Regisztráció Elfelejtett jelszó

Nyilasi befektetési alap

Re: nincs cím

#401071 sbbacsi Előzmény: #401048

Ebbe két helyen kötnék bele:

1. Pénzről és papírokról írsz, de a végén kellene lennie valami materiális dolognak is, amibe "fektethetsz", kenyér, plazmatv, yacht... tudom, kicsit kicsavart a példa, mert ezek pénzek nem ide mennek, legyenek inkább az ezeket gyártó multik... de a sor végén ott kell lennie annak az eseménynek is, amikor a terméket megveszik. Ez a kör az aminek most úgy látszik, hogy nem zárul be a vége. Így keringhet akármennyi virtuális érték (pénz, papír) a rendszerben, oda lyukadunk ki, hogy vagy másik virtuális értékre váltod... vagy a végén semmire, ill. jóval kevesebbre, mint amit virtuálisan ért. Ismétlem: ez nem ma lesz, de ez látszik az alagút végén.

2. Dömpingspekuálció: Úgy tűnik lassan mindenki spekuláns, az is aki nem. A befektetők is. Ez csak nekem fura? Nekem gyanúsan beleillik az 1. pontbeli nézőpontba. A rendszerbe beletolt pénz=kamu. Abból "befektetni"=spekuláció. Érték nem jön ki a belőle a rendszer végén pár 10 év múlva.

Mibe fektetnél most egy nagyobb vagyont úgy, hogy mondjuk 50 év múlva is garantált hozamot (fix piaccal/igényekkel) hozzon reáljavak termelésével (ne csak biteket gyártson) kiszámíthatóan (nyersanyag és energiakészletektől függetlenül)?

#401067 zeeh_ Előzmény: #401028

Ok, megnézem! :)

Tényleg a szerencsén fog múlni, hogy mi lesz az, ami nem fog elveszni, de szvsz a termőfölddel, ingatlannal annyira nagyon nem lehet bakot lőni. Max. megyünk vissza a múltba és mindenki birkapásztor lesz. :)

#401048 Előzmény: #401036

Én úgy gondolom, hogy nem történik semmi különös sem, hiszen valójában teljesen egyértelmű, hogy az olaj->arany->nyersanyagok után most éppen a PÉNZBE fektetnek be a nagyobb alapok:

"A magyar származású hedge fund guru, Soros György által alapított Quantum Fund, amely a világ egyik legsikeresebb hedge fundjaként működött, most hátrébb lépett a piacoktól. A 25,5 milliárd dolláros alapot jelenleg irányító Keith Anderson június közepén arra utasította portfólió menedzsereit, hogy vegyenek vissza a kereskedésből, miután az alap 6 százalékot veszített idén - írja a Bloomberg. Anderson szerint a piacok most sokkal zavarosabbak és kiszámíthatatlanabbak, mint a válság csúcsán. Utasításának következtében a Quantum portfóliójában a készpénz aránya 75 százalékra nőtt, a likvid tőke pedig jelenleg csak kedvezőbb befektetési lehetőségekre vár."

Amiből az következik, hogy a részvények és egyebek lemennek, a PÉNZ MEGDRÁGUL, de ez nyilván csak egy libikóka, hiszen amikor majd megéri a bedöntésre ítélt intézményekbe fektetni, akkor szépen átteszik majd oda a pénzt.

A problémát valójában a dömping spekuláció okozza szerintem, azaz az, hogy valójában a TELJES áru/pénzpiaccal felérő spekulációs tőke libikókáztatja a rendszert, azaz nem a rendszerrel van baj, hanem az abban hullámzó, semmivel sem törődő csak a profitot hajszoló forró tőkével. Amire éppen rászáll az megborul, és ennek egyébként semmiféle alapja nincs, hiszen - ahogy írtam - teljességgel nyilvánvaló, hogy a svájci gazdaság nem javult 20%-ot tavaly óta, ahogy az is, hogy az EU-s gazdaság sem romlott ennyit.

Egyszerűen csak most ezzel szórakoznak az uzsorások, mert ebből remélnek profitot. Mivel ez sem elég, ezért jöttek sorban az államok, hátha így majd többet lehet kizsarolni.

Erre pedig a korábban általatok leírt módszerek nem nyújtanak megoldást, erre drasztikus megoldás kell -> a short és egyéb teljességgel elszállt hamisítások vagy betiltása, vagy drasztikus korlátok közé szorítása.

