Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Re: nincs cím

#341303 _pda_ Előzmény: #341257

"A te kedvedért:

A tankban lévő diesel üzemanyag öngyulladó képessége csökken ha benzint keverünk bele. Annál jobban csökken, minél több benzint keverünk bele! Ezért nehezebb vele a hidegindítás.

Jó lesz így? :)

Egy bizonyos benzin % fölött már melegen sem idul be, de az most nem érdekes."

huh, ez elég ütős megállapítás, talán fordítva?

"Egyik haver bejár Mol telepre tartálykocsival

üzemanyagért. Ő mesélte.

Várt a sorára, közben nem messze tőlük vagonokat töltöttek éppen. Hallja, hogy

az egyik melós kiabál a másiknak:

Sanyi ebbe van valami.

MI?

Mittudomén.

Mennyi?

Hát úgy 30 centi.

Hát.... Engedd rá. :) "

:DDD, ez se semmi, amolyan urban legend, ha nem haragszol

tekergek már náluk egy ideje mindenféle okokból kifolyólag, elég jól ismerem a területeket, mindehol vannak problémák de azért az üzemanyag kiadás nem így megy ;-)

#341298 GáborGábor Előzmény: #341257

- A denaturáltszesz használatát tapasztalati úton mértem le.

- Ezzel a türéses dologgal, kicsit zavarba hoztál. Mint gépész, nem igazán értem ...

- A gázolaj-benzin elegyről és eme elegyet alkotók lobbanáspontjukról neked mi jut eszedbe?

A meggyőzés meg, nem az én asztalom, annak ellenére, hogy bolond fejjel olykor politizálok ...

:)

#341272 Amatoregy Előzmény: #341264

és beállnál a kúthoz.

Tele lesz? - kérdezi a kutas.

Nem, vegyen ki belőle 30 litert, mert vidékre megyek...

:DDDD

#341264 Láma Előzmény: #341158

Nekem pedig kérdés jut az eszembe.

Melyik van gyárilag beépítve autókba?

Ha nincs, akkor miért nincs?

A sok gyagya gyári mérnök milliárdokért fejleszti az új bef rendszereket. Sikerül is nekik lefaragni 1-2%-ot. Az autók a gyárak közötti verseny ellenére emiatt egyre drágábbak. Pedig válogathatnának a rakás tuti közül 30-40eurós áron. :)

#341257 Láma Előzmény: #341143

"Hát ...

Te tudod mit töltesz az autódba ...

;)"

Hát... Ezt én is mondhatnám:)

Pontosan az utolsó bekezdésedre hívtam fel a

figyelmet, már előre! A denszesznek 10% víztartalma

van. Soha nem fog a benzinnel, gázolajjal

elegyedni. Próbáld ki egy üvegben. A végeredmény a tank alján lötyögő rakás vizes trutyi. Viszont nem fagy bele. Ez tény. :) De ha a felszívott vizes trutyi eléri a kritikus mennyiséget, (amit a szűrő nem tud leválasztani) meg fog állni.

"Az alkatrészek illesztése és anyagminősége a

kenőanyagokhoz van igazítva."

De mindig tűréssel. Ha nem így lenne, nem

használhatnád az autódat az EUn kívül. Mongol

sztyeppén biztos lehetsz benne, hogy EU szabványnak

(egyáltalán bármilyen szabványnak) megfelel az

üzemanyag? Tajgában? Afrikában? Az autónak pedig ezt

egy határig hiba nélkül tolerálni kell. (Kellett) Különben a

kutya se venné meg.

Ezért nem szeretem a common railt. A zéro tolerancia miatt. Amíg kapok és müszakilag fenn tudok tartani adagolóst, nekem ilyenem nem lesz. :)

Szösszenet:

Egyik haver bejár Mol telepre tartálykocsival

üzemanyagért. Ő mesélte.

Várt a sorára, közben nem messze tőlük vagonokat töltöttek éppen. Hallja, hogy

az egyik melós kiabál a másiknak:

Sanyi ebbe van valami.

MI?

Mittudomén.

Mennyi?

Hát úgy 30 centi.

Hát.... Engedd rá. :)

A CR tulajának pedig fogalma sincs, miért költött néhány száz rugót a majdnem új autójára. Pedig mindig kúton tankol. :(

"Ezt az öngyulladóképességes dolgot is kicsit gondold

át jobban ..."

Igazad van. Gázolajnak neveztem. Pedig ha benzint keverünk bele, az már valójában nem gázolaj.

Egyszerűbbnek tűnt így fogalmazni. Nekem a gázolaj

attól még gázolaj ha néhány % más szénhidrogén bele

van keveredve.:)

A te kedvedért:

A tankban lévő diesel üzemanyag öngyulladó képessége csökken ha benzint keverünk bele. Annál jobban csökken, minél több benzint keverünk bele! Ezért nehezebb vele a hidegindítás.

Jó lesz így? :)

Egy bizonyos benzin % fölött már melegen sem idul be, de az most nem érdekes.

"Aláírom, hogy trükközni vizsgán jó, de jobb megcsináltatni és használni, mint elhasználni."

Engem erről nem kell győzködni.:)

Szösszenet:

Lányom jelenlegi barátjának négy végzettsége van. Lassan egy éve nem talál normális munkát. A lakás törlesztője a kezdő 40-ről most 70 fölött. Tüzépen talált alakalmi munkát. Farönköt fűrészel és hasogat 750 ft/tonna bérért. Napi teljesítmény fa minőségtől függően 3-10 tonna. áTLAG 5-6.

No. Ezeket az embereket kellene valahogy meggyőzni, hogy trükközés helyett inkább csináltassák meg.

#341158 Amatoregy Előzmény: #341155

ezekről mindig az jut eszembe, hogy -10 % + -10 % fogyasztás csökkenés lassan már 20 % lesz.

+ nem hiszem, hogy termikusan jót tesz az autónak, hogy bármilyen folytás kerül a hűtési rendszerbe.

Attól nem beszélve, hogy általában a kerámiák viz hatására lassan porladnak, az pedig szépen kering a hűtő rendszerben....

#341143 GáborGábor Előzmény: #341098

Hát ...

Te tudod mit töltesz az autódba ...

;)

Az alkatrészek illesztése és anyagminősége a kenőanyagokhoz van igazítva.

Ezt az öngyulladóképességes dolgot is kicsit gondold át jobban ...

Aláírom, hogy trükközni vizsgán jó, de jobb megcsináltatni és használni, mint elhasználni. Ez a "vizsgán átmenjen, mert eladásra lesz úgyis" stílus meg nekem sosem jött be, bár régebben foglalkoztam használt autókkal nálam nem így működött.

Az adalékokról is van véleményem.

Ha meg annak tekinted, akkor nem kell liter számra tankolni és százalékokkal számolgatni.

A 850 -es Fiatjaimba mindíg volt (pl. 10%) dentszesz az benzihez töltve. Annak a minimális víztartalma nem csapódik ki, akkor semmi bajt nem jelent.

#341099 Láma Előzmény: #341097

A 3140-hez:

Néhány százalék papíron. Hogy mennyit tudsz belőle valóban realizálni, az a másik kérdés.

Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy ezt a fogyasztáscsökkenést állítod szembe a beépítési költséggel és ezzel:

"Ahhoz, hogyha meg akarom növelni a befecskendezett mennyiséget, egyszeruen tovább kell nyitva hagynom a szelepet.

Itt lép be az átalakító.

Az utólagosan beépített átalakítók tulajdonképpen megnövelik a befecskendezo idot.

De hogyan kis néz ez ki a gyakorlatban?

Hagyományosan egy befecskendezo szelepnek két kivezetése van. Az egyiken állandó tápfeszültséget kap, a másik lábat a vezérlo elektronika testre „huzigálja”. Amennyi ideig testen van a másik láb, annyi ideig van nyitva a szelep.

Az utólagosan beépített kütyük egyszerûen tovább tartják testen az adott lábat.

Aki valamennyire jártas az elektronikában, az tudja, hogy egy FET, ami a vezérloben lévo végfok ilyenkor kap egy visszáramot. Na ez az, ami veszélyes egy mikroelektronikának! De érdeked módon ilyenkor nem a könnyen cserélheto FEt megy tönkre, hanem a mikrokontroller, ami már cserélhetetlen.

