Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nemzetközi és magyar gazdaság magyar aktuálpolitika nélkül

Harmadik hónapja növekszik hazánk devizatartaléka

#528935 prospero

http://www.mfor.hu/cikkek/Novekedett_hazank_devizatartaleka.html

A jegybank nemzetközi devizatartaléka 35 575 millió euróra növekedett 2012 júniusában, míg májusban 35 555 millió euró volt, olvasható az MNB oldalán.

A jegybanki tartalék májushoz képest 20 millió euróval növekedett, így már harmadik hónapja növekedik a devizatartalék.

3,2%-kal nőtt az ipar, munkanaphatástól tisztítva 1,9%-kal egy év alatt

#528932 prospero

"Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2%-kal emelkedett - jelentette a KSH. A kedvező havi szám ellenére az előző év azonos hónapjához viszonyítva még mindig csökkenést láthatunk: -0,4% az év/év index. Az ennél relevánsabb munkanaphatástól megtisztított index viszont már emelkedést mutat, eszerint egy év alatt 1,9%-kal bővült a szektor.

A havi alapon mért 3,2 százalékos növekedés meggyőző korrekció az áprilisi kiábrándító érték után: akkor 2,4 százalékos visszaesést regisztrált a statisztikai hivatal. A mostani növekedésben nagy valószínűséggel szerepet játszhat a Mercedes-gyár meginduló termelése is. Legalábbis az már az előző hónapban is meglepetést okozott, hogy az elvileg a második negyedévtől induló termelés nem jelentkezett a számokban. Az ipari trendről pontosabbat majd a részletes adatok után lehet mondani, hiszen fontos lenne látni, hogy a növekedésből mennyit magyaráz autóipari kapacitások mennyire beindulása.

A külső konjunktúra feltehetően nem lesz igazán támogató az ipar számára, legalábbis erre utal, hogy a globális beszerzési menedzser index a visszaesést jelző 50 pont alatti tartományba csúszott. Ugyanakkor a hazai konjunktúraindexek az utóbbi hónapokban már nem estek, ami azt is sugallhatja, hogy a hazai ipar elkerülheti a tartós recessziót. Amennyiben májusban még tud erősíteni az ipar, akkor már a második negyedévben is húzhatja a GDP-t a szektort - igaz, más nem is nagyon húzza, ez pedig kevés lehet ahhoz, hogy az idén a teljes magyar gazdaság elkerülje a recessziót."

Ehhez jön, hogy a beszerzési manager index 2-3hónapja folyamatosan pluszban van, ami növekedést jelez előre, szemben az európai csökkenésekkel. Szerintem a legjobbkor jöttek az adókedvezmények. Ha 2013-ra úgy felkészül a kormány, hogy a forrásokat le tudjuk hívni az Uniótól, nagyon szép évünk lesz 2013-ban. Reméljük! Rogán azt nyilatkozta tegnap, hogy az a terv, hogy állam fog forrásokat biztosítani az önerőre az önkormányzatoknak, amennyiben a bankok erre továbbra sem hajlandók.

A jó kormányzás is bukáshoz vezet?

#528923 prospero

Annak ellenére, hogy a többség támogatja Angela Merkelt és a kormányt, sőt a legalkalmasabbnak tartják a válság kezelésére 58%-ban, egy most vasárnapi választáson leváltanák:

http://index.hu/kulfold/2012/07/06/csucson_angela_merkel_nepszerusege/

"A német ARD közszolgálati televízió csütörtök késő esti híradójában bemutatott felmérés szerint Angela Merkel kancellár a választói támogatottságot mérő skálán a 100-ból 66 pontot ért el, ami 8 pontos emelkedés az egy hónappal korábbi eredményhez képest és a legmagasabb érték a második Merkel-kormány 2009-es hivatalba lépése óta.

A július elején készült felmérés szerint a többség támogatja a kormányt az euróövezeti államadósság-válsággal kapcsolatban, és a konzervatív pártokat (CDU/CSU) tartja leginkább alkalmasnak a válság kezelésére. A választók 58 százaléka szerint Angela Merkel politikája korrekt, álláspontját pedig kellő határozottsággal képviseli az uniós színtéren, 71 százalék pedig osztja Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter véleményét, amely szerint népszavazással kell dönteni arról, hogy a nemzeti szuverenitás további elemeit adják át Brüsszelnek.

A többség (54 százalék) az adósságok törlesztésére vállalat közösségi garancia koncepcióját is támogatja. Ezen belül 10 százalék az összes euróövezeti tagország összes adósságát szétterítené a közösségre, 44 százalék pedig a kormány álláspontjával megegyezően akkor vezetné be az euróövezeti közös kötvényt vagy a közös adósságtörlesztés más intézményét, ha előbb egyértelmű és számon kérhető államháztartási szabályrendszert alakítanak ki."