#401036 banyaiz Előzmény: #401031

Éppen ez az elméletének szvsz a nagy hibája, vagy túlzott nagyvonalúsága :) hogy elkönyveli azt, hogy ennek az egész pénzpumpának a reálgazdasági hatása 0. Ezt néhány év múlva lehet majd csak jól átlátni de kíváncsi leszek. Mondjuk amikor amcsi cégek rekord kp-n ülnek, merci eladások rekordra futnak stb. Persze van egy csomó probléma is, piac épp mire izgul, de az vsz túlzott leegyszerűsítése a kérdésnek, hogy minden rossz, és még rosszabb lesz. :)

#401031 sbbacsi Előzmény: #400982

Ha volt nála változás gondolkodásban akkor annyi, hogy elkanyarodott a klasszikus befektetési szemlélettől és túlságosan reálgazdasági oldalról nézi most.

És szerintem ez a különbség az általa és általad leírtak között is.

Leegyszerűsítette a folyamatokat, mint az 1x1-et: Jelenleg az látszik a világban, hogy:

1. pénzpumpa úgy megy, mint eddig még soha

2. a reálgazdasági hatása nulla

Következtetés: az egész rendszer instabil, függetlenül a pénz mennyiségétől. Kis túlzással körözhetne benne 5Ft is milliárdok helyett, reálgazdasági értelemben ugyanabban a lefelé mutató spirálban mozgunk. És ilyenformán a belepumpált pénz csak körítés, lufi, ami annyit is ér... csak a bizalom tarja össze.

Szerintem ebben teljesen igaza van... hosszabb távon, ami sajnos ma már úgy néz ki egyre rövidül. Arról lehet vitatkozni, hogy meddig marad így... nyilván az is egy nézőpont, hogy mindig is így volt, ill. mindig is a bizalom tartotta az egész rendszert, de ha mögé nézünk akkor a bizalmi rendszernek is vannak pillérei, oka, amire épül. És épp ez inog hosszú távra: annak a tudata, hogy bármilyen virtuális értéket valós javakra lehet fordítani a jövőben bármikor. Szerintem egyre erősebben látszik, hogy nem lesz mindig így. :(

#401028 Hibaz Előzmény: #400953

Mindenki szeretné azt hinni,hogy Ő tudja a túlélés tuti receptjét,ha eljön az a pillanat......

de nem így lesz,minden el fog veszni,szerencsén fog múlni,hogy éppen miben lesz a vagyonkád !!

Nézd meg "Az őfelsége pincére voltam" című,azt hiszem csehszlovák filmet..:)))))

#401027 Hibaz Előzmény: #400953

Rákosi elvtársnak annak idején kicsit más volt a gondolkodásmódja..:)

Nincs kiút,nincs menekvés.......

Akinek nincs pénze, azért fog szenvedni mert éhes marad,akinek meg van, azért szenved,mert nem tud érte venni SEMMIT !!!

#401004 banyaiz Előzmény: #400982

Vsz kb ez a történet úgy néz ki, hogy az államadósság elsősorban bizalmi kérdés. Japán ahol gdp 200%-a az államadósság köszöni jól van, hiszen belföldön nagyrészt lejegyzik megtakarításaikból. Usa ahol gdp 100% -a szintén köszöni megvan hiszen csont nélkül lejegyzik kötvényeit.

Görög, spanyol, portugál olasz, magyar ..... stb stb, nyilván lényegesen sérülékenyebb területek bizalmi szempontból függetlenül, hogy az államadósság gdp hány %-a. Az a gond ezzel, hogy ezek a folyamatok önmagukat gerjesztők , minél nagyobb a bizalmatlanság annál kevésbé jegyzik le kötvényeket annál nagyobb a probléma.

A megoldás igen egyszerű bizalmat kell teremteni. : Ezt EU-ban egyféle módon lehet szvsz elérni, a közösségnek garanciát kell vállalni az összes tagállam államkötvényére. Vagyis a németeknek , franciáknak stb ugyanúgy garantálniuk kell egy görög, vagy magyar kötvényért mint a sajátjukért. És máris megnőne a lelkesedés a görög kötvények iránt.

Viszont ez nyilván politikailag problémás. A másik oldalról pedig az a nagy gond ha hagyják ezeket a folyamatokat erősödni előbb utóbb összeomlik a piac, és megint jön egy recessziós téma aminek ki tudja mi a vége, miközben gazdaságélénkítésre rengeteg pénzt elvertek a világban elmúlt években.

Szóval a sok ingyenélő politikusnak fel van adva a lecke.

1. Recesszió, vér , fájdalom

2. lenyomni a saját nép torkán, hogy problémás országokat is ki kell menteni ami ugye elég komoly népszerűségvesztés.

és mivel ilyen jó lehetőségek vannak megy a töketlenkedés minden szinten.

