Regisztráció Elfelejtett jelszó

Történelem kibeszélő

-- A NAGY LIFTKEZELŐ SZTRÁJK --

#875989 TrendMan

Érdekes:

"1945-ben, amikor az automata lift már majdnem fél évszázada létezett, még mindig 15 ezer liftkezelő dolgozott New Yorkban. Összehasonlításképpen: ma New Yorkban kb. 14 ezer taxisnak van hivatalos engedélye, és aki már járt arrafelé, jól tudja, milyen irgalmatlanul sok taxi van a városban."

https://telex.hu/eszkombajn/2021/07/30/a-tortenele...

Kérdés mennyi párhuzamot tartalmaz a jelennel?

hol van az a nyár, nicsak ott van apu és anyu is vagy mégsem?

#875425 TrendMan Előzmény: #875419

Batman először képregény formában jelent meg, (A) ill. a denevér lehet, hogy a barlangászok jele volt már régebben (B) opció is van:)

Engem ez a kevés analóg kép = sok digitális fotó nagyon emlékeztet arra az általános adat, hír, információs helyzetre, amely azt mutatja, hogy amint ezek a dolgok mennyiségileg szaporodni kezdenek, úgy romlik le a minőségük.

hol van az a nyár, nicsak ott van apu és anyu is vagy mégsem?

#875419 Fornit Előzmény: #875417

Batman pólós időutazó az 1974-es barlangásztáboros képen! :)


Az analóg időkben az ember kevesebb képet csinált egy nyaralás alatt, mint ma egy szimpla kirándulós napon digitálissal.

https://divany.hu/vilagom/tisztalkodas-20.-szazad-eleje/

#874348 TrendMan

Érdekes lenne megszámolni, vajon hányféle rituálé búvik meg a korabeli tisztálkodási szokásokban?

És vajon mire használjuk ma a felszabaduló időt?

érdekes középkori szokások avagy Nők & Férfiak & a küzdelem

#873493 TrendMan

https://divany.hu/vilagom/bizarr-kozepkori-szokaso...

"A küzdelem egyedi szabályok szerint zajlott, melyek célja a férfiak és a nők közötti erőkülönbség kiegyenlítése volt: a férjek egy földbe vájt lyukban álltak, az egyik kezüket hátrakötötték, míg a másikban egy botot tartottak, ezzel védekeztek, miközben szabadon mozgó feleségük egy zsákba vagy vászonba bugyolált kővel vagy széndarabbal ütötte őket."

-- Fiorello de la Guardia --

#867238 TrendMan

Sokak szerint a valaha volt legjobb polgármester története, szinte mesebeli fordulatokkal, szinte mint egy képregény - és egy apró magyar vonatkozás is:


Churchill

#864191 Koffein

Lázár János mesél Churchill pénzügyeiről. Érdekes téma...

ez új infó számomra, az angoloknál a két háború között 97%os adót fizetett a felső harmad..

Rákosi Mátyás

#863082 Fornit

Néhány érdekesség Rákosi Mátyásról, amit nem gondoltam volna:

* Az öccse 2006-ig élt.

* A középiskolában Babits Mihály is tanította.

* Már 1950-ben feltűnik a karaktere egy amerikai filmben, a Zorró néma inasát alakító színész személyesítette meg.

.



ennyit kb arról, hogy van-e emberi fejlődés ...

#861690 TrendMan

https://index.hu/techtud/2020/07/21/2012-ben_megjo...

"Az ötvenéves periodicitást Turchin azzal magyarázta, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek miatt kitört erőszakos események elmúltával a társadalom egy ideig - nagyjából az egy emberöltőnek megfelelő 20-30 évig - igyekszik orvosolni a korábban összetűzéseket okozó problémákat. Ez ideig-óráig működik is, és ez évtizedekig tartó békésebb időszakot eredményez. Amikor azonban felnő a következő generáció, a korábbi problémák elkezdenek újra a felszínre törni, és egy-két évtized alatt újra eléri a társadalmi elégedettség mértéke a gyúlási hőmérsékletet."

-- matriarchátus Kelet-Európában ??? --

#859181 TrendMan Előzmény: #859180

Miért? Nem az?

A vásárlói döntések 80 %-át a nők hozzák meg.

-- matriarchátus Kele-Európában ??? --

#859180 Fornit Előzmény: #859169

"Sok szobor, amit hátrahagytak, női alakra hasonlít. Sok ilyet találtak szentélyekben, és ez, valamint a leginkább női maradványok jelenléte azt az ötletet adta néhány kutatónak, hogy a Cucuteni–Tripolje-kultúra matriarchális társadalom lehetett."

Lehet újabb 5000 év múlva a mai korról is azt fogják gondolni, ha találnak pár Playboy magazint az akkori régészek. :)

miért liberális a demokrácia? avagy ...

#858068 olvas0 Előzmény: #858064

Szerintem fordítva ülünk a lovon. A demokrácia csak olyan társadalmakban tud beteljesedni és működni, ahol a társadalom értelmi szinvonala elég magas, és kellőképpen független tud lenni anyagilag a rendszertől - ellenkező esetben egyrészt félrevezethető, másrészt megvásárolható, ez esetben viszont szerintem már nem is beszélhetünk demokráciáról, ez valami teljesen más, így értelmét veszti az illiberális jelző is.

A liberális értelmét a magyarázatodban nem kérdőjelezem meg, csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy megfelelő értelmi színvonalu társadalomban az előítéletek teljesen elvesztik értelműket, ezzel azonban a liberális jelző is feleslegessé válik a demokrácia előtt.

A demokrácia kb annyira kudarcotvallott mint a kapitalizmus - elnézést hogy e kettő között vonok párhuzamot, de ezek kapcsán látványos. A demokrácia előfeltétele ugye a társadalom értelmi szinvonala és anyagi függetlensége, melyek alapvető feltétele a kiváló oktatás. Na most ha a rendszer alapkövetelménye hiányzik, illetve nem érhető el egyenlő módon a társadalom teljes szélességében, akkor szart se ér a demokrácia. A kapitalizmusban a szabad piac érvényesül, a gyengék, az arra alkalmatlanok elvéreznek, stb. Na most mi történt a 2008-as válságban? a gyengéknek nyomtatták a pénzt mint állat, mi történik most??? Még az erőseknek is nyomtatják, akik az elmúlt 10 évben évről évre rekodrokat döntöttek nyereségben... Hol az a qrva sok pénz? És végül miért a dolgozóó tömegeknek kell megfizetni a számlát - pedig lehet életében nem kapott osztalékot, az se tudja mi az a vállalati kötvény, de nem hogy mondjuk nem dolgozik az adidasnál, de még csak adidas cipőre se telik neki... Nesze neked liberális demokrácia kapitalista tejszínhabbal.... :D

Na megyek tőzsdézni