Ennek ellenére:

"Ugyanakkor a konzervatív-liberális koalíció nem maradna fenn, ha most vasárnap lennének választások, mert a liberális FDP csak 4 százalékot érne el, és ezért kiesne a parlamentből. A CDU/CSU pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna. A szociáldemokraták (SPD) 30 százalékon, a Zöldek 14 százalékon, a Baloldal 7 százalékon áll. Bejutna a Bundestagba az újonc Német Kalózpárt is, amely ugyancsak 7 százalékot szerzene."

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528865 Előzmény: #528711

"Szerintem azért inkább ne teszteljük ezt a gazd polt elhúzódó válságos körülmények között."

Érdekes a felvetésed, gondolkozzunk el rajta. Ha visszanézek a múltba, akkor azt látom, hogy valami hasonóval próbálkozott 2000-2002 között is a Fidesz, de akkor volt az, amikor abszolulte nem volt rá vevő sem az ország, sem a világ, egyszerűen azért, mert akkor még látszólag működött (valójában dühöngött) a liberálbolsevik közgazdaságutálattan. Vagyis, egyszerűen nem működött, mert nem működhetett NEM válságos körülmények között ez a gazdaságpolitika, egyszerűen azért, mert nem "értették meg", avagy, ha úgy tetszik, megelőzte a korát, avagy, ha úgy tetszik, olyat erőltettek, aminek AKKORIBAN nem volt értelme. Érdekes ebben a kontextusban az is, hogy még 2010-2011-ben sem volt egészen érthető, avagy világos az, hogy mit és miért csinálnak, sokak számára még most sem, azonban az már látható, hogy pont elhúzódó válságban előbb, vagy utóbb mindenki és minden ország erre az útra fog kerülni.

Vagyis éppen az látható, hogy elhúzódó válságos körülmények között nincs más út, és már a korábbi mainstream liberálboslevik szócsövek is kezdik ezt hangoztatni, azzal karöltve, amit már említettem, hogy fizessenek a gazdagok, csak nehogy nekik kelljen véletlenül dolgozni. Aztán, amikor erre valaki felhívja a figyelmüket, akkor jön az, hogy biztos azért mondja ezt, mert az "Arbeit macht frei"-ben hisz, pedig erről szó sincs. Egyszerűen csak arról van szó, hogy az a közgazdasági lózunggyűjtemény, amibe az elmult időszakban beleringatták a nyugatot, az megbukott. INNEN nézve megint oda jutunk, hogy LEHETSÉGES, hogy ez a gazdaságpolitika nem jó, lehet, hogy nem jó irányba visz, de az azért mára világosan látható, hogy visszaút - az nincs. Nincs hová visszamenni, mert nincs hitelezés, nincs pénz a piacon, nincs olcsó hitel, azaz a kölcsönből GDP építés adósságpiramisjátéka bedőlt.

Magyarán szólva, nem alternatívát tudsz mutatni, hogy mit kellene csinálni, hanem csak annyit tudsz sajnos többnyire te is mantrázni, hogy akkor is működhet a régi út és akkor is a régi világ hatalmainak kell hódolni, amikor már sorban rángatják őket bíróság elé, mert sorban kerül napvilágra az, amit például én már régóta mondogattam: Az, hogy ez egy zárt, manipulált ponzi csalás, amiben mindenkit átvertek és ami arra épült, hogy az egyre újabb belépő hitelesek miatt nyomtatott pénzzel majd kifizetik a korábban beszálltakat.

"Azt nem tudom megígérni , hogy a kérésednek mindig eleget tudok tenni, max törlöd ha úgy érzed. Elragad hév meg a villamos aztán muszáj szidalmaznom a jóembereket , így van ez. :)"

A félreértések elkerülése végett nem az a baj, amikor valaki személyes véleményt mond valakiről, hanem amikor valaki öncélúan, semmihez sem kapcsolódóan mondja fel azt, hogy valakit utál, mert az nem érdekel, nomeg az sem, amikor valaki szabadságharcot akar kezdeni azzal a címszóval, hogy de neki ehhez is joga van. Mert ennek nincs értelme. Neki joga van leírni, mert a forum ezt lehetővé teszi, nekem meg jogom van kitörölni, mert a forum ezt a JOGOT biztosítja a számomra. Ilyen egyszerű dolog ez :)

"A kérdőív témakörét azért tartom silánynak mert kb olyan ez mintha megkérdezném , hogy melyik polgártársunk szeretne 1 milliárd dollárt a számlájára."

Akkor minek nevezed azt, amikor törvénybe iktatják az adócsökkentést a választások előtt, 5%-al lecsökkentik az Áfát, majd nem küldik el Brüsszelbe az országjelentést és azzal kampányolnak, hogy "jobban élünk mint négy éve"?

Lehet, hogy silány a kérdőív, de mégiscsak sokkal minőségibb, mint az eddigi módszertan, ami szembement a néppel. Egyebekben, azért annyira nem hülyeségek ám a kérdések, mint bemutattam, az az igazi érdekesség, hogy ha ezeket BÁRMILYEN körben teszed fel, valójában szignifikánsan ugyanazt az eredményt kapod, legfeljebb az arányok változnak. Mindez pedig azért fontos és érdekes, mert ebből ugye az következik, hogy HA tegyük fel kormányváltás lesz, akkor sem lehet azt mondani, hogy "de privatizáljuk a közműveket", hiszen egy "kvázi népszavazás" már megmutatta, hogy a nép nem ezt akarja.

