Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #408565

Az első résszel egyetértek ;)

Ugyanakkor a mai beteg rendszerben annyira beteg minden, hogy ha valamelyik uzsoráscsicska bedobná, hogy Svájc esetében már nagy a kockázat és leminősítés alá veszi, akkor elég gyorsan a Dollárral lenne paritásban a CHF, egyszerűen azért, mert onnantól "mindenki tudná, hogy mi a valóság" és menekülne a kockázatos devizából. Most semmiféle racionalitás nincs, tök ugyanazt az egyik nap így nézik, másnap úgy, attól függően, hogy éppen milyen szemüveget tolnak a szemük el a befektetőknek.

"Nekem lenne nagy svájci frank hitelem, ha tudnék törleszteni biztos nem kérném ezt az árfolyamgátat, és most nem is előtörlesztenék. Pl valakinek van 10 éves futamidő még a hiteléből, nehezem hiszem, hogy a 10 év átlaga ennél nem lesz jóval alacsonyabb mint amin most van. Persze ez annak nem vígasz aki már most fejreállt a törlesztéssel."

Mondok én neked valami érdekeset. Pont annak van gondja, és szívja a fogát, aki éppen mostanában tervezte a kölcsöne KIVÁLTÁSÁT, avagy LEZÁRÁSÁT, mert annak ezt el kell halasztania, és ez felesleges pénzkidobással jár. De ez van. Ezzel szemben alig három hónapja "beteg" a frank árfolyama, amely sokminden, csak nem ekkora vernyákolási alap. Akinek ENNYI tartaléka sem volt (az eddigi kifizetendő többlet ugye gyakorlatilag ~1 hónapnyi törlesztőrészlet volt), az felelőtlenül vállalta túl magát már a hitel felvételekor, azóta pedig ahelyett, hogy megtakarította volna a többletet, amit megkeresett a Forint hitelhez képest - azt felélte. Egyszerűen be kell látni, hogy a hitelválságot MOST SEM a devizaárfolyam okozza, hanem az, hogy ennyi hitelt egyszerűen felelőtlenség volt folyósítani, pláne a jövedelmekhez mérve. Felvenni meg halasztott öngyilkosság.

Érdemes egyébként megnézni azt, hogy mennyien akarják rögzíteni az árfolyamot: Valójában azok, akik eddig is késedelemben voltak, azok választanák ezt, a többség NEM. Aki most ezt választaná, az nem az árfolyamváltozás miatt áll fejre, hanem azért, mert vagy csökkent a fizetése, vagy egyenesen megszűnt a munkája és nem talál másikat. És aki eddig fejreállt, annak történetesen mindegy az árfolyam. Ha pedig megnézzük, hogy mennyien álltak fejre, akkor az már tavaly(!) is látszódott, azóta meg számottevően nem is nőtt. Egyébként - nem most ugrott meg a CHF törlesztése, hanem valójában tavaly, hiszen akkor lett a ~145-ön felvett hitelekből 200-as hitel, vagyis ~50%-al emelkedő részlet. Csak akkor még senki sem szirénázott emiatt. Ehhez a 200-as szinthez képest a 260-as árfolyam valóban növeli a gondba kerülők számát, de aránytalanul kevesebbel, mint korábban.

Mert azért érdemes egyet számolni: Valódi CHF esetében például egy havi ~100 eFt (180 HUF/EUR) törlesztő ment fel ~150 eFt-ra, amire az ember ugyan megszívja a fogát, de ha a 100 eFt nem okozott semmiféle gondot az életszínvonalban, akkor a 150 sem fog. Egy átlagos hitelnél pedig ez annyit tesz, hogy a havi 60 eFt ment fel 90eFt-ra. Ez persze alacsony keresetűeknél komoly gondot okozhat, de tisztázzuk: ŐK egy normális hitelezési rendszerben fel sem vehettek volna ennyi pénzt. Tehát ők valóban áldozatok, de őket már a 10%-os HUF/CHF eltérés is megkínozta. ÉS az ő esetükben - szerintem - teljesen jogos az, ha a bankon is le akarják verni a kockázatot. Mert egy NORMÁLIS bankrendszerben, amiben A BANK IS KOCKÁZATOT VÁLLAL (ez szerintem alapvető lenne) ők soha nem kaptak volna hitelt, tehát bepalizták őket.

De ez sem árfolyam kérdése... többek között ezért írtam, hogy a CHF hiteleket mondjuk egy felvételkor +15%-os HUF/CHF árfolyamon - mindkét fél számára - BŰNTETŐ árfolyamon a bankok (2/3) és az állam (1/3) költségére át kellett volna swappolni HUF-ra, vagy EUR-ra. Talán még a Svájci jegybank is beszállhatna egy kicsivel, hiszen ez a tétel önmagában frankgyengítő lenne még nemzetközi szinten is. És ez a megoldás - mivel egyszeri költség lenne - simán benyelhető lenne a bankok számára is, hiszen az így felszabaduló kötelező tartalék felszabadulásával pillanatok alatt visszaszereznék a váltási "veszetséget", azon pedig, hogy újra törlesztővé válik számos hitel, még profitnövekedés is jöhetne náluk.

És a probléma egyszer és mindenkorra meg lenne oldva, egyebekben mindenkinek kicsi bánatára, összességében pedig mindenkinek a hasznára. Sem az állam, sem bankok, sem az emberek nem tudnának ennél olcsóbban megszabadulni ettől az ördögi körtől - szerintem.