Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #408270

"Egyébként honnan veszed, hogy nem a mostani helyzet a realitás?"

Szerintem én nem ezt írtam :o

Én azt írtam, hogy ezek a mozgások nem normálisak. Ha most megfordítom a szitut, és Svájc irányából nézem, akkor persze így is tűnhet, hiszen úgy már igaz, hogy azért ZUHAN a svájci frankhoz képest az összes deviza, mert kiderült róluk, hogy túl vannak árazva hozzájuk képest, hiszen mig a CHF mögött van alap (nem idézném be a felsorolásod), addig a többi mögött nincs.

Ez nyilván egy jó érv lenne akár egy 10-20%-os felértékelődésre mondjuk az EUR-hoz képest, de a 40%-os felértékelődésre semmiképpen sem, mert ennyivel nem rosszabb az EU gazdasága és monetáris politkája (minden hülyesége ellenére sem), mint Svájcnak. Jelen esetben én azt látom, hogy ezt a válságot most mesterségesen gerjeszti a három nagy csicska, amelyek valójában saját magukat és korábbi értékeléseiket köpik szembe, jó nagy pánikot generálva a világban a valóság helyett.

Namármost, újra Svájc irányából nézve viszont ÉN azt látnám, hogy az önellátás erős, a bahozatal könnyebbé válik, mondhatni, sokkal olcsóbbá, ugyanakkor viszont számottevően, akár 40%-al csökkenni fog mind az idegenforgalom, mind a talicskával betalicskázott külföldön gründolt profit. Ez utóbbi kettő pedig igen komoly probléma, mert ezek adják a svájci GDP nagy részét, különösen ha figyelembevesszük a bankszektort is, amely (jellemzően) NEM CHF, hanem EUR-USD alapon termeli az unioban és a nagyvilágban. Vagyis mindez azt jelenti, hogy nagyon-de nagyon dúrván beborulhat Svájc költségvetése, amely annyira patikamérlegen van kiszámolva, hogy annak idején egy 0,5%-os azaz NULLA EGÉSZ ÖT SZÁZALÉKOS adóemelési SZÁNDÉK a vendéglátóiparban hatalmas tiltakozási hullámot indított el, hogy ezt nem tudja a szektor felvállalni, illetve kitermelni. Egy ilyen gazdaságban az, hogy a külföldi bevételei éves szinten akár 10-20%-al eshetnek, a belföldi bevételei is akár 10%-ot eshetnek olyan példátlan költségvetési problémát okozhat, amihez képest a mieing kismiskák.

Mondjuk például próbáljad meg elképzelni azt, hogy ott azért kell embereket elbocsájtani, fizetést csökkenteni, MERT TÚL JÓ az ország devizája, és ezért roppan meg a gazdasága. Hát ez szerinted a realitás? Egy ország devizájának az értéke SZERINTEM akkor reális, ha tartja az értékét, tehát nem csak az számít, hogy 3%-nál ne romoljon jobban (infláció), hanem az is, hogy mondjuk 3-5%-nál ne erősödjön jobban, mert akkor a belföldi exportőrök tönkremennek a nemzetközi versenyben. Persze számos termék van Svájcban, amit nem ott gyártanak - de a profitveszteség akkor is megjelenik -, számos olyan van, amelyekne nem igazán van konkurrense, így nem árérzékenyek (emiatt nem borult MÉG MEG az exportja az országnak), de azért a 40%, az azért már a vevőket is elgondolkodtatja, mert annyival többet azért többnyire a svájci termékek sem érnek.

Mindezek alapján MOST MÁR valamit tenniük kell, ha SAJÁT MAGUKAT akarják megvédeni a világban eluralkodott elmebetegségtől, amely éppen az ő szépen kiméretezett Status Quo-jukat veszélyezteti, mert ha nem tesznek semmit, és a gazdaság kezd el vegetálni, vagy romlani, akkor azt SOKKAL nehezebb újra beindítani, vagyis ha nem tesznek semmit, akkor az mérhetetlen - és sokáig, talán kijavíthatatlanul fájó - károkat okozhatnak nekik. És itt jön be az, hogy Svájc nagyon pici piac, azt most 40%-al olcsóbban már eláraszthatja az az EU-s terméközön, amelyet eddig a svájciak egyáltalán nem vettek komolyan, mert baromira lokálpatrióták - de ha az állások is megszűnnek, a fizetés is kevesebb lesz, akkor azért elgodnolkodna majd ezen. Mert ennek a következménye éppen az lenne, hogy összedől mind a gazdaság, mind a deviza.

Vagyis a Svájci jegybanknak lassan tényleg lépnie kell valami igazán komolyat, mert egyrészt a tyúklépések sohovás sem vezetnek, másrészt semmit sem érnek.