shun publicity. I considered it the kiss of death to be on the cover of a financial magazine. If I expressed a market view in public, I found it more difficult to change my mind. "

"My financial success stands in stark contrast with my ability to forecast events. "

:-)

További hírek

#540097 lagwagoner

"Hírek a periféria-kötvényfrontról:

"Spanish Spread

The additional yield investors demand to hold Spanish 10- year bonds over two-year notes narrowed for four straight days. The spread had widened to a record 343 basis points on Aug. 6 after Draghi last week said any bond purchases would focus “on the short end of the yield curve.”

German 10-year yields slid five basis points this week to 1.38 percent as a report showed inflation in Europe’s largest economy unexpectedly slowed in July. Advance second-quarter data on Aug. 14 is forecast to show the euro-area economy shrank 0.2 percent from the previous three months.

Spanish government debt has handed investors a loss of 4.3 percent this year according to indexes compiled by Bloomberg and the European Federation of Financial Analysts Societies. German bonds returned 3.2 percent and Italy’s rose 9.8 percent. " (bloomberg.com)

Több érdekesség van itt.

1. Az olasz kötvény - minden para ellenére - idén nagy nyerő eddig.

2. Amit az ECB kitalált, hogy a rövid oldalt venné, öngyilkos ötletnek tűnik, mert az eredménye a rövid és hosszú hozamok közti különbség kitágulása, és az a következménye, hogy az államok inkább rövidet bocsátanak ki, ami idővel nagyon megnöveli a kibocsátandó mennyiséget (hiszen egy 1-2 éves kötvényt sokkal hamarabb kell újrafnanszírozni, mint egy 10 évest) és a piacra rázúduló nagy kínálat végső soron szétverheti a kötvénypiacot - a hozamgörbe ilyen formát, hogy a rövid viszonylag lent van, a hosszú meg fent, pont hogy fizetésképtelenség/mentőcsomag előtt szokott felvenni nagyon eladósodott országoknál. Nem is értem, az ECB-ben ezt nem tudják? Az ECB rövidoldali beavatkozása kifejezetten a fizetésképtelenség felé lökné a problémás államokat, csak a hosszú oldal leverése, lent (mondjuk max 3-4%-on) való fixálása volna valódi segítség, mert nulla finanszírozási költség és az ECB által begarantált magasabb hosszú hozamok mellett nagy intézményi kereslet volna rájuk a most uralkodó hozamsivatagban - evvel a mostani belógatott metódussal az ECB árt és nem használ. Ilyen értelem klasszikus "töketlen", félszívű európai válságmendzselési megoldás (adok is meg nem is), csak a totális nyomda segíthet."

#540027 banyaiz Előzmény: #540011

félreértettél picit én nem magamról beszéltem véletlenül sem. :)

Azt próbáltam kinyögni, hogy éled az életed valahogy elvileg egy szabad ember vagy, nem vagy börtönben stb. Aztán elkezd behálózni mindenféle kötöttség itt most végtelen módon lehetne sorolni kinek mi számít kötöttségnek és mi nem.

Pl munkába állsz egy cégnél mint alkalmazott , ettől a pillanattól kezdve a te időd egy részével (nem is kicsivel ez a cég rendelkezik) stb stb és a végén azt veszed észre mint egy robot be van osztva a teljes életed ilyen "kötelezettségekre"

Na most ebből kitörhetsz de ennek is ára van ahogy próbáltam előzőekben írni, semmi sincs ingyen.

Nyilván eljuthatsz oda, hogy pénzügyileg teljesen független vagy . Ez kb az az állapot, hogy a "vagyonod" önjáró már. Ez lehet pl van egy/több céged aminek csak tulajdonosa vagy , de nem végzel ott konkrét munkát, osztalék, kamat jövedelmek, ingatlanok bérbeadása stb stb. Ami jövedelmeknek az előállításában semmiféle napi rendszerességű kötelezettséged nincs.

Aztán vannak ennek az útnak különböző fokozatai ahol éppen járhatsz. De mindegyiknek ára van vsz. Esetleg annál nincs aki örököl egy akkora vagyont amit ha akarna sem tudna elkölteni. :) Ennek is van egy ára mert hány ilyen emberből lesz egy elkényeztetett , narkós, alkoholista , pszichiátrián kezelt agybeteg , elég megnézni néha a médiát.

