Back from Horvátország...
Horvátország mindig lenyűgöz engem.
Évről évre láthatóan és hatalmasat fejlődik. Ahol 3 éve voltam utoljára-Porec ott ma a semmiből egy teljesen új modern sportcsarnok van. Autópálya ott ahol 3 éve még a puszta volt.
A helyek tisztasága is lenyűgöző...Sehol egy graffiti, elvétve egy-két eldobott cigarettacsikk. Ha kempingbe megy az ember, akkor a WC-jéről akár enni is lehetne. Az árak mondjuk évről évre keményen nőnek, de így is annyian voltak idén , hogy egy appartmanért is órákat kellett kutatni , mire talált az ember a helyszínen. Nem azért mert megfelelő ne lett volna, hanem mert mindenhol "Nista" volt.
Szerintem idén nyáron minden rekordot megdöntött a horvát turizmus. Tőzsdei aspektusból tekintve nagyon megéri sztem horvát részvényeket venni most...
Ami érdekes: az autópályán dolgoznak a gépek, nem úgy mint nálunk, hogy van egy gép, azt 10 ember körbeállja és nézegetik kerülgetik, mint macska a forró kását.
Idén 5 helyen foglaltunk szállást a horvátoknál Dubrovniktól Porecig és mindenhol, mint akit puskából lőttek úgy rohant a háziúr/néni az útleveleinkkel bejelenteni a vendégeket és az adókat...
A rádiókban 95%-ban horvát zene szól, nem amerikai , vagy más nemzetközi (vagy horvátul beszélgetnek).
A horvát sörök, csokoládék, tejtermékek meg úgy minden ami horvát az félárba kerül az import termékeknek...
Nálunk ilyen hogy hogy nincs?
Vendéglátóak. Nem volt olyan étterem, ahol a vacsora végén ne adtak volna mindenkinek egy ingyen felest.
A tenger tiszta, és mellette a tenger illata keveredik a mediterrán növények fűszeres illatával...
Az idő végig remek volt, jó meleg, egy kis tengeri szellővel...
Mindenhol lobog a horvát zászló. Büszkék önmagukra, és tudják, hogy a szabadság, az önrendelkezés nem istentől származik , hanem a vérüket kellett adják érte és eszerint meg is becsülik...
Erős, tisztességes, kemény, önfejű nép ez a horvát. Nem adok nekik 20 évet és szerintem az EU leggazdagabb államainak egyike lesz.
Ez a Montenegro megtetszett, mert más is ajánlotta. A haveromat viszont nem tudtam lebeszélni Olaszországról, úgyhogy nekem az is jó, oda megyünk. :-) Velence alatt Ravenna-Rimini vonalat néztem ki, járt már vki arra, van tipp yoképű tengerparti bungalow szerű szállásra?
Sátoraljaújhelyen van az ország egyetlen Börtönmúzeuma.
Whiskys kerámiáit, amelyeket nem a saját pénzéből vásárolt anyagból készített ott árulják. Régebben AA-val szignózta őket, de megtiltották neki
1-2 év múlva szabadul
Legkirályabb bobpálya Mo-n Sátoraljaújhelyen van (több, mint 2km hosszú), kisvasút pedig Pálházán, odavisz Kőkapura (rostallóra), amit szintén érdemes felkeresni
Ígértem egy kisebb összefoglalót ha jól emlékszem. Menet közben nem volt időm képeket töltögetni, még most sincsenek meg.
Göteborg - Lyrestad - Stockholm volt belesűrítve a 10 napba. Életem első olyan nyaralása amiről szívesen lemondtam volna indulás előtt, de már nem akartunk kavarni. Sajnos ez rányomta a hangulatát az útra, jobban morogtam, mint egy bolhás kutya. Majd egyszer kinövöm :o)
Reggel 9 körül indultunk a Wizz járatával, ami szintén szerencsétlenül indult, megfogadtam, hogy többet nem szívesen repülök velük. A hazaút szintén jól sikerült, este f10 helyett éjfél után indultunk :o(
Laza másfél-két óra repülés után egy aprócska reptéren landoltunk - engem Bergamo-ra emlékeztetett leginkább - onnan fél óra buszos út után beértünk a központba. A buszjegy 60 sek volt, ami még nem is tűnt olyan vészesnek (kb. 30-31 a szorzó). Az a szomorú, hogy egy szendvics is ennyibe került nagy általánosságban, szerintem drágább a hely Amsterdamnál is.
