Regisztráció Elfelejtett jelszó

matgab részvényei

na megadom a világgazdas…

#855708 matgab Előzmény: #854499

na megadom a világgazdaságnak a végső lökést...

Ingatlan vétel, OTP vétel...

A vételek után azért min…

#854499 matgab Előzmény: #854498

A vételek után azért mindig jött mínusz 10-30% esés. Az utolsó vételem a babavaro hiteles volt 970-en... Szerintem elég erőteljes hatása volt.

Ahol meg elkezdtem eladni 570-tol simán ment 20%-ot felfelé 730 volt a csúcs

Nem tudom miről beszélsz... Mi kell még neked, ha nem elég ez az előre bejelentett mozgás?

4IG

#853829 Bendeguz Előzmény: #853828

Hajlamosak vagyunk túlbecsülni a nersevikek tehetségét, képességeit. Szerintem itt se tudják mit művelnek, de most valami változni fog. Lehetne azt gondolni, hogy a patkány rogán féle akció szándékos volt, "lifteztetés", "okos vételek", "kicsik kirázása" folyik, de ez 1% valószínűségű, még ha rizs2 szerint ez megy. Szerinte ez volt 1100-on, 1000-en, 900-on, a 700 közeli leszúrásokban, stb. Full tévedésben van. Ezek ennyit tudnak. Most megy a kapkodás, első körben srv-t találták megoldásnak. Lehet ezt is a fórumról lopták.
Amiben biztos vagyok (99%), hogy jönni fog a temérdek állami megrendelés, kicsi a közkéz (valóságban 38% helyett szvsz 10% van kicsiknél és forgalomban), és ez egy valódi profitot termelő cég. Az árazás már más kérdés. Ha minden jól alakul, jövőre érhet 800-at fundásan, de a tőzsde mindig előre áraz. És ne felejtsük el, hogy ez a ner, valahonnan előrántanak a lopott szajréból 1-2 mrd-ot, abból ezt pompásan ki lehet lövetni némi pletykával, meg félhivatalos sztorival, elejtett félszavakkal 1000 fölé. Aztán amikor a kibüfik is elhiszik, akkor ATH és onnan megint le 600-ra.

4IG

#853828 matgab Előzmény: #853827

Az hogy kiszálltam és ezt be is írtam, az azt jelenti h jelentős kockázatokat láttam a cég jövőjében és ezért inkább elhagytam a 4IG-t egyelőre. Persze ha kicsi a tét, akkor van akinek kedve sötét.
Alapvető különbség azokkal szemben, akik azért írják hogy esni fog, mert olcsóbban akarnak venni, vagy épp shortolják. Én lehet, h majd visszaszallok, ha látom azon kockázatok megszűnését, amik megjelentek, de az nem hiszem, hogy pár hónapon belül lesz.
Másrészről azért mert itt most sokan másképp látják, az nem azt jelenti, hogy nem lehetséges, h ez történik amit látni vélek. Mondjuk ugyanígy leghülyézett mindenki amikor azt írtam december elején, h itt szar lehet a palacsintaban a T-sys-szel és lehet, h elmarad az egész ügylet. Vagy amikor még a Freesoftban (újaknak: így hívták régen a céget) írtam, hogy nem is értem, h ML miért nem csinál a 4IG-bol egy nemzeti IT céget, amin keresztül lehetne folytatni az összes IT megrendelést, a honvédelmtol kezdve a közegészségügyon keresztül a közigazgatásig... Akkor is kaptam a kétkedőktől hideget, meleget, hogy pont ezt miért venné meg, vagy mi értelme lenne, amikor ott van a Konzum meg az Opus... Akkor 2500 körül volt a részvény árfolyama (mai 50). Persze én sem akkor szálltam bele full pénzzel sajnos ,max egy kicsit növeltem az akkori pakkom.
Nem azt mondom, hogy nem lehet pozitív szcenario, csak mielőtt valaki a családi ezüstöt is ide teszi, azelőtt merlegeljetek a kockázatokat is... Nekem mindegy h a közeljövőben esik vagy emelkedik az árfolyama, keressetek sokat!

