Regisztráció Elfelejtett jelszó

Utazás

Re: nincs cím

#293476 matgab Előzmény: #293322

Back from Horvátország...

Horvátország mindig lenyűgöz engem.

Évről évre láthatóan és hatalmasat fejlődik. Ahol 3 éve voltam utoljára-Porec ott ma a semmiből egy teljesen új modern sportcsarnok van. Autópálya ott ahol 3 éve még a puszta volt.

A helyek tisztasága is lenyűgöző...Sehol egy graffiti, elvétve egy-két eldobott cigarettacsikk. Ha kempingbe megy az ember, akkor a WC-jéről akár enni is lehetne. Az árak mondjuk évről évre keményen nőnek, de így is annyian voltak idén , hogy egy appartmanért is órákat kellett kutatni , mire talált az ember a helyszínen. Nem azért mert megfelelő ne lett volna, hanem mert mindenhol "Nista" volt.

Szerintem idén nyáron minden rekordot megdöntött a horvát turizmus. Tőzsdei aspektusból tekintve nagyon megéri sztem horvát részvényeket venni most...

Ami érdekes: az autópályán dolgoznak a gépek, nem úgy mint nálunk, hogy van egy gép, azt 10 ember körbeállja és nézegetik kerülgetik, mint macska a forró kását.

Idén 5 helyen foglaltunk szállást a horvátoknál Dubrovniktól Porecig és mindenhol, mint akit puskából lőttek úgy rohant a háziúr/néni az útleveleinkkel bejelenteni a vendégeket és az adókat...

A rádiókban 95%-ban horvát zene szól, nem amerikai , vagy más nemzetközi (vagy horvátul beszélgetnek).

A horvát sörök, csokoládék, tejtermékek meg úgy minden ami horvát az félárba kerül az import termékeknek...

Nálunk ilyen hogy hogy nincs?

Vendéglátóak. Nem volt olyan étterem, ahol a vacsora végén ne adtak volna mindenkinek egy ingyen felest.

A tenger tiszta, és mellette a tenger illata keveredik a mediterrán növények fűszeres illatával...

Az idő végig remek volt, jó meleg, egy kis tengeri szellővel...

Mindenhol lobog a horvát zászló. Büszkék önmagukra, és tudják, hogy a szabadság, az önrendelkezés nem istentől származik , hanem a vérüket kellett adják érte és eszerint meg is becsülik...

Erős, tisztességes, kemény, önfejű nép ez a horvát. Nem adok nekik 20 évet és szerintem az EU leggazdagabb államainak egyike lesz.

#293322 KawaBazsy Előzmény: #290091

Ez a Montenegro megtetszett, mert más is ajánlotta. A haveromat viszont nem tudtam lebeszélni Olaszországról, úgyhogy nekem az is jó, oda megyünk. :-) Velence alatt Ravenna-Rimini vonalat néztem ki, járt már vki arra, van tipp yoképű tengerparti bungalow szerű szállásra?

#291508 exmnbs1 Előzmény: #291498

Sátoraljaújhelyen van az ország egyetlen Börtönmúzeuma.

Whiskys kerámiáit, amelyeket nem a saját pénzéből vásárolt anyagból készített ott árulják. Régebben AA-val szignózta őket, de megtiltották neki

1-2 év múlva szabadul

#291498 exmnbs1 Előzmény: #290098

Legkirályabb bobpálya Mo-n Sátoraljaújhelyen van (több, mint 2km hosszú), kisvasút pedig Pálházán, odavisz Kőkapura (rostallóra), amit szintén érdemes felkeresni

Svédország

#290284 Alex74

Ígértem egy kisebb összefoglalót ha jól emlékszem. Menet közben nem volt időm képeket töltögetni, még most sincsenek meg.

Göteborg - Lyrestad - Stockholm volt belesűrítve a 10 napba. Életem első olyan nyaralása amiről szívesen lemondtam volna indulás előtt, de már nem akartunk kavarni. Sajnos ez rányomta a hangulatát az útra, jobban morogtam, mint egy bolhás kutya. Majd egyszer kinövöm :o)

Reggel 9 körül indultunk a Wizz járatával, ami szintén szerencsétlenül indult, megfogadtam, hogy többet nem szívesen repülök velük. A hazaút szintén jól sikerült, este f10 helyett éjfél után indultunk :o(

Laza másfél-két óra repülés után egy aprócska reptéren landoltunk - engem Bergamo-ra emlékeztetett leginkább - onnan fél óra buszos út után beértünk a központba. A buszjegy 60 sek volt, ami még nem is tűnt olyan vészesnek (kb. 30-31 a szorzó). Az a szomorú, hogy egy szendvics is ennyibe került nagy általánosságban, szerintem drágább a hely Amsterdamnál is.

