Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Atomenergia

#881053 Koffein

Ez akár a <USA részvények> topikba is mehetne, mivel van tőzsdei vonatkozása is...

"Egyre többet lehet arról olvasni, hogy az országok céldátumokat határoznak meg, ameddig a széndioxid-semlegességet vagy a nettó nulla kibocsátást szeretnék elérni. Az EU 2050-re, Kína 2060-ra, míg Németország 2045-re tervezi a teljes semlegességet, de legalább további 40 ország tűzött még ki hasonló célokat. És itt jön a jelenleg legtöbb vitát generáló kérdés. Ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjük, a szél- és napenergia mellett szükség lesz az atomenergiára is, ezért Brüsszel az atomenergiát fenntartható technológiának minősítené a zöld beruházásokra vonatkozó uniós címkézési rendszer keretében. Németország annak ellenére nemtetszését fejezte ki, hogy az atomerőművek széndioxid kibocsátása nagyon alacsony, a szélerőművekkel megegyező, mert szerintük az atomenergia veszélyes. Ha reálisan nézzük a dolgokat, akkor az atomenergia még jó ideig velünk marad, hiszen az EU-ban 131, míg globálisan 445 atomerőmű üzemel, Magyarországon pedig az áramellátás felét Paks adja. Arról nem is beszélve, hogy az elkövetkezendő évtizedben több, mint 50 új erőművet terveznek üzembe helyezni világszerte.

A 2011-es fukushimai balesetet követő időszakban 60 dollárról 20 dollár környékére esett vissza az urán ára, és csak most találhat majd magára, miután egyre nagyobb az áram igény, és jelenleg erre a legjobb megoldást az atomerőművek jelentik. Ezek ugyanis alacsony költségek mellett hatalmas mennyiségű energiát termelnek, érdemes lehet tehát figyelni a szektor alakulását, hiszen ismét magára találhat."


Olvasva, az jutott eszembe, hogy mi nem veszélyes? Amíg nincs megoldás arra, hogy az atomenergiát miként lehet kiváltani, szerintem arra lenne szükség, hogy azon gondolkodjunk, miként lehet biztonságosabbá tenni, hogyan lehet tovább fejleszteni, hogy környezetet kevésbé károsítsa és lassacskán álljunk át a megújulókra, miután a hosszútávú tárolás megoldott... megoldás lehet az új generációs atom, azaz ITER, ami tisztább, mint az elődei, de ez sem teljesen tiszta... persze, le lehet kapcsolni minden erőművet, de akkor ne siránkozzunk, hogy a gáz, olaj min.10szerez és az áramhasználat, fűtés, autó stb luxus lesz a jövőben, amíg nem találunk olyan megoldást, hogy a napot, szelet olyan szinten be lehessen fogni, tárolni tudjuk nagy tételbe, hogy ne legyen kimaradás extrém esetekben sem...

feketedoboz

#880489 TrendMan Előzmény: #880487

Érdekesnek tűnik, hogy látszólag sokkal lelkesebben dolgoznak a kipusztulás forgatókönyvein, mintsem a problémák megoldásán.

Vajon miért lehet ez?

érdekes, egyszer az a ba…

#880435 Koffein Előzmény: #880424

érdekes, egyszer az a baj, hogy túlszaporodunk, egyszer meg az, hogy elfogyunk :)

Hogyan ne mentsük meg a világot

#879872 TrendMan Előzmény: #879871

Krisztián nevezetű felhasználó eszmefuttatása a végén a szabályozás szerepe kapcsán érdekes.

Madagaszkár kiszárad

#879786 Fornit Előzmény: #879775

Sajnálattal olvasom, szeretnék ellátogatni a szigetre, épp tervben volt 2020-ban, ha 3-4 hónappal később jött volna a covid, még be is húzhattam volna.

#energiaválság #atomerőműépítés

#879785 Koffein

ez egy jó mondat, nagyon igaz a mai világra...

"az a probléma, hogy megint arra figyel mindenki, hogy mi hangzik el, és nem arra, hogy valójában mi történik"


Chikán Attila: "Számomra…

#879572 Koffein

Chikán Attila: "Számomra a legnagyobb kérdés az, hogy a világ többi részével mi lesz, mert ha az EU ezt kőkeményen és következetesen végig csinálja, és a világ többi része közben vígan pöfög, akkor nem nehéz belátni, hogy ez jó eséllyel nem lesz fenntartható. Az éppen most folyó COP26 klímakonferencián is ezek a legnagyobb kérdések. Ha nagyon borúlátó akarnék lenni akkor az egyik forgatókönyv az, hogy az EU ezt egyedül végig csinálja, és egy darabig B vagy C kategóriás játékos lesz a két nagy, az Egyesült Államok és Kína mellett, végül pedig mindenki megy a ZS kategóriába 30 év múlva a tönkretett bolygón. Olyan klímaváltozással nézünk szembe, ami ma már annyira nyilvánvaló, hogy nem is kellene róla beszélni. Elképzelhető, hogy az EU vissza fog korrigálni, különösen akkor, ha nincs esély arra, hogy az említett nagyhatalmak valamilyen módon jöjjenek utána. Persze van egy optimista forgatókönyv, amely szerint az EU – a ma még létező fenntarthatósági kihívások élenjáró megoldásával – komoly tudás- és versenyelőnybe kerülhet a világ többi részével szemben. Én nem ülök Brüsszelben, de azért feltételezem, hogy ezen a gondolati soron már ők is végig mentek. És még egyszer: hosszú távon az egyetlen esély, ha a legnagyobb játékosok egységesen és radikálisan fordulnak a klímatudatosság felé."

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211110/van-aki-me...

Hát így nehéz lesz:

#878832 Koffein Előzmény: #878831

Rosszul fogalmaztam, innováció alatt olajra gondoltam, autók, repcsik, stb üzemanyag előállítása...

elmúlt pár nap cikkei

"A brutális ökológiai katasztrófa mellett 8 millió ember ivóvíz-ellátását is fenyegeti, ha heteken belül nem oldják meg a 2017 óta a Vörös-tengeren Jemen partjaihoz közel rothadó, szellemhajóvá vált olajtanker, az FSO Safer jelentette problémát. A fejleményekkel a The Guardian jelentkezett. "

https://www.origo.hu/gazdasag/20211012-tanker-olaj...

"Harminchárom évig szolgálta ki a Szovjetunió kőolajiparát a világ legelső mesterséges szigete. A héthektáros platformot 1982-ben nyelte el csaknem teljesen a Kaszpi-tenger. A dollármilliárdokat termelő elsüllyedt szovjet Atlantisz napjainkban kap új lendületet."

https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/13/els...

"Hatalmas olajszőnyeg alakult ki a dél-kaliforniai partvidéken egy tengeralatti olajvezeték szivárgása miatt - közölték vasárnap az amerikai hatóságok."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211003/szivaro...

+ millásreggeliben is volt szó energiáról, szénerőművek újranyitása, miközben az atomot leépítjük, ezen még Musk is értetlenkedik, hogy miért teszi ezt pl Németország...

Szóval olyan átmenetben vagyunk, hogy az energia éhség egyre nagyobb, de az előállítása környezetvédelemre hivatkozva drasztikusan visszaszorításra kerül... miközben az autókat tegnapra villanyra kapcsolnák, de azt a hálózat nem bírná el, ha mindenki elektromos autóval közlekedne... szóval érdekes napokat élünk...