Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Nyilasi befektetési alap

Re: drawdown

#345935 PowerProfit Előzmény: #345885

"5. Játsszunk egy játékot! Kockával dobunk, és 1-5-ig te kapsz tőlem ezret, hatosnál viszont te fizetsz tízezret. Te vagy az okos, hiszen az esetek többségében te nyersz, nem?

(ez utóbbin az a posztoló is gondolkodjon el, aki szerint a tőzsdén 50%-nál nagyobb találati arányra van szükség. Extrém példa még Nassim Taleb, akinek olyan a statégiája, hogy az esetek túlnyomó többségében veszít, a fennmaradó néhányban viszont irdatlan sokat nyer.)"

ez jó szemléltető példa a (sikeres) trader - stratégiára de megint csak nem igazán jó a valós tőzsdére, ugyanis:

1) a játék fixen kezeli a veszteséget (ez még csak rendben is lenne -gondolom itt a stop-loss-ra gondolsz)

2) de azt feltételezi, (fix-input) hogy amikor nyersz akkor a tízszeresét nyered....

szvsz a tőzsdén erre semmi garancia!!!

ugyanis amikor pozícióban vagy akár nyereséges...akkor is minden pillanatban döntés helyzetben vagy (a tartás is döntés)

röviden - a tőzsdén a:

jó irány/rossz irány - veszteség volumen /nyereség volumen

illetve ennek megfelelően az arányok nem(úgy) fixek mint a példában...

hiszen a játékban te fixre vetted a

jó irány X nyereség volumen - rossz irány X veszteség volumen = 1x10 és 5x1 szorzatokat

ami csak akkor lehetséges ha: "És szerintem pont itt a lényeg, hogy egy profi elemző-befektető akkor hoz jó döntéseket, ha hosszú távon, az 50 % -nál kedvezőbb valószínűséget eredményező pozíciókat vesz fel." mint ahogyan én azt korábban is írtam

2011.01.24 22:36 PowerProfit

hiszen én nem csak!!! az irányról beszéltem az 50% tekintetében ha figyelmesen elolvasod magad is rájössz... :)))))

egyébként hosszútávon persze, hogy lehet úgyis nyereséges valaki, ha az irányt kevesebb mint 50%-ban találja el..... {általában(sikeres) trader - stratégiára jellemző}

ha: jó irány X nyereség volumen > rossz irány X veszteség volumen

pont emiatt!!!!!!!!

Re: nincs cím

#345931 Előzmény: #345873

Szerintem senki sem mondta, hogy rossz ember.

Én péládul azt mondtam, hogy csalódtam benne. És azt, hogy ennek egyáltalán nem az az alapja, hogy momentán éppen negatívban van az alapja. Ha pozitívban lenne, az se változtatna a véleményemen.

#345885 ZJ-71 Előzmény: #345830

Válaszoltam de elnyelte a rendszer és nem fogom újra leírni, de talán jobb is, sok volt benne az anyázás. Röviden:

1. pókerről és tőzsdéről egyaránt halvány fogalmad sincs. de a lényeg hogy mindkettő tanulható szerencsejáték, ha ezt sikerülne egyszer megemésztened, máris nagyot lépnél előre

2. te a Béla vagy, mert még mindig nem értetted meg a példámat

3. minden kritikád mögött végső soron az áll, hogy "én jobban tudom Nyilasinál", ami abszurd (ld. "mindenki tudta")

4. Nyilasi nem pozíciófelvétel-magyarázást, hanem alapkezelést vállalt. Ha kihívsz egy bojlerszerelőt, ő sem fog kiselőadást tartani a bojlerek működéséről, ez ugyanis nincs benne az árban. Az orvos sem magyarázza el, hogyan diagnosztizálta a betegségedet az első három szavadból.

5. Játsszunk egy játékot! Kockával dobunk, és 1-5-ig te kapsz tőlem ezret, hatosnál viszont te fizetsz tízezret. Te vagy az okos, hiszen az esetek többségében te nyersz, nem?

(ez utóbbin az a posztoló is gondolkodjon el, aki szerint a tőzsdén 50%-nál nagyobb találati arányra van szükség. Extrém példa még Nassim Taleb, akinek olyan a statégiája, hogy az esetek túlnyomó többségében veszít, a fennmaradó néhányban viszont irdatlan sokat nyer.)

