Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vakmajom

Re: 2011.06.07

#389441 Rozsdáskilincs Előzmény: #389428

Időnként önmagának mond ellent."

Ő is csak ember. Van hogy rosszul alszik nyomasztják az élet gondjai.:) Időnként olyan mintha nem aludt volna vagy egy hete:D

szvsz több ember irogat.

#389428 ikszf Előzmény: #389427

Az eu-nak kiadási szempontból mindegy milyen hatékonyan használod fel, attól még nagyságrendileg ugyanannyi kiadása van.

Az a naív benne, hogy jaj szegény eu adózók...

Nagyon jól tudják, hogy ez nekik iadás, és tudják hogy miért adják.

Időnként önmagának mond ellent. Hol naív, hol észnél van. Múltkor írta meg, hogy miért olyan rohadt nagy biznisz pl Németo.-nak megnyitni a munkaerőpiacát. Elszívják a magasan képzett munkaerőt. Pedig első ránézésre az is úgy tűnik, hogy nekünk mekkora lehetőség, és milyen jó ez az új tagországoknak.

#389423 ikszf Előzmény: #389157

"Gondolkodtam az amcsikon: több jelből hosszabb ideje láthatóan (pl. kötvény- és részvénypiacok viselkedése) lassul a gazdaságuk úgy, hogy közben a jegybank illetve a másik oldalról az állam is még iszonyú stimulust tart fönn, hiszen ingyen van a pénz és egyúttal évi 10% (!) a hiány. Ha ekkora állami pénzköltés is csak 2% növekedés generálására elegendő, akkor mi lenne a gazdasággal, ha egy kicsit levinnék a deficitet, mondjuk 5%-ra? Nyilván recesszió. 10 zacskó infúzió megy, vérátömlesztés megy, művese kezelés megy, a beteg meg éppenhogy magánál van és egyre rövidebb időre. Jobb állapotú páciens ettől már világrekordot futna százon akár ólommellényben is.

Magyar analógia is eszembe jut erről, a tényleges, struktúrális hiány azért itthon is lehet minimum 5-6% (nem lehet minden évben államosítani a magánnyugdíjakat), és évente a GDP kb. 2,5%-ának megfelelő EU támogatás is ömlik az országba, és így is csak 2,5% a növekedés, tehát ha az EU pénzeket leveszem, akkor nulla.

Egyébként elképesztó, hogy ekkora ingyenpénz halom mellett, ami az EU-ből ideömlik, egyáltalán létezik EU-szkepticizmus, soha az elmúlt századokban nem volt ebből a szempontból ilyen jó helyzetben Mo., hogy tagja lehet egy nagy és fejlett nyugati integrációnak, és onnan még pénzt is nyomnak ide, hogy erősítsék a felzárkózást. (Hogy milyen hatékonyságú a felhasználás, az teljesen más tészta.)

A Belváros felújítása Szentendrén. Természetesen EU pénzből, ahogy abból újultak meg az óvodák, abból újul meg a rendelő. Tehát a nyugat-európai adófizető polgárok pénzéből."

Jó meglátások :)

Az utolsó 2 bekezdés viszont elég naív sztem.

2011.06.07

#389157 holnor

A piacon egyelőre nincs újdonság, a június 1-i kvázi lefelé FT-napból (meg a megelőző hosszabb disztribúcióból) tart a csöndes esegetés.

Tán annyi apró érdekesség látható, hogy miközben nem is vagyunk messze a Fukusima-mélyponttól, S&P-ben a záró 1257 volt 03.17-én, tegnap ugye 1286, a VIX (felül), ami ugye egyfajta félelem-indikátor, mennyire le van maradva, tehát igazi megijedés egyelőre nincs - ami ijesztő.

---

Ahol van para, az a német hasmenés járvány, és valóban ijesztő is, hogy fogalmuk sincsen, mi az eredete az E. coli baktériumnak, először ugye a spanyol uborka volt a vádlott, aztán mondták, hogy salátát meg paradicsomot se kéne enni, tegnap jött a csíra, mint vádlott, most ott tartunk, hogy a csíra ártatlan. Csak remélni lehet, hogy nem terjed tovább - ettől függetlenül én bevásároltam magyar uborkából, jól leesett az ára (69 Ft-ért vettem gyönyörű kigyóuborkát) és valószínűleg teljesen alaptalanul.

Ha már élelmiszer-ipar, itthon felmerült, hogy megadóztatnák az egészségtelen kaját, főleg ugye a gonosz hamburgerláncok vannak célkeresztben. Lehet, hogy azokban szart adnak, és tényleg, de az igazán szar kaja, kvázi merénylet az egészség ellen az átlagos iskolai menzákon van (műhús, vastag rántások, cukorhegyek stb.), ahogy egy szellemes szösszenetben olvastam, ha egy mekinek kompenzációul játszóteret kéne építeni (ami ráadásul sokhelyen már meg is történt), akkor egy-egy iskolai menzának egész sportkomplexumot, komplett olimpiai falut kéne felhúzni... Egyébként meg veszélyes terep, ha az állam próbálja megmondani a polgárnak, hogy neki mi a jó. Az a jó, ha az állam nem szól bele, semmi köze hozzá.

Ami még eszembe jutott erről, hogy az egész egészséges étkezés kérdéskör a jobb módúak gondja, azok pedig tudnak gondoskodni magukról, aki igazán elesett és a köz segítségére, tehát köz szolgáinak figyelmére szorulna, annak nem az a problémája, hogy viszi-e a gyereket mekibe vagy sem, hanem hogy egyáltalán mit ad neki enni - az egészségtelen kaja is sokkal jobb, mint a semmi.