Vagyis, bár te azt hiszed, és úgy kívánod beállítani ezt a kérdést, mintha ez "utólagos megerősítés lenne", azért azt ne hagyjad figyelmen kívül, hogy nem olyan kérdésekről van szó, amelyek az egyéni gyarapodásról szólnak, sőt mi több, az egyéni gyarapodás MÁSOK KÁRÁRA című kérdésekben egyértelmű az elutasítás, lásd szocpolból auto, vagy nyögdíjasok nyögdíj melletti adómentes, vagy kedvezményes munkája. ÉN tehát sem a kérdéseket, sem a rájuk adott válaszokat azért nem tartom silánynak, mert ez igazából (és minden látszat ellenére) nem a kormánynak kell önigazolásra, hanem az ELLENZÉKNEK fityiszt mutatásra, hogy az, amerre a kormány megy, az az az irány, amerre az ország lakossága szeretne menni.

Innentől például elég nehéz lenne a közüzemi cégek privatizálása mellett érvelni a Parlamentben. Ha pedig ezt nézzük, akkor máris nem silány a kérdőívesdi. Mondjuk példának okáért csak arra gondolj, hogy ha akkora protest hangulat lenne a kormánnyal szemben, akkor máris mindennek az ellenkezőjéről szavaznának az emberek. Vagy csak gondolj vissza az előző nyolc évre, hogy mennyi olyan kérdőív lett volna, amiben a nép támogatta volna azt amit műveltek (egyebekben pont azon kívül, amit felvetettél, hogy KÖLCSÖNBŐL kapjon mindenki egymilliárd dollárt).

Vagyis az a furcsaság áll elő, hogy pontosan ez történt a "jobban élünk mint négy éve" című válaszra, hogy:

"Természetesen nagy lenne a tolongás. Csak azt felejteném el kifejteni a kérdésben, hogy ennek az 1 milliárdnak a feltétele az, hogy 500 méter magasan 100 méter hosszan egy kötélen lépdelve átmenjen mindenféle biztosítás nélkül, miközben a kötelet elkezdik elfűrészelni és a ha nem ér át időben így járt. Így már biztos nem sok jelentkező lenne."

Mert pontosan EZ történt. Elfelejtették elmondani, hogy ennek a "jólétnek" a feltétele az, hogy a többszörösét kell visszafizetni és hogy ezt adósrabszolgaságnak hívják. És most már jól látható, hogy ahogy erre rájönnek az emberek, hogy "nem időben értek át és így jártak", no így már nincs is sok jelentkező erre.

Vagyis, tudod, tényleg az a furcsa, hogy már sokadszorra, megszámlálhatatlanul sokadszorra írod le, hogy milyen aljas és alattomos módszertan a liberálbolsevikok tana, de ennek ellenére szinte mindig mégis amellett agitálsz, hogy azt válasszuk bármi más helyett. Ez több mint furcsa.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528713 banyaiz Előzmény: #528592

Nem tudok róla, hogy az mnyp ügyben mi imf-el egyeztettünk volna. De valóban esélyes, hogy ilyen akciókat nem biztos örömmel fogadtak volna.

Nem annyira földönkívüli dolog azért amit ez a Tolcsy erőltet. Leegyszerűsítve milyen utak vannak. Hiányt akarunk csökkenteni, bevételt kell növelni , vagy kiadást csökkenteni vagy mindkettőt , illetve a gdp-t növelni. Bevétel növelés honnan jöhet? Usá-ra nem vethetünk ki hadisarcot marad a lakosság, vagy a vállalatok és így tovább.

Szóval azért nem egy akkora szellemi teljesítmény ez amitől el kell ájulni vsz, és azt feltételezni, hogy ezzel feltaláltuk a spanyolt viaszt és bárki minket koppint. Ez csak magáról az "ötletről" a kivitelezésről pedig jobb nem is szólni vsz.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528711 banyaiz Előzmény: #528581

Szerintem azért inkább ne teszteljük ezt a gazd polt elhúzódó válságos körülmények között. Elég lesz ha a lassú kilábalásnál veszi az akadályokat. Nemhogy tornádóban.

"Az lenne a kérésem, hogy ezeket a beszólásokat errefelé mellőzzed, tudsz te normálisan is írni, ha olyan hangulatod van."

Megtisztelve érzem magam, hogy úgy véled tudok normálisan is írni. :) Azt nem tudom megígérni , hogy a kérésednek mindig eleget tudok tenni, max törlöd ha úgy érzed. Elragad hév meg a villamos aztán muszáj szidalmaznom a jóembereket , így van ez. :)

A kérdőív témakörét azért tartom silánynak mert kb olyan ez mintha megkérdezném , hogy melyik polgártársunk szeretne 1 milliárd dollárt a számlájára. Természetesen nagy lenne a tolongás. Csak azt felejteném el kifejteni a kérdésben, hogy ennek az 1 milliárdnak a feltétele az, hogy 500 méter magasan 100 méter hosszan egy kötélen lépdelve átmenjen mindenféle biztosítás nélkül, miközben a kötelet elkezdik elfűrészelni és a ha nem ér át időben így járt. Így már biztos nem sok jelentkező lenne.