A tőzsde lefele 4 x gyor…

#345873 Arizona

A tőzsde lefele 4 x gyorsabban megy mint fel,lehet még a Nyilasi jó ember decemberig.

Re: Javaslat

#345843 Előzmény: #345833

"Nem vettem lottót szombaton, pedig a hétfői újságokból már (utólag) tudtam, hogy milyen számokat húztak ki."

Szerintem nem jó a példa.

De lehetne jó :) Ez a példa szerintem valahogy úgy lenne jó, hogy mondjuk 1000 kombinációt kigondolsz valami szisztéma alapján, amiből egész jó számok adódnak, többet ki is húznak. Ez megismétlődik ötször.

Ebből nem következik az, hogy hatodszor is lesz egyetlen találatod is. Sőt, semmi sem következik belőle a jövőre nézve. De ezért is hívják ezt lottónak és szerencsejátéknak ;)

Viszont ha a totót hozzuk példának, akkor szerintem máris rögtön láthatóvá válik a tiszta szerencsejáték és a valódi valószínűségre épített stratégia közötti különbség, hiszen a toto esetében például egy betli eltalálása majdnem akkora észt igényelne, mint a 13+1 eltalálása (csodálom, hogy ilyet nem lehet játszani ;)

"Vagyis megváltozott a jövő."

Ehhez időutazás kellene, azt meg nem szeretem. Az ember bárhonnan is indul, mindig erős fejfájással és a porceláncsésze mellett találja magát, ráadásul nem is emlékszik semmire sem :D

"Aki nem bizik benne az adja el, aki bizik benne az tartsa meg."

Én mindössze azért kapcsolódtam bele a beszélgetésbe, mert erősen téves elképzelések voltak azzal kapcsolatban, hogy az emberek miért szálltak be és miért szálltak ki.

"Aki meg kiszállt belőle (és meg nem is vesztett) az utólag meg fogadja el mindkét döntését (vásárlást és eladást) is."

Mivel személyemben megszólítottnak érzem magam, ezért egyszerűen megkérdezem: Hol olvastál olyat, hogy én nem fogadom el mások döntését? Akár vett, akár eladott, akár maradt alapon?

"Ps: Még továbbra sincs ilyen papírom."

Nekem meg már nincs :)

Javaslat

#345833 Amatoregy

Én meg tennék egy javaslatot.

Utólag.

Nem vettem lottót szombaton, pedig a hétfői újságokból már (utólag) tudtam, hogy milyen számokat húztak ki.

Ergo szombaton meg is tehettem volna, ha a hétfői ujság pénteken már megjelenik.

Viszont ha megteszem (és nem csak az ötöst - hanem a négyes összes variációját is) akkor a hétfői újság (ami ugyen pénteken már megjelent :DDD ) téves információt tartalmaz a nyertes szelvények számára vonatkozóan.*

Vagyis megváltozott a jövő.

Szóval rövidre fogva:

szivesen olvasgatlak itt benneteket, de kár ezen utólag rágódni. Aki nem bizik benne az adja el, aki bizik benne az tartsa meg. Aki meg kiszállt belőle (és meg nem is vesztett) az utólag meg fogadja el mindkét döntését (vásárlást és eladást) is.

Ps: Még továbbra sincs ilyen papírom.

*Feltételezve, hogy adott szombaton volt 5 találatos szelvény.

#345830 Előzmény: #345506

"(Félig tele: van egy rakás pénzem. Félig üres: a Nyilasi-alapban. :-D)"

Egyik se :)

"Látom, nagyon értesz a gazdasághoz és a tőzsdéhez"

Ezt is rosszul látod. Már fél tucatszor írtam le, hogy egyáltalán nem értek hozzá. Sőt még azt is, hogy nem is akarok érteni hozzá, mert nem érthetek mindenhez. Szerintem erre valóak a szakemberek.

"tudod, mi várható, mit csinál majd a FED, sőt, azt is tudod, ennek milyen hatásai lesznek a piacra. Szegény hülye Attila soha sem érhet fel hozzád."

Nem akarlak elkeseríteni, de valamit nagyon rendesen félreolvastál, vagy mindenáron rám akarod erőltetni a fixa ideádat. Én pont azt írtam, hogy NYILASI ÍRTA ezeket. De ez a szövegkörnyezetből is nyilvánvaló lehet annak, aki nem nyomta be a write only-t :)

"Van olyan eset, mikor mindegy! Hiszen nem mindig van lehetőség arra, hogy kikövetkeztesd, mi lehet az ellenfelednél, és ezen információ híján kell helyes döntést hoznod. Tekintsük az alábbi szituációt: verseny, távol a pénztől. Vakok 1000/2000, kisvakban ülsz 10000 zsetonnal bubi párral. Mindenki dob. Mit teszel? A HELYES DÖNTÉS az allin. Akkor is, ha UTÓLAG kiderül, a nagyvaknak ászpárja volt. Ezt ugyanis nem lehet tudni előre, mint ahogy a piac irányát sem lehet biztosan tudni. Ezen ismeretek híján kell HELYES DÖNTÉST hozni. Kizárólag valószínűségek léteznek."

Most nem azért, de ez az ékes példája annak, amikor annyira mondod a magadét, hogy oda sem figyelsz arra, amit írsz. Hiszen egyszerre azt mondod, hogy LEHET, sőt KÖTELEZŐ bizonyos döntések meghozatala, mert az a helyes (tanulható) játék, ami sikerre vezet, utána meg azt, hogy ismeretek hiányában nem lehet "helyes" döntést hozni. Dehogynem, a döntés helyes, csak nem biztos, hogy nyersz. És? Ha 10-ből 2-szer elbukod akkor mi van? A nyolcszor megnyerés kicsivel jobb eredmény :) Ez éppen arra remek példa, hogy nem szabad egy-egy lépést kritizálni önállóan, egy-egy veszteségből drámát csinálni.

Node a Nyilasi esetében erről szó sem volt, ilyen példáról pedig pont nem is beszéltem.

Ja igen, és mielőtt még belemennénk a szőrhasogatásba: kettes párral én nem mennék All-inbe, mert ott 2-szer nyernél nyolc ellenében. Talán. És ez a nem mindegy. Egy jó pokerest és egy jó tőzsdést éppen az különbözteti meg a lúzertől, hogy ezek lebegnek a szemei előtt.

"Nyilasi Attila, a tapasztalt tőzsdei befektető kereskedési döntéseket hoz. Mindent pont úgy csinál, mint korábban."

Én erre mondtam, hogy egyrészt egy megváltozott világban nem biztos, hogy ugyanannak a stratégiának az erőltetése indokolható, másrészt azt, hogy még a saját maga által lefektetett és korábban követett szabályokat sem tartja be.

"Orsolya pontosan azt csinálja, mint egy jó befektető: pozitív várható értékű döntéseket hoz."

Nofene. Tehát mégis lehet a jövőbe látni, kiszámítani, szabályokat felállítani? Hiszen eddig azt akartad bizonyítani, hogy ilyen nincs :) Namármost, ha viszont megkérdezed Orsolyát, hogy miért játszik és miért veszít, akkor el tudja magyarázni. De szerinted Béla hogyan fogja kimagyarázni, hogy csakazértis ezt játssza tovább, mert egyszer volt egy ötös szériája? Mert Attila ezt csinálja és nem okos Orsolyát.

"Ekkor jössz te, megállapítod, hogy "hogy akkor ezzel a leosztással nyert, most meg veszített, hát hogyne lenne más" és a veszteséges Orsolya-alap helyett a masszívan nyerő Béla-alapba csoportosítod át befektetéseidet."

Még az ellenkezője sem igaz. Lerak valaki év elején egy elképzelést az adott évben várható változásokról. Orsolya alapként. Majd ahogy elkezd kibocsájtani egy alapot, átmegy Béla alapba, és még meg is magyarázza, hogy ez a normális, hogy most ilyenek az esélyek. Tessék végre megnézni az év elejei jóslatait, megint bejött a nagy része. Azaz, ha Orsolyát játszott volna Nyilasi, azaz azt, amit korábban prognosztizált, akkor már tavaly is szép hasznot szedhetett volna össze. Azaz a példád tökéletesen rossz jelen esetre nézve.

De ha mindenáron erőltetni akarod, akkor azt mondod, hogy Attila egy béna, akarom mondani egy Béla ;)

"Amit írsz, az a tőzsde természetének abszolút félreértéséről tanúskodik."

Nem tőzsdézek, ezért bíztam meg ezzel egy "szakembernek" és SZAVAHIHETŐ embernek tűnő valakit, akinek évek óta bejöttek a meglátásai.

"Nem lehet biztosan megjósolni semmit"

Jósolni nem is kell. Éppen az a lényeg, hogy az ember ne jósokhoz járjon (látott már valaki milliárdos jóst? ;) ), hanem tanuljon, képezze magát, olvassa és figyelje a híreket ÉS TUDJA AZOKAT ÉRTELMEZNI és ALKALMAZNI.

"Egy befektető/spekuláns attól jó, hogy pozitív várható értékű döntéseket hoz."

Akkor most miről is vitatkozol? Ezt írtam: Attila elég régóta kifejezetten negatív várható értékű és ténylegesen negatív döntéseket hoz.

"Egy nagyon jó befektető is tévedhet."

Persze. De azért elvárható, hogy többnyire ne vesszen egy olyan világban, ahol a döntő többség profitálni tud. Mert ez nem tévedés.

"Sőt, ugyanez a nagyon jó befektető zsinórban sokszor is tévedhet - ettől még ugyanolyan jó marad."

Mint írtam, nem az volt senkinek sem a baja Attilával, hogy tévedett, vagy hogy sokat tévedett. Az volt, hogy nem adott rá magyarázatot, hogy miért vezeti egészen máshogy az alapját, mint ahogy korábban intézte az ügyeit. Azt vetették a szemére, hogy olyan dolgokat csinál, amelyekkel kapcsolatban másokat szimplán lehülyézett. Ezek szerintem nem a "jóság" jelei.

"Egy tőzsdei döntést NEM lehet a kimenetel alapján megítélni, mivel mindig jelen van egy szerencsefaktor."

Dehogynem lehet megítélni. Pont azért lehet megítélni, mert ha az rendesen meg van tervezve, meg van indokolva, akkor bárki elfogadja, ha beugrik a "pech faktor". Ez van, ez ettől nem bankbetét. Ezért lehet többet nyerni és többet veszteni. De éppen ezért lehet visszamenőleg kiértékelni a döntést, hiszen abból lehet tanulni. Ezért írom - hátha el is olvasod - hogy nem az a baj, hogy a portfolio éppen alacsony szinten van, illetve, hogy elég nagy a vesztesége, hanem az, ahogy ez keletkezett és az, hogy nem a "pechvogel" jött el, hanem egyszerűen nem hajlandó tudomásul venni a valóságot. Nemhogy nem a szerencsefaktor nem kísérte a döntéseit, hanem az lett volna a csoda, ha bejönnek. És pont ezért lettek volna ezek a döntések AKKOR IS ROSSZAK, ha történetesen bejönnek. Szerintem.

"NEM lehet azt mondani, hogy Attila shortol, a piac emelkedik, tehát Attila tévedett, hiszen Attila nem tudhatta, hogy a piac emelkedni fog."

Már hogyne tudhatta volna. Mindenki tudta. Várható volt, hiszen már egy éve tudható, hogy a FED addig fog pénzt nyomtatni, amig ki nem fogy az esőerdő. Mert megteheti, mert pont a válság pont több dollárt igényel a világ részéről. ÉS ezek a döntések nem olyanok, amik naponta változnak, amik "váratlanok", ezek viszonylag ritkák, de éppen ezért nem csodaszámbamenőek.

Nomeg, ha nem tudja, hogy emelkedni fog (pedig mindenki más igen), akkor nem kell tőzsdézni és alapot kezelni. De tudod mit? Emelkedik, akkor tessék arra tenni, átrendezni a portfoliót, keresni egy kis pénzt.

[quote]Azt esetleg lehet mondani, hogy Attila rosszul csinálja, hogy nem stoplossol, mikor ellene fordult a szerencse.[/quote]

Nem fordult ellene a szerencse. Egyszerűen nem csinál semmit.

