Regisztráció Elfelejtett jelszó

Mi lesz a CHF hitelesekkel - EURHUF/EURCHF = CHFHUF

Re: nincs cím

#410193 Előzmény: #410035

Akkor még egyszer :)

A CHF hitelfevétel átlaga azért volt 160 körül, mert nem az MNB középárfolyamon számították át a forint uzsorákat devizára, hanem a lényegesen rosszabb vételi árfolyamon, majd ezek után a részleteket már eladási árfolyamon számították. Ez önmagában is 3-6%-al drágította az uzsorát költségét a várható havi törlesztőrészlethez képest.

Vagyis most ezért IS drágák a kölcsönök és ezért IS nőttek meg a maradványértékek. Egyebekben ugyanis jól látható, hogy a 160-as MNB CHF/HUF árfolyam egyszerűen nem jöhet ki.

Re: Mennyi lehet a CHF?

#410163 banyaiz Előzmény: #409575

Szerintem vki felvett 170-es Chf-en hitelt mondjuk 2007-8-ban 15 évre annak a 15 éves futamidő alatt nem lesz komoly árfolyamvesztesége, az átlag nem sokkal lesz 170 felett ekkora időtávon. Chf vihar a biliben, amikor már a wc-s néni is a chf drágulásról beszél. Lenne chf hitelem eszembe sem jutna itt előtörleszteni. Kb úgy tudnám elképzelni lesz néhány ilyen extrém év mint amiket most élünk, lesz néhány extrémen kedvező év mondjuk 150-es és hasonló árfolyamokkal, és lesz néhány év amikor valahol 170-190 között mászkál aztán az átlag kijön valahol 200 alá, szerencsés esetben 180 alá.

#410035 xmann Előzmény: #409347

A CHF hitelfelvétel átlaga valóban 160 körül van ugyanis túlnyomó részét 2006-2008 között vettek fel, előtte meg volt forinthitel ezért nem terjedt el. Ez teljesen egyértelmű Leellenorizheto tény

Re: Mennyi lehet a CHF?

#410026 Amatoregy Előzmény: #409575

szerintem az is furcsa, hogy eurhuf itt van és nem feljebb 5-8 Ft-al.

Másrészt a tőzsde arról (is) szól, hogy az történik ami nem logikus. Szvsz 1 éves távlatban 190-200 közé tippelem. Igen tipp, mert ilyen hiperbolikus emelkedésre sem tettem volna semmit az elmúlt hónapban...

Mennyi lehet a CHF?

Egyébként, SZERINTETEK a mostani CHF zuhanás meddig fog tartani, vajon mi lehet az, ahol megállapodik majd az EUR/CHF árfolyam ÉS MIKOR?

Ha 1,2-re el tud húzni az EUR, akkor az úgy 228 HUF/CHF-et ad, de ha közben a Forint is erősödik, akkor ez ""akár"" 220 HUF/EUR is lehet, de szvsz ennél kevesebb már aligha, hiszen 1,3 esetén is 210 lenne az árfolyam, a jelen költségvetési helyzetben pedig elég valószínűtlen egy számottevő HUF/EUR erősödés.

Szerintetek?

#409505 Előzmény: #409430

Én is olvastam, de azzal a kitétellel, hogy ez "pletyka volt". Ez utóbbi szerintem manapság többet ér egy CHF gyengítéshez, mint egy tényleges intervenció, vagy egyéb lépés :D Tiszta vicc ez az egész, én komolyan bohózatnak látom.

#409430 banyaiz Előzmény: #409272

Dumált róla vmi svájci főember, hogy eur svájci fixálás elképzelhető, ha szükséges. De semmi konkrétumot nem mondott, csak mint lehetőséget.

