https://open.spotify.com/episode/4Hx9rgMRsWrq8X8DO...
jó a fentről /kívülről nézés mert nem befolyásolnak a részletek az emóciók. Más a lépték. Lényeglátás. Magam is használom.
Persze, több mindenből tevődik össze. Láthatja valaki a térképet a 100dik emeletről, ha introvertált és nem tudja megfelelően szavakba önteni, vagy nehezen létesít kapcsolatot más személyekkel, miközben egy extrovertált lehet, hogy csak a 30dikról látja a térkép egy kis részét, de mivel gyorsabban tud kapcsolatot teremteni, ezért a siker hamarabb megérkezik, mert sokkal több segítője van..ezáltal rutinosabb lesz..
Na o.k.!
Musk biztos téved, mert a tényleges készségek és képességek nehezen becsülhetők meg objektíven.
Az egyik ember ebben és ekkor teljesít jól, a másik abban és akkor. A teszt mikéntjétől is függ, ki miben és mikor.
Én egy holisztikusabb view-t kínálok:
Stallone-nak van egy börtönből szabadulós mozija, ahol a főhősnek az a feladata, hogy börtönök biztonsági rendszerét tesztelje.
A találó mondás a filmből:
A siker három tényezőtől függ:
1) Helyszínrajz
2) Rutin
3) Segítség kívülről
Hiába méri az intelligenciát az, hogy valaki térképszerűen lássa a helyzetet, ha valaki egy börtöncellában ül, akkor erre kicsi az esély.
A rutin az, amely a siker 'tanulás' dimenziója, az a dimenzió, amely a veleszületett képességet egészíti ki (ha van olyan:)
A segítség kívülről pedig mindkettőre hat, mert
a) A külső segítség segíti a térképkészítést
b) A külső segítség elősegíti a szükséges rutin megszerzését.
Ezért is kicsi a siker esélye, ha az ember nem kap segítséget.
"Jeff Bezos szerint a titok abban van, hogy gyakran meg tudod változtatni a véleményedet. Elon Musk szerint a tényleges készségeket és képességeket kell megvizsgálni."
Nos, Jobs szerint ez nem az egyén szakterületén mutatott mély
szakértelmében mutatkozik meg, hanem abban, hogy a különféle területek
között váratlan kapcsolatokat képes felfedezni.
„Az intelligencia jó részét az adja, hogy képesek legyünk
messzebbről látni a képet, például mintha egy városban lennénk, és az
egészet a 80. emeletről látnánk. És amíg mások a térképüket bújva
próbálják kitalálni, hogy jussanak el A-ból B-be, mi egyszerűen csak
látjuk magunk előtt a terepet és az útvonalat” – mondta Jobs a
beszédben.
persze nem, mert sokkal több infó alapján döntünk és van egyfajta érzelmi összehangolódás, talán telepátia is.
Egyszer M7 esen mendtem szép idő minden tökéletes egyszer csak a jobb oldali sávban a teherautó egyik kereke szétment a teherkocsi a jobb szélő sávból 1mp alatt a belső szalagkorláthoz ugrott. 10m-re voltam tőle (amúgy sem szoktam teherautók mellett haladni vagy lemaradok mellette vagy elmegyek mellette) Látta ezt kb 6autó, nem volt balseset meg sem álltunk, hirtelen mindenki jó fiú lett, betartotta a sebességet követési távolságot, akik közben utolértek minket azok is átvették ezt a viselkedést, kb 5 percig tartott utána beindult a szokásos őrület. De érdekes volt az összehangolódás és fegyelmezettség.
Érdekes, hogy a MI nem képes megoldani egy ilyen egyszerűnek tűnő problémát, mint egy sávlezárás:
Ez az emberi gondolkodásról is sokat elmond, hiszen egy ember zökkenőmentesen kezel egy ilyen helyzetet.
Van néhány apró különbség:
1: Az ember a csordaelv alapján simán arra hajt tovább, amerre a közlekedés többi szereplője is.
2. Az ember látja az útépítő autót az egyik sávban néhány száz méterrel távolabb és innen tudja, hogy a másik sávban kell haladnia.
3. Az ember számára akadály és akadály között van különbség, a MI számára az akadály abszolút.
Lehet, hogy további eltérések is vannak.
szerintem abszolút értelemben érdekes. Adott egy szegény megkötött ló és jön az ördög aki jót tesz hiszen ami meg van kötve azt elengedni a jó cselekedett.
Az ördögnek rossz a Pr-ja feltételezzük, hogy azért engedte el mert tudja az elengedett ló kalamajkát okoz. A kalamajkában lehetőségek vannak. Miközben lehet szegény ördög csak végre jót akart.
Érdekes, hogy kinek miről szól ez a történet.
Számomra nem az ördögről szól, hanem az emberekről, akik mind egytől-egyig Vendettát akartak - pedig dönthettek volna másképp is. De egy sem volt.
A ló elengedése nem biztos, hogy jó tett.
Van, hogy a megpányvázás a jó tett:)
pillangó hatás.
Az ördögös részben az a lényeg, hogy jó cselekedet is lehet ördögi ha több lépést látsz előre és ismered az embereket.
Ez a történet egy kicsit olyan, mintha a Káosz-elmélet egy szemléltetése lenne.
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1oszelm%C3%A9l...
A történet minden szereplője az adott ponton viselkedhetett volna másképpen is és a lánc megszakad.
A lovat az oszlophoz kötözték, de jött az ördög és elengedte.
A ló a paraszt mezejére jött, és elkezdte elrontani a vetést.
A paraszt dühös lett, fogott egy puskát és megölt egy lovat.
Aztán a ló gazdája is dühös lett, fogta a puskáját, és bosszúból megölte a parasztot.
Az asszony ezt látta és megölte a ló tulajdonosát.
Aztán a ló tulajdonosának fia megharagudott, és megölte a paraszt feleségét.
A szomszédok megölték ezt a fickót és felgyújtották a házát...
Az emberek megkérdezték az ördögöt:
- Miért csináltad mindezt?
Az ördög azt válaszolta: semmi rosszat nem tettem, csak elengedtem a lovat.
szerintem nem igazak, rossz a konklúzió. A pszichológus saját véleményt mond ami nem feltétlen igaz.
Igen. ez a lényeg ez az alkotói csönd .. de az unatkozás az más... ott az van valamit kéne csinálni de mit..anyaaa unatkozóóóm.
Amúgy az embernek meg kell tanulnia hogy működik az agya.
Ahogy én látom:
Mivel az agy sokkal több dolgot feldolgoz mint gondolnád, ezeket a plusz infókat éjjel vagy nyugalomban dolgozza fel, mivel rendkívül ingergazdag az életünk ezért mindent nem képes feldolgozni, leterhelt az agy.
Egyszeűen: "két agyunk" van én úgy nevezem első és hátsó, nem véletlen mert amikor 4-10 órát koncentrálok az agyam első a homlok felöli részét érzem terheltnek és forrónak, ha megérzéseim vannak akkor azt hátulról a koponyatető hátsó részéről érzem érkezőnek.. van egy tudatos része (első) és a nagyobb rész (hátsó) ahol az agy feldolgozza a látottakat, mintákba rendezi, logikai láncokba rendezi akár többe is és tapasztalatként menti.
Ebből a hátsó részből jönnek a megérzések, a hirtelen ötletek vagy az éjjeli hirtelen beugró megoldások. Cégnél volt egy mondás, "majd holnap tiszta fejjel", és igaz is volt, amit előző nap nem sikerült megoldani azt másnap pár óra alatt ment, éjjel mindenki agya dolgozott és másnap ez összeadódott.
Amikor nyaralni megyek, akkor tudatosan nem veszek elő semmilyen témát, nem agyalok, hagyom hagy dolgozzon magától..egyszer csak elkezdenek cikázni a gondolatok a témák.. én meg csak hallgatom a tenger hullámzását és nézem a vizet.
Másnap kezd fájni a fejem egyre fáradtabb leszek, állandóan aludnék..kb 7-10 nap amire érzem nullára mentem most már töltődöm..
https://hu.wikipedia.org/wiki/Meger%C5%91s%C3%ADt%...
és egyéb gondolati torzítások: