Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#454786 Előzmény: #454757

"_pda_: szerintem kicsit túlmisztifikálod ezt a turbolyuk kérdést"

Elmondtam a problémámat, nem misztifikáltam rajta semmit ;)

Ennyit írtam:

"tehát némi reakcióidő van, amíg ezek az "öngerjesztő" folyamatok lefutnak"

És én ezt utálom :) ÉS erre írtam, ez szerintem nem diesel vs. benzines kérdés, hanem szívó vs. turbó :)

"szóval, a mai elektronikusan vezérelt dieselmotoroknál megvan a jelenség DE tipusa válogatja, h mennyire jelentkezik"

Szerintem inkább személye váltogatja, hogy kit mennyire zavar. Engem időnként nagyon tud zavarni, amikor elfelejtkezem róla, hogy először gondolkodik és csak utána indul el az auto.

"a másik dolog, ami miatt kicsit egyoldalúan közelíted meg a témát, ne egy 3L-es V6 motort akarj összehasonlítani egy R4d-vel"

Eszem ágában nem volt, se összehasonlítani, se R4d-ről beszélni. Nem is beszéltem erről :)

"pont ezt rójják fel vezetés élmény beli komoly hibának a mai autókkal kapcsolatban"

Hát ennyit tettem én is :)

"ritka az a modell, amelyik nem így viselkedik"

Szerintem nincs ilyen modell, csak olyan, aminél el tudod ezt viselni.

#454757 _pda_ Előzmény: #454539

szerintem kicsit túlmisztifikálod ezt a turbolyuk kérdést

nem tudom mennyi ilyen autód volt, én 20 éve dízelezek, párat elnyúztam belőlük, a Golf I., II GTD, Passat verziók, Ducato-k, Boxer, Berlingo, stb....

borzasztó negatív tapasztalataim nem voltak, illetve a régi mechanikus adagolós autókon sokat lehetett finomítani, némi hozzáértéssel de ez már autoszerelő téma

ami igazán nem tetszett, az pár mai, komoly motorteljesítményű TDI féle

az ok:

agyon vannak folytva, h lóhere jöjjön a kipufugóból

ezért hiányzik az nyomaték legalulról, mert amíg nincs megfelelő légfelesleg, addig az elektronika nem ad plusz üzemanyagot a füstölés elkerülése végett

tehát némi reakcióidő van, amíg ezek az "öngerjesztő" folyamatok lefutnak

a régi mechanikus adagolós verdáknál ez egyszerűen megoldható volt, csavarintott egyet az adagolón az ember és repült a gép

persze tiszta légszűrő, üzemanyagszűrő, meg pár apróság még tartozika témához

szóval, a mai elektronikusan vezérelt dieselmotoroknál megvan a jelenség DE tipusa válogatja, h mennyire jelentkezik

ez is több dologtól függ, milyenre hangolták a rendszert, mekkora turbot tettek rá

nagy a szórás

a berlingo 2,0 hdi, amivel járok most, tökéletes ellenpélda a problémádra

viszonylag gyenge, 90LE

kicsi turbo van rajta, könnyen felveszi a lapot, gyakorlatilag nem érzed elinduláskor ezt a problémát és középtartományig jól húz

kényelmes vele autózni, nem kell állandóan ráncigálni a váltókart, mint némelyik 140-180LE-s gépben, mer taz mondjuk a nagyobb méretű turbo ellenére, még ha változó geometriájú is, nem megy rendesen alul

szóval nem szabad általánosítani

a másik dolog, ami miatt kicsit egyoldalúan közelíted meg a témát, ne egy 3L-es V6 motort akarj összehasonlítani egy R4d-vel

enm egy kategória

a harmadik, nézzük a mai benzinmotorokat

mind elektronikusan vezérelt, gyakorlatilag a gázpedál is

itt is megvan a késés, és ugyan úgy jelentkeznek a reakcióidő problémák, mint a dieseleknél

ráugrasz a gázpedálra és nem történik semmi, max hörög a sok levegőtől

pont ezt rójják fel vezetés élmény beli komoly hibának a mai autókkal kapcsolatban

ritka az a modell, amelyik nem így viselkedik

szóval én így gondolom ;-)

#454735 Sumér harcos Előzmény: #454729

nem drága...

jól is néz ki...:)

nekem a bogárral egyetlen aggályom van,hogy begyűjtsek egyet is veteránnak valaha is...

az pedig a következő: rettenetesen nagy létszámban van jelen...nem tud soha igazi ritkaság lenni..