[quote]Hasonlóképpen, Marika néninek sem lesz igaza attól, hogy elkap egy OTP-ralit. Nyilasi Marika néninél HOSSZÚ TÁVON, a szerencse kiátlagolódása miatt jobb döntéseket fog hozni - egyszerűen mert jobban ért hozzá.[/quote]

Jó kérdés, hogy a tőzsdében mit nevezünk hosszú távnak. Ez például egy öt+hét hónapos éves alap, amiből nyolc eltelt. Ez nyilván nem hosszú táv. Nyilván nem lehet a jövőt megítélni belőle. Node azt, ami eddig történt? Azt meg KELL ítélni, hiszen ha ezt nem teszed, végleg beleragadsz egy hibába. Annál rosszabbat, hogy "alles wird in ordnung sein", és ennél rosszabb érvet szerintem keresve sem lehet találni.

"Az effajta megközelítés nagyon veszélyes, mert csak innen már csak egy lépés az, hogy ne is másszunk bele a témába, hiszen tényektől, tudománytól szűzen tisztábban láthajuk az Igazságot. Ez pedig a leggyakrabban nagyon sokba fog kerülni. Szóval persze, léteznek zsenik, tőzsdén, pókerben egyaránt, akiknek nem kell tanulniuk. De te és én szinte biztos, hogy nem vagyunk azok (tisztán valószínűségi alapon), nekünk marad a tanulás. Nem biztos, hogy sikert érünk vele, de nélküle gyakorlatilag biztos a kudarc."

Magyarul, tanulható dologról van szó és nem szerencsejátékról.

Akkor meg? :)

#345786 bugi5 Előzmény: #345554

@ Spade:

"...ha a piac nem determinisztikus, akkor nem ismertek sem a kimenetek sem a valószínűségek."

Ha valami determinisztikus [=előre meghatározott], akkor nem függ a véletlentől, azaz nincsenek valószínűségek és kimenetek (ha úgy tetszik egyetlen kimenet van, 1.00 valószínűséggel).

Amit Te írtál, az a véletlentől függő dolgokon belül való felosztás.

#345686 Spade Előzmény: #345665

"Pontosan. Jobb híján. Ha nem tudunk pontos dolgot mondani, akkor valószínűséget mondunk. Továbbá egzakt kvantifikáció nélkül is beszélhetünk kisebb vagy nagyobb valószínűségről."

Csakhogy nem "objektiív" valószínűséget mondasz hanem _szubjektív_ valószínűséget (és a kettőnek semmi köze egymáshoz) és itt a probléma. Attől még h 60-40%-ra adod a real javára a reál-barcelónát, még lehet h a barcelona elveri 5:0-ra, nem tudod mekkora valószínűséggel, A szubjektív valószínűség az Neumann nagy invenciója, de meg is mondta mi a hiba, csak ezt mindenki elfelejtette :)

"mert ez amit irtál karcsú, vagy csődbe megy a letét kezelőd vagy nem ............"

"Ez már szimpla kötekedés. :"

Ez nem kötekedés, hanem kockázat, sokaknak sok pénze ragadt be brókercsődökbe....

#345682 vogel Előzmény: #345665

Spade most megmagyarázta, hogy miért teljesen szar az a tudás, amit a valamire való hedge fund-ok és befektetési bankok már alaphangon használnak. :-D

#345665 ZJ-71 Előzmény: #345597

"A jövőnél csak azért használsz valószínűséget mert nincs más eszközöd, jobb híjján,"

Pontosan. Jobb híján. Ha nem tudunk pontos dolgot mondani, akkor valószínűséget mondunk. Továbbá egzakt kvantifikáció nélkül is beszélhetünk kisebb vagy nagyobb valószínűségről.

"de szinte lövésed sincs mert a múlt alapján nem kvantifikálható a jövő."

Nem támasztottad alá érvvel állításodat. Például Usain Bolt múltbeli eredményei alapján nagyobb eséllyel nyer 100 méteren Stephen Hawking ellen, pedig lehet, hogy két lépés után szívrohamot kap a sok EPOtól. (amúgy a tőzsdén sem "A" múltból következtetnek "A" jövőre a tech elemzők, hanem emberek múltbeli viselkedését tükröző chartból próbálnak következtetni ugyanezen emberek jövőbeli viselkedésére.)

"de azért mondok én még kimenetet a tőzsdézésedhez, mert ez amit irtál karcsű, vagy csődbe megy a letét kezelőd vagy nem vagy meghalsz tőzsdézés közben vagy nem, vagy aszteroida találja el 2 enter lenyomása között a földet vagy sem"

Ez már szimpla kötekedés. :-( Persze magyarázhatnék, de lusta vagyok. Elég off már így is.