#409347 Előzmény: #409153

Akkor most csináltam egy táblázatot arról, hogy az elmúlt években mennyi is volt az MNB-CHF árfolyam:

Év 2000

MIN 157,94

AVG 167,02

MAX 176,54

Év 2001

MIN 158,8

AVG 169,85

MAX 179,36

Év 2002

MIN 159,55

AVG 165,58

MAX 171,61

Év 2003

MIN 160,34

AVG 166,71

MAX 174,74

Év 2004

MIN 157,99

AVG 163,01

MAX 172,5

Év 2005

MIN 155,61

AVG 160,2

MAX 166,35

Év 2006

MIN 156,99

AVG 168,02

MAX 180,96

Év 2007

MIN 147,63

AVG 153,03

MAX 160,94

Év 2008

MIN 141,31

AVG 158,45

MAX 188,13

Év 2009

MIN 173,74

AVG 185,82

MAX 215,56

Év 2010

MIN 180,44

AVG 199,94

MAX 225,66

Év 2011

MIN 200,96

AVG 216,48

MAX 263,92

Amiből azért kellemesen ordít, hogy a 150-160-as átlag lehetetlen. Amiről te beszélsz az azoknak az árfolyamoknak az átlaga, amelyet az uzsorások ráírtak azoknak a szerződésére, akik nem deviza, hanem deviza számítású forinthitelt vettek fel. Ezek a szerződések ráadásul ugye helyből 5-10%-al nagyobb részleteket és adósságot jelentettek, hiszen a deviza, avagy valuta(!) vételi-eladási árfolyam különbséggel egyrészt az adósság, másrészt a törlesztőrészlet is megnőtt. Tekintsünk el azonban ettől, azért a fenti számokból így is ordít, hogy aki nem számított BÁRMIKOR 2000(!) óta arra, hogy a CHF REÁLIS árfolyama valahol a 180 körül van, az megérdemli a sorsát. Éppen ezért írtam - a 180-hoz képest SZABAD csak számolni azt, ami még várható volt, ez pedig a +20-25%-os határ. De ha akarod, akkor számoljuk a 160-hoz -> az is 200 HUF/CHF, ez pedig csont nélkül a 2010-es átlag. Na ezért nem volt AKKORA gond 2010-ben a törlesztéssel. És jól látható, hogy 2011-ben szakadt el a cérna, amikor a HUF/CHF masszívan kilépett ebből a sávból, és valószínűleg egy darabig nem is megy vissza oda, hiszen már most 216-nál járunk és ez ugye amig a frank erős marad, addig emelkedni fog. Na erre már nem számítottak az adósok.

"Ha jóindulattal 160-nak veszem az átlagot, akkor 212,5 az +32%. Ehhez jött még az általános 100-200 bázispontos kamatemelés a bankok részéről, ami további 20-30%-al növelte a havi törlesztési költségeket. Add össze."

Kedvesem, biztos nem olvastál korábban. Mint már számos esetben megírtam, most a te kedvedért megteszem: Többek között én kezdtem arról írni, hogy a bankok átk*rták az ügyfeleket, és arról, hogy akár semmissé is lehetne tenni a szerződéseket (később jöttek a keresetlevelek beidézései), nomeg azt is írtam, hogy az a gyakorlat, amit folytattak az vérlázító és igenis meg kell őket rendszabályozni. Ugyanakkor amit most írsz, az MÁR A TÖRLESZTŐRÉSZLETRŐL szól, vagyis az éppen aktuális teherről, és nem az árfolyamról, amiről korábban írtál. Ezzel kapcsolatban már korábban folytattam erről vitát errefelé, mely szerint a bankok által "kitalált" országkockázati felárak törlesztőrészletbe építése maga volt a pofátlan szabadrablás iskolapélédája. Kár, hogy nem olvastad el. Pusztán ezek kivezetése jelentős mértékben csökkentené az adósok terheit, ahogy egyébként (métlatlanul elfelejtve) a középárfolyamhoz való rögzítés is ~2-3%-al csökkentette a terheiket.

"" Ezért van MOST probléma, és ezért nem volt ekkora dráma KORÁBBAN." Komolyan nem tudom melyik országban éltél az elmúlt 2 évben, de hogy nem itt, az biztos."