4IG

#853827 matgab Előzmény: #853826

Rövid távon ez mindenképpen jó dolog, hiszen így a NER-esek rájöttek, h jobban járnak ha nem öntik rá a piacra a papírt sőt lehet a cég felhúzza akár 750-800-ig is az árfolyamot srv-kel és abban bíznak, h addig vagy eleget nőnek, vagy a piaci kisbufik nem fogják eladni mert azt látják h felfelé megy és így Munchausen modra magat a hajánál fogva húzza ki a cég a mocsarbol. Ha a kisbufik hinni fognak továbbra is akkor eladók hiányában nem vagy csak lassan kezd el visszamenni az árfolyam a reális szintre. Vagy addig nő a cég annyit.
Ez egy pozitív scenario ami részvényesi szempontból bejöhet, de az kell, h legyen elég srv és meg tudjanak szabadulni a NER-esek az összes ilyen papirjuktol és a kisbufik is higgyenek- és a nemzetközi helyzetben se legyen nagyobb turbulencia...

4IG

#853826 matgab Előzmény: #853813

Hogy meglegyen itt is... A pf-rol...

Előzmény: #60942 Metis_papa

Én az srv-t nagyon kétélű fegyvernek tartom.
Veszi a cég, ezzel tartja az árfolyamot. Ez rövid távon jó.
Hosszú távon akkor lesz ez jó, ha a piac is ennél magasabb árfolyamra értékeli az árfolyamot és majd adhatnak el belőle és lesz nyereség.
Ez két esetben lehetséges:
1) ha bennfentes módon kereskedik a cég és már olyan infó alapján készül erre, ami még nem nyilvános. Ez nyilván nem lenne etikus, de elképzelhető lenne.
Ennek azért ellentmond, h ilyen esetben Rogán és baráti köre úgy tolná a vételeket, ahogy marcius- július között, amikor úgy tudták, h megvesszük a TSys-t. Most meg ha nincs srv, akkor néha órákig nincs kötés. És ha nincs srv akkor inkább csorgás van.
2) ha a cég látja , h növekedni fog és bízik a piac érték ítéletében. Jelenleg 40 milliárd a sales- ami Jászai óvatos mosoly kíséretében elejtett értékelése szerint "akár ennyire is értékelheti a piac manapság a jól fejlődő IT cégeket". Figyelni kell JG minden szavára. Akár ennyit is érhet. Kb ez az amivel elégedett lenne. Jelenleg a céget a piac kb 70 milliárdos árbevételre értékeli ezek szerint. Ami meglehet, mert a menzán az eddigi dupla sor helyett már tripla sorban kell várni a kajáért a Montevideo utcában. ( Ha lenne részvénye az étteremnek- na abból biztos vennék!)
De ahhoz duplazni kellene és hetente 1.5 milliárd tender bejelentést olvasni. Januárban ettől eddig el vagyunk maradva eléggé. De még csak január van.
Amellett az ilyen mértékű originális növekedés - még akvizíciók esetén is - szerintem óriási kockázatokkal jár.
Ha jelenleg 40-50 milliárd az árbevétele, ami maga JG szerint sem kellene ennyit érjen ( jó ezt így nyilván nem mondja ki) csak a jövőt árazza még mindig optimistán a piac, akkor nem értem h a cég ezen az árfolyamon miért veszi a papírokat?!
És miért itt veszi és miért nem azon az ominózus napon vették, legalább jelzés értékűen- mert akkor nyilván nagy volt a forgalom, rahatasuk az árfolyamra nem lett volna sok...
És ezzel egyidejűleg, h a kis forgalmú napokon veszik a papírokat, és akkor sem folyamatosan, vagy egy adott szintre beállva, h aki itt elad azt megveszem felkiáltással, egy újabb szörnyű gyanú ébred bennem.
Hogy itt bizony még mindig VIP kiszállók vannak és megmondták JG-nek, h legalább ezen az áron vegyek meg a cég a papírokat a NER lovagoktol. Akik beállnak pár tízezer darabbal a megbeszélt időben a piaci árfolyam fölé egy picivel és akkor hirtelen jön egy srv, ahol néhány kisebb eladó is elad.
És sajnos én inkább ezt látom abból a technikabol ahogy az srv-t intézik, nem azt, h a kisreszvenyesek jó legyen, még azt sem, h JG-nek jó legyen, ez csak annak érdekében van, h a NER-esek egy megbeszélt árfolyamon atvalthassak maradék részvényeiket pénzre. Mert ha nem tehetnék, akkor JG elesne az állami megrendelésektől.
Senkit nem akarok lebeszélni a vételről és nekem már nincs pakkom és nem is vennék amíg a cég életében stratégiai változások nem következnek be, de mindenkinek a saját pénze van ebben benne, amiért keményen megdolgozott és azért ne éljetek csupa rózsaszín felhőben, ne vakitsatok el magatokat, ne hagyjátok magatokat becsapni, mint tettük azt oly sokan anno az Estarban!

4IG

#853825 Koffein Előzmény: #853813

Érthető, vagy annyira nem is.

Nézd, ha megnézzük a mészáros papírokat, mind a béka segge alatt, opus még érthető is, de appeninn annyira nem, ahol van kp termelés, nem az állam csöcsén lóg, hanem olyan ingatlan portfóliót is vásárol, amelynek bérlői a piacon élnek s fele áron kereskednek. hosszú távon köztudott hogy szité alakul és osztalékpapírrá válik, mint a graphisoft, vagy bif.. alig van már benne kereskedés. én ezt 4igben annak tudom be, hogy sokan kiszálltak, csökkentettek, mint ahogy én is, meg más is... plusz félelem 22-től, mert nagy az esély rá, hogy az ellenzék nyer... ezt megelőzően már a választások előtt sokan elkezdtek realizálni félvén a választási eredményektől, mert ugyebár olyan papír, ami a politikai széljáráshoz köthető... a félelem nagyúr... szerintem, amit idén, de inkább első félévben tesz, kommunikál jg s cselekszenek forig szinten, az megfogja határozni a részvény sorsát...

látható, hogy sokan biztosba, értéktermelő cégekbe menekültek, ahol nem annyira a politika a meghatározó pl ány, zwack, masterpl, alteo, kulcs stb..


4IG

#853813 matgab Előzmény: #853798

Az biztos, hogy annyira nem szar a helyzet, mint az E-star-nal volt akkor amikor eladtam. Ott megvártam, amíg negyedelődött, mert bíztam benne, hogy ekkora mocskos átverést csak nem csinálnak meg. Itt a kb. 60%-os árfolyamon csúcshoz képest- inkább kiszálltam, mert ha mindenben nem is de néhány tekintetben hasonlóságokat vélek felfedezni...

4IG

#853798 picirigo Előzmény: #853793

Van kb 5 nick aki ír, esetleg őket lehet szektásoknak tekinteni! Max 5! Én még mindig sokkal többet látok benne, nem 10%ot! Sőt!

Ettol függetlenül a plus…

#853794 matgab Előzmény: #853793

Ettol függetlenül a plusz 10% az bármikor jöhet az eladásom után...

Viszont a fórum egyre in…

#853793 matgab Előzmény: #853784

Viszont a fórum egyre inkább elszektasodik, ami azért intő jel. Én az srv-kel kapcsolatban sem vagyok optimista. Ha tavasszal vették volna, azt mondtam volna hogy igen, van sztori, veszi a cég, mert úgy gondolja, h többet fog érni. De a mostani vételek, azok inkább arra szolgálnak, h JG elmondhassa, h mennyi vagyona van, Illetve nem esik ezáltal a kisbufik nem kezdik el eldobalni. Még rosszabb esetben VIP kiszálló, hiszen nem egész nap folyamatosan veszik, hanem hirtelen egy egy alkalommal nagy mennyiségben. Jó nyilván van néhány CCA 2.5 millió olcsó saját részvény, ami miatt összességében soha nem fognak bukni az srv-n, de engem aggasztotta az, h a cégben lévő ezen penzeken nem üzletet fejlesztették, hanem tőzsdéztek vele.