Re: nincs cím

#387713 ikszf Előzmény: #387712

hm? sztem egyértelműen írja.

A várakozás pesszimista. A piacok viselkedése éppen ezért optimista.

"Valószínűleg a nagy pes…

#387712 Rozsdáskilincs

"Valószínűleg a nagy pesszimizmus (két hete több bear van mint bull) adja a tartást a piacnak, aki esést vár, az ugye már eladott, aki meg már eladott, az nem tud eladni, csak venni."

Az ilyeneket nagyon bírom:) Most akkor pesszimista vagy mégse:D

#387513 Netmaster Előzmény: #387322

Ez a hétvégi:

"Némileg javult az elmúlt hét második felében a részvénypiac viselkedése, hogy a folyamatosan rossz hírekre, lassulást mutató makrókra, meglévő hétvégi (görög) para ellenére három napon keresztül tudott zsinórban emelkedni és pénteken sem ütötték be, pedig jelen volt a három napos hétvégétől való félelem. Valószínűleg a nagy pesszimizmus (két hete több bear van mint bull) adja a tartást a piacnak, aki esést vár, az ugye már eladott, aki meg már eladott, az nem tud eladni, csak venni. A viselkedést elnézve, igazából sávos nyári jellegű kereskedés van, nem tudni, mennyire tartós ez a javulás - pénteken az idei év legkisebb forgalma volt az NYSE-n.

Lassulást árazgat a piac, de esni se bír rendesen, nincsen komoly momentum lefelé sem. Május elején ütötte a piac a csúcsott (05.02. "Oszama csúcs"), volt három nagy disztribúció, négy hete csordogál hármat le kettőt fel mintában, de érdemben nem került lejjebb.

Érdekesség, hogy miközben a nagy EU indexek, Eurostoxx, DAX, alulteljesítenek, nyomja őket a periféria/lassulás para, az európai midcap indexek baromi erősek maradtak, semmi bajuk nincsen. Azért különös ez, mert ha valóban komoly lassulás jönne, akkor a small- és midcap indexeknek durván alul kéne teljesíteni, hiszen azokat mindenféle lassulás jobban érint - eközben inkább felülteljesítenek. Szóval van itt ellentmondás bőven.

---

Egy kis múltbanéző.

Szeretem ezt a chartot, mert egy létező mintát mutat (hetvenes években ismétlődött), index beszakad, két év eső trend (1906-1907 a végén a híres Bankers' panic), aztán két emelkedővel (1908-1909) vissza a csúcshoz, majd pedig 5 év (!!) oldalazó, abból aztán nagy bull.

[DJIA havi chart, 1906-1916]

Nem azért érdekes, mert közvetlenül használható volna mostanra (nincs evidencia, hogy a 2009-ben indult emelkedő trend végetért volna, hiszen az emelkedő 200 naposok fölött vagyunk, pár százalékra az éves csúcsoktól) , hanem azért, mert mutatja, hogy milyen hosszan tud pangani egy részvénypiac, nem mindig a trendelő mozgások uralják az indexeket, sőt. Annyiban tán hasznos, hogy a nagy beomló, nagy visszamászás minta után nem újabb nagy beomló szokott jönni, hanem pangás."

tegnapi/hétvégi beírást …

#387322 ikszf

tegnapi/hétvégi beírást megörökítette valaki?

a mai:

"Follow through szerű nap volt tegnap tech felültejesítéssel - egyébként meg negyedik emelkedő nap zsinórban (épp hó végén).

Azért amit itt a piac előadott az elmúlt hónapokban, az nem semmi, elindul fel, visszafordul, elindul le, visszafordul, és ennek mindenféle kombinációja, rángás van, haladás nincs, legjobban az járt, aki semmiféle megindult mozgást nem hitt el. Meg tud ez változni?

Egy dolog valószínű, sok tét volt rakva az újabb világvégére, ez a felhajtó erő, a mackók megmogyorózása zajlik, ott volt a nagyobb pattincs, ahol vélhetően több a short (EU).

Ami nem változott meg, az a piac belső struktúrája, továbbra is inkább defenzív szektorok erősek, főleg a gyógyszer illetve mindenféle nem ciklikus szegmensek - és a kötvényhozamok lefelé csorgásában sincs egyelőre változás, tegnap eldobálhatták volna kötvényeket, de nem tették. Nem a lassasulásra tett tétekből számoltak fel, hanem az azonnali görög buktára tettekből."

"én pedig azt mondom, pr…

#385699 Rozsdáskilincs

"én pedig azt mondom, próbáljunk meg humorosan élni, így pedig talán az éles helyzeteket is meg lehet oldani".

Napi bölcsességnek kiváló. Átjött:)

#385496 Netmaster Előzmény: #385334

Azóta nem keveset emelkedett a gáz ára, és szerencsére a nyugdíjasok még mindig élnek.

#385339 banyaiz Előzmény: #385338

"Csapásokat adunk , csapásokat kapunk elvtársak". Ez egy ilyen világ mit tegyünk:)

#385338 Rozsdáskilincs Előzmény: #385335

Igen kicsit összetettebben kell nézni a dolgokat, pont mint a piacon:D A törökök viszonylagosan úriemberek voltak. A magyar politika **** nagyott tévedett a rendszerváltás hajnalán. Ezért semmi se egyszerü. Sem a politikusok sem az emberek nem voltak érettek rá. Szvsz ajéndékba kaptuk a rendszer váltást hát olyan is lett! Sok akkori tévhit megbukott. A kocsmákban okosabb beszélgetések folytak mint a parlamentben.

Ja befejeztem nem ide való. Már megint eltévedtem