Vettünk 2 helyi bkv jegyet 50-ért (milyen olcsó az itthoni bkv) és elbuszoztunk a szállásig.
Mivel szeretünk mászkálni általában autót bérlünk, de mivel a felvétel és a leadás helye nem egy helyen lett volna, annyival nőtt az ár (napi 26-7e ft lett volna), hogy nem tettük.
A szállásunkat Göteborg kártyával együtt foglaltuk, ami segítségével 3 napig ingyen tömegközlekedtünk és mehettünk be egy csomó helyre. Ilyen kártyánk Stockholmban is volt, de ott nem a szálláshoz kapcsolódott, külön vettük.
Ebben a városban mindenki segítőkész volt, mindenki mosolygott, jól éreztük magunkat nagyon. Élhető, tiszta, mindenhova villamos megy. Itt nincs metró, mert a csatornarendszer miatt nem tudták megvalósítani. Van London eye mintájára Göteborg eye, hajómúzeum, sétahajókázás, börtönsziget, stb. Minden a turistákért van, viszont nem "nyomulnak". Nincs a hajókon felhívás a megvehető cd-kkel, nem akarnak mindent mindenáron eladni neked. Ellenben Stokholmban ez a rész túlzó - vegyél ezt meg azt, nem tetszett. A legjobban a családcentrikusság tűnt fel, apa, anya és gyerekek együtt mennek mindenhová, rengeteg babakocsi, babakocsiparkoló (vicces :o) ). Köszönhető a gyermek 18 éves koráig havonta adott 1000 koronás támogatásra. A havi 17k-s fizuval ez már egész jó.
egyelőre ennyi, folyt köv ha érdekes
Nemrég vettünk BUD-ATH repjegyet mindenestől 31k-ért, az azért nem vészes. Benzinhiányt meg remélem megoldják szept végéig.
Ja, de a görögökhöz drága volt idé n a repjegy, és ott meg benzinhiány is van/volt. Ki menne így oda?
Most olvastam, hogy a magyarok meg inkább itthon nyaralnak:-), a legtöbb.
No, akkor friss élményekkel Montenegro-Horváto. túráról.
Kezdjem a negatív tapasztalatokkal:
1) Horvátoknál semmi válság nincs, sőt sokkal több túrista van, mint amit eddig tapasztaltam (amit azzal magyarázok, hogy a klasszikus túristák most nem drága utakra mennek, hanem leruccannak a horvátokhoz, az is szép jelszóval), ezért szállást keresni on-the -spot iszonyatosan nehéz.
Ráadásul az árak is abszolút nem mentek le, hanem inkább erősen emelkednek. A horribilis autópálya díjakról ne is beszéljünk.
2) Montenegro -Budva: hát elég egy "lepattant" balkáni ország, kicsit klasszikus-Siófok érzésünk volt, ahol a legminimálisabb szolgáltatásokért is mindenhol le akarják húzni az embert. Tisztaság nem nagyon van, kaotikus közlekedési viszonyokkal (parkolóhely nincs, nincs autópálya, 1-1 sávos "főutak", utak minősége stb.). A strandokon pl. nem nagyon van WC, ami van az nem zárható ajtóval rendelkezik/nincs WC ülőke/nincs WC papír/nincs takarítva (jellemzően 4-ből legalább 2 igaz), és ezért elkérnek 0,5 EUR-t akkor is ha csak pisilned kell.
Autópálya nincs, viszont a "jól szervezett" közlekedési rendszerüknek köszönhetően könnyen előfordulhat, hogy akár 15-30 percig is beragadsz egy olyan alagútba, ahol állnak az autók , és nincs se vészkijárat, se füstelszívás, és már akkora a szmog, hogy a 3. lámpát tőled nem látod az alagút tetején...No ez így elég zorkó morkó hangulatú egy több km-es alagút közepén valahol...