Na kb ilyen ez a kérdőívesdi is. Kontraszelektált kérdésfeltevés, kontraszelektált válaszok, kontraszelektált teljesen értelmetlen eredmény. Ennek ellenére gondolkodtam visszaküldöm, de volt benne egy adatlap , hogy a jövőben is kíván e konzultálni, gondoltam kíván a nyavaja aztán ennyiben hagytam a dolgot.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528592 prospero Előzmény: #528486

Pont ez a lényeg, hogy nem lehetett. IMF nem támogatta sem ezt, sem a mnyp pénztár megszüntetését. Ezért kellett őket elküldeni.

Az, hogy 2 évvel ez után egyre több országban vetnek ki különadókat bizonyos szektorokra, visszaépítik majd előbb utóbb megszüntetik a mnyp rendszert, az csak annyit jelent, hogy ez az akkor még unortodox út kezd el ortodoxxá válni. Ne legyünk már kérem amnéziásak, arra vonatkozólag, hogy Magyarország mit kapott ezért, és milyen félelmek voltak ezzel kapcsolatban, hogyha Magyarország ezt meglépi, akkor más országok is ezen intézkedésekhez nyúlhatnak, azaz Magyarország követendő példa lehet. A félelmeket igazolta az idő. Hogy más országokban nem szükséges ilyen mértékekről beszélni, vagy esetleg tanultak a mi hibáinkból: az éppen azon országok szerencséjének köszönhető, hogy nem nekik kellett ezeket az intézkedéseket először bevezetni.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528581 Előzmény: #528437

"1.-2.-3."

Ebben egyetértünk.

"Matolcsy amit csinál az nem más mint egy folytonos rögtönzés a fenti és egyéb kényszerítő körülmények között vergődve, sokszor elég rosszul kivitelezett rögtönzés."

Az a helyzet, hogy RETORIKAILAG értem, amit írsz és ebben a kontextusban igazad is van, node egy olyan világban, amiben éppen összedől a régi rendszer, abban az, hogy valaki képes az állandó rögtönzésre a "kényszerítő körülmények" közepette, azt én pont nem rossz tulajdonságnak tartom, ennél én sokkal rosszabbnak tartom azt, amikor valaki az alapvető változások ellenére bigottan ragaszkodik a bukott tanokhoz.

"Lengyelek stb stb jelezték, hogy köszi de mi jól vagyunk a bankjainkkal."

És ugye azt is tudod, hogy arrafelé nem is volt olyan mértékű uzsoratőke kihelyezés, mint errefelé? Valójában itt látható az, hogy mennyire NEM egyformán volt kezelve a régió, és hogy mennyivel kiszolgáltatottabbak voltunk mi. Nem mellesleg, azóta már mások is jelezték, hogy vonják ki a pénzt a bankok az anyabankok irányába.

"Ok nyugdíjpénztár ügyben több helyen vannak lefaragások de nem ilyen Einstand, különadók is vannak , lesznek is, de nem világrekord méretekben."

Tudod, ez most olyan, aminek nincs értelme. Eleddig az volt a vélekedés, hogy ehhez a rendszerhez egyáltalán hozzányúlni sem lehet, mig most a világ legtermészetesebb módján számolják fel mindenhol. Innentől az, hogy "mennyire", az már csak egy lényegtelen részletkérdéssé vált, gyakorlatilag mindenhol el fog a rendszer sorvadni.

"Azért ezek a tervezési munkái elég érdekesek, megnyilvánulásai sem éppen a nagy összeszedettségről tanúskodnak vsz."

Azért azt ne felejtsed el, hogy részben járatlan úton járunk, részben olyan régi úton, amin már mindenki elfelejtett járni. Egy ilyen közegben nem csoda, ha a megnyilvánulások összeszedetlenségről tanúskodnak, különösen akkor, ha azokat az ancient regime értékrendje szerint próbálod mindenáron értelmezni.

"Nagy hazárdjáték arra alapozva, hogy a válság hamarosan végetér. Ha igen bejöhet, ha nem súlyos árat fizetünk ezért."

Van egy érdekesség, amit nem veszel figyelembe. Ez pedig az, hogy ha a válság nem ér véget, akkor pont még nagyobbat nyerünk azzal, hogy húzzuk az időt. Ugyanis minél tovább tart a válság, és minél inkább az derül ki, hogy Magyarország fenntartható költségvetéssel rendelkezik, ráadásul saját pénzzel, annál inkább lesz BIZTONSÁGOS befektetési célpont, különösen akkor, ha függeten tud maradni, azaz önálllóan dönthet a gazdaságpolitikáról. Mert ebben a kontextusban az Imperial Monetary Forcesnek való kiszolgáltatottság pont bizalomvesztést jelentene. Vagyis, akár gyorsan véget ér a válság (kizárt), akár kiderül, hogy meztelen a király (alsónadrágnál járunk), mi csak nyerhetünk azzal, ha a saját erőnkre és lehetőségeinkre támaszkodunk.

"Értem én , hogy beleélte magát a Che szerepkörbe mint forradalmár és ezt menő dolognak érzi, de vki szólhatna neki az , hogy nem ortodox még nem feltétlenül kellene azt jelentse, hogy hülye is aki nem mérlegeli minek mi a következménye. :)"

Az lenne a kérésem, hogy ezeket a beszólásokat errefelé mellőzzed, tudsz te normálisan is írni, ha olyan hangulatod van. Kérek mindenki mást is, hogy ezt mellőzze, mert utálok hozzászólásokat ezek miatt kimoderálni. Köszönöm.

"Pótcselekvés ez az egész kérdőívesdi."

Nem egészen. A pótcselekvés az lenne, ha nem lenne ötletük és a lakosságra akarnák fogni azt, hogy mit és miért csinálnak. Ez az egész arról szól, hogy azt kommunikálják a nép felé, hogy VAN SZAVUK, igenis beleszólhatnak a döntésekbe. Egészen meglepő módon egyébként tényleg így történik, elég csak az előző kérdőívre gondolni. Az embereknek erre szükségük van, és ez paradox módon még azokra is igaz, akik vissza sem küldik a kérdőívet.

"Ha pedig olyan eredmény jön ki még ebből a kontraszelektált szavazósdiból is ami nem annyira kedvező akkor azt gondolom nem fogják kidomborítani az értékelés után, ami viszont igazol egy lépést azt majd nyomják, hogy igen a nép is ezt akarta. :)"

Ajánlom figyelmedbe ez ügyben a pénzcentrum hamisítását, amivel a nyilvánvaló tényeknek is az ellenkezőjét akarja mindenáron bebizonyítani. Ez is egy érdekes hozadéka ám a témának, azaz az, hogy vajon ha ezeket a kérdéseket OLYANOKNAK teszik fel, akik VALÓSZÍNŰLEG nem küldik vissza a kérdőívet, és VALÓSZÍNŰLEG nem rajonganak a kormányért, akkor az milyen eredményre vezet. És bizony, pontosan az látható azon a részen, hogy elfordultak az emberek a korábbi ideológiától, és innentől valójában nem arról szól már a kérdőív, hogy "utólagos önigazolás legyen", hanem valójában arról, hogy miért gondolják még mindig sokan azt, hogy NEM EZT akarja a nép, ha egyszer BÁRHOL feltéve a kérdéssort gyakorlatilag ugyanazon válaszok születnének meg?

Szerintem ez világosan bemutatja a társadalom átalakulását, és ebből a szempontból ez nagyon hasznos dolog, mert valahol ez ennek a lényege.

"Annál végülis olcsóbb mintha mindenből 300 Ft-os vizitdíj népszavazást csinálnak milliárdokért"

Tulajdonképpen ebben a kontextusban most arra gondolj, hogy vajon melyik ideológia a jobb? Az, amelyik kitalál valamit és erőszakkal a népre erőlteti, annak ellenében, vagy az, amelyik megkérdezi a népet és utána NEM MEGY ELLENE? Mert nagy különbség van ám aközött, hogy legalább ELLENE nem megy, ELLENE nem hoz döntéseket és aközött, hogy csakazértis megerőszakolják a népet... mert ugye, lehet kifigurázni azt a népszavazást, de azért elég világosan mutatta azt, hogy ANNAK a kormánynak mekkora volt az elutasítottsága, és egyben azt is, hogy valójában mennyire ellene volt a népnek MÁR AKKOR IS az a fajta politika.

Ez miért nem jut az eszedbe?

Vagy például az, hogy azért nem küldtek ki előtte egy kérdőívet, mert masszív elutasítás lett volna a válasz? Felhívom figyelmed arra, hogy jelen kérdőív pénzcetrumhamisításos verziójában is elég világosan kijött az, hogy oszkogatást megszűntetni, aki nyugdíjas, az ne dolgozzon, de védjük meg az ország tulajdonát és a közszolgáltatások maradjanak a köz kezében és ne profitorientáltak legyenek. Tulajdonképpen tudod mi az érdekes? Az, hogy SZERINTEM ebben az égvilágon semmi újdonság nincs, ha BÁRMIKOR feltették volna ezen kérdéseket, ugyanezen válaszok születtek volna meg rá.

És ez tudod miért fontos? Azért, mert ez HIVATKOZÁSI ALAP A JÖVŐRE NÉZVE IS, azaz arra, hogy erről az útról később se lehessen letérni. És ez minden pénzt megér szerintem.

"De ez annyira biztos , hogy baj lett volna? Szerintem inkább jót tett volna egy ilyen kontroll mert néha mint egy elszabadult hajóágyú úgy kezelték a problémákat."