Most az utóbbi egy hónapban én magam három vezérlot cseréltem ez miatt. Mindegyikben utólagosan beépített kütyü volt "

Ezért írtam, hiogy járd körbe rendesen. :)

#341098 Láma Előzmény: #341047

nem eszik azt olyan forrón:)

A benzin majdnem olyan szinten keni a fém alkatrészt, mint a gázolaj.

Az elektromos ac, és a befecskendezőszelepek is igénylik a kenést.

Ezért nem lesz a dieselnek semmi szervi baja, ha véletlen benzint tankolunk. Le kell engedni, vagy jól felhígítani rátankolással, ha lehet.

A téli benzinezéssel nem ez a baj, hanem az, hogy a benzin rontja a gázolaj öngyulladó képességét, ezért romlik az autó hidegindítási képessége. Viszont ha van a gázolajban paraffin, annak kristályosodását meggátolja, ezért menet közben nem tud a szűrő eldugulni.

Különben sem azt írtam, hogy mindig legyen benne, hanem csak a műszaki idejére. :)

Ez csak egy trükk a zöldkártyás műszer átverésére.:)

Bár mióta lehet kúton kapni, az enyémben mindig van egy kevés, tisztítási céllal, és évek óta semmi baja.

Ja! Ha megnézed a különféle ÜZA rendszertisztítók, égésjavítók összetételét abból kiderül, hogy 50-60 (vagy több)%-ban valamilyen alkohol! Legtöbbször izopropil alkohol, ami majdnem etanol. Persze jó drágán! 2dl. cirka 1000Ft. :))

Arra kell nagyon vigyázni, hogy a kereskedelemben kapható etilalkoholt nem szabad üzemanyagba keverni, mert annak legalább 10%-a víz.

#341097 Láma Előzmény: #341066

Nézd meg az arányokat:

Az üzemanyagot literre kapod.

1kg etanol energiatartalma 26779 kj/kg

tömege 0.84 kg/l.

1l etanol energiatartalma:

26779x0.84=22494,36 kj/l

Kerekítsük 22500-ra.

Az e85-ben ebből van 8,5 dl.

Annak energiatartalma:22500x0.85=19125kj.

A benzin energiatartalma:43850kj/kg.

tömege:0.75kg/l

Energiatartalma:43850x0.75=32887,5 kj/l

Az e85-ben ebből van 1,5 dl.

Annak energiatartalma:32887,5x0.15=4933kj

Tehát 1l e85 energiatartalma:19125+4933=24058kj

Ha arányítjuk a benzin/e85 energiatartalmakat ezt kapjuk:

32887/24058=(Kerekítve) 1.4

Nézd meg a közeli kút árait és arányítsd.

Meglepő, hogy a 350/250=1.4? :))))))

Ugyanannak az autónak ugyanolyan körülmények közötti mozgatása ugyanannyi energiafelhasználással jár, bármelyik üzemanyagból nyered az energiát.

Az egyetlen ok ami némi megtakarítást okozhat, az a nagyobbra állítható előgyújtás hatásaként minimálisan növekvő fajlagos teljesítmény. Ennek hatásaként, pedig csökkenhet a fajlagos fogyasztás.

De a kiindulási alap az, hogy ugyanolyan használat mellett 1.4-szer annyi e85-öt kell megetetni a motorral, és ebből az értékből vonni az előgyújtásnövelés hatására realizálódó fajlagos fogyasztáscsökkenést.

Néhány százalék papíron. Hogy mennyit tudsz belőle valóban realizálni, az a másik kérdés.

#341094 _pda_ Előzmény: #341089

aszem erről beszéltem a 3123-ban

"Az EB eltitkolt jelentése agrár-szakértők és mezőgazdasági vállalatvezetők állításai alapján arra az eredményre jutott, hogy 20 év alatt (tehát 2030-ig) 21 százalékkal több emisszióval járhat az etanol gyártása, mint a fosszilis üzemanyagoké."

