Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Mi lesz a CHF hitelesekkel - EURHUF/EURCHF = CHFHUF

http://www.mfor.hu/cikk…

#408751 banyaiz

http://www.mfor.hu/cikkek/Uzent_az_OTP_a_perre_keszulo_devizahiteleseknek__allnak_elebe.html

"Állunk a perek elébe, de kérdés, ki fogja majd azoknak a kárát megtéríteni, akik részt vesznek ezekben a perekben. Nem teljesítés esetén ugyanis a bank jogosan mondhatja fel a szerződéseket" - tette hozzá.

Ez a lényeg, sok okostóbiás élén a politikusokkal ontja a baromságokat aztán a sok behülyített ember a végén csodálkozik még rosszabbul járt. Jó példa erre csak elmúlt egy évből, MO-n nem lesz kilakoltatás, néhány hónapon belül feláll az eszközkezelő, azóta eltelt 1 év és még idén sem valószínű elindul. Vagy mondhatnám azt is megvédjük az emberek nyugdíját. :) Faszkalapok. És akkor még nem beszéltem a sok önjelölt jogászról akik az egész neten ontják az ötleteket , hogy fogják beperelni a bankokat. Tegyék, de azt is tegyék hozzá, hogy mivel jár ha a végén X év múlva nem lesz igaza az adósnak, és menetközben mivel jár ha nem törleszt.

Re: nincs cím

#408733 banyaiz Előzmény: #408724

Jobb lett volna ezt az Szja témát a ciklus vége felé bedobni , ha úgy állunk, nagyon megkuszálta a költségvetést.

#408724 Előzmény: #408677

Annyira fenn akarják tartani az egy kulcsú SZJA-t, hogy ezzel teljesen beszorítják a lehetőségeket, hiszen minden elvonás az SZJA veszteség kompenzálására megy.

#408677 banyaiz Előzmény: #408661

vagy én nem tudtam értelmezni. :)

Korlátozott az állam mozgástere, talán az lett volna egy értelmes dolog ha a bankadót csak arra célra fordítják, hogy ez a helyzetet valahogy kezeljék. Azt a bankok is könnyen elfogadták volna, társadalom is, hogy nem az ő adójukból mentik meg a bajba kerülteket. Valami ilyesmit tudnék elképzelni, de ez nem realitás bankadónak megvan a helye költségvetésben, másra.

#408661 Előzmény: #408658

Ugyanerre gondoltam, csak ezek szerint megint nem tudtam értelmesen leírni :)

#408658 banyaiz Előzmény: #408614

Szerintem a legnagyobb gond inkább az, ha valamelyik adós elveszti a munkáját, rendszeres jövedelmét, feléli tartalékait stb. Ezekből az ügyekből mindenképp lett volna egy arány ebben a gazdasági környezetben ami bedől, az árfolyam az már csak hab a tortán. Persze ha beáll ezekre a szintekre tartósan akkor kb aki felvett 10 millát az csak tőkében visszafizet 15-öt, plusz még a kamatok. Nem egyszerű. Átváltani Ft -ra azért tartom gázosnak mert egy Ft hitel havi törlesztése igen magas, sok esetben vsz még most is magasabb mint ilyen árfolyamnál a frank alapú.

#408614 Előzmény: #408565

Az első résszel egyetértek ;)

Ugyanakkor a mai beteg rendszerben annyira beteg minden, hogy ha valamelyik uzsoráscsicska bedobná, hogy Svájc esetében már nagy a kockázat és leminősítés alá veszi, akkor elég gyorsan a Dollárral lenne paritásban a CHF, egyszerűen azért, mert onnantól "mindenki tudná, hogy mi a valóság" és menekülne a kockázatos devizából. Most semmiféle racionalitás nincs, tök ugyanazt az egyik nap így nézik, másnap úgy, attól függően, hogy éppen milyen szemüveget tolnak a szemük el a befektetőknek.

"Nekem lenne nagy svájci frank hitelem, ha tudnék törleszteni biztos nem kérném ezt az árfolyamgátat, és most nem is előtörlesztenék. Pl valakinek van 10 éves futamidő még a hiteléből, nehezem hiszem, hogy a 10 év átlaga ennél nem lesz jóval alacsonyabb mint amin most van. Persze ez annak nem vígasz aki már most fejreállt a törlesztéssel."