Amekkora problémák errefelé voltak, nem csodálom, hogy ekkora kapkodás volt. Csak gondolj bele abba az apróságba, hogy úgy 1500-2500 milliárd körüli meghúzás volt az elmúlt két évben. Ennek a Bokros csomag pontom a 10%-át tette ki anno, ami azért inflációval növelve már nem nagyságrendileg kevesebb, de azért jóval kevesebb. Most őszintén, ha ezek után még mindig 2,5-3% körüli a költségvetés hiánya, akkor mekkora hazudozás ment korábban? Ez a GDP 10%-20%-át teszi ki... és még mindig nem ott tartunk, hogy szufficitesek vagyunk, csak már nem adósodunk tovább a felpörgetett infláció miatt.

"Az lenne az ideális ha 20 éves korában mindenki tudna saját lakást venni, vállalkozása be tudna ruházni minimális hitellel stb."

Na ez volt az, amivel a liberálbolsevikok behülyítették az embereket, és ezzel tették őket adósrabszolgává. Pontosan ezzel az ideológiával KELL egyszer és mindenkorra végleg leszámolni.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528546 prospero Előzmény: #528486

"Az lenne az ideális ha 20 éves korában mindenki tudna saját lakást venni, .... Csak hát ez nem így van. "

Szerintem ezt még nálunk gazdagabb országokban sem engedhetik meg maguknak a 20 évesek. Maximum a szülők tudnak venni nekik egy lakást.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528500 banyaiz Előzmény: #528486

Mindegy most már ez a múlt.

Vessük bizakodó tekintetünket a jövőbe. :)

Szerintem Pannon Puma kapott néhány sebet ugyan de még mindig kész a nagy ugrásra. :)

Csak nálunk egy picit konszolidálódjanak az elszabadult hajóágyús sztorik, és a világ kezdjen kikapaszkodni ebből a posványból.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528486 banyaiz Előzmény: #528473

Az egy nagyon nagy tévhit , hogy Imf-el nincsenek különadók. Úgy biztos nincsenek ahogy ezeket kezelték, hogy világrekord méret és mindenféle hazudozások körülöttük totális bizonytalanság keltés ez biztos nincs, végtörlesztés sincs. Az sincs, hogy ez az utolsó teher aztán ha kell még 1 hét múlva 100 milliárd akkor mégse.

Szóval ez a kutyulás nincs, de attól különadó Imf-el lehetett volna vsz.

Olyan sincs, hogy pártértekezleten kitalálunk egy okosságot és 2 nap múlva törvény.

De ez annyira biztos , hogy baj lett volna? Szerintem inkább jót tett volna egy ilyen kontroll mert néha mint egy elszabadult hajóágyú úgy kezelték a problémákat.

Szerintem senki nem akar hitelt soha, hacsak nem muszáj , vagy nem látja azt , hogy célszerű felvennie. Az lenne az ideális ha 20 éves korában mindenki tudna saját lakást venni, vállalkozása be tudna ruházni minimális hitellel stb. Csak hát ez nem így van.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528473 prospero Előzmény: #528453

IMF elküldése szükségszerű volt. Ha nem teszik, nincs bankadó, nincs manyup államosítás - aminek egyenes következménye a 90% fölötti államadósság, van viszont sokkal durvább megszorítás és recessziós spirál, és hiába akarnának hitelezni a bankok, ha nem lenne kinek.

Jelzem, most sincs kinek, ugyanis a magyarok a legújabb felmérések szerint egyáltalán nem akarnak hitelt felvenni. Egy életre megtanulták a leckét, azok akik megégtek a nagy devizahitelezésben.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528465 banyaiz Előzmény: #528415

Pótcselekvés ez az egész kérdőívesdi.

Hányan fogják visszaküldeni? 1 millió ember visszaküldi a kiküldött 8 millió kérdőívből? Talán. Felesleges pénzkidobás az egész vsz.

Meglépnek bizonyos dolgokat és utólag egy önigazolásra kiküldenek egy ilyen bugyuta kérdőívet. Ha pedig olyan eredmény jön ki még ebből a kontraszelektált szavazósdiból is ami nem annyira kedvező akkor azt gondolom nem fogják kidomborítani az értékelés után, ami viszont igazol egy lépést azt majd nyomják, hogy igen a nép is ezt akarta. :)

Annál végülis olcsóbb mintha mindenből 300 Ft-os vizitdíj népszavazást csinálnak milliárdokért.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528453 banyaiz Előzmény: #528391

Hmm. :) Azért ezek a tervezési munkái elég érdekesek, megnyilvánulásai sem éppen a nagy összeszedettségről tanúskodnak vsz.

Ettől eltekintve amit pozitívnak tartok az a Széll program , amit negatívnak az, hogy túlzásba viszi vsz a bankszektor ütését, és ezt a nem ortodox vagyok témát, imf-el kutyakomédiát is negatívnak tartom gazdasági szempontból. Nagy hazárdjáték arra alapozva, hogy a válság hamarosan végetér. Ha igen bejöhet, ha nem súlyos árat fizetünk ezért.

