Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

RFV

2 dolgot

#426402 holnor

jegyeznék meg:

1. felmerült korábban, h ki és miért ad kölcsön részvényt shortolásra. a passzívan kezelt alapoknál (pl. indexkövetők) kézenfekvő, h kölcsön adják a pakkjukat. h miért? portfóliójuk egy indexhez kötött, teljesítményüket ehhez a benchmarkhoz mérik, ezt kell megverniük. ha esik az index, csökken az ő portfóliójuk értéke is, ergo itt nincs lehetőség felülteljesítésre. viszont ha kölcsönözték a részvényt x százalékért, akkor máris jobban hoznak, mint a benchmark.

2. részlet egy otp-s alap augusztusi jelentéséből:

"Az OTP Abszolút Hozam Alap árfolyama 2,2%-kal csökkent

a hónap során. A csökkenés nagyobbik része a diszkrecionális pozícióknak volt köszönhetô, azon belül is az E-star

részvény árfolyamcsökkenésének. Ezt átmenetinek gondoljuk, ezért az esését további vásárlásokra használtuk

fel."

https://www.otpbank.hu/OTP_ALAPKEZELO/download/havi_portfolio_TELJES_201108.pdf

Re: Hataridos kontraktusok állományának drasztikus csokkenese

#426392 Bodzaszedő Előzmény: #426380

Hát valóban egy ideje nincs felül betámasztás és a semmiből jövő mindent vivő öntések.300-on meg pár napja veszi is valaki folyamatosan

#426383 Bendeguz Előzmény: #426376

Kiegészíteném a listát azzal, hogy a nemfizető ügyfeleket átveszi egy behajtó cég 5%-ért (jól emlékszem?), tehát maximum 5% eshet ki a bevételből, ha valaki nem fizet.

#426380 hAliG Előzmény: #426376

OTP is "bekaphassa"... hogy kölcsönad shortra... (ha OTP adta, de nagyon úgy néz ki.)

#426379 Primo Előzmény: #426376

Köszönjük,jó Téged újra olvasni!

#426376 Formerplayer Előzmény: #426368

Volt, aki hiányolt itt, gondoltam, válaszolok az elhangzott sületlenség-cunamira, de többen leírtátok itt a lényeget, így fölösleges újabb litániákkal terhelni a fórumot.

Csak egy pár gondolat összegzésként:

Az, hogy itt az árfolyam, alapvetően 2-3 dolog következménye:

-nemzetközi hangulat

- shortban érdekeltek "pont jókor,pont megfelelő mennyiségekkel" történő megjelenése

- de a legfontosabbnak az eszetlen tőkeáttétel kiépülését tartom(nagyjából 1 éve kezdődött, 12.000-nél csúcsosodott ki). Persze erre akkor én sem figyeltem....

Ez újabb és újabb likvidációs hullámot váltott ki, ahogy csorgott le az ár. Még mindig tart, de már csak minimális mértékben...

Az, hogy valaki régi tapasztalataira hivatkozva fundamentális hülyeségeket ír, csak önmagát minősíti. Én 15-20 éve nyírom a gyepet, de nem venném magamnak a bátorságot, hogy egy felületesen ismert papírról ennyi okosságnak látszó blődséget gépeljek le, s tovább hergeljem az amúgy is a sebeiket nyalogató részvényeseket. És ennek semmi köze a pillanatnyi árfolyamhoz vagy az általános kilátásokhoz...

Miért blődség, sőt tudatlanság ami itt elhangzott?

Nemzetközi vagy hazai példát illene bemutatni, hogy miért 10 vagy 20 vagy éppen 5% diszkontot adunk egy olyan eseménynek, ami ráadásul nem is igaz az adott cégre...Miért nem 40 vagy éppen 2%? Hogy nincs növekedés ebben a cégben? Úgy látszik, van aki a cseh 2-őt nézi itt...

Hogy nem lesz cég, aki finanszírozáshoz jut a közeljövőben? És ha pont a mi papírunk a kivétel, az versenyelőny-e?..Merthogy nagyon úgy tűnik, s fog méginkább tűnni a jövőben.. Nem talán prémiumot akart említeni a "tapasztalt" kolléga diszkont helyett?

