Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #408839

"2009-ben a tavaszi valutaválság (215) után már csak 180-ig erősödött vissza"

Na nehogy már a 140-es felvevőkkel számoljunk mint "átlag"...

Ha valaki a 170 körüli árfolyammal vett fel hitelt mondjuk (2006-ban), ahhoz képest a +25% 212,5 Ft. Ez még csak nem is különösebben nagy kockázat, ugyebár az 50% volt akkoriban a "worst case scenario", az pedig 255 HUF/CHF között testvérek között is. Ezért van MOST probléma, és ezért nem volt ekkora dráma KORÁBBAN.

"2010 tavaszától idén tavaszig pedig már folyamatosan a 200-220 közötti sávban volt. Ebből következik, hogy az adósok már közel 18 hónapja fizetnek folyamatosan az eredetinél leglaább 40-50%-al magasabb törlesztőrészleteket (szerinted mi az úristenért van folyamatosan a béka segge alatt a fogyasztás?)"

Azért, mert ez egy csóró az ország, és semmi más nem történt, csak simán visszakerült oda, ahol a hitelezési csalás előtt volt. Tessék megnézni az összes (tetszőleges) fogyasztási grafikont, mind pontosan azt mutatja, hogy a 2000-es színvonalon vagyunk fogyasztás terén. Tessék megnézni, a "korábbi slágerterméket (c) by Portfolio" azaz a személyi kölcsön állományt - a béka s*gge alatt van. Azaz, számomra éppen az az elképesztő, hogy még mindig van valaki, aki képes a törlesztőrészletet okolni, miközben az SZJA-ból 500 milliárd érkezett be ELKÖLTHETŐ formában a gazdaságban. Tessékészrevenni azt az ordító különbséget, hogy mig két éve még havi(!) 100 milliárd körül adósodott el a lakosság, most havi 30-40 millióval csökkenti a tartozását. De nem azért, mert drága a deviza, mint írtam, a HITELÁLLOMÁNY csökken havonta ennyivel (ha jól olvastam és emlékszem rá). Szóval minden látszat, meg devizaárfolyam elszállás ellenére - csökken a hitelállomány és nem nő. Ebből azt hiszem, elég egyszerű megmagyarázni, hogy miért csökken a fogyasztás: Mert nem vesznek fel eszetlenül hitelt az emberek.

Én ennek ÖRÜLÖ és nem drámának látom. Persze ha az uzsora szektorban dolgozol, akkor értem a felháborodást, hogy nem kell az úgynevezett banki-pénzügyi termék ma már senkinek sem, de hadd ne sajnáljalak. Ha nem ott, akkor meg meg kell értened: Az elmúlt tíz évben csak álmodtál, soha nem volt akkora fizetőképes kereslet, mint amit elköltöttek az emberek és csak idő kérdése volt, hogy mikor dől be a piramis.

"Az előbbin túl még annyit tennék hozzá, hogy nemtudom te melyik országban élsz, de ebben az országban 2009 tavasza óta folyamatosan megy a sziréna a frankhitelek miatt, max időnként, amikor hosszabb ideig stabil volt az árfolyam (lásd 2010 második félév pl), akkor kissé elhalkult..."

Amikor mellesleg 180-190 között volt az árfolyam, amely ugyebár igen jelentős emelkedés, ha a CHF MINIMUMHOZ képest nézzük. Emlékeztetnélek arra, hogy ekkor sem az árfolyam volt a probléma a devizában nyilvántartott forint hiteleknél, hanem a szerződési feltételek folyamatos egyoldalú módosítgatása, amelyek alapján egy hitel úgy volt képes akár 100%-ot is drágulni, hogy a CHF alapkamat lecsökkent és az árfolyam is "csak" 10-25%-ot romlott a felvétel időpontjához képest. Ahogy ezt kissé visszafogták, máris javult a hangulat.