Értem én , hogy beleélte magát a Che szerepkörbe mint forradalmár és ezt menő dolognak érzi, de vki szólhatna neki az , hogy nem ortodox még nem feltétlenül kellene azt jelentse, hogy hülye is aki nem mérlegeli minek mi a következménye. :) Kb ennyi a véleményem róla.

szépen mutatja a képességeket ...

#528444 Dr. ursi

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/arnyekkormanyt_alakit_a_kormanypart.524503.html?env=live

kb. ennyi futja a görög szociktól, akik 20év alatt idejuttatták a görögöket (tudom közbe néha a görög libsik voltak a koalícióban a "főnökök") - a lényeg akik mögöttük vannak ... AEÁ ... és amit akarnak.

emlékszem anno fletó is szinte már óránként jött elő újabbnál újabb eszement ötletekkel, amikből nem lett persze semmi és ez évekig ment: ötlet, majd a nagy büdös megvalósítás az semmi. újabb ötlet újabb megvalósítási nulla. stb.

eccerűen tehetségtelen és tehetetlen a középszerűséget sem súroló emberek, akik a fazék közelébe akarnak kerülni mindenáron és nem érdekli őket mi lesz a nemzetükkel és a kisemeberekkel akiket megvezetnek és mindig is megvezettek.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528437 banyaiz Előzmény: #528358

Hármas kényszerítő hatás van a magyar gazd pol számára :

1. Tartani a hiánycélt mivel magas az államadósságunk (ezt muszáj egyszerűen)

2. Úgy tartani a hiánycélt, hogy a politikai népszerűség minél kevesebbet essen

3. Olyan állapotban tartani a gazdaságot, hogy a megszorítások, válság ellenére ha jön a fellendülés azonnal rá tudjon mozdulni stb

Van még jópár ezen kívül de talán ezek nagyjából lefedik.

Matolcsy amit csinál az nem más mint egy folytonos rögtönzés a fenti és egyéb kényszerítő körülmények között vergődve, sokszor elég rosszul kivitelezett rögtönzés. A szükségesnél sokkal rosszabb üzenetekkel.

Egy dolgot emelnék ki a nagy gondolatok európai átvételével kapcsolatban nemrég Viktor kezdeményezte régió egységesen lépjen fel EU-nál , hogy a banki tőkekivonás megállítására a térségben legyen intézkedés. Lengyelek stb stb jelezték, hogy köszi de mi jól vagyunk a bankjainkkal.

Ok nyugdíjpénztár ügyben több helyen vannak lefaragások de nem ilyen Einstand, különadók is vannak , lesznek is, de nem világrekord méretekben.

stb stb. Milyen mérték, milyen kommunikációval, mennyi bizalomvesztéssel stb stb nagyon nem mindegy, részletek a lényegesek.

Tudod k. nem mindegy ,hogy mercedeseket osztogatnak, vagy ladákat fosztogatnak. :)

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528420 Dr. ursi Előzmény: #528415

hadd tipródjanak :o)

egy átlagember nem akarja hogy külföldi tulajdonba legyenek a közműcégek és extraprofitot húzzanak le róla minden évben.

azt szeretné ha magyar állami tulajdonban lenne és megfizethető áron kapná a szolgáltatást.

ja és ez 99%.

ennyit erről.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528415 Előzmény: #528391

Érdekes dolgok ezek. Például itt látható talán a legfényesebben, hogy mekkora hazugsággyár működik a kormány ellenében:

http://penzcentrum.hu/ongondoskodas/mi_lesz_igy_a_nyugdijakkal_itt_vannak_a_valaszok.1033174.html

Mert ebből a cikkből szvsz a konklúziót fogja mindenki idézgetni:

"A kormány számára meglepő fejlemény lehet, hogy nem támogatják teljes mellszélességgel a szavazók, hogy az állam beavatkozzon a piaci folyamatokba, és visszaszorítsa a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. Abban a kérdésben is megoszlanak a vélemények, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat biztosító cégeket állami tulajdonban kell-e tartani."

Pedig ez egy közönséges szemenszedett hazugság, amit minden józan gondolkodó beláthat. Ugyanis, ez a szavazás egyenesen a Pénzentrumon készült, amely nyilvánvalóan az ország lakosságára nézve NEM reprezentatív, hanem kifejezetten az értelmiségi, pénzügyekkel foglalkozók vannak benne jelen reprezentatívan, tehát erősen torzító mintáról beszélünk, méghozzá a jellemzően a kormányt NEM szeretők köréből.

Namármost, ha így nézzük (azaz helyesen!) az eredményeket, akkor máris látható, hogy mennyire leszámolt már a többség a régi ideológiával és hogy mekkora hazugság a konklúzió.

Lássuk:

"Nem támogatják a szavazók teljes mellszélességgel azt, hogy az állam központi intézkedésekkel szorítsa vissza a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. A szavazók alig több mint a fele gondolja úgy, hogy fel kell lépni a monopóliumok ellen, 46 százalékuk szerint viszont nem kell beavatkozni a piac működésébe."

Mit is jelent ez valójában?