#341093 hosszhuszár Előzmény: #341091

Káros hatások az üzemeltetésben:

Állítólag tévhit, hogy a gumi alkatrészeket erõs maróhatása miatt tönkreteszi. Az igazsághoz tartozik, hogy még én sem találkoztam ilyen jellegû károsodásokkal. A szakirodalom is azt írja, hogy még hosszú távon sem jelentkezik a maró hatása.

De van egy másik hatása, ami valóban káros, mégpedig az üzemanyag szivattyúra.

Mivel jobb a bioetanol vezetõképessége, így elektromos korróziója nagyobb a benzinénél. Ezt a gyári flexifueles (etanollal és benzinnel is mûködõ) autókban egy más anyagokat tartalmazó szivattyú beépítésével oldják meg. Ebben a szivattyúban az elektromotor kommutátora grafitalapú anyagból van, szemben a hagyományosan alkalmazott rézzel szemben. Így nem gyakorol rá káros hatást az alkohol. Más belsõ súrlódáscsökkentõ mûanyagokat pedig poliamidból készítenek, aminek szintén nem árt az etanol. Ezeket a tüzeloanyag szivattyúkat be lehet szerezni, és utólagosan kicserélhetõek.

Mit jelent az, hogy átalakítják bioetanol üzemure a jármuvet?

Mivel az etanol sztöchiometrikus levego/üzemanyag tömegaránya 14,7 helyett 9,7 körül van, tehát kb. 20-25% -kal több kell belole.

A hagyományos karburátoros jármuvek egy fúvókacserével megbírkóznak ezzel a problémával.

Viszont a korszeru, lambdaszabályozású jármuvek esetében már nem ilyen egyszeru a helyzet. Ugyanis itt az üzemanyag mennyiséget egy számítógép felügyeli, illetve állítja, tehát az adagolás úgy történik, hogy egy adott üzemanyagnyomás mellett adott ideig van nyitva a befecskendezo szelep. Ez milliszekundumban (ezredmásodperc) mérheto. Ahhoz, hogyha meg akarom növelni a befecskendezett mennyiséget, egyszeruen tovább kell nyitva hagynom a szelepet.

Itt lép be az átalakító.

Az utólagosan beépített átalakítók tulajdonképpen megnövelik a befecskendezo idot.

De hogyan kis néz ez ki a gyakorlatban?

Hagyományosan egy befecskendezo szelepnek két kivezetése van. Az egyiken állandó tápfeszültséget kap, a másik lábat a vezérlo elektronika testre „huzigálja”. Amennyi ideig testen van a másik láb, annyi ideig van nyitva a szelep.

Az utólagosan beépített kütyük egyszerûen tovább tartják testen az adott lábat.

Aki valamennyire jártas az elektronikában, az tudja, hogy egy FET, ami a vezérloben lévo végfok ilyenkor kap egy visszáramot. Na ez az, ami veszélyes egy mikroelektronikának! De érdeked módon ilyenkor nem a könnyen cserélheto FEt megy tönkre, hanem a mikrokontroller, ami már cserélhetetlen.

Most az utóbbi egy hónapban én magam három vezérlot cseréltem ez miatt. Mindegyikben utólagosan beépített kütyü volt

#341092 _pda_ Előzmény: #341088

helyes fiam, leülhetsz :))

tehát "csörög" a motor, ahogy régen mondották

ez manapság gyakorlatilag nem fordul elő (igen ritka , extrém terhelések kivételével, alapjárat közelében) mert van a motorblokkon egy detonátor érzékelő és visszaveszi az előgyújtást, illetve beavatkozik a motorvezérlő elektronikába

szóval ez a hagyjuk kategória

#341090 hosszhuszár Előzmény: #341089

Az E85 hatásai közé tartozik még az erős szennyeződésoldó tulajdonsága, mely inkább pozitív tulajdonságok közé sorolható, ugyanis tisztán tartja az üzemanyagrendszert, és a motort is. Viszont ennek egyetlen hátrányos következménye, hogy az átalakítás után nem sokkal cserélni kell az üzemanyagszűrőt, mert sok esetben hamar eltömődik az addigi használat során felhalmozódó, és az E85 használatának megkezdésekor kioldott szennyezőanyaggal.

http://www.piacesprofit.hu/klimablog/energia/titkolta_az_eu_az_etanol_karos_kornyezeti_hatasait.html