Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hát így nehéz lesz:

TrendMan

Rossz hír a világnak: kihagyja a nagy klímacsúcsot a kínai elnök

Az, hogy a kínai elnök nem utazik el személyesen a COP26-ra, még nem akkora meglepetés, hiszen évek óta nem igazán utazik külföldre, és a múlt hónapban kihagyta az ENSZ New York-i közgyűlésén a személyes megjelenést is. Az, hogy most Glasgowba sem megy el, azzal is összefügghet, hogy a tervek szerint Joe Biden amerikai elnök is ott lesz, így kvázi egy amerikai-kínai csúcstalálkozóra is sor tudna kerülni, miközben a két nagyhatalom között éles a szembenállás.

A fentiek helyett inkább az a rosszabb hír a világnak, hogy az e hét keddi határidőig elmulasztotta Kína és Szaúd-Arábia, mint két nagy szennyező (a kínaiak a globális ÜHG-kibocsátás negyedéért felelősek), benyújtani az új klímavállalásait (NDC). Ebben azt kellett volna bemutatniuk, hogy hogyan tervezik még jobban leszorítani a kibocsátásukat 2030-ig ahhoz, hogy a 2050-es klímacél (nettó zéró kibocsátás) elérhető legyen és így a párizsi klímaegyezményben rögzített cél (legfeljebb másfél fokos globális hőmérséklet-emelkedés az ipari korszak előtti szinthez képest) még tartható legyen.

Az Inews információi szerint a nagyobb országok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Németország, Kanada, Argentína, Japán és Dél-Korea, valamint az Európai Unió mind leadta a saját új vállalásait a COP-26-nak.

Nagy kérdés tehát, hogy a kínai késlekedés mellett is lesznek-e új vállalások a COP-26-ra, de az előjelek rosszak.

Éppen nemrég jelezte Kína, hogy további szénerőműveket fog építeni és a korábban 2060-ra vállalt klímasemegességéhez vezető utat sem részletezte eddig kellően.