Mondok én neked valami érdekeset. Pont annak van gondja, és szívja a fogát, aki éppen mostanában tervezte a kölcsöne KIVÁLTÁSÁT, avagy LEZÁRÁSÁT, mert annak ezt el kell halasztania, és ez felesleges pénzkidobással jár. De ez van. Ezzel szemben alig három hónapja "beteg" a frank árfolyama, amely sokminden, csak nem ekkora vernyákolási alap. Akinek ENNYI tartaléka sem volt (az eddigi kifizetendő többlet ugye gyakorlatilag ~1 hónapnyi törlesztőrészlet volt), az felelőtlenül vállalta túl magát már a hitel felvételekor, azóta pedig ahelyett, hogy megtakarította volna a többletet, amit megkeresett a Forint hitelhez képest - azt felélte. Egyszerűen be kell látni, hogy a hitelválságot MOST SEM a devizaárfolyam okozza, hanem az, hogy ennyi hitelt egyszerűen felelőtlenség volt folyósítani, pláne a jövedelmekhez mérve. Felvenni meg halasztott öngyilkosság.

Érdemes egyébként megnézni azt, hogy mennyien akarják rögzíteni az árfolyamot: Valójában azok, akik eddig is késedelemben voltak, azok választanák ezt, a többség NEM. Aki most ezt választaná, az nem az árfolyamváltozás miatt áll fejre, hanem azért, mert vagy csökkent a fizetése, vagy egyenesen megszűnt a munkája és nem talál másikat. És aki eddig fejreállt, annak történetesen mindegy az árfolyam. Ha pedig megnézzük, hogy mennyien álltak fejre, akkor az már tavaly(!) is látszódott, azóta meg számottevően nem is nőtt. Egyébként - nem most ugrott meg a CHF törlesztése, hanem valójában tavaly, hiszen akkor lett a ~145-ön felvett hitelekből 200-as hitel, vagyis ~50%-al emelkedő részlet. Csak akkor még senki sem szirénázott emiatt. Ehhez a 200-as szinthez képest a 260-as árfolyam valóban növeli a gondba kerülők számát, de aránytalanul kevesebbel, mint korábban.

Mert azért érdemes egyet számolni: Valódi CHF esetében például egy havi ~100 eFt (180 HUF/EUR) törlesztő ment fel ~150 eFt-ra, amire az ember ugyan megszívja a fogát, de ha a 100 eFt nem okozott semmiféle gondot az életszínvonalban, akkor a 150 sem fog. Egy átlagos hitelnél pedig ez annyit tesz, hogy a havi 60 eFt ment fel 90eFt-ra. Ez persze alacsony keresetűeknél komoly gondot okozhat, de tisztázzuk: ŐK egy normális hitelezési rendszerben fel sem vehettek volna ennyi pénzt. Tehát ők valóban áldozatok, de őket már a 10%-os HUF/CHF eltérés is megkínozta. ÉS az ő esetükben - szerintem - teljesen jogos az, ha a bankon is le akarják verni a kockázatot. Mert egy NORMÁLIS bankrendszerben, amiben A BANK IS KOCKÁZATOT VÁLLAL (ez szerintem alapvető lenne) ők soha nem kaptak volna hitelt, tehát bepalizták őket.

De ez sem árfolyam kérdése... többek között ezért írtam, hogy a CHF hiteleket mondjuk egy felvételkor +15%-os HUF/CHF árfolyamon - mindkét fél számára - BŰNTETŐ árfolyamon a bankok (2/3) és az állam (1/3) költségére át kellett volna swappolni HUF-ra, vagy EUR-ra. Talán még a Svájci jegybank is beszállhatna egy kicsivel, hiszen ez a tétel önmagában frankgyengítő lenne még nemzetközi szinten is. És ez a megoldás - mivel egyszeri költség lenne - simán benyelhető lenne a bankok számára is, hiszen az így felszabaduló kötelező tartalék felszabadulásával pillanatok alatt visszaszereznék a váltási "veszetséget", azon pedig, hogy újra törlesztővé válik számos hitel, még profitnövekedés is jöhetne náluk.

És a probléma egyszer és mindenkorra meg lenne oldva, egyebekben mindenkinek kicsi bánatára, összességében pedig mindenkinek a hasznára. Sem az állam, sem bankok, sem az emberek nem tudnának ennél olcsóbban megszabadulni ettől az ördögi körtől - szerintem.