AZT, hogy még a pénzpiacokkal tisztában lévő, azokat átlagon felül ismerők, a régi közgazdaságtanon szocializálódottak többsége szerint is vissza kell ezeket szorítani, ami tulajdonképpen döbbenetes eredmény ha az elmúlt időszak szinte 100%-ban ez ellen hajló véleményét vesszük figyelembe. Ennek megfelelően teljességgel nyilvánvaló az átrendeződés, illetve az, hogy még azok szerint is ebbe az irányba kell menni, akiknek "nem tetszik a rendszer". Vagyis, a cikkbeli konklúzióval szemben a valóság az, hogy:

"Teljes meglepetésre óriási a változás a korábbiakhoz képest, ugyanis a pénzügyekben járatos szavazók többsége is egyetért azzal, azt, hogy az állam központi intézkedésekkel szorítsa vissza a monopolhelyzetben lévő nagyvállalatokat. A szavazók ezen körének is több mint a fele gondolja úgy, hogy fel kell lépni a monopóliumok ellen, és mára mindösszesen 46 százalékuk szerint nem kell beavatkozni a piac működésébe. Ebből levonható a következtetés, hogy mind az egész társadalom, mind a kérdéshez értők körében immár többségbe került az állam erősítésének és a monopoliumok visszaszorításának igénye."

Ez meg már az undormány netovábbja:

"A szavazók többsége úgy gondolja, hogy a létfenntartáshoz szükséges szolgáltatásokat biztosító cégeket köztulajdonban kellene tartani, és nem szabadna üzleti profitra törekedniük. Ugyanakkor ennél a kérdésnél sincs meg a kétharmados többség, 38 százalék ugyanis úgy véli, nem kell, hogy ezek a vállalatok köztulajdonban legyenek."

Mert ugye itt már KÖZEL 2/3-os az arány, ami megdöbbentően sok, de itt meg ezen picsog nevenincs csinovnyik. Azaz, itt EGYÉRTELMŰEN azt kellett volna kommemtelni, hogy:

"A pénzügyeket ismerő szavazók elsöprő többsége is a közműcégeknek állami tulajdonban tartását, és nonprofit jellegét preferálja. Ennek alapján teljesen egyértelmű, hogy az ország egésze nem egyszerűen 2/3-al, hanem valószínűleg szinte teljes egészében ezen irányzat mellett áll".

Más szavakkal: Ordít az egész szavazásból az, hogy tulajdonképpen az emberek a jelenlegi gazdaságpolitikával egyetértenek és csak az "ancient regime" talpnyalói és csinovnyikjai azok, akik még próbálják megideológizálni a megideológizálhatatlant.

Valójában az embereknek tetszik ez az irány, és ezért is mozdul errefelé el egész Európa, többé-kevésbé azon irányban, amerre megyünk, jellemzően rendkívül hasonló törvényekkel és megoldásokkal.

Mert az emberek szép lassan felfogják, hogy mit műveltek velük és egyre nő a felháborodás azokkal szemben, akik ezt művelték. Mondhatni, mára ott tartunk, hogy aki ezzel szembe menne, az lenne az orthodox. És ha így nézzük, akkor ebben a kontextusban az, amit Matocsyék csinálnak, az lehet vita tárgya, a stílust, módszertant egyebeket akár joggal is érheti kritika, ám azt állítani, hogy ez valami elvadult kelet-európai elmebetegség lenne, ami a nép ellenében megy - azt már csak mantrázni lehet, de igazából védeni semmivel sem.

Lassan ott tartunk, hogy mi leszünk a legorthodoxabbak, és egyre unorthodoxabbak lesznek a többiek...

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528391 prospero Előzmény: #528087

Mint tudjuk a meg nem értett zsenit és az őrültet tényleg egy hajszál választja el. Szerintem Matolcsy az első kategória, főleg annak fényében, hogy azok, akik őrültnek kiáltják ki, azok egy megbukott közgazdasági elméleten szocializálódtak.

Ahogy AT mondaná: Annál ortodoxabb dolgot, hogy "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér", illetve adócsökkentést csak akkor lehet végrehajtani, ha arra megteremtődik a forrás - nehezen tudnék elképzelni.

Re: 124 cseh benzinkutat vásárolt a MOL

#528358 Előzmény: #528085

Nézd, én értem, hogy nem tetszik a rendszer, de ez akkor is érdekes az a válogatás, amivel azt a három országot emeled ki, akikhez nagyjából közünk sincs és nem is lehet.

Ezzel szemben szándékosan nem foglalkozol az egész kontinentális Európával, akik copy+paste alapon másolják amit csinálunk és nem említed az Ayrault kabinetet sem, ami nem egyszerűen túlzásba viszi a Matolcsy féle ideológiákat, hanem még keresztezi is azt a liberálbolsevik fizessenek a gazdagokkal. Az az irány aztán tényleg a káoszhoz vezet, mert elvadítja azokat akik dolgoznak, felhalmoztak, normálisak voltak.

Egy nagy francia forradalmár akar lenni, pedig tudhatná, hogy azokat arrafelé még sikeresség esetén is fel szokták lógatni.