#400982 Előzmény: #400950

Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy Attila beleszerelmesedett az elméletébe, és azt mantrázza, hátha igazzá válik.

És most már a baromságokat is egyre dúrvábban írja le, csak hogy "győzködje a hallgatóságot". Egyrészt teljességgel nyilvánvaló az, hogy dúrván tévedett például a CHF és a YEN esetében (esni fog az áruk!), amelyet még van arca be is idézni, de ugyanez igaz az arany esetére is. Hasonlóképpen értelmetlen az elképzelése a hiperinflációval kapcsolatosan is, hiszen azt (per/pill) semmi sem támasztja alá a GDP adatok pedig annyira hajánál fogva vannak előrángatva és rosszul értelmezve, ami nekem személy szerint már fáj.

Hiszen: Írország esetében teljesen nyilvánvaló, hogy a GDP probléma EGYSZERI és NYILVÁNVALÓ okokból adódott, az sem megismétlődni nem fog, sem tartósan fennmaradni, hiszen azt nem gazdasági bajok okozták, hanem a bankok feltőkésítésének EGYSZERI tételei, amelyről egyébként "szokásosan" elfelejtődik, hogy az a pénz egyébként NEM ELÉG, hanem MEG VAN, nevezetesen azáltal, hogy az értéktelen bankokból újra értékes lett, viszont állami tulajdonban. Bukta persze van rajta, nem kicsi, hanem tisztességes, de ezzel semmi gond nincs.

Ugyanígy igaz ez az államadósság "visszafizetésére" is, ilyen ostobaságot csak egy sültbolond írhat le. Az államadósság a világ legbiztonságosabb befektetései közé tartozik. Mi lenne a jelenleg elképzelt világgal, ha az állam egyrészt nem adósodhatna, másrészt vissza kellene fizetnie a pénzt? Hová menekülne akkor a tőke? Máshová. Ez azonban éppen az ingatlanok, alapanyagok árát nyomná fel, lásd 1998 körüli magyar tőzsdepánikot, amikor azonnal kitört az ingatlanboom.

Az usákoknál (úgy tűnik), hogy úgy fogják megoldani a gordiuszi csomót, hogy el fogják törölni az adósságplafont, onnantól meg nem lesz gondjuk, főleg, ha nem lopamát fogják újraválasztani, aki tönkreteszi a nagy pofájával az országukat. Érdemes megnézni a grafikonján, hogy az egyébként méltán kigúnyolt Bush mennyire kordában tudta tartani a költségvetési folyamatokat, azaz NYILVÁNVALÓ, hogy kordában is LEHETNE tartani azokat. Nem olyan bonyolult dolgok ezek.

Továbbmenve, ahogy már szoktam vala írni, senkit sem érdekel, hogy MENNYI AZ ADÓSSÁG, mindenkit az érdekel, hogy MENNYI A HOZAM, amit azon el lehet érni. Közel NULLA(!) kamatszint mellett az usákoknak mennyibe is kerül az a gigantikus adóssághegy, amit görgetnek? Majdnem annyiba, mint nekünk ez a bagatell összeg. Egyszerűen azért, mert ez a különbség 0,25% és 6% között. Mindössze 24-szeres. Amihez képest nyilvánvalóan jóval kevesebb az általa is felismert 1:9 usákok:ungárok eladósodási rátája. Vagyis az usákoknak pro-kopf mindössze harmadannyi áldozatot követel az adósság törlesztése, mint nekünk, egyébként egy összehasonlíthatatlanul nagyobb gazdaság és adóbevételek mellett.

Ugyanis jelenleg MÉG nincs probléma. Annyi történt, hogy látszik is az, amit eddig is tudtun, az, hogy a görögök HAZUDTAK amikor bejutottak az EUR övezetbe. Nyilvánvaló, hogy ennek következményei is vannak, ez látható most. Ahogy az is, amit én írtam: A CDS árazás végre kezd korrekt lenni, azaz azoknak több, akiknek nagyobb a TÉNYLEGES adóssága és kevesebb a tartaléka. Nincs ebben semmi csoda, ahogy valaki nemrégiben helyesen megállapította (talán portfolion olvastam), nem az a csoda, hogy most ekkorák a kamatok, hanem az, hogy eddig 0-3%-on bárki odaadta a pénzét mondjuk az usákoknak. Mert tényleg ez az elmebetegség kéremszépen!