4IG

#853790 picirigo Előzmény: #853782

További sok sikert, én és barátaim továbbra is tartjuk! Bár ahogy a fórumokat olvasom , egyre kevesebben vagyunk benne, ami nekem jó jelnek tűnik!

Aki nem csinál hit kérdé…

#853784 matgab Előzmény: #853783

Aki nem csinál hit kérdést a befektetéseiből, annál elő kell hogy jöjjenek ezek a kérdések. Amikre én nem nagyon találtam választ.

Illetve a potenciális lehetőségeket (amik nem kicsik) kisebbnek látom, mint a potenciális kockázatokat.

Köszi, hogy ilyen részle…

#853783 Koffein Előzmény: #853782

Köszi, hogy ilyen részletesen kifejtetted!

Így legalább látom, hogy nem egyedül engem aggaszt egy pár kérdés. Pl osztalék minek? erre én azt a választ tudtam adni magamnak, hogy így törleszt JG. De tény, nem kellene szórni osztira a pénzt, fejlődni, terjeszkedni, felvásárolni stb. A Tsys, ez érthetetlen, ez jó lett volna a folyamatok miatt. Plusz egyre rosszabb a kilátás, túl optimista minden, nagyobb korrekció sem tud jönni. Meg engem is aggaszt a bennfentesség, hogy később jelentették be, mint ahogy valójában történtek a dolgok s ebben a telekom is partner volt...

Gratulálok a nyerőhöz, megérdemelted a sok negatív faktor után :)

Gondoltam majd egy kicsi…

#853782 matgab Előzmény: #853780

Gondoltam majd egy kicsit hosszabban leírom...

Tőmondatokban:

Éreztem anno, hogy a T-sys bejelentésénél kell kiszállni, nem tudtam akkor utána meg bíztam benne, hogy legalább a T-sys véglegesítésekor visszamászik odáig, de inkább befeleződött.

A T Sys bejelentésekor elég rossz érzésem volt, hogy ez egy feldumálás kommunikáció, ami mögött nincs tartalom, mert annyira kevés konkrétumot tartalmazott.

Sajnos rossz érzésem be is vált.

Amiben másképp látom a céget tavaly tavaszhoz képest?


Kommunikáció:

Addig nem kommunikált, utána félrevezetően kommunikált. Ez egyáltalán nem mindegy. Ahogy azt kommunikálták, hogy a Tsys az már biztos, aztán amikor kiderült, hogy mégsem, akkor azt jópár napig nem jelentették be és időközben sem tompították az ügylet iránti magabiztosságot. Meg vagyok győződve róla, hogy az, hogy nem lesz deal már nov 29-én eldőlt. Azzal, hogy a cég nem kommunikálta ezt azonnal, hanem várt vele 10 napot, azzal -ha nem is ők maguk voltak a bennfentes kereskedők, de összejátszottak a részvényesek megkárosítása érdekében a bennfentessel.

Aztán az okokról is hazudtak. Azt mondták, hogy az osztalék politikát nem akarják , hogy sérüljön. Van osztalék politikája a cégnek? Nincs. Tudták a vételárat nagyságrendileg? Elméletileg igen. Nem tudták, hogy ennek kifizetése korlátozná a jövőbeni osztalék kifizetéseket? Akkor hülyék.

Egyáltalán ki a faxom akar osztalékot? Már maga az ötlet sem tetszik. Az IT a leggyorsabban fejlődő iparág. Aki időben nem veszi fel a verseny pozicióit, az lemarad. Ilyenkor ne "szórják el" a pénzt osztalékra, hanem fektessék be. Vegyenek cégeket, vegyenek fel szakembereket, csináljanak jól jövedelmező üzleteket, beruházásokat. Erre azt mondják, hogy osztalékot fizetnének, mint egy közmű, telco vagy ingatlan cég?? Normálisak?


