Káros hatások az üzemeltetésben:
Állítólag tévhit, hogy a gumi alkatrészeket erõs maróhatása miatt tönkreteszi. Az igazsághoz tartozik, hogy még én sem találkoztam ilyen jellegû károsodásokkal. A szakirodalom is azt írja, hogy még hosszú távon sem jelentkezik a maró hatása.
De van egy másik hatása, ami valóban káros, mégpedig az üzemanyag szivattyúra.
Mivel jobb a bioetanol vezetõképessége, így elektromos korróziója nagyobb a benzinénél. Ezt a gyári flexifueles (etanollal és benzinnel is mûködõ) autókban egy más anyagokat tartalmazó szivattyú beépítésével oldják meg. Ebben a szivattyúban az elektromotor kommutátora grafitalapú anyagból van, szemben a hagyományosan alkalmazott rézzel szemben. Így nem gyakorol rá káros hatást az alkohol. Más belsõ súrlódáscsökkentõ mûanyagokat pedig poliamidból készítenek, aminek szintén nem árt az etanol. Ezeket a tüzeloanyag szivattyúkat be lehet szerezni, és utólagosan kicserélhetõek.
Mit jelent az, hogy átalakítják bioetanol üzemure a jármuvet?
Mivel az etanol sztöchiometrikus levego/üzemanyag tömegaránya 14,7 helyett 9,7 körül van, tehát kb. 20-25% -kal több kell belole.
A hagyományos karburátoros jármuvek egy fúvókacserével megbírkóznak ezzel a problémával.
Viszont a korszeru, lambdaszabályozású jármuvek esetében már nem ilyen egyszeru a helyzet. Ugyanis itt az üzemanyag mennyiséget egy számítógép felügyeli, illetve állítja, tehát az adagolás úgy történik, hogy egy adott üzemanyagnyomás mellett adott ideig van nyitva a befecskendezo szelep. Ez milliszekundumban (ezredmásodperc) mérheto. Ahhoz, hogyha meg akarom növelni a befecskendezett mennyiséget, egyszeruen tovább kell nyitva hagynom a szelepet.
Itt lép be az átalakító.
Az utólagosan beépített átalakítók tulajdonképpen megnövelik a befecskendezo idot.
De hogyan kis néz ez ki a gyakorlatban?
Hagyományosan egy befecskendezo szelepnek két kivezetése van. Az egyiken állandó tápfeszültséget kap, a másik lábat a vezérlo elektronika testre „huzigálja”. Amennyi ideig testen van a másik láb, annyi ideig van nyitva a szelep.
Az utólagosan beépített kütyük egyszerûen tovább tartják testen az adott lábat.
Aki valamennyire jártas az elektronikában, az tudja, hogy egy FET, ami a vezérloben lévo végfok ilyenkor kap egy visszáramot. Na ez az, ami veszélyes egy mikroelektronikának! De érdeked módon ilyenkor nem a könnyen cserélheto FEt megy tönkre, hanem a mikrokontroller, ami már cserélhetetlen.
Most az utóbbi egy hónapban én magam három vezérlot cseréltem ez miatt. Mindegyikben utólagosan beépített kütyü volt