Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

Re: nincs cím

#113302 Spade Előzmény: #113296

a tudunk alatt a fizikát értem természetesen....:) megszerkesztettem néhány hibát ki akartam venni de nem engedte úgyhogy ez marad....

#113296 GáborGábor Előzmény: #113291

"Megpróbálom összefoglalni amit az anyagi világról tudunk, és megemlíteni pár dolgot ami igencsak elgondolkodtató, az élet keletkezési lehetőségeivel kapcsolatban. Lehet kérdezni ha valami nem világos."

Minden tiszteletem mellett, szórakoztató olvasni, azt, akinek van annyi önbizalma, ezt, így, leírni ...

:)

A többit még nem olvastam, de már mosolygok magamban ...

;)

#113291 Spade Előzmény: #112224

Megpróbálom összefoglalni amit az anyagi világról tudunk, és megemlíteni pár dolgot ami igencsak elgondolkodtató, az élet keletkezési lehetőségeivel kapcsolatban. Lehet kérdezni ha valami nem világos.

Ahhoz h megértsük a mai anyagi világot időben vissza kell menni a kezdetekhez az ősrobbanáshoz. Hogy honnan tudjuk h ez történt arra majd visszatérek.

A nulladik pillanatban, amikor az Univerzum megszületett, nem egyszerre született meg a tér, az idő és az anyag. Az időben szinguláris azaz nem létező időből valami okból robbanás történt hatalmas energiával ez a nulladik időpillanat, Világ csak sugárzások ból állt anyag csak egy bizonyos idő elteltével kezdett kialakulni.

Az első 10-43 másodpercéről nincs ismeretünk mert még nem tudtunk laboratóriumi körülmények között ilyen energiájú állapotot előállítani, másrészt ekkor a Világ tulajdonságai a kritikus térméret a Planck- távolságon belül helyezkedtek el (1/1033 cm ) ezen területen a kvantumtörvények uralkodnak.ez az érték amin belül a fizika nem tud semmit mondani, ezen területen belül a háromdimenziós tér és az idő összeolvad.

.

A nagy robbanás során a hatalmas energiájú (hőmérsékleti sugárzás) sugárzás keletkezett ami fotonokból állt és az úgynevezett párkeltés réven kvarkokat és antikvarkokat hozott létre, de ezek nagy része azonnal megsemmisült (annihiláció) az antianyag anyag ütközéskor ugyanis sugárzássá alakul azaz fotonokká. Mivel párkeltés során valamivel több kvark keletkezett, mint antikvark ez azt jelenti h kb. (10 ad 10)+ 1 darabra jutott 10 ad 10 anti részecske folyamtosan felhalmozódott az anyag azaz ebből a szimmetriából lett az egész mai anyagi világ. Ez a forró katyvasz forrongott miközben tágult (robbanás) és tovább hült (lásd szifon patront kilyukaszva ráfagy a pára) a sugárzás azaz a nagy energiájú fotonok el akarták hagyni az anyaggyűrűt de a szabad elektronok megkötötték folyamatosan őket. Ahogy az anyag hőmérséklete 4000 K-re csökkent, a protonok lassan már befogták az elektronokat atomok kezdtek kialakulni, így, nem volt akadály; a fotonok lecsatolódtak (elhagyták) az anyagról, a Világegyetem "átlátszóvá" vált, és kiszabadultak ezek a fotonok. Ennek nyomát mérhetjük ma akár rádión recsegő zajként, és úgy hívjuk h kozmikus háttérsugárzás. Ez egy mikrohullámú sugárzás aminek az intenzitása 2.7 Kelvin hőmérsékletű test sugárzási intenzitásával egywezik meg. Ez a sugárzás az égbolt minden pontjáról szinte ugyanolyan intenzitással érkezik, csak a 4.-5. tizedes jegyben van billegés. Ez azt jelenti ha minden irányból ennyira azonos intenzitással és frekvenciával (2.7 K fok) egyformán jön h ez a sugárzás csakis az a sugárzás lehet ami 4000 fokon lecsatolódott a táguló anyagról. Az hogy 4000 fokról 2.7 K-re hült le a legfőbb bizonyíték arra hogy volt ősrobbanás és hogy tágul a világegyetem. Hogy mi fog ezután történni a világegyetemmel tágul örökké vagy megáll a tágulás és ott marad vagy esetleg elkezd majd összezuhanni az a világegyetemben jelenlevő anyag mennyiségétől függ ezzel foglalkozik az általános relativitás elmélet. Mindenesetre abból hogy a háttérsugárzás ennyire stabilan egyforma minden irányban arra utal hogy sokkal több anyag van a világegyetemben mint amit látunk és az összmennyiség közel van az egyensúlyi értékhez.

Na most ez tehát az anyagi világ ahol a protonok kb 10x többen lettek mint a neutronok így a világegyetem leggyakoribb eleme a hidrogén ez annak köszönhető hogy a neutron a proton tömege +elektron tömege + még valami, ha ez másképp lenne akkor nem lenne egyáltalán pl. hidrogén azaz nem lenne víz és nem lenne élet sem. Nem lenne élet akkor sem ha az anyag antianyag asszimetria nem pont az lenne mint ami, mert akkor megint csak vagy túl gyorsan tágulna az univerzum ahhoz h létrejöjjenek csillagok és bolygók vagy túl meleg lenne ahhoz 300-400 fok h a víz ne párologjon el. És még van legalább egy tucat olyan fizikai állandó aminél felmerül a kérdés h miért annyi mint amennyi, és miért annyi h pont létrejöhetett az élet.

Azaz megintcsak visszajutunk oda h mitől van az ősrobbanás és a fizikai állandók miért pont olyanok amilyenek...

#112254 Ibiza Előzmény: #112224

igen ez a könnyüfúzió

nem írtam,hogy nem de akkor is 92ismert elemböl áll az anyagi világ.benne azok is amiket leírtál a sündisznó is és az ember is.ismerem inedzsiekválemsziszqver képletet, számomra abszurd képlet csupán az anyagból energia és vissza összefüggésére utal

az élet a tudatra ébredt anyag.. nehezen meghatározható hol kezdödik az élet.. a baktériumok..a vírusok..miért pont szénalapú.. a fehérjék és a dns.. hogayn kódolódik az infó..

a kakukk nem is ismeri a szüleit semmit nem tanul tölük még sem azt teszi amit a nevelöszülöktöl lát (pl.poszáta) hanem amit a muter tett.. a vér nem válik vízzé..mondja bölcsen a nép

a lényeg vsz a természetben iszonyat rend van és tudatossag.. minél jobban megismered a természetet annál inkább láthatod.. itt van ahol a vallás és a természetismeret (nem tudomény szándékosan) összeér.

#112224 Ozzy_ Előzmény: #112208

a 92 elem egy kicsit egyszerűsített.

Az én elméletem szerint a világ nem áll másból mint energiából. Ez az energia számunkra szabályok szerint rendeződve tömeg képében jelenik meg.

Kicsit kifejtem mire is gondolok.

Nézd meg a nap hogyan "működik"

Egy mol Hidrogén tomege 1,008g.

Egy mol Hélium tömege 4g

4 Hidrogén atomból lesz 1 Hélium atom a magfúzió során. Viszont ilyenkor van 0,032g megmaradt tömeg, ami energia formájában távozik. Ez a napsugárzás. Tehát a tömeg energiává alakul át.

De gondoljunk csak egy izzószálra. Fényt bocsát ki, ami bár rendelkezik anyagi tulajdonságokkal, de mégis csak egy energia, ami egy anyagból jön ki.

Az atomrobbanás is hasonló elven működik.

Vagy, hogy mást ne is említsek az atomok miért nem esnek szét? Mert az atom is maga az energia, ami összerendeződött formában tömeggé válik. És ez az összerendeződés segíti az energiát, hogy saját energiájával egyben maradjon tömegi állapotban.

Nem véletelen van az se, hogy egyre kisebb részecskéket találnak az anyagokban. Már az elektront is bontani tudják stb. A végén nem lepődnék meg, ha energia mezőket találnának csak a legkisebb szinten.

Persze ha van itt fizikus lehet, hogy ezt másképp vázolná fel, de az én elméletem ez.

Einstein híres képlete is erre utal

E=m*c2

Azaz energia = tömeg * fénysebesség négyzete.

Vagyis a tömeg energiává alakítható és vissza.

#112208 Ibiza Előzmény: #112202

a földön minden 92 elemböl áll a halál után a természet visszakapja összetevöit..

más kérdés mi lesz azzal az energiakupaccal amitöl ez az anyagmennyiség élövé válik.

.lénárd s. mondta: " a páfrány volt az ember elött és az utolsó ember sírján is páfrány nö majd miután a természet befejezte a magasabbrendü gerincesekkel folytatott kisérletét"

szép a magyar nyelv azt mondja kiszállt a lelke.. nagyon szép és találó.. láttam állatot és embert is meghalni..ott valami hirtelen elillan ez tény..

a test egy porhüvely..ez is nagyon találó

#112205 Zabás Előzmény: #112202

Ebben is van valami! Mi emberek miért lennénk mindenhatók???

Ez az amit mindenkit érint! Hogy van e élet a halálon túl, vagy a lelked tovább vándorol, vagy van valami a halálon túl??? Erre az amire tuti, hogy idővel választ kapunk!

Van 1-2 olyan film aminek szívesen hinnék :) !

#112202 Ozzy_ Előzmény: #112195

Szerintem a halál után már csak az van, hogy táptalaj leszünk.

Egyébként a vallások nagyrésze is ezért alakult ki, mert az embernek szüksége van arra a hitre, hogy nem múlik el nyomtalanul. Ez valahol a fontosság alapvető érzésével függhet össze. Az egyik legalapvetőbb ösztönünk, hogy szeretjük magunkat fontosnak érezni. Szinte minden cselekedetünk ebből ered. És mint fontos személyek nem múlhatunk el csak úgy a semmibe. Jó alap egy valláshoz.

#112200 NightLord Előzmény: #112195

Persze hogy van valami a halálon túl, oszlás :P

pogány egyébként szvsz a nem keresztény, ámde más vallású, a vallástalan az szimplán ateista.

#112195 Zabás Előzmény: #112193

Ámen :) !

Én sem vagyok megkeresztelve!

Nem hiszek 1 valakiben, de hiszem, hogy van valami a halálon túl! De legalábbis valami van ez után! És valaki vár ott az most Isten vagy Buddha esetleg Allah az számomra tök mindegy!

#112193 Ozzy_ Előzmény: #112168

Akkor én pogány vagyok és a feleségem is.

Egyikünk sincs megkeresztelve.

Egyébként nem fogom fel negatívnak ezt a szót ezt csak azzá tették még régen, amikor az volt a jó állam és az államon belül az volt a jó polgár, aki keresztény volt. Vagyis katolikus, mert látom most már ez a kettő nem ugyanaz, de a gyökereik egy helyről jönnek. Így aztán kialakult az, hogy aki másképp gondolkodik, nem hisz istenben az nem lehet jó ember, ezért a pogány kapott egy ilyen pejoratív jelentést.

Egyébként én egyszerűen nem tudom elképzelni egy felsőbb rendű lény létezését, aki mindent irányít és minden felett van hatalma. Ezt nem választottam, egyszerűen csak nem hiszem el.

Hogy mondjak egy marhaságot: nekem ez olyan, mintha valaki azt kérdezné, hogy elhiszem-e, hogy élnek egerek a holdon. Mivel szilárd meggyőződésem, hogy nincs egér a holdon ezért azt válaszolom, hogy nem. Ugyanígy vagyok istennel is. Akárki akárhányszor mondja, hogy márpedig van egér a holdon, én tuti biztos vagyok benne, hogy nincs. Amíg ennek ellenkezőjéről nem tud valaki meggyőzni addig nem tudom elhinni. Más szóval nem hiszek. És ez nem akarat kérdése.

#112168 hosszhuszár Előzmény: #112154

Erre voltam kiváncsi.

Gondoltam, volt valami tragikus az életedben, ami a kereszténység felé vezérelt.

Ezzel nagyon sokan így vannak, én is ismerek egy-két embert.

Örülök, hogy nem sikerült, hiszen akkor ki tanítaná nekünk itt Jézus tanait!!!

A pogány, én idáig úgy tudtam, az, aki nincs megkeresztelve.

Gondolom itt szinte mindenki átesett a keresztségen, de nem gyakorolja a vallást.

Hébe-hóba járok templomba, apámmal ellentétben.

Ő átesett egy súlyos betegségen, amiből felgyógyult, ill tünetmentes, akkor azt a fogadatmat tette, ha felépül, hívő lesz.

Azóta hívő, és gyakorolja a vallást.

Próbált engem is rávenni, de számomra nem egyeztethető, az élettel.

De hiszem Istent!

#112164 GáborGábor Előzmény: #112154

No, az öngyilkosság messze áll tőlem, mindíg is messze állt. Pedig én is megéltem egyet-mást ...

Mint korábban írtam rk. családban születtem de mára, úgy érzem, a buddhista gondolkodás közelebb áll hozzám. Nem értem miért tartod pogánynak egy másik vallás tanait, amikor oly sok közös van minden világ-vallásban ...

A pogány fogalmat, pedig kérlek, mellőzd, hiszen évszázadokon keresztül negatív értékrendet jelentett Európában.

A megtérésről meg annyit, hogy ha valakinek a gondolkodásmódját egy másik vallás pontosabban fejezi ki, akkor, szerintem, nem lehet megkötni. A keresztények nem nézik jó szemmel a más vallásba menekülőket de szívesen látják a megtérteket. Ez kicsit egyoldalú gondolkodásmód. "Az áruló csak a mi táborunkból távozó aki ide érkezik az megtért" - mondják Ők és boldogan fogadják ...

#112154 Ricsi Előzmény: #112080

Pogány számomra az, aki nem keresztény. Ez nem bántó vagy sértő megnevezés, szívesen áttérek másra, ha tudsz jobb szót. Az ateista vagy hasonló nem jó, mert számomra pogány a buddhista, sintoista, stb, stb.

Hát tudod, voltak bizonyos dolgok az életemben, és amikor összecsaptak a fejem fölött a hullámok, megpróbáltam egy öngyilkosságot. Az nem sikerült, helyette megtértem.

#112072 Wall street Előzmény: #111812

Teljes mértékben egyet értek veled, és kösz szépen hogy meg osztottad másokkal is hogy hiszel Istenben ! Én mindig úgy érzem mintha itt lenne velem, de komolyan ! Sztem ez olyan jó dolog.

#112067 Wall street Előzmény: #111806

Nem egy véleményen vagyunk úgy látom, ugyanis semmiféleképpen nem tagadnám meg Istent, az már nagyon csúnya volna !

#112050 Ricsi Előzmény: #111845

A vallásháború ostobaság.

Az, hogy én itt elmondom amit megélek, az azért van, hogy másnak is jó legyen. Aki nem kér belőle, maga választott, nem tehetek ellene semmit.

#111845 Ozzy_ Előzmény: #111819

Sztem ez nem arról szól, hogy így jó, vagy nem így jó. Hanem van aki hisz, van aki nem hisz. ha nem hiszem el Isten létezését, akkor ha a fene fenét eszik és ha a legjobb emberek keresztények, akkor se hiszem el. Nem azért mert nekem így jó, hanem mert számomra megfoghatatlan a dolog és egyszerűen nem hiszem el, hogy létezik.

Neked ugyanez fordítva. Gondolom nem azért vagy hívő, mert így jó, hanem mert hiszel benne, hogy van Isten és ha agyon ütnek se fogod másképp gondolni, mert te erről meg vagy győződve.

Sztem így kerek a világ. Amíg elférünk egymás mellett addig jó. Ha az emberek vallási alapon egymásnak esnek, mert a másik istene az nem olyan jó isten, vagy akármi hasonló indokkal, akkor van a gond.