Tömeges önkori csődök? Lehet, de vajon a kirendelt csődbiztos mit fog kifizetni először? Az óvodák, iskolák fűtésszámláját vagy a hivatali béreket? Vagy egy komplett lengyel kisváros teljes ipari és lakossági fogyasztói tagadják meg a teljesítést a mediterrán lengyel tél közepén, ami azért lassan itt van a nyakunkon? Ugyan már....Ez mekkora diszkont...khmm, akarom mondani prémium mondjuk egy OTP-vel szemben? Fűtünk vagy bankolunk egyesetleges pénzügyi válság esetén?Legyen mondjuk 13%..vagy inkább 24?Dehogy, jó lesz az 3-nak is....

Summa summarum: senkit nem vigasztal, ha egy jó papírban bukja szét az életét, de ha nem kenyérre kell, érdemes megnézni, miben tartjuk a pénzünket. Megint a kutya és a gazdi esete van, s most nagyon lemaradt a kis jószág...

JA, és tuszokmesterék az elmúlt 3 hétben kb 30.000 db papírt vettek(vissza)....

#426368 Lxrose Előzmény: #426316

Nem mondtam, hogy 0, de nem számít. Hisztis kölykökkel nem érdemes vitázni, ezt már a fiamnál megtapasztaltam, bár az ő motivációi még mások.

#426346 Bodzaszedő Előzmény: #426312

Matgabbal értek egyet.Az esés oka a nemzetközi és a hazai bizonytalanság és az ezt kihasználó shortspekuláció.Rajta kivül ugyanis meglátásom szerint nem volt komoly eladó.Márpedig ha a cég valóban csak ennyit érne,akkor pár nagytulajnak is dobnia kellett volna a pakkját.Ráadásul a neves külföldi befektetők nem 9-10-11000-nél vásároltak volna szinte sorba állva.Még azt elfogadom,hogy kissé előreszaladt az ár 12000 felett.De mégis mi történt a céggel ugyan,hogy közel 50%-ot veszitsen az értékéből?Semmi! Az történt a céggel,hogy sorban teljesültek a várt eredmények eloszlatva jópár kételyt és kockázatot.Mi még a kockázat? Nemzetközi helyzet és a hazai belpolitikai helyzet.Meg mondjuk az állami pakk.De ezen a szinten nem fogják elkezdeni a piacra önteni az biztos.Miért nem veszik akkor mégis ha ilyen olcsó? Azért,amiért a többi papirt se: nemzetközi és a hazai helyzet.És állitom,ha Tuszokmester nem nyomta volna le ide,ennyi para után is legrosszabb esetben 9-10000 között lennénk,de inkább 10-11000 között.Egy tovább mélyülő válság persze ronthat még a helyzeten,de egy válság ugye teljesen más tészta,semmi köze a diszkontokhoz meg egyéb okosságokhoz

#426317 rbbj11 Előzmény: #426316

De mégis én kérek elnézést mindenkitől, mert sokkal megértőbbnek és nyájasabbnak kellett volna lennem. Legtöbben nem is értitek, milyen a valós kockázat egy igazi vérmedvében. Pláne ilyen misztikus ágazatban. Én is voltam sok éve ilyen, megértem a reakciókat. És azt is tudom, hogy bölcsebb lett volna hallgatnom, mert úgyse változtat senki sorsán, sem hozzáállásán, akármit is mondanék. Kívánom, hogy mindenki ússza meg a lehető legkisebb veszteséggel. Sziasztok

#426316 rbbj11 Előzmény: #426307

sehol, nulla a kockázat innen, mindenki nyomja all in long forever! Egy mindössze kéthónapos medve piacon. Úgy kell. És nekem is úgy kell, hogy rászántam az időmből akármennyit is arra, hogy ide írjak...

#426315 rbbj11 Előzmény: #426312

Tudod matgab épp ezek a hsz-k bizonyítják, hogy ez a rv. nem fog még egy daabig emelkedni. Olyan érzelmeket vált ki már az is, ha vki (pl. most én) nem azt mondja, hogy "juj de kockázatmentes papír, leszuperebb rv., egyből be kell zsákolni, duplázás, triplázás stb", hogy az már ijesztő. A reakciód betársul ebbe a sorba: milyen shortról beszélsz pl? Mondtam én valaha, hogy egy picike céget érdemes shortolni? Mondtam én hogy E-start shrotolni kell? Nem volt elég világos a beidézett korábbi hsz? Segítek értelmezni: akkor, 9500-on eladtam a részvényeimet, és már akkor nem tartottam ennél magasabb árat indokoltnak. Természetesen egy medve csak lefelé viszi az akkor elfogadható céláramat, és már akkor leírtam, hogy 6k körül érdemes lehet visszaszállni. Semmilyen shortról nem volt szó, de még arról sem, h. valaha lefitymáltam volna a rv-t.

Komolyan, ez az egész "társalgás", és ez a hihetetlen düh vele szemben röhej, nem tudok másra gondolni, mint hogy a legtöbb itteni írónak már elvette picit az objektivitását a lebegő súlyos bukó.

A magyarság kockázata nem nekem kockázat kedves matgab. Régi motoros vagy, menjünk vissza kezdő szintre? Szerinted mi hajtja a tőzsdéket, az talán, hogy én mit gondolok? Frászt, az, hogy mi az ált. befektetői vélekedés. Márpedig minden, amihez jelenleg Orbán országának a legcsekélyebb köze van, befektetői elkerülésre van ítélve egy ideig, és természetesen Estar sem kivétel.

Igen, rossz a memória, sose érveltem semmilyen rv-nél névértékkel. Mert nincs is szerepe az árfolyamokban, sose volt.

Itthon???? Miért kéne csak itthon mutatnom???? Egyáltalán miért kéne rv-t longolni azért a hozamért, amit leírtam??? ki mondta? Honnan veszed már megint? bőven volt olyan ESZKÖZ, ami azt az eredményt hozta. DE!!! én magam se kedveltem ezt a piacot, EZÉRT is tartottam ahhoz magam, amit leírtam, vagyis pl. kerültem mindent, hisz nem volt számomra értelme kereskedni, nem érte meg, jobb volt pl. állampapír.

Ja persze, mert medvében u.olyan eséllyel emelkedhet vmi a többszörösére, mint feleződhet. Nagyot csalódtam a tőzsdés hozzáértésedben.

#426312 matgab Előzmény: #426276

rbbj,

Én értem, hogy neked vmiért nem szimpatikus az Estar és örülök neki, hogy leírtad, hogy miért, mert ezek alapján azt gondolom, hogy erről a papírról valóban nem sok fogalmad van.

Valóban teljesült az általad vizionált célár, de ez csak a puszta szerencsének vagy mondjuk úgy szerencsétlenségnek köszönhető. Hacsak nem nyerted magad halálra megindított eStar shortjaiddal...Mert ugye mi kellett ahhoz, hogy az árfolyam idekerüljön? Egyrészt egy óriási short spekuláció amivel ennek a részvénynek az árát leütötték valamint egy globális totál para ehhez társult még egy adag kisbefektetői pánik ami már rég túldobta az árfolyamot mindenfajta racionálisnak gondolható árfolyamon.

Persze dobálózhatunk 5-10-20-50-75%-os diszkontokkal, aminek a végén kijöhet akár az is, hogy 100 huf lenne a részvény helyes értéke. Most meg sem említetted, hogy a névérték hányszorosán van a papír, mert ha jól emlékszem anno ilyenekkel is érveltél, de ha nem akkor bocs a rossz memóriámért...

Hogy magyarsága miatt a cég diszkontot érdemelne? Megnézted, hogy a cég árbevételének hány %-a származik innen? Ne vicceljünk már!

És akkor középtávon meg beszélgethetnénk olyan prémium értékekről, miszerint az EU lassan teljesen elkötelezi magát az energiahatékony megoldások mellett. Ugye a németeknél le fognak állni az atomos energiatermeléssel...És amit a németek elkezdenek, azt a többi ország is átveszi...

Nos akkor még lehet beszélgetni az elvárt hozamokról...Tudsz mutatni egy olyan részvényt is ami az elmúlt 2 évben hozta azt a hozamelvárást, amit leírtál, hogy egyáltalán érdemes legyen foglalkozni vele? sztem ilyen most nincs itthon.

Mindegy, a véleményed ettől még lehet bármi és a tőzsdén bármikor bármi előfordulhat, lehet ettől függetlenül az árfolyam 2000 HUF is, meg annál is kevesebb (pl. ha kinyírják a management-et, vagy KKEU-s államcsőd hullám keletkezik- ezek előfordulhatnak éppenséggel), de változatlan működési körülmények mellett kizárt, hogy hosszabb ideig 6000 alá kerüljön az árfolyam. Ha megemlítjük azt, hogy 2000 lehet az árfolyam, akkor ugyanekkora fantáziával lehet 20-30.000-es árfolyamokat is vizionálni.

#426308 Lxrose Előzmény: #426306

Nem, nem neked, csak kapcsolódik a párbeszédhez, amibe te is bekapcsolódtál. Megfordult a fejemben, hogy esetleg félreérthető lesz, de hát azért van a billentyűzet meg ez a fórum, hogy ezt tisztázzuk, ha szükséges. :-)

#426307 Lxrose Előzmény: #426293

ha már KBC, akkor ez is érdekes, bár ez sem mostani:

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/bizik_az_e-starban_a_kbc.492465.html

Két dolgot emelnék ki:

" Ha nem sikerül megszerezni a hitelt, az az elhalasztott romániai felújítási munkák miatt 6 százalékkal csökkentheti a 2012-es EBITDA-t, amely 120 forinttal csökkentené a részvény becsült fair értékét."

"Nagyobb kockázatot jelent a magyar önkormányzatok esetleges fizetésképtelensége, a teljes fizetésképtelenség esélye viszont a KBC szerint csekély, legvégső esetben az állam segítheti ki a bajba jutott önkormányzatokat. A vállalat értékére gyakorolt hatás 50 százalékos nemfizetési aránnyal számolva 13 716 forintos fair értéket ad."

Szóval hol vannak azok a kockázatok, amelyek akkora diszkontokat kívánnak, amelyet tapasztalt fórumtársunk vázolt korábban?

#426306 Bendeguz Előzmény: #426305

Feltételezem ezt a választ nem konkrétan nekem szántad, ugyanis én nem nézem le a céget amiért magyar.

#426305 Lxrose Előzmény: #426303

Ideje lenne félretenni a kishitűséget és nem lesájnálni valamit, ami magyar. Előbb-utóbb a cégvezetés mindenkinek bebizonyítja, hogy képesek kilépni a "magyar árnyékból" és nagyot alkotni Európában.

Az energiahatékonyság egy nagyon fontos kérdés és az is lesz az elkövetkező 50 évben (tovább én most nem néznék). A srácok szerintem jó csapatot állítottak össze és jókor vannak jó helyen. Ebből következik, hogy mi is jó helyen vagyunk, még ha most ez nem is nagyon látszik.

#426303 Bendeguz Előzmény: #426297

Egyre csak arra a 4 nagy fazonra tudok gondolni, akik bekerültek az E-star vezetőségbe. Egy német, egy lengyel, egy amerikai magyar és hű az utolsó most nem ugrik be. Talán ő is lengyel. Van egy olyan érzésem, hogy a német piacon (vagy osztrákon) is történni fog valami. Akvi? Az amcsit nem tudom hova tenni, nem Közép-Európa.

#426298 Lxrose Előzmény: #426295

Kösz szépen, nem veszem annak! :-)

#426297 Lxrose Előzmény: #426265

Az OTP-ben kevesebb a szubjektív elem szerinted? Mekkora bizonytalanság van a devizahitelek miatt, vagy akár egész Európában a bankok körül? Ez mennyire határozható meg százalékosan? Vagy csak darabra van kevesebb elem benne?

Mondjuk az E-Starnál nincs különösebb jelentősége, hogy magyar cég szerintem, csak az egyszerűbb gondolkodású befektetők gondolhatják így. Szerintem elég nyílvánvalóvá tették, hogy nemzetközi cégként szeretnének működni.

#426295 taresz Előzmény: #426293

Ne vedd seggnyalásnak, de azon kevesek egyike közé tartozol akit szeretek olvasni.