Felpattant az 550-ig lekúrt árfolyamról , de 700 felett iszonyat sokan akarták eladni, amit alátámaszt az is, hogy a bennfentesek is addig adták a papírjaikat a Tsys előtt. Tehát nehezen fog ez 700 fölött maradni- szerintem.

A mai napig nem tudjuk, hogy JG hogyan teremtette elő a pénzt amivel megvásárolta a cég meghatározó részét és azt sem tudjuk, hogy mennyiért vette egyáltalán.

Fundamentumok:

Maga JG nyilatkozta, hogy a nagyot növekvő IT cégeket általában a piac az árbevételüknek megfelelően kapitalizálja.

Ez a tavalyi 4X milliárdos árbevételnél 4XX forint. Ahhoz képest még a jövőbeni növekedés is elég rendesen be van árazva.

Tender nyeréseket kommunikáltak decemberben (előtte augusztustól -decemberig szinte semmit) és januárban kettőt. 50 milliárdos árbevételhez heti egy milliárd feletti tendert kellene bejelenteni.

Ha nem csak kereskednek, hanem valóban IT fejlesztéseiket növelik ilyen ütemben, akkor ott elég nagy inherent kockázatot látok ilyen gyors növekedés esetén. finanszírozás, szakember gárda, folyamatok szabályozottsága, know how és support (HR pénzügy stb, stb). Ezért lett volna nagyon hasznos a T-Sys, mert ott már ki voltak épülve a szabályozások, folyamatok, ami egy tavaly még 15 milliárdos cég esetében ilyen mértékig biztos nincs meg. Emiatt sok kudarc is érheti a céget jövőben, elég, ha egy nagy projekt akad el /dől be, az magával ránthatja az egész céget.


Ez megspékelve esetleges akviziciókkal további hasonló jellegű kockázatokat fog jelenteni. Már ha lesz akvizició, mert eddig nagyobb akviziciót nem sikerült lebonyolítani, hiába ígérik/pletykálják évek óta a Takinfot, vagy a T-sys-t. 1 személyes Kft-t azt tudtunk venni.

Technikai oldalról:

Nem látok vételeket manapság. Egy-egy SRV amivel megrántják, aztán annyi. De az SRV is elég kétélű fegyver tud lenni. És megint arról van szó, hogy nem beruháznak, fejlesztenek, hanem tőzsdén "égetik" a pénzt. Baromi nehezen fog ez felmenni, mert 700 és afelett akik végre majd nullába el tudják adni, azok sokan lesznek, (akikre a bennfentesek szórták a papírokat).


Makro szempontból :

Kezd az egész részvénypiac túlértékelt lenni, előbb utóbb jön egy kisebb nagyobb gebasz, az pedig nem fog túl jót tenni az elmúlt években többszörösre fújt NER-es papírok árfolyamának.

Összességében a szép fokozatos bővítések miatt én "csak" 2,5-szereztem a vagyonomat, noha voltam ugye több, mint négyszeres értéken is, összességében megérte, de keserűvé vált a szájízem és nem akarom ismét az E-star sztorit újra eljátszani.


Ettől függetlenül JG egy nagy zsugás, lehet ez még 2000 is, hiszen lehetnek sikeres akvik, nemzetközi terjeszkedés, 5G és informatikáé a jövő, de én jelenleg jóval több kockázatot látok, mint amennyi potenciális lehetőséget. Illetve ha majd látom a felfele trendet, akkor azt gondolom, hogy könnyebben vissza tudok szállni, mint egy esetleges zuhanás esetén lenne esélyem kiszállni.

Tegnap kitömted a céget?…

#853781 Fornit Előzmény: #853779

Tegnap kitömted a céget? :)

Tizenéves papírt is adtál akkor.... gratula, biztos ez volt mind nominálisan mind %-osan a top traded.