Szóval már én sem tudom mit akartam ebből kihozni, de ez jutott eszembe a témáról. :)

#540025 lagwagoner Előzmény: #540023

Érdekes, hogy USA-ban mindenért lehet sikeresen perelni a gyártókat (gondolom ott is csak a kisebbeket nulla lobbival) ha azok nem figyelmeztetnek teljesen értelemszerű dolgokra, addig a GS megúszta. Csodálkoztam volna, ha lett volna elmarasztalás vagy börtönbüntetés. Nincs bizonyíték....he!

#540023 lagwagoner Előzmény: #540021

"De ettől függetlenül persze hibázhatnak ők is, ott is emberek vannak elvileg. :)"

Én másképp fogalmaznék...

http://propeller.hu/itthon/2462072-meguszta-goldman-sachs-szemet-papirok

"A befektetési bankról egy a 2007-2008-as pénzügyi válság ügyében vizsgálódó szenátusi albizottság tavaly áprilisában az állapította meg, hogy az négy, bankok és más befektetők számára szánt, komplex jelzálog-értékpapírjával kapcsolatban nem figyelmeztette ügyfeleit az ügylet rendkívüli kockázatára. A Carl Levin szenátor vezette testület szerint a Goldman Sachs titokban a befektetők ellen fogadott, félrevezetve őket a saját pozíciójával kapcsolatban, rájuk hárítva ezzel a kockázatot. "

"A szenátusi vizsgálat során kiderült, hogy a Goldman Sachs alkalmazottai egymás között "szemétként" vagy még súlyosabb kifejezéseket használva emlegették a cég által kínált komplex jelzálog-értékpapírokat. Levin szenátor szerint a pénzintézet vezetői félrevezették a kongresszust és az ügyfeleik rovására, visszaélésszerű magatartást tanúsítva nyerészkedtek. "

Persze meg van a szűrő: ezeknek az embereknek valószínű nem lesz gerincműtétjük.

#540021 banyaiz Előzmény: #539997

Gyanítom, hogy akikre rábíznak ekkora vagyonokat egy ilyen Goldmanhoz hasonló helyen azok elég sok szűrön mennek át előtte, míg oda jutnak. De ettől függetlenül persze hibázhatnak ők is, ott is emberek vannak elvileg. :)

#540011 lagwagoner Előzmény: #539957

"Függetlenség jó dolog, az, hogy a magad ura vagy, viszont ha ezt az utat járod ezzel olyan döntéseket kell amikkel egy polgárnak aki hazamegy a ledolgozott 8 óra munka után a melóhelyről nem biztos, hogy szembesülnie kell."

Már ebben a mondatodban meg van az ellentmondás: azzal, hogy olyan dolgokkal kell "foglalkoznod" amitől nem vagy szabad. A tőkepiactól függsz, plusz ha pénzügyi területen is dolgozol, akkor meg duplán, hisz nem strukturáltad bevételi forrásaidat. Ha úszik a bankszektor, akkor az fájhat. Azt meg ne gondold, hogy aki napi 8 órában dolgozik alantasabb munkát végez mint te (gondolom nem így értetted szerintem). Lehet hogy termel, gyógyít, javít, és ne gondold, hogy a tőzsdézésnek amit esetleg csinálsz van értelme: végső soron megteszed a téteket és vagy bejön vagy nem. Mi van mögötte? A papír, a cég már létezik... Hiába elemzel, egy szerencsejátékos is elemez, de végső soron egy fiktív munka ahol eladás meg vétel van. Ez tulajdonképpen a trendi-trade, ami ad egy plusz illúziót manapság az embernek, hogy "tulajdonos", de nem az. Az lenne a tőkepiacnak az értelme, hogy veszek egy állam vagy vállalati kötvényt/részvényt, mert hiszek abban az államban és vállalatban és annak osztalékában és biztosítok neki plusz forrást, amiből prosperálhat, persze, úgy hogy transzparensen átlátható az a cég számomra és évekig évtizedekig jövedelmez. Nem az hogy őrült módjára a távirányított árfolyamokon próbálok nyerészkedni. Ez nem függetlenség.... "Az ár nem nagy max a lelkedet is el kell adnod. :)" Akkor? Milyen függetlenség? Ettől függetlenül, lehet ezt is űzni, csak kezeljük helyén a dolgokat, ne emeljük a tradelést piedesztálra.

"Az nyilván nem árt ha miközben ezeket a műfajokat gyakorlod valami eredménye is van."

Több vas a tűzben, nem fétisizálni egyik vasat sem, akkor nem lehet akkora baj mintha All-In-eltél volna.