És mit jelent az, hogy rendbejönnek a kamatok? Az, hogy akik eddig jól éltek a fedezetlen és bagóért kapott kölcsönökből (ez egyébként nem is Nyilasi felismerés, bár most így szeretné eladni - ez az én felismerésem volt) azok most úgy fognak élni, ahogy eddig is kellett volna. De ez azért még fényévekre van mind a hiperinflációtól, mind a teljes összeomlástól, hiszen mindkettőt el kívánják kerülni a világ minden pontján élő politikusok. Nem mellesleg az a 2000 milliárd többlet dollár, vagy a 200 milliárd CHF többlet MÉG JÓVAL KEVESEBB is az igényeknél (elég ránézni a CHF árfolyamára), vagyis - szerintem - éppen jóval többet kellene nyomtatni a stabilitás érdekében, ugyanis a jelen pénzpiaci pánikrohamban éppen az nyugtatná meg a kedélyeket, ha ebből a KÉT EXPORTCIKKBŐL elegendő lenne a piacon. Ezek a pénzek bagatellek, ezt könnyedén felégeti akár Svájc, akár az USA.

Ezekből azokat a következtetéseket levonni, amire jutott, az több mint "lacherlich", ahogy a művelt görögök mondanák.

Az pedig, hogy MANAPSÁG az OTP összeomlását károgja, az több mint közröhej, hiszen éppen az derült ki fényesen, amit eddig is bárki láthatott: A LÚZER, veszteséges bankok (és blogolók) fikázták az OTP-t, miközben az OTP a legeslegjobb bankok egyike Európában, HA NEM A MÉRETÉT NÉZZÜK. Vagyis, ha az OTP megfekszik, akkor az egész bankrendszer összeomlik, ami nyilván nem reális forgatókönyv.

Arról meg már nem is beszélve, hogy ugye a Zeitgeist óta bárki tudhassa, hogy a pénz==adósság, tehát a hiperinfláció momentán az uzsorások hamis pénzét égetné el, felszabadítva egyébként az embereket az adósrabszolgaság alól (nyilván elképzelhetetlen forgatókönyv), ugyanakkor azok az értékek, amik nem csak pénzben mérhetőek MINDEN ilyen esetben automatikusan felértékelődnek, VAGY értelmetlenné válik a pénzben való kifejezhetőségük (II.Vh után festmények tojásra cserélése), de ÉRTÉKMÉRŐ és VAGYON mindig is lesz, legfeljebb nem ott és nem úgy, ahogy addig.

Szóval, szerintem MOST ez a bejegyzés az eddigi "leépülési folyamat" folytatása, ami csak arról szólt, hogy "írjon valamit". De egyre inkább azt érzem, ha hallgatott volna, okosabb maradt volna.

Kár.

#400958 Zotya32 Előzmény: #400953

várom a folytatást, hogy ott milyen otp és mol célárak lesznek.... gondolom nem 5000 és 22000 forintosak :)

#400953 zeeh_ Előzmény: #400950

Van igazság abban, amit írt, nem is kicsi szerintem.

Ilyenkor van az, hogy akinek van megtakarítása, jobban teszi, ha vesz rajta valami értelmes, kézzel fogható dolgot (pl. ingatlant, termőföldet), ami akkor is az övé lesz és akkor is lesz értéke (még ha esetleg kicsivel kevesebb is), ha a pénzügyi rendszer összeomlana.

2011.07.14. Lassan végéh…

#400950 Zotya32

2011.07.14. Lassan végéhez közelednek Münchausen báró szürreális kalandjai – BÚ(F)ÉK 2011½ !!! Boldog Új FélÉvet kívánok!

"2011. július 4. Függetl…

#397153 RemegoKez

"2011. július 4. Függetlenség napja

Előkerestem a 2008-as pólómat. Van egy érzésem, hogy lassacskán megint divatba jön. :-)"

UI: a cicák csak nem fogynak....

Re: Új írás a Mestertől

#393529 Rozsdáskilincs Előzmény: #393523

"de biztos így van."

Nem ez csak az én véleményem:) Ami mögött semmi rosz nincs. Mindannyiunkban ott lakik, kiben milyen mélyen, vagy mennyit engedünk belőle láttatni.

Nem hinném hogy Attillán kivül érdekelne ez valakit:)

#393523 lagwagoner Előzmény: #393473

"Mélyen megbúvó nőies lélek:-)? lehet az édasanyja egyedül nevelte, vagy nagyon domináns lehetett"

Nos, eddig nagy reakciók nem jöttek erre, de biztos így van.

#393473 Rozsdáskilincs Előzmény: #393466

lagwagoner vaciláltam egy ideig hogy leirjam e mit gondolok, aztán arra gondoltam arra mindennképp jó lesz mik lesznek a válasz reakciók és főként kik:D Nos én nyertem:D