No nézzük a jó oldalát a dolgoknak:
Horvátország és azon belül Dubrovnik (ahol szintén nincs 1 tetves parkolóhely sem) továbbra is gyönyörű, egy gyöngyszem és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik, lehet találni normális apartmanokat is, bár ezek ára 90-120 EUR/éj (3 fős).
Montenegro: Hát ilyen elképesztően szép lányokat, ilyen mennyiségben én még soha (talán összesen) nem láttam! Az egész Budva, olyan , mintha a Fashion TV-t kereszteznék a Hustler-rel, és annak az élő forgatásán vennél részt! Azt hiszem ez e legjellemzőbb Montenegrora. Persze másik oldalról el kell ismerni, hogy a pasik is nem is értem, hogy hogyan, de tényleg csak 190-210 cm magas deltás napbarnított srácok voltak, akik ráadásul a csajok anyanyelvén beszélnek- ezért nekünk átlag magyarföldi halandóknak jelentősen korlátozódnak az esélyeink -legalábbis ha nem akarunk nagyobb összegeket költeni a lányok meghívogatására!
Természetileg Montenegro is lenyűgöző, óriási hegyeivel, és gyönyörű tengerpartjával, csak jóval koszosabb érzetű, mint Horváto. Kotor és a körülötte lévő öböl szintén gyönyörű!
Ja és legalább elég rugalmasak a hivatalnokok is, mert miután az összes külföldi autót többek között a mienket is elszállították a többi helyi autó közül -akik szintén a megállni tilosban álltak - (ugye a parkolóhelyek hiányát már említettem), a büntetést sikerült "lealkudni" 85 EUR-ról 60 EUR-ra, ami azért még így is elég bosszantó volt!
Montenegroban az éjszakai élet egyszerűen fenomenális, tipikus mediterrán, hajnali 1-ig nyitott ingyenes szórakozóhelyek és pubok zsúfolásig tömve, majd ezt követően óriási diszkók üzemelnek!
Ja fontos: a helyiek az asztaloknak mágikus vonzerőt tulajdonítanak, ezért ASZTALT kell szerezni a szórakozóhelyen, ahhoz, hogy meghívhass valakit- azaz pontosabban odahívod az asztalodhod és rendelsz egy rohangáló pincértől egy italt- és mindezt a diszkó "táncterének" közepén, amit körbeállnak az emberek.
Természetesen mások asztalára nem teheted le csak úgy az italodat, az asztal ura dönthet sorsodról. Tehát a diszkó az leginkább abból áll, hogy a hangos zenére mindenki körbeállja az asztalát és próbálja az asztalok között elslisszáló csajokat odainvitálni a saját asztalához, akik persze a rohangáló pincérek miatt sem táncolni, sem közlekedni nem tudnak...Na mindegy, érdekes egy módszer ez a mi magyar "odarombol azonnal 10 csávó egy nőhöz" technikánkhoz képest...:)
Egy haverom feldobta, hogy el kéne menni Peruba motorozni egyet, van ismerőse, engem meg Machu Picchu mindig is érdekelt.. :-) Járt már vki arrafelé?
hehe köszi :) Majd írok még pár gondolatot és költséget, de nekem is teljesen pozitív volt a város.
Tehát kissherceg.blogspot.com :)
Én tavaly is voltam, most is ott leszek... de hát ez a második otthonom :)
na most olvasgattam bele. Mi anno 2005-ben 20000-ert oda vissza kettesben a párommal mentünk:-) Rómába. Nagyon szép volt jó lesz még oda visszamenni egyszer.
nem sokan nézték meg a blogomat, lehangoló...:P
Bor, mámor Bénye fesztivál
Augusztus 6-7-én gazdag programmal várja az érdeklõdõket a Bor, mámor Bénye elnevezésû fesztivál Erdõbényén. Az eseményt tavaly rendezték meg elõször a Bor, Mámor… Bénye Egyesület tagjai. A két napos programban több helyszínen szerepelnek egyebek mellett különbözõ koncertek, gyermekprogramok, kézmûves bemutatók és kirakodóvásár. A fesztivál célja, hogy bemutassa az odalátogatóknak Tokaj Hegyalja világát. Mindenkinek szól, aki szereti a zenét, a hagyományokat, a hazai ízeket és a jó borokat. Részletes információ: