Regisztráció Elfelejtett jelszó

Bolygónk, a Föld

Hát így nehéz lesz:

#878832 Koffein Előzmény: #878831

Rosszul fogalmaztam, innováció alatt olajra gondoltam, autók, repcsik, stb üzemanyag előállítása...

elmúlt pár nap cikkei

"A brutális ökológiai katasztrófa mellett 8 millió ember ivóvíz-ellátását is fenyegeti, ha heteken belül nem oldják meg a 2017 óta a Vörös-tengeren Jemen partjaihoz közel rothadó, szellemhajóvá vált olajtanker, az FSO Safer jelentette problémát. A fejleményekkel a The Guardian jelentkezett. "

https://www.origo.hu/gazdasag/20211012-tanker-olaj...

"Harminchárom évig szolgálta ki a Szovjetunió kőolajiparát a világ legelső mesterséges szigete. A héthektáros platformot 1982-ben nyelte el csaknem teljesen a Kaszpi-tenger. A dollármilliárdokat termelő elsüllyedt szovjet Atlantisz napjainkban kap új lendületet."

https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/13/els...

"Hatalmas olajszőnyeg alakult ki a dél-kaliforniai partvidéken egy tengeralatti olajvezeték szivárgása miatt - közölték vasárnap az amerikai hatóságok."

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211003/szivaro...

+ millásreggeliben is volt szó energiáról, szénerőművek újranyitása, miközben az atomot leépítjük, ezen még Musk is értetlenkedik, hogy miért teszi ezt pl Németország...

Szóval olyan átmenetben vagyunk, hogy az energia éhség egyre nagyobb, de az előállítása környezetvédelemre hivatkozva drasztikusan visszaszorításra kerül... miközben az autókat tegnapra villanyra kapcsolnák, de azt a hálózat nem bírná el, ha mindenki elektromos autóval közlekedne... szóval érdekes napokat élünk...

Hát így nehéz lesz:

#878831 TrendMan Előzmény: #878824

Nem az innovációba pusztulunk bele, hanem a kikerülhetetlen versengésbe és bizalmatlanságba.

Na O.K.

Ha nem lenne, lett volna innováció, akkor most nem éppen ebbe pusztulnánk bele, hanem másba.

Egyébként 'az öreg' szerintem azért nem megy oda, mert a közelgő Tajvan elleni innovációra koncentrál.

Azaz invázióra.

Ez majd ad a WIX indexnek is rendesen.

Hát így nehéz lesz:

#878824 Koffein Előzmény: #878817

Tudja, hogy nem lehetséges leállítani minden erőművet, mert megnyekkennének. Ezért minek is menne oda Ping bácsi bohóckodni? Elmondja ugyanazt és nem tesz semmit? Belefáradt az öreg.. inkább foglalkozik a saját oligarcháinak megregulázásával... :)

Tény, hogy belepusztulunk, a saját innovációnkba, de hát úgy néz ki, más út nincs, mint padlógázzal előre...

Hát így nehéz lesz:

#878817 TrendMan

Rossz hír a világnak: kihagyja a nagy klímacsúcsot a kínai elnök

Az, hogy a kínai elnök nem utazik el személyesen a COP26-ra, még nem akkora meglepetés, hiszen évek óta nem igazán utazik külföldre, és a múlt hónapban kihagyta az ENSZ New York-i közgyűlésén a személyes megjelenést is. Az, hogy most Glasgowba sem megy el, azzal is összefügghet, hogy a tervek szerint Joe Biden amerikai elnök is ott lesz, így kvázi egy amerikai-kínai csúcstalálkozóra is sor tudna kerülni, miközben a két nagyhatalom között éles a szembenállás.

A fentiek helyett inkább az a rosszabb hír a világnak, hogy az e hét keddi határidőig elmulasztotta Kína és Szaúd-Arábia, mint két nagy szennyező (a kínaiak a globális ÜHG-kibocsátás negyedéért felelősek), benyújtani az új klímavállalásait (NDC). Ebben azt kellett volna bemutatniuk, hogy hogyan tervezik még jobban leszorítani a kibocsátásukat 2030-ig ahhoz, hogy a 2050-es klímacél (nettó zéró kibocsátás) elérhető legyen és így a párizsi klímaegyezményben rögzített cél (legfeljebb másfél fokos globális hőmérséklet-emelkedés az ipari korszak előtti szinthez képest) még tartható legyen.

Az Inews információi szerint a nagyobb országok közül az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Németország, Kanada, Argentína, Japán és Dél-Korea, valamint az Európai Unió mind leadta a saját új vállalásait a COP-26-nak.

Nagy kérdés tehát, hogy a kínai késlekedés mellett is lesznek-e új vállalások a COP-26-ra, de az előjelek rosszak.

Éppen nemrég jelezte Kína, hogy további szénerőműveket fog építeni és a korábban 2060-ra vállalt klímasemegességéhez vezető utat sem részletezte eddig kellően.

az a bizonyos harang ...

#877867 matgab Előzmény: #877827

Hát az önérdeknek is van valamiféle mértékletessége, ami az emberből hiányzik.

A dinók többszáz millió éven keresztül képesek voltak fenntartani a bolygón az uralmukat anélkül, hogy akár túlfogyasztottással kipusztítottak volna teljes fajokat, vagy akár tönkretették volna a bolygót.

Ehhez képest az emberiség alig 4-8000 év alatt a teljes bolygót lakhatatlanná tudta tenni, amiből még durvább, hogy ezt az egészet kb. az utolsó 200 évben csinálta meg, addig az emberek is nagyjából kompatibilisen éltek a Föld bioszférájával.

az a bizonyos harang ...

#877827 TrendMan

https://www.portfolio.hu/global/20210921/megkongat...

"A világszervezet főtitkára szerint a koronavírus-járvány és az éghajlati válság számos olyan nagy globális problémát felszínre hozott, mint a szolidaritás hiánya, az egoizmus, a korrupció és a hatalmas egyenlőtlenség, amelyek nagy mértékben növelik a bizalmatlanságot és a kétségbeesést az emberek körében. "Amikor azt látják, hogy milliárdosok tesznek űrsétát, miközben milliók éheznek a földön... Amikor a szülők azt látják, hogy gyerekükre olyan jövő vár, amely rosszabbul fest a jelenlegi problémákhoz képest is... Amikor a fiataloknak nincs jövőképük..." - sorolta."

Azt az apróságot felejtik el mindig részletezni, hogy ha nem az Önérdek fogja mozgatni a világot, akkor mi?

Hmmmm ... a víz kisajátítása .... Hmmmmmm ... az Andokban

#876292 Koffein Előzmény: #876271

Vörös kód!

  • Egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatására melegszik a légkör, az óceán és a szárazföld.
  • Az éghajlatváltozás üteme példátlan az emberiség történelmében, a felmelegedés 1,09°C körül volt 2011-2020 között az ipari forradalom előtti időszakhoz képest.
  • Az előző Értékelő Jelentés (2014) óta erősen melegedett a Föld felszíne, az utolsó 5 év (2016-2020) volt a legmelegebb legalább 1850 óta.
  • A tengerszint emelkedésének és a jégtakarók olvadásának üteme felgyorsult.
  • Egyre több és súlyosabb extrém időjárási esemény történik, és egyre erősebb bizonyítékok támasztják alá, hogy ez az emberi tevékenység számlájára róható fel.
  • Az Északi-sarkvidék 2050 előtt valószínűleg legalább egy alkalommal jégmentessé válik, még a 1,5 fokos cél eléréséhez szükséges út követése esetén is.
  • Nem zárható ki a jégtakarók összeomlása és az óceánok áramlásainak változása, beleértve a Golf-áramlat leállását.
  • A felmelegedés tovább fog folytatódni, amíg a CO2 kibocsátások elérik a nettó zéró szintet.
  • A 1,5 fokos cél még mindig elérhető, de ehhez gyors kibocsátás-csökkentés szükséges. Ha nem csökkentjük minél előbb a kibocsátásokat, akkor a jelenlegi szint mellett 2030-ig elfogyaszthatjuk azt a maximális CO2 mennyiséget, aminek kibocsátásával még tartható a 1,5 fokos cél.
  • A metánkibocsátásokat is gyorsan és jelentősen csökkenteni kell.

https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/eghajlatva...

mindeközben megy az uszítás is, hogy a milliárdosok új zélandon vészelik át a nagy összeomlást

https://index.hu/techtud/2021/08/09/larry-page-is-...

így már érthető

https://qubit.hu/2021/07/29/uj-zeland-a-legjobb-he...

Hmmmm ... a víz kisajátítása .... Hmmmmmm ... az Andokban

#876271 TrendMan Előzmény: #876241

Ha ilyesmire tanítanák őket, egyrészt a szülők vádaskodnának, hogy kevésbé piacosítható tudást kapnak a gyerekeik, másrészt a végén még kitalálnák, hogy kiköltöznek a természetbe.

Szerintem van legalább két kategória:

Az a tudás, amit az átlag vidéki még csak néhány évtizede is tudott vagy még most is ismer és az a tudás, amit ősapáink hasznosítottak évszázadokkal ezelőtt a túléléshez.

Az első szerintem viszonylag egyszerűen visszanyerhető, a második meg nem egy tökéletes, hanem egy praktikus tudás volt.

(pl. a gabonatermesztő civilizációk évszázadokig belesütötték a kenyérbe a hallucinogén anyarozst-t is, aztán néztek nagyot a sok mérgezéses eset miatt)

Hmmmm ... a víz kisajátítása .... Hmmmmmm ... az Andokban

#876241 matgab Előzmény: #876237

pont reggel gondolkoztam el azon, hogy a mai civilizált emberiség mennyire eltávolodott már a természettől...

Ha holnaptól nem lehetne közértbe menni kajáért, hanem el kellene kapni valami állatot -nem egy puskával, hanem saját magad által készített eszközökkel- és utána azt elkészíteni - gyufa elektromosság meg sütő nélkül , akkor mit csinálna a mai emberek nagy része?

És akkor még arról nem is beszéltem, hogy mit csinálnánk, ha jönne egy jegesedés és a ruhákat, cipőket is nekünk kellene magunknak csinálni abból amit a természetben találunk??

Mikor még azt sem tudjuk (pl. én városi irodista) , hogy mely bogyók /gombák ehetőek az erdőben, hogyan lesz a búzából kenyér vagy hogyan lesz a sör!

A szüleim nagyszüleim generációja (mi mindig kihagytunk 1-1 generációt, kb. 40esek voltak a nagyszüleim is és a szüleim is , amikor gyereket vállaltak) még meg tudott volna élni villany nélkül is és el tudta volna készíteni legalább a tyúkokat ebédre...

De mi lenne velünk ha tényleg lenne valami gebasz és visszakerülnénk őskori/ókori környezetbe??

Miért nem tanítják a gyerekeket túlélési technikákra, természetközeli tudásra?


Hmmmm ... a víz kisajátítása .... Hmmmmmm

#876234 matgab Előzmény: #876230

A Cégnek meg azért marha jó, mert nem kell ballonokat rendelni, sokkal kisebb a környezetterhelés, nem kell az 50 kilós irodavezetőt/recepcióst megkérni, hogy 17 literes palackokkal küzdjön, nem kell figyelni, hogy kifogy-e a víz, nem algásodik be (ha nem használják), nem foglal egy csomó helyet az üres palack -amíg el nem viszik és nem utolsó sorban a ballonos víz után kell járulékokat fizetni és ÁFA-t sem igényelheted vissza, míg a vízgép esetén a víz az anyagköltség, a karbantartásnak meg az ÁFA-ját vissza tudod igényelni és költségként elszámolni.

Hmmmm ... a víz kisajátítása .... Hmmmmmm

#876231 TrendMan Előzmény: #876229

Bizony.

És régi ólomcsövekből nem kívánatos ólom tartalmat is felszedhet.

Bár ez elsősorban a fejlődő szervezetre lehet veszélyes, felnőttekre kevésbé.