Vettünk 2 helyi bkv jegyet 50-ért (milyen olcsó az itthoni bkv) és elbuszoztunk a szállásig.

Mivel szeretünk mászkálni általában autót bérlünk, de mivel a felvétel és a leadás helye nem egy helyen lett volna, annyival nőtt az ár (napi 26-7e ft lett volna), hogy nem tettük.

A szállásunkat Göteborg kártyával együtt foglaltuk, ami segítségével 3 napig ingyen tömegközlekedtünk és mehettünk be egy csomó helyre. Ilyen kártyánk Stockholmban is volt, de ott nem a szálláshoz kapcsolódott, külön vettük.

Ebben a városban mindenki segítőkész volt, mindenki mosolygott, jól éreztük magunkat nagyon. Élhető, tiszta, mindenhova villamos megy. Itt nincs metró, mert a csatornarendszer miatt nem tudták megvalósítani. Van London eye mintájára Göteborg eye, hajómúzeum, sétahajókázás, börtönsziget, stb. Minden a turistákért van, viszont nem "nyomulnak". Nincs a hajókon felhívás a megvehető cd-kkel, nem akarnak mindent mindenáron eladni neked. Ellenben Stokholmban ez a rész túlzó - vegyél ezt meg azt, nem tetszett. A legjobban a családcentrikusság tűnt fel, apa, anya és gyerekek együtt mennek mindenhová, rengeteg babakocsi, babakocsiparkoló (vicces :o) ). Köszönhető a gyermek 18 éves koráig havonta adott 1000 koronás támogatásra. A havi 17k-s fizuval ez már egész jó.

egyelőre ennyi, folyt köv ha érdekes

#290184 Fornit Előzmény: #290098

Nemrég vettünk BUD-ATH repjegyet mindenestől 31k-ért, az azért nem vészes. Benzinhiányt meg remélem megoldják szept végéig.

#290098 matgab Előzmény: #290095

Ja, de a görögökhöz drága volt idé n a repjegy, és ott meg benzinhiány is van/volt. Ki menne így oda?

#290091 matgab Előzmény: #289066

No, akkor friss élményekkel Montenegro-Horváto. túráról.

Kezdjem a negatív tapasztalatokkal:

1) Horvátoknál semmi válság nincs, sőt sokkal több túrista van, mint amit eddig tapasztaltam (amit azzal magyarázok, hogy a klasszikus túristák most nem drága utakra mennek, hanem leruccannak a horvátokhoz, az is szép jelszóval), ezért szállást keresni on-the -spot iszonyatosan nehéz.

Ráadásul az árak is abszolút nem mentek le, hanem inkább erősen emelkednek. A horribilis autópálya díjakról ne is beszéljünk.

2) Montenegro -Budva: hát elég egy "lepattant" balkáni ország, kicsit klasszikus-Siófok érzésünk volt, ahol a legminimálisabb szolgáltatásokért is mindenhol le akarják húzni az embert. Tisztaság nem nagyon van, kaotikus közlekedési viszonyokkal (parkolóhely nincs, nincs autópálya, 1-1 sávos "főutak", utak minősége stb.). A strandokon pl. nem nagyon van WC, ami van az nem zárható ajtóval rendelkezik/nincs WC ülőke/nincs WC papír/nincs takarítva (jellemzően 4-ből legalább 2 igaz), és ezért elkérnek 0,5 EUR-t akkor is ha csak pisilned kell.

Autópálya nincs, viszont a "jól szervezett" közlekedési rendszerüknek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy akár 15-30 percig is beragadsz egy olyan alagútba, ahol állnak az autók , és nincs se vészkijárat, se füstelszívás, és már akkora a szmog, hogy a 3. lámpát tőled nem látod az alagút tetején...No ez így elég zorkó morkó hangulatú egy több km-es alagút közepén valahol...

