Re: nincs cím
Előzmény: #400950Nekem egyre inkább az az érzésem, hogy Attila beleszerelmesedett az elméletébe, és azt mantrázza, hátha igazzá válik.
És most már a baromságokat is egyre dúrvábban írja le, csak hogy "győzködje a hallgatóságot". Egyrészt teljességgel nyilvánvaló az, hogy dúrván tévedett például a CHF és a YEN esetében (esni fog az áruk!), amelyet még van arca be is idézni, de ugyanez igaz az arany esetére is. Hasonlóképpen értelmetlen az elképzelése a hiperinflációval kapcsolatosan is, hiszen azt (per/pill) semmi sem támasztja alá a GDP adatok pedig annyira hajánál fogva vannak előrángatva és rosszul értelmezve, ami nekem személy szerint már fáj.
Hiszen: Írország esetében teljesen nyilvánvaló, hogy a GDP probléma EGYSZERI és NYILVÁNVALÓ okokból adódott, az sem megismétlődni nem fog, sem tartósan fennmaradni, hiszen azt nem gazdasági bajok okozták, hanem a bankok feltőkésítésének EGYSZERI tételei, amelyről egyébként "szokásosan" elfelejtődik, hogy az a pénz egyébként NEM ELÉG, hanem MEG VAN, nevezetesen azáltal, hogy az értéktelen bankokból újra értékes lett, viszont állami tulajdonban. Bukta persze van rajta, nem kicsi, hanem tisztességes, de ezzel semmi gond nincs.
Ugyanígy igaz ez az államadósság "visszafizetésére" is, ilyen ostobaságot csak egy sültbolond írhat le. Az államadósság a világ legbiztonságosabb befektetései közé tartozik. Mi lenne a jelenleg elképzelt világgal, ha az állam egyrészt nem adósodhatna, másrészt vissza kellene fizetnie a pénzt? Hová menekülne akkor a tőke? Máshová. Ez azonban éppen az ingatlanok, alapanyagok árát nyomná fel, lásd 1998 körüli magyar tőzsdepánikot, amikor azonnal kitört az ingatlanboom.
Az usákoknál (úgy tűnik), hogy úgy fogják megoldani a gordiuszi csomót, hogy el fogják törölni az adósságplafont, onnantól meg nem lesz gondjuk, főleg, ha nem lopamát fogják újraválasztani, aki tönkreteszi a nagy pofájával az országukat. Érdemes megnézni a grafikonján, hogy az egyébként méltán kigúnyolt Bush mennyire kordában tudta tartani a költségvetési folyamatokat, azaz NYILVÁNVALÓ, hogy kordában is LEHETNE tartani azokat. Nem olyan bonyolult dolgok ezek.
Továbbmenve, ahogy már szoktam vala írni, senkit sem érdekel, hogy MENNYI AZ ADÓSSÁG, mindenkit az érdekel, hogy MENNYI A HOZAM, amit azon el lehet érni. Közel NULLA(!) kamatszint mellett az usákoknak mennyibe is kerül az a gigantikus adóssághegy, amit görgetnek? Majdnem annyiba, mint nekünk ez a bagatell összeg. Egyszerűen azért, mert ez a különbség 0,25% és 6% között. Mindössze 24-szeres. Amihez képest nyilvánvalóan jóval kevesebb az általa is felismert 1:9 usákok:ungárok eladósodási rátája. Vagyis az usákoknak pro-kopf mindössze harmadannyi áldozatot követel az adósság törlesztése, mint nekünk, egyébként egy összehasonlíthatatlanul nagyobb gazdaság és adóbevételek mellett.
Ugyanis jelenleg MÉG nincs probléma. Annyi történt, hogy látszik is az, amit eddig is tudtun, az, hogy a görögök HAZUDTAK amikor bejutottak az EUR övezetbe. Nyilvánvaló, hogy ennek következményei is vannak, ez látható most. Ahogy az is, amit én írtam: A CDS árazás végre kezd korrekt lenni, azaz azoknak több, akiknek nagyobb a TÉNYLEGES adóssága és kevesebb a tartaléka. Nincs ebben semmi csoda, ahogy valaki nemrégiben helyesen megállapította (talán portfolion olvastam), nem az a csoda, hogy most ekkorák a kamatok, hanem az, hogy eddig 0-3%-on bárki odaadta a pénzét mondjuk az usákoknak. Mert tényleg ez az elmebetegség kéremszépen!
És mit jelent az, hogy rendbejönnek a kamatok? Az, hogy akik eddig jól éltek a fedezetlen és bagóért kapott kölcsönökből (ez egyébként nem is Nyilasi felismerés, bár most így szeretné eladni - ez az én felismerésem volt) azok most úgy fognak élni, ahogy eddig is kellett volna. De ez azért még fényévekre van mind a hiperinflációtól, mind a teljes összeomlástól, hiszen mindkettőt el kívánják kerülni a világ minden pontján élő politikusok. Nem mellesleg az a 2000 milliárd többlet dollár, vagy a 200 milliárd CHF többlet MÉG JÓVAL KEVESEBB is az igényeknél (elég ránézni a CHF árfolyamára), vagyis - szerintem - éppen jóval többet kellene nyomtatni a stabilitás érdekében, ugyanis a jelen pénzpiaci pánikrohamban éppen az nyugtatná meg a kedélyeket, ha ebből a KÉT EXPORTCIKKBŐL elegendő lenne a piacon. Ezek a pénzek bagatellek, ezt könnyedén felégeti akár Svájc, akár az USA.
Ezekből azokat a következtetéseket levonni, amire jutott, az több mint "lacherlich", ahogy a művelt görögök mondanák.
Az pedig, hogy MANAPSÁG az OTP összeomlását károgja, az több mint közröhej, hiszen éppen az derült ki fényesen, amit eddig is bárki láthatott: A LÚZER, veszteséges bankok (és blogolók) fikázták az OTP-t, miközben az OTP a legeslegjobb bankok egyike Európában, HA NEM A MÉRETÉT NÉZZÜK. Vagyis, ha az OTP megfekszik, akkor az egész bankrendszer összeomlik, ami nyilván nem reális forgatókönyv.
Arról meg már nem is beszélve, hogy ugye a Zeitgeist óta bárki tudhassa, hogy a pénz==adósság, tehát a hiperinfláció momentán az uzsorások hamis pénzét égetné el, felszabadítva egyébként az embereket az adósrabszolgaság alól (nyilván elképzelhetetlen forgatókönyv), ugyanakkor azok az értékek, amik nem csak pénzben mérhetőek MINDEN ilyen esetben automatikusan felértékelődnek, VAGY értelmetlenné válik a pénzben való kifejezhetőségük (II.Vh után festmények tojásra cserélése), de ÉRTÉKMÉRŐ és VAGYON mindig is lesz, legfeljebb nem ott és nem úgy, ahogy addig.
Szóval, szerintem MOST ez a bejegyzés az eddigi "leépülési folyamat" folytatása, ami csak arról szólt, hogy "írjon valamit". De egyre inkább azt érzem, ha hallgatott volna, okosabb maradt volna.
Kár.