#454731 Előzmény: #454701

Szvsz az elindulási anomáliára nem is annyira a turbó, hanem inkább egy egyszerű rásegítő villanymotor lenne a megoldás (esetleg valami Kers kombináció), ami pont az elindítást segítené, mert utána, ha már mehet a turbó, akkor semmi gond nincs. Mondjuk valami erre hangolt hibrid, ami csak akkor indít motort, ha már 10-20 km/h-val gurul az autó és merül az akksi ;) De addig az a villanymotor úgy nyomja meg az autot, ahogy az illik :)

Már persze V8 szívó benzin exclusive ;)

#454730 Sumér harcos Előzmény: #454331

egyébként ezzel a pályamatrica mizériával kapcsolatban.....útdijjal kapcsolatban...

lassan már komolyan azt várom,hogy egyik tulokagyú mikor teszi fizetőssé a régi és új M0-át is...

mert mostmár semmin de semmin nem csodálkoznék...

és persze hülyének nézve mindenkit,megmagyarázva,hogy az csak jó...

#454729 Előzmény: #454727

Ha tényleg igaz, amit leírnak róla, akkor még csak nem is drága :o

#454704 GáborGábor Előzmény: #454571

Nemrégen olvastam egy cikket, ami pont erről a témáról szólt.

Egy pici(?) villamos motorral hajtják egy mágneskuplungon keresztül a turbót, amikor hirtelen megnövekedett teljesítmény igény lép fel, valamint az üzemi nyomást el nem éri. Asszem a németeké az érdem ...

#454701 KawaBazsy Előzmény: #454581

Na végre vmi téma, amiben hozzá tudok szólni. :-) A benzinesnél ugye egyetértünk, h jobb a nagy szívó, bár cserébe többet eszik. Viszont dieselnél egész más a helyzet. Korábban örvénykamrás dieselek voltak, ahol az előkamrába nyomták be az üzemanyagot a simább égés érdekében, de ezek 20-30%-al többet fogyasztanak. A direkt (égéstérbe) fecskendezés korábban is volt teherautóknál, de ez nagyon hangos, s keményen jár, kellett a mai computer technika, h kulturált legyen. De ezeket is csak turbóval lehet szép járásra bírni, szívó változattal próbálkozott a VW (Sdi), de nem volt vmi sikeres. Magyarán ide kell a turbó, s ráadásul a diesel nem is eszik többet vele, mert ugye tiszta levegőt szív be, s oda megy be az anyag (nem keveréket), ill. többet fogyaszt, de levegőből. :-) Tehát konzekvencia: Diesel-re kell a turbó, s egy yo automatával tűrhető a vezethetőség is.

#454581 Előzmény: #454571

Hja, "S" fokozatban már tényleg alig érezhető a turbólyuk, de azért ott van ;) Ez van, ezzel kell élni, nem valószínű, hogy ebben már nagyobb változás lenne a jövőben.

#454571 KawaBazsy Előzmény: #454547

Mindkettőtöknek igaza van. A turbólyuk tényleg zavaró, főleg a VW PDTdi-jénél, azok agyhalottak 2000 alatt. Viszont ezt nagyon jól kiküszöböli az aut. váltó, mert az gázadásra azonnal az üzemi fordulatszámra állítja a motort. X5 kézi váltóval (sztem) nincs, Józsi is biztos automatát próbált.

Van amúgy a turbólyukra még egy megoldás, a VW turbós-kompresszoros motorja. Alul a kompresszor hajt, az meg ugye a főtengelyről kap hajtást, úgyhogy nincs késlekedés. Azt meg ne feledjük, h a turbós motorok elterjedésének a downsize-ing az oka, a co kibocsátás csökkenése. Benzinesben én is jobban szeretem a nagy, pörgős szívót, dízelben viszont jobb a turbós, szebben is jár, csak kell hozzá egy automata.

#454547 Előzmény: #454543

Érdekes, én ezt is pont fordítva tapasztaltam eddig ;) [NEM x5 3.0d :)]

Én azt láttam, hogy ahogy beindul a turbó, onnantól semmi különbség nincs a benzines és a diesel között, sőt még csak a szívó-diesel között sem, V6-nál meg gyakorlatilag soha nem is hallod a különbséget a diesel-benzin között. De az első tíz-húsz méteren a turbós megoldás nagyon béna kacsa egy szívómotorhoz képest, ezért próbálkoznak most már két, vagy több turbóval az alsó turbólyuk betömésére. Egyelőre nem túl sok sikerrel ;)

Én tehát csak erre a szakaszra értettem a mondanivalót, azaz mondjuk a 0-20 közötti szakaszra, mert onnantól már mennek a turbók mint a mérgezett egerek és már a 0-50-en is le tudják nyomni a benzineseket. De addig, az a nagyjából 1 mp-es "gondolkodás" az nekem még mindig nagyon zavaró tud lenni.

#454543 hosszhuszár Előzmény: #454539

nem teljesen, szerintem..

Ezek a korszerű turbós dieselek, szinte benzines teljesítménnyel rendelkeznek, a nyomatékuk, meg határozottan jobb, mint a benzineseké.

Elején megindulnak, benzineseket megszégyenítő erővel, és nyomatékkal, igaz, hogy a égére elfogynak...

Pl bmw x5 3.0d