#408565 banyaiz Előzmény: #408549

Alapvetően vsz addig lesz nagyon erős a svájci amíg ezek az EU-s problémák napirenden vannak. Persze nyilván nagy vola lesz benne addig is. Egyik napról a másikra ezek nem fognak megoldódni. Interveniálni tud jegybank, csak széllel szembe nincs annyi pénz ami elég lenne. Inkább az alapvető okokat kellene kezelni. EU annyit mondana minden eur zóna tag államkötvényeiért a közösség garantál, persze ennek van egy szigorú költségvetési elvárása adott országok felé, akkor hamar leszállnának a témáról. Amíg ez a toldozgatás foldozgatás megy addig elő lehet venni időnként.

Nekem lenne nagy svájci frank hitelem, ha tudnék törleszteni biztos nem kérném ezt az árfolyamgátat, és most nem is előtörlesztenék. Pl valakinek van 10 éves futamidő még a hiteléből, nehezem hiszem, hogy a 10 év átlaga ennél nem lesz jóval alacsonyabb mint amin most van. Persze ez annak nem vígasz aki már most fejreállt a törlesztéssel.

#408564 Kriszti@n Előzmény: #408270

"pénzt nem hígítanak" minek hígítanának? felnyitnak1-2 náci széfet nekik ez is elég :)

#408549 Előzmény: #408270

"Egyébként honnan veszed, hogy nem a mostani helyzet a realitás?"

Szerintem én nem ezt írtam :o

Én azt írtam, hogy ezek a mozgások nem normálisak. Ha most megfordítom a szitut, és Svájc irányából nézem, akkor persze így is tűnhet, hiszen úgy már igaz, hogy azért ZUHAN a svájci frankhoz képest az összes deviza, mert kiderült róluk, hogy túl vannak árazva hozzájuk képest, hiszen mig a CHF mögött van alap (nem idézném be a felsorolásod), addig a többi mögött nincs.

Ez nyilván egy jó érv lenne akár egy 10-20%-os felértékelődésre mondjuk az EUR-hoz képest, de a 40%-os felértékelődésre semmiképpen sem, mert ennyivel nem rosszabb az EU gazdasága és monetáris politkája (minden hülyesége ellenére sem), mint Svájcnak. Jelen esetben én azt látom, hogy ezt a válságot most mesterségesen gerjeszti a három nagy csicska, amelyek valójában saját magukat és korábbi értékeléseiket köpik szembe, jó nagy pánikot generálva a világban a valóság helyett.

Namármost, újra Svájc irányából nézve viszont ÉN azt látnám, hogy az önellátás erős, a bahozatal könnyebbé válik, mondhatni, sokkal olcsóbbá, ugyanakkor viszont számottevően, akár 40%-al csökkenni fog mind az idegenforgalom, mind a talicskával betalicskázott külföldön gründolt profit. Ez utóbbi kettő pedig igen komoly probléma, mert ezek adják a svájci GDP nagy részét, különösen ha figyelembevesszük a bankszektort is, amely (jellemzően) NEM CHF, hanem EUR-USD alapon termeli az unioban és a nagyvilágban. Vagyis mindez azt jelenti, hogy nagyon-de nagyon dúrván beborulhat Svájc költségvetése, amely annyira patikamérlegen van kiszámolva, hogy annak idején egy 0,5%-os azaz NULLA EGÉSZ ÖT SZÁZALÉKOS adóemelési SZÁNDÉK a vendéglátóiparban hatalmas tiltakozási hullámot indított el, hogy ezt nem tudja a szektor felvállalni, illetve kitermelni. Egy ilyen gazdaságban az, hogy a külföldi bevételei éves szinten akár 10-20%-al eshetnek, a belföldi bevételei is akár 10%-ot eshetnek olyan példátlan költségvetési problémát okozhat, amihez képest a mieing kismiskák.

Mondjuk például próbáljad meg elképzelni azt, hogy ott azért kell embereket elbocsájtani, fizetést csökkenteni, MERT TÚL JÓ az ország devizája, és ezért roppan meg a gazdasága. Hát ez szerinted a realitás? Egy ország devizájának az értéke SZERINTEM akkor reális, ha tartja az értékét, tehát nem csak az számít, hogy 3%-nál ne romoljon jobban (infláció), hanem az is, hogy mondjuk 3-5%-nál ne erősödjön jobban, mert akkor a belföldi exportőrök tönkremennek a nemzetközi versenyben. Persze számos termék van Svájcban, amit nem ott gyártanak - de a profitveszteség akkor is megjelenik -, számos olyan van, amelyekne nem igazán van konkurrense, így nem árérzékenyek (emiatt nem borult MÉG MEG az exportja az országnak), de azért a 40%, az azért már a vevőket is elgondolkodtatja, mert annyival többet azért többnyire a svájci termékek sem érnek.

Mindezek alapján MOST MÁR valamit tenniük kell, ha SAJÁT MAGUKAT akarják megvédeni a világban eluralkodott elmebetegségtől, amely éppen az ő szépen kiméretezett Status Quo-jukat veszélyezteti, mert ha nem tesznek semmit, és a gazdaság kezd el vegetálni, vagy romlani, akkor azt SOKKAL nehezebb újra beindítani, vagyis ha nem tesznek semmit, akkor az mérhetetlen - és sokáig, talán kijavíthatatlanul fájó - károkat okozhatnak nekik. És itt jön be az, hogy Svájc nagyon pici piac, azt most 40%-al olcsóbban már eláraszthatja az az EU-s terméközön, amelyet eddig a svájciak egyáltalán nem vettek komolyan, mert baromira lokálpatrióták - de ha az állások is megszűnnek, a fizetés is kevesebb lesz, akkor azért elgodnolkodna majd ezen. Mert ennek a következménye éppen az lenne, hogy összedől mind a gazdaság, mind a deviza.

Vagyis a Svájci jegybanknak lassan tényleg lépnie kell valami igazán komolyat, mert egyrészt a tyúklépések sohovás sem vezetnek, másrészt semmit sem érnek.

A svájci jegybank minden…

#408315 hosszhuszár

A svájci jegybank minden lehetőséget megvizsgál, de a pénzpiacok előtt nem fedi fel a terveit az erős frank megfékezésére - mondta egy interjúban a jegybank igazgatótanácsának tagja. Jean-Pierre Danthine egy interjúban az újabb intervenció lehetőségéről azt mondta, hogy "semmilyen lehetőséget nem zárhatunk ki".

http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20110810-a-svajci-jegybank-keresi-a-megoldast-a-frank-megfekezesere.html

#408270 ikszf Előzmény: #407597

Annyian számítanak a paritásra, hogy bőven alá fog menni szvsz, úgy fáj a legjobban.

Egyébként honnan veszed, hogy nem a mostani helyzet a realitás?

Adott egy deviza, ami mögött leépülő tőkeáttét, erős gazdaság, független monetáris politika, és ami a legfontosabb: bazi erős bankrendszer áll. Pénzt nem hígítanak (olyan mértékben, mint a többi jegybank). Ez a sok tényező együttvéve unikumnak számít.

Nekem tegnap az jutott e…

Nekem tegnap az jutott eszembe, hogy a CHF jelenleg úgy viselkedik, mint anno a VW és a Porsche részvények a Porsche-VW háború során. Egyszerűen nem volt annyi eladó belőle, mint amit venni akartak, így a reális ár elérése előtt hatalmas gyertyát mutatott az árfolyam. Mi van akkor, ha jelenleg is ez a helyzet, azaz valójában nem is akkora az igény a CHF-el szemben, hanem egyszerűen csak nincs elég eladó?

- ez előfordulhat de facto amiatt, hogy túl sok rá az igény (többek között amiatt, hogy a CHF hiteleket rendszerszinten - nem csak Magyarország! - törleszteni kell, ugyanakkor CHF hiteleket senki sem vesz fel - tehát óriási a kereslet, miközben senki sem akar eladni!!),

- előfordulhat az is, hogy túl sok long pozi volt ezen az "irreális" áron a CHF-re és most ezeket verik le,

mert szerintem "menedéknek" ennyiért már nem éri meg a CHF, ugyanakkor kétségtelen, hogy ezen a szinten és ilyen igény mellett a Svájci jegybank is tehetetlen, hiszen HAVONTA mindenképpen óriási igény jelentkezik a CHF-re, tehát egyszeri intervencióval semmit sem érne. Lehet, hogy náluk is jöhetne most a Bokros féle "csúszóleértékelés", azaz hogy megegyezik rendszerszinten az EU CHF hitelező bankokkal, hogy "felelőséget vállal" a saját hülyeségéért is, és ezeknek a (valódi CHF!) HITELEKNEK a törlesztőit átswappolja valami rögzített árfolyamon havonta.

Mindenesetre nem raktam egymásra a chartokat, de ha jól láttam egy hírt, akkor vagy megvolt az 1:1, vagy iszonyat közel volt az éjjel.