#345645 banyaiz Előzmény: #345590

Abban egyetértek, hogy tanulás tőzsdei témában fontos, és jó, és még érdekes is.

Viszont nem becsülném le ennek ellenére a józan paraszti ész erejét. Szerintem erre ez a válság is jó példákat adott. Mondjuk amikor beszakadt a piac és mindenhol azt olvastam, hogy egy csomó új számla nyílik brókercégeknél és sokan ennek az áresésnek a hatására kezdenek el tőzsdézni. Közben pedig az összes fórumon azt lehetett olvasni, mivel a piac tovább esett, hogy ezek a Mari nénik mennyire hülyék sorban állnak számlát nyitni, hogy elbukják a pénzüket. Azóta történt néhány esemény , de lehet mégsem voltak annyira hülyék, már persze ha bírták tartani mostanáig? :)

#345597 Spade Előzmény: #345583

""ismeretlen jövőbeli esemény"

vagy úgy marad, vagy fel, vagy le. nem ismeretlen "

akkor nem érted a lényegét a valószínűségnek és a jövőnek :), pedig már a régi rómaiak is ismerték :). A jövőnél csak azért használsz valószínűséget mert nincs más eszközöd, jobb híjján, de szinte lövésed sincs mert a múlt alapján nem kvantifikálható a jövő. Míg a kockánál pókernél pénzfeldobásnál ismertek a kimenetek és a valószínűségek, a tőzsdénél pedig nem. Ezért sántítanak a példáid amibe a többiek belekötnek...de persze azért ha a jövőt valószínűségnek kezeljük (elvi hiba) akkor van benne igazság...

"vagy úgy marad, vagy fel, vagy le. nem ismeretlen "

Szegény Newton mennyit küzdött a gravitációval, pedig elég lett volna azt mondani h a kő vagy leesik vagy nem tehát minden ismert :), de azért mondok én még kimenetet a tőzsdézésedhez, mert ez amit irtál karcsű, vagy csődbe megy a letét kezelőd vagy nem vagy meghalsz tőzsdézés közben vagy nem, vagy aszteroida találja el 2 enter lenyomása között a földet vagy sem...és még folytathatnám....

#345590 ZJ-71 Előzmény: #345589

"Arra akartam utalni, hogy lehetnek olyan szituációk amikor , ha valaki teljesen kívül állóként ránéz a témára tökéletes meglátásai lesznek, míg az aki benne van állandóan a fától nem látja az erdőt."

Az effajta megközelítés nagyon veszélyes, mert csak innen már csak egy lépés az, hogy ne is másszunk bele a témába, hiszen tényektől, tudománytól szűzen tisztábban láthajuk az Igazságot. Ez pedig a leggyakrabban nagyon sokba fog kerülni.

Szóval persze, léteznek zsenik, tőzsdén, pókerben egyaránt, akiknek nem kell tanulniuk. De te és én szinte biztos, hogy nem vagyunk azok (tisztán valószínűségi alapon), nekünk marad a tanulás. Nem biztos, hogy sikert érünk vele, de nélküle gyakorlatilag biztos a kudarc.

--

Powerpoint: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia">hasznos link :-D

#345589 banyaiz Előzmény: #345584

"Pontosan. De HOSSZÚ TÁVON." Ez az, viszont azon el lehet filozofálni mi a hosszú táv? Mert a tőzsdei történelem nem egy-két olyan nagy gurut ismer aki végül mindenét elbukta. Pl Livermore végül öngyilkos lett pedig dollármilliókat csinált 10-es- 20-as éveben a semmiből szinte. Stb, szóval ennek a meccsnek soha nincs vége, hacsak nem szállsz ki végleg. :)

"Nem is mondtam ezt." Akkor félreértettem amit mondtál. Arra akartam utalni, hogy lehetnek olyan szituációk amikor , ha valaki teljesen kívül állóként ránéz a témára tökéletes meglátásai lesznek, míg az aki benne van állandóan a fától nem látja az erdőt. Ezért én nem vetném el eleve ilyen emberek véleményét.

#345585 Fornit Előzmény: #345559

A pénzfeldobós példában O nak 100 feldobás után nyeresége keletkezik ha legalább 34x eltalálja, ez 50% nál kedvezőbb valószínűség. Elég az esetek 34%-ában nyernie.