No nézzük a jó oldalát a dolgoknak:

Horvátország és azon belül Dubrovnik (ahol szintén nincs 1 tetves parkolóhely sem) továbbra is gyönyörű, egy gyöngyszem és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, lehet találni normális apartmanokat is, bár ezek ára 90-120 EUR/éj (3 fős).

Montenegro: Hát ilyen elképesztően szép lányokat, ilyen mennyiségben én még soha (talán összesen) nem láttam! Az egész Budva, olyan , mintha a Fashion TV-t kereszteznék a Hustler-rel, és annak az élő forgatásán vennél részt! Azt hiszem ez e legjellemzőbb Montenegrora. Persze másik oldalról el kell ismerni, hogy a pasik is nem is értem, hogy hogyan, de tényleg csak 190-210 cm magas deltás napbarnított srácok voltak, akik ráadásul a csajok anyanyelvén beszélnek- ezért nekünk átlag magyarföldi halandóknak jelentősen korlátozódnak az esélyeink -legalábbis ha nem akarunk nagyobb összegeket költeni a lányok meghívogatására!

Természetileg Montenegro is lenyűgöző, óriási hegyeivel, és gyönyörű tengerpartjával, csak jóval koszosabb érzetű, mint Horváto. Kotor és a körülötte lévő öböl szintén gyönyörű!

Ja és legalább elég rugalmasak a hivatalnokok is, mert miután az összes külföldi autót többek között a mienket is elszállították a többi helyi autó közül -akik szintén a megállni tilosban álltak - (ugye a parkolóhelyek hiányát már említettem), a büntetést sikerült "lealkudni" 85 EUR-ról 60 EUR-ra, ami azért még így is elég bosszantó volt!

Montenegroban az éjszakai élet egyszerűen fenomenális, tipikus mediterrán, hajnali 1-ig nyitott ingyenes szórakozóhelyek és pubok zsúfolásig tömve, majd ezt követően óriási diszkók üzemelnek!

Ja fontos: a helyiek az asztaloknak mágikus vonzerőt tulajdonítanak, ezért ASZTALT kell szerezni a szórakozóhelyen, ahhoz, hogy meghívhass valakit- azaz pontosabban odahívod az asztalodhod és rendelsz egy rohangáló pincértől egy italt- és mindezt a diszkó "táncterének" közepén, amit körbeállnak az emberek.

Természetesen mások asztalára nem teheted le csak úgy az italodat, az asztal ura dönthet sorsodról. Tehát a diszkó az leginkább abból áll, hogy a hangos zenére mindenki körbeállja az asztalát és próbálja az asztalok között elslisszáló csajokat odainvitálni a saját asztalához, akik persze a rohangáló pincérek miatt sem táncolni, sem közlekedni nem tudnak...Na mindegy, érdekes egy módszer ez a mi magyar "odarombol azonnal 10 csávó egy nőhöz" technikánkhoz képest...:)

Egy haverom feldobta, h…

#289066 KawaBazsy

Egy haverom feldobta, hogy el kéne menni Peruba motorozni egyet, van ismerőse, engem meg Machu Picchu mindig is érdekelt.. :-) Járt már vki arrafelé?

#288328 Kissherceg Előzmény: #288323

hehe köszi :) Majd írok még pár gondolatot és költséget, de nekem is teljesen pozitív volt a város.

Tehát kissherceg.blogspot.com :)

#288323 Csilla76 Előzmény: #288321

na most olvasgattam bele. Mi anno 2005-ben 20000-ert oda vissza kettesben a párommal mentünk:-) Rómába. Nagyon szép volt jó lesz még oda visszamenni egyszer.

Bor, mámor Bénye fesztivál

#286801 gentlemanus

Bor, mámor Bénye fesztivál

Augusztus 6-7-én gazdag programmal várja az érdeklõdõket a Bor, mámor Bénye elnevezésû fesztivál Erdõbényén. Az eseményt tavaly rendezték meg elõször a Bor, Mámor… Bénye Egyesület tagjai. A két napos programban több helyszínen szerepelnek egyebek mellett különbözõ koncertek, gyermekprogramok, kézmûves bemutatók és kirakodóvásár. A fesztivál célja, hogy bemutassa az odalátogatóknak Tokaj Hegyalja világát. Mindenkinek szól, aki szereti a zenét, a hagyományokat, a hazai ízeket és a jó borokat. Részletes információ:

http://www.bormamorbenye.hu.