Regisztráció Elfelejtett jelszó

Auto-motor technika

Porviharhoz volt szerenc…

#1492107 Koffein Előzmény: #1492100

Porviharhoz volt szerencsém, de ilyenhez nem. Ez durva volt. Voltak éles helyzetek, 3szor törték össze az autómat. Németeknél olyan esőbe keveredtem, hogy 2órás utat vagy5óra alatt tettem meg az éjszaka közepén, 1-2 csíkot láttam előre, bugyborékolt a víz, 40-50el lehetett haladni, minimális látási viszony, de! x kilométerenként ki volt írva, hogy max 50!, 3sávos autópályán, ahol nincs korlátozás... voltam ködbe, hóba, nem azt mondtam, hogy reflexből ezt csinálom... alap az lett volna, ha csökkentik a sebességet mondjuk 70-re... ha ott vagyok, akkor összefostam volna magam? persze... mit tettem volna ebben az esetben? fene tudja... külső sávba kb 80al megyek, de az is lehet ott maradok, mert 90el megyek, mint a kamionos, nem tudom... de azt tudom, hogyha már bekerültem egy ekkora porfelhőbe nem fékezek... előtte még lehet lassítani, mielőtt egy ekkora szószba belemész, de utána, ha már benne vagy, látjuk mi történt... tapasztalatból írom, számtalan esetbe volt, hogy megy előttem 100al, majd átfújás előtt fél méterrel beleáll a fékbe és 50el belemegy, úgy hogy simán belátni az utat, csak lájtos átfújás... ezért ha már ilyet látok, alapból leszakadok, mert nem lehet tudni mit vált ki az előttem haladóból.. na mindegy..

Akkor leszűrhetjük a tan…

#1492106 TrendMan Előzmény: #1492105

Akkor leszűrhetjük a tanulságot, miszerint a kisördög a részletekben rejtezik. :-)

Egy ujabb értelmetlen me…

#1492105 Illuzio Előzmény: #1492104

Egy ujabb értelmetlen megkőzelítése a problémának.5-6 év alatt mekkora rutinnal rendelkezhetsz, ha naponta leugrasz, akár 2X a bevásárló központba, ami 4-5 km-re van tőled? Pedig az is rutin nem? Nem tévedsz el, mert ismered az útvonalat. A rutin nem egyelő a levezetett km-el és a vezetéssel eltőltött idővel. Amikor nem darázól elindulni a jeges út láttán és oda is érsz a kitűzött zélhoz, na akkor kezdtél el megtanúlni vezetni.

Akárhány éves jogosítván…

#1492104 TrendMan Előzmény: #1492103

Akárhány éves jogosítvánnyal reagálhat az ember rosszul.

Jó a rutin sokat számít, de ha ezt a rutint 5-6 év alatt nem szedi valaki össze, akkor 30 év alatt sem.

Az enyém 43. és még megv…

#1492103 Illuzio Előzmény: #1492102

Az enyém 43. és még megvan az első a harmonika.

Ja mellesleg b,c,d,e. kategóriás. Ennek volna jelentősége ilyen helyzetben? Nem hiszem.

Nincs semmi oltás, nem á…

#1492100 Illuzio Előzmény: #1492099

Nincs semmi oltás, nem áll szándékomban bántani, de aki meg akarja határozni, hogy az adott helyzetben, miként hogyan kellett volna (reflexből) reagálni az adott szituációban az füllent.Te sem kerültél még porviharba, amikor a gumi ugyan úgy csúszik mint a havas út. Szerintem Te még az életedben (vezetés közben)nem kerültél éles helyzetbe. Ezert talán nem kellene itélkezni más gyakorlati megoldásai miatt. Amikor nincs hova menekülni, akkor csak úszól az árral és reménykedsz. A helyszinen senki nem lehet okos. Kivülállokent meg csak okoskodsz. További szép estét.

20éve vezetek, kb 4-500e…

#1492099 Koffein Előzmény: #1492098

20éve vezetek, kb 4-500e km megvan.. nem számolom.. mindenki másként cselekszik ilyenkor... jöhet az oltás, miért gondolom rosszul... :)

Szeretném megtudni (ha n…

#1492098 Illuzio Előzmény: #1492093

Szeretném megtudni (ha nem indiszkrét a kérdés) mióta vezetsz és kb ,mennyi km.-t vezettél eddigi életedben? Azt már meg sem merem kérdezni, hogy hány alkalommal autokáztál ilyen látási viszonyok között, hogy ennyire felkészült vagy. Nem mindenki egykoru és nem mindenki rendelkezik olyan reflexekkel(helyzetfelismerési) mint te. Előre is köszönöm az őszinte válaszodt.

Én is mindenképpen lassí…

#1492094 TrendMan Előzmény: #1492093

Én is mindenképpen lassítottam volna, nem tudom milyen sebességre, de amikor a porfelhőt meglátom és vészvillogózom, akkor elkezdek lassítani (nem megállni), aki mögöttem jön, az már értesítve van és az esetleges ütközés lendülete is kisebb.

Talán ez a legjobb.

Persze, ez is egy hibafo…

#1492093 Koffein Előzmény: #1492091

Persze, ez is egy hibaforrás volt, azon kívül, hogy valaki összefosta magát és nyomott egy padlóféket...

1, aki az autópálya adott szakaszát ellenőrzi, csökkentenie kellett volna a sebesség határt, főleg úgy hogy aznap már volt ott baleset a nagy por miatt..

2, ha belemész egy ilyen porfelhőbe nem fékezel, mert ha te nem látsz, akkor téged sem fognak látni, ha már benne vagy és fékezel akkor beléd mehetnek, mert a hátad mögött jövő nem lát..

3, ha fékezel, akkor csakis a porfelhő előtt, ahol még látják a felvillanó piros lámpát, mert utána hiába fékezel, már megtoszta a fene és dőlnek a dominók..

Végig néztem a videót párszor, az a helyzet, hogy abban a helyzetben, max elveszem a gázról a lábam, és készenlétben vagyok, hogyha fékezni kell... van aki azt mondja, hogy ő már bizony lassított volna 50-60ra még a porfelhő előtt.. ez nem életszerű, előtted mennek 90el, hátad mögött mennek 90el, tartod a sebességet és mész a forgalommal... sőt! volt aki előzött, az ment 100-110el is, amikor jött a meglepi...

Na látod, ide vezet az, …

#1492091 TrendMan Előzmény: #1492090

Na látod, ide vezet az, ha valami magánkézbe kerül.

Csak veszik ki a pénzt, de nem tesznek bele.

Egyetlen kivétel van, az oktatás és az egészségügy.

-- társadalmunk ars poeticája --

#1492089 TrendMan

Részvétem a halálos áldozat családjának!

Valahol olvastam néhány sort az illető ars poeticájával:

Ki lehetett ő, aki szombat du. egy elektronos autóval vidéki telkére sietett, miután nemrég megjött Párizsból és visszatért újépitésű ingatlanába?

Gyári munkás? Nem!

Elektromérnök? Nem!

Netán filozófus, orvos, tolmács, polihisztor?

Nem! Nem! Nem! És nem!

Ő a masszázs szalon tulajdonos / üzemeltető.

Az autópálya koncesszió …

#1492087 TrendMan

Az autópálya koncesszió átadása már megtörtént vagy még a magyar állam az üzemeltető?

Hát ez elég durva:

#1492085 Koffein Előzmény: #1492083

valahonnan kimásolta, forrást nem találtam, hogy honnan szedte.. reddit, tumblr-en is megfordult a sztori az elmúlt napokban...

Hát ez elég durva:

#1492084 Koffein Előzmény: #1492082

Itt jó megoldás nincs, ha belemész egy porfelhőbe, ott max elveszed a gázról a lábad és figyelsz, közben a segglukad is befeszül, hogy az előtted lévő ne csináljon semmi baromságot... mellékúton én alapból, ha látom porfelhő van, elengedem a gázt, visszaváltok, mert az előttem lévő tuti pont a porfelhő előtt fossa le a bokáját... 10ből 9 tuti fél méterrel a porfelhő előtt lassít 90-100ról 50re, mert összehuggyantja magát... ez meg nem mazsoláknak való porfelhő volt, egy hiba és tömegbaleset...

Bennem is ezek a kérdések fogalmazódtak meg, hogy miért nem tették ki a 80-as táblát, vagy a 70-est? Talán megelőzhető lett volna egy ekkora baleset... érthetetlen...