Nem, én itt éltem, és látom azt, ahogy ~2006-tól kezdve dúrván zuhan össze minden, leginkább a kiskereskedelem, mert nincs pénze az embereknek. Te ugyanis azt nem veszed észre, hogy ~2000-től egyre intenzívebben megkezdődött az autovásárlások, házépítések kora, amely teljes erővel szívta ki a pénzt a kiskereskedelemből, hiszen "jómagyarmódra" minden hülye legalább kettő számmal nagyobb házat és autot vett magának 10-30 éves részletre. EZ persze rögtön megjelent a "GDP NÖVEKEDÉSBEN", hiszen eladták a házat, autot, ugyanakkor a kiskereskedelem brutálisan elkezdett esni, hiszen már ekkor kivonták a valódi fogyasztásra elkölthető pénzt a gazdaságból.

Egyébként - helyesebben - élethosszig tartó adósrabszolgaságra ítélték az embereket, akik boldogan béégetve mentek a vágóhídra, mint a birkák. 2006 óta csak aki nem akarja, az nem látja, hogy mennyire borul meg minden a gazdaságban, 2009-től érthetetlen az elképzelés, hogy a törlesztőrészletek miatt nincs GDP és fogyasztás növekedés - azért nincs, mert nincs tovább kölcsön, nincs tovább illúzió, NINCS TÖBB ELŐREHOZOTT FOGYASZTÁS, most annyit és csak annyit fogyasztunk, mint amennyit megteremelünk a jelenben. Azt pedig - mint írtam - legyél szives a 2000-es értékekkel összevetni, és igyekezz majd nem csodálkozni azon, hogy pontosan ugyanazokat a számadatokat látod. Valóban igaz tehát, hogy azóta helybentopi ment, de ennek a legkevésbé az az oka, hogy mekkorák a részletek - ennek az az oka, hogy írdatlan pénzek mentek el improduktív IMPORT termékekbe, amelyek sem FENNTARTHATÓ ipart, sem szolgáltatásokat nem hoztak létre. Teljesen természetes tehát, hogy ha nincs pénz, akkor ezek a cégek is eltűnnek, mellesleg magukkal rántva az egész láncolatot.

De mivel ez az egész látszat gazdaság fiktív és kölcsön pénzekre épített és nem a valós fizetőképességre, így teljességgel nyilvánvaló, hogy ennek talpraállításához megint ordító és számolatlan kölcsönök kiszórására lenne szükség. Erre pedig EBBEN AZ ORSZÁGBAN többé nem lesz sem mód, sem lehetőség. Mert bár nagyon birka a magyar, de azt nem tűri, hogy megnyúzzák: Egyszer volt Budán kutyavásár, többé nem lesz! Innentől ORDÍTVA LÁTHATÓ, hogy SENKI SEM VÁSÁROL HITELRE, például az új autok értékesítése esetén már szinte csak flottavásárlás van (2/3 körülbelül!), a maradék pedig szinte teljes egészében készpénzes(!) vásárlás, gyakorlatilag NULLA a hitelezés. Érted ugye? Akinek van pénze, most már CSAK az vásárol. Vernyákolnak is rendesen az uzsorások, meg lízingesek, mert nem tudnak már senkit behülyíteni. Azt gondolom észrevetted, hogy mig pár éve szinte kizárólag a "vedd fel a hitelt", "kölcsönből nyaralj", meg a "nesze itt az ingyenpénz", meg a "400% THM" című reklámok komplett eltűntek. Na ezért nincs fogyasztás, mert már nem érdekli annyira az embereket az üveggyöngyök csillogása.

"Ebben a csóró országban ma 40%-al magasabb az egy főre jutó GDP, és 30%-al a reálbér, mint 2000-ben volt. Ha ehhez képest a fogyasztási szint a 2000-es szintnek felel meg, akkor az nem teljesen természetes."

Valóban nem. Ebből pontosan látható ugyanis az, hogy mennyire tökéletesen alkalmatlan a GDP bármiféle folyamatok leírására - a gyarmatokon. A reálbér ugyanis valójában egy olyan értékhez képest magasabb, ami ma egy éhbérnek sem felelne meg, vagyis ez élből nem jelentHET fogyasztásnövekedést. Ha ehhez viszont hozzászámoljuk a megélhetési költségek úgy 100-200%-al megemelkedését, akkor megint ordít, hogy értelmetlen az, amit írsz. Namármost a 40%-al magasabb GDP ide citálása nettó marhaság, hiszen nem ez az érdekes, hanem az, hogy ebből MENNYI ADÓTÖMEG keletkezik. Jobb országokban a GDP és az ADÓBEVÉTELEK között kapcsolat van, azaz ha az egyik nő, akkor a másik is, ha az egyik csökken, akkor a másik is - nálunk ez nem így van. Nálunk a GDP brutálisan növekszik a rabszolgatartás és bérgyártás miatt, ugyanakkor az adóbevételek évről-évre növekszenek, függetlenül attól, hogy van válság, vagy nincs. Ez a növekedés azonban semmiféle ok-okozatban nincs a GDP-vel. Gondolom tudod, hogy CSAK A MERCEDES és az AUDI beruházása a GDP-t akár 6%-al is meg fogja nyomni jövőre. Normális országban ebből legalább arányos adóbevétel is származna (összességében, tehát bérek, IPA, Áfa, satöbbi), de nem fog megjelenni a GDP növekedésből keletkező adó.

Javaslom, hogy ezeket a számokat, LEGALÁBB a szemmel látható tényekkel szemben ne akarjad felhozni.

"Ha neked problémát okoz felfogni azt, hogy a megemelkedett törlesztőrészlek családonként havi 30-60 ezer forint olyan pluszkiadást jelentenek"

Ha neked problémát okoz felfogni, hogy ahol ez problémát okoz, ott messze erőn felül adósodtak el ELEVE, és eddig sem voltak már fogyasztók, akkor nem tudok veled mit kezdeni. Hogy mást nem mondjak, ha 1.000.000 családdal számolok akiknél 45.000 Ft esik ki az általad vízionált okok miatt, akkor abból ugye az következik, hogy 45 milliárd forint havi kiadáscsökkenés van, ami évente mintegy 540 milliárd Forint, aminek az adótartalma ugye a Kelet Indiai társaságok miatt nagyjából 108 milliárd lehet - akkor végképp nem értem miről beszélsz. Vedd észre, hogy szinte pont ennyit adtak oda SZJA kedvezmény formájában, de az nemhogy nem jelent meg a fogyasztásban (mintegy kompenzálva a kiesést), hanem éppen ellenkezőleg: Az törlesztésre, adósságmegszűntetésre megy el. Egyszerűen átalakult a gondolkodásmód, ma minden erővel és eszközzel az adósságtól megszabaduláson vannak az emberek, ha tehetik.

Más szavakkal, ha most 180 lesz a törlesztőrészlet befagyasztás, és mind az 1.000.000 adós él vele, AKKOR SEM LESZ fogyasztásnövekedés, de ha 140-re vinnék le garantáltan a törlesztést (úgy hogy nem halmozódik a különbözet) - akkor sem kezdenének már fogyasztásba a magyarok.

"amit egyébként fogyasztásra is fordíthattak volna"

És ha nagymamának kereke lenne, ő lenne az omnibusz. Arra is fordíthatnák, de szemmel látható, hogy NEM fordítják arra. Minden számadat szerint brutálisan nő a lakossági megtakarítás, és szinte minden pénz már ebbe az irányba mozog. Esetleg nézzed meg ezeket a számadatokat is, hogy láss is, ne csak higgyél :)

"Ha ez szerinted ez nem egy akkora mennyiség, ami már érzékelhető módon hiányzik a hazai fogyasztásból, akkor nem tudok mit hozzátenni ehhez."

Nézd, nagyon nehéz valakivel vitatkozni, aki alapvető dolgokkal nincs tisztában. A magyarországi kiskereskedelem tavaly áprilisban úgy ~600 milliárd volt, éves szinten pedig valahol 6-7000 milliárd volt. És ez csak a KISKERESKEDELEM, ebben nincs benne a házépítéstől elkezdve minden egyéb forgalom, amire pénzt lehet költeni, például szolgáltatásokra, szórakozásra. Legyen ez "csak" 10.000 milliárdos piac évente. Ha szerinted ezen 3-500 milliárd bármit képes változtatni, akkor igazán csodálkozom, hogy miért errefelé írogatsz és nem valami poliforumon.

Köszönöm.

Sziasztok. A tegnap int…

#409272 hosszhuszár

Sziasztok.

A tegnap interveniáltak a svejciek?

szépen gyengült a fraan..))

Köszi.

#409153 NightLord Előzmény: #409141

""2009-ben a tavaszi valutaválság (215) után már csak 180-ig erősödött vissza"

Na nehogy már a 140-es felvevőkkel számoljunk mint "átlag" "

Az átlag 150-160 között van, nézz utána.

"Ha valaki a 170 körüli árfolyammal vett fel hitelt mondjuk (2006-ban), ahhoz képest a +25% 212,5 Ft. Ez még csak nem is különösebben nagy kockázat, ugyebár az 50% volt akkoriban a "worst case scenario", az pedig 255 HUF/CHF között testvérek között is. Ezért van MOST probléma, és ezért nem volt ekkora dráma KORÁBBAN."

Ha jóindulattal 160-nak veszem az átlagot, akkor 212,5 az +32%. Ehhez jött még az általános 100-200 bázispontos kamatemelés a bankok részéről, ami további 20-30%-al növelte a havi törlesztési költségeket. Add össze.

" Ezért van MOST probléma, és ezért nem volt ekkora dráma KORÁBBAN." Komolyan nem tudom melyik országban éltél az elmúlt 2 évben, de hogy nem itt, az biztos.

"Azért, mert ez egy csóró az ország, és semmi más nem történt, csak simán visszakerült oda, ahol a hitelezési csalás előtt volt. Tessék megnézni az összes (tetszőleges) fogyasztási grafikont, mind pontosan azt mutatja, hogy a 2000-es színvonalon vagyunk fogyasztás terén. "

Ebben a csóró országban ma 40%-al magasabb az egy főre jutó GDP, és 30%-al a reálbér, mint 2000-ben volt. Ha ehhez képest a fogyasztási szint a 2000-es szintnek felel meg, akkor az nem teljesen természetes.

" Azaz, számomra éppen az az elképesztő, hogy még mindig van valaki, aki képes a törlesztőrészletet okolni, "

Ha neked problémát okoz felfogni azt, hogy a megemelkedett törlesztőrészlek családonként havi 30-60 ezer forint olyan pluszkiadást jelentenek (nemzetgazdasági szinten havonta legalább 30mrd forint nagyságrendű összeg), amit egyébként fogyasztásra is fordíthattak volna, akkor nem tudok rajtad segíteni. Ha ez szerinted ez nem egy akkora mennyiség, ami már érzékelhető módon hiányzik a hazai fogyasztásból, akkor nem tudok mit hozzátenni ehhez.

#409147 Előzmény: #409141

Jut eszembe: Megnéztem kiváncsiságból a CIB oldalát, mert rájuk jellemző volt eddig is, hogy ha napközben volt "nagyobb" változás az árfolyamban, akkor akár délután egykor is megemelték a deviza árfolyamát. Ezt megszoktuk.

Ma viszont közel 10(!) Forinttal csökkentette az eladási árat napközben. Ez nekem - tetszik.

#409145 Előzmény: #408839

Ajánlom figyelmedbe, amit éppen most olvastam:

"A legutóbbi nagy londoni banki elemzések a svájci frank árfolyam túlértékeltsége kapcsán arra emlékeztettek, hogy az alpesi deviza "fair értéke" értéke valahol 1,3-1,35 körül lenne a vásárlóerő-paritásos GDP megközelítés, és egyéb devizapiaci értékeltségi megközelítések alapján. Amennyiben a piaci körökben ma terjedő sáv valóban helytálló lenne, akkor ez azt jelenti, hogy a jelenlegi "fair értéknél" mintegy 15-20%-kal".

Ez 206 körüli árfolyamot jelent, pont ott, ahol idén év elején - a hisztéria előtt - volt. Pont idáig ment vissza MAGÁTÓL és innen térítették ki az irreális (m)értékre.

#409141 Előzmény: #408839

"2009-ben a tavaszi valutaválság (215) után már csak 180-ig erősödött vissza"

Na nehogy már a 140-es felvevőkkel számoljunk mint "átlag"...

Ha valaki a 170 körüli árfolyammal vett fel hitelt mondjuk (2006-ban), ahhoz képest a +25% 212,5 Ft. Ez még csak nem is különösebben nagy kockázat, ugyebár az 50% volt akkoriban a "worst case scenario", az pedig 255 HUF/CHF között testvérek között is. Ezért van MOST probléma, és ezért nem volt ekkora dráma KORÁBBAN.

"2010 tavaszától idén tavaszig pedig már folyamatosan a 200-220 közötti sávban volt. Ebből következik, hogy az adósok már közel 18 hónapja fizetnek folyamatosan az eredetinél leglaább 40-50%-al magasabb törlesztőrészleteket (szerinted mi az úristenért van folyamatosan a béka segge alatt a fogyasztás?)"

Azért, mert ez egy csóró az ország, és semmi más nem történt, csak simán visszakerült oda, ahol a hitelezési csalás előtt volt. Tessék megnézni az összes (tetszőleges) fogyasztási grafikont, mind pontosan azt mutatja, hogy a 2000-es színvonalon vagyunk fogyasztás terén. Tessék megnézni, a "korábbi slágerterméket (c) by Portfolio" azaz a személyi kölcsön állományt - a béka s*gge alatt van. Azaz, számomra éppen az az elképesztő, hogy még mindig van valaki, aki képes a törlesztőrészletet okolni, miközben az SZJA-ból 500 milliárd érkezett be ELKÖLTHETŐ formában a gazdaságban. Tessékészrevenni azt az ordító különbséget, hogy mig két éve még havi(!) 100 milliárd körül adósodott el a lakosság, most havi 30-40 millióval csökkenti a tartozását. De nem azért, mert drága a deviza, mint írtam, a HITELÁLLOMÁNY csökken havonta ennyivel (ha jól olvastam és emlékszem rá). Szóval minden látszat, meg devizaárfolyam elszállás ellenére - csökken a hitelállomány és nem nő. Ebből azt hiszem, elég egyszerű megmagyarázni, hogy miért csökken a fogyasztás: Mert nem vesznek fel eszetlenül hitelt az emberek.

Én ennek ÖRÜLÖ és nem drámának látom. Persze ha az uzsora szektorban dolgozol, akkor értem a felháborodást, hogy nem kell az úgynevezett banki-pénzügyi termék ma már senkinek sem, de hadd ne sajnáljalak. Ha nem ott, akkor meg meg kell értened: Az elmúlt tíz évben csak álmodtál, soha nem volt akkora fizetőképes kereslet, mint amit elköltöttek az emberek és csak idő kérdése volt, hogy mikor dől be a piramis.

"Az előbbin túl még annyit tennék hozzá, hogy nemtudom te melyik országban élsz, de ebben az országban 2009 tavasza óta folyamatosan megy a sziréna a frankhitelek miatt, max időnként, amikor hosszabb ideig stabil volt az árfolyam (lásd 2010 második félév pl), akkor kissé elhalkult..."

Amikor mellesleg 180-190 között volt az árfolyam, amely ugyebár igen jelentős emelkedés, ha a CHF MINIMUMHOZ képest nézzük. Emlékeztetnélek arra, hogy ekkor sem az árfolyam volt a probléma a devizában nyilvántartott forint hiteleknél, hanem a szerződési feltételek folyamatos egyoldalú módosítgatása, amelyek alapján egy hitel úgy volt képes akár 100%-ot is drágulni, hogy a CHF alapkamat lecsökkent és az árfolyam is "csak" 10-25%-ot romlott a felvétel időpontjához képest. Ahogy ezt kissé visszafogták, máris javult a hangulat.

#408839 NightLord Előzmény: #408614

Neharagudj, de kicsit elnagyolt dolgokat írsz, a tényszerűség kedvéért hadd javítsalak ki.

"Ezzel szemben alig három hónapja "beteg" a frank árfolyama, amely sokminden, csak nem ekkora vernyákolási alap. Akinek ENNYI tartaléka sem volt (az eddigi kifizetendő többlet ugye gyakorlatilag ~1 hónapnyi törlesztőrészlet volt), az felelőtlenül vállalta túl magát már a hitel felvételekor,"

A CHF árfolyama nem 3 hónapja, hanem lassan 2.5, de minimum 1.5 éve "beteg". 2009-ben a tavaszi valutaválság (215) után már csak 180-ig erősödött vissza, 2010 tavaszától idén tavaszig pedig már folyamatosan a 200-220 közötti sávban volt. Ebből következik, hogy az adósok már közel 18 hónapja fizetnek folyamatosan az eredetinél leglaább 40-50%-al magasabb törlesztőrészleteket (szerinted mi az úristenért van folyamatosan a béka segge alatt a fogyasztás?)

"Egyébként - nem most ugrott meg a CHF törlesztése, hanem valójában tavaly, hiszen akkor lett a ~145-ön felvett hitelekből 200-as hitel, vagyis ~50%-al emelkedő részlet. Csak akkor még senki sem szirénázott emiatt"

Az előbbin túl még annyit tennék hozzá, hogy nemtudom te melyik országban élsz, de ebben az országban 2009 tavasza óta folyamatosan megy a sziréna a frankhitelek miatt, max időnként, amikor hosszabb ideig stabil volt az árfolyam (lásd 2010 második félév pl), akkor kissé elhalkult...

#408772 banyaiz Előzmény: #408754

A legnagyobb hibának én azt látom, hogyha már kialakult egy ilyen helyzet akkor higgadtan kellene hozzáállni és megnézni mik azok a járható utak amik javíthatnak rajta. Van egy közhangulat , politikusok csak erősítik a hülyeségeikkel, és erre jön mindenféle hang "szakértőktől" , hogyan fogják beperelni a bankokat stb. Ez az egész zűrzavar csak a problémát növeli, és feszültségkeltésre jó. Ami gondolom amúgy is bőven van azokban akik benne vannak ebben a devizahitel témában. Ebben leginkább a kormányt hibáztatom sok olyan beszólásuk volt amikor elkezdték kormányzást ami értelmezhetetlen szakmailag, de indulatok keltésére nagyon jó volt, plusz nagyot akartak ígérni megmentés kapcsán és nem tudják tartani. Persze , hogy ideges vki amikor azt ígérték neki nem lesz kilakoltatás, aztán mégis, eszközkezelő még mindig nincs, ha lesz 2 milliárddal indul ami nem túl sok stb. És akkor a médiából ömlik az, hogy beperelni a bankokat stb. Nagyon elfajult ez a dolog.

#408754 Előzmény: #408751

Ismételten megemlíteném (nem tudom elégszer), hogy a semmisség nem azt jelenti, hogy az adósnak nincs, avagy nem lesz adóssága, avagy további fizetési kötelezettsége, hanem azt, hogy AZONNAL ki kell fizetnie az a pénzt amit felvett, természetesen forintosítva a napi árfolyammal, levonva belőle a tőketörlesztéssel. Namármost, nyilvánvaló, hogy bizonyos árfolyamkockázatot be kell vállalni egy devizaszerződésnél, így az is az, hogy ez legalább +20%, de leginkább annyi, amennyi az akkori különbség volt a devizahiteleknek a Forinthitelekhez képest.

Namármost, ha egyszer valaki a törlesztéseket sem tudja fizetni, az mit tenne akkor, ha hirtelen a komplett tőkét kellene AZONNAL visszafizetnie bármiféle árfolyamon?! ÉS az így felmondott szerződéseket ki venné át?