Regisztráció Elfelejtett jelszó

Hozzászólás

matgab Előzmény: #853780

Gondoltam majd egy kicsit hosszabban leírom...

Tőmondatokban:

Éreztem anno, hogy a T-sys bejelentésénél kell kiszállni, nem tudtam akkor utána meg bíztam benne, hogy legalább a T-sys véglegesítésekor visszamászik odáig, de inkább befeleződött.

A T Sys bejelentésekor elég rossz érzésem volt, hogy ez egy feldumálás kommunikáció, ami mögött nincs tartalom, mert annyira kevés konkrétumot tartalmazott.

Sajnos rossz érzésem be is vált.

Amiben másképp látom a céget tavaly tavaszhoz képest?


Kommunikáció:

Addig nem kommunikált, utána félrevezetően kommunikált. Ez egyáltalán nem mindegy. Ahogy azt kommunikálták, hogy a Tsys az már biztos, aztán amikor kiderült, hogy mégsem, akkor azt jópár napig nem jelentették be és időközben sem tompították az ügylet iránti magabiztosságot. Meg vagyok győződve róla, hogy az, hogy nem lesz deal már nov 29-én eldőlt. Azzal, hogy a cég nem kommunikálta ezt azonnal, hanem várt vele 10 napot, azzal -ha nem is ők maguk voltak a bennfentes kereskedők, de összejátszottak a részvényesek megkárosítása érdekében a bennfentessel.

Aztán az okokról is hazudtak. Azt mondták, hogy az osztalék politikát nem akarják , hogy sérüljön. Van osztalék politikája a cégnek? Nincs. Tudták a vételárat nagyságrendileg? Elméletileg igen. Nem tudták, hogy ennek kifizetése korlátozná a jövőbeni osztalék kifizetéseket? Akkor hülyék.

Egyáltalán ki a faxom akar osztalékot? Már maga az ötlet sem tetszik. Az IT a leggyorsabban fejlődő iparág. Aki időben nem veszi fel a verseny pozicióit, az lemarad. Ilyenkor ne "szórják el" a pénzt osztalékra, hanem fektessék be. Vegyenek cégeket, vegyenek fel szakembereket, csináljanak jól jövedelmező üzleteket, beruházásokat. Erre azt mondják, hogy osztalékot fizetnének, mint egy közmű, telco vagy ingatlan cég?? Normálisak?


Felpattant az 550-ig lekúrt árfolyamról , de 700 felett iszonyat sokan akarták eladni, amit alátámaszt az is, hogy a bennfentesek is addig adták a papírjaikat a Tsys előtt. Tehát nehezen fog ez 700 fölött maradni- szerintem.

A mai napig nem tudjuk, hogy JG hogyan teremtette elő a pénzt amivel megvásárolta a cég meghatározó részét és azt sem tudjuk, hogy mennyiért vette egyáltalán.

Fundamentumok:

Maga JG nyilatkozta, hogy a nagyot növekvő IT cégeket általában a piac az árbevételüknek megfelelően kapitalizálja.

Ez a tavalyi 4X milliárdos árbevételnél 4XX forint. Ahhoz képest még a jövőbeni növekedés is elég rendesen be van árazva.

Tender nyeréseket kommunikáltak decemberben (előtte augusztustól -decemberig szinte semmit) és januárban kettőt. 50 milliárdos árbevételhez heti egy milliárd feletti tendert kellene bejelenteni.

Ha nem csak kereskednek, hanem valóban IT fejlesztéseiket növelik ilyen ütemben, akkor ott elég nagy inherent kockázatot látok ilyen gyors növekedés esetén. finanszírozás, szakember gárda, folyamatok szabályozottsága, know how és support (HR pénzügy stb, stb). Ezért lett volna nagyon hasznos a T-Sys, mert ott már ki voltak épülve a szabályozások, folyamatok, ami egy tavaly még 15 milliárdos cég esetében ilyen mértékig biztos nincs meg. Emiatt sok kudarc is érheti a céget jövőben, elég, ha egy nagy projekt akad el /dől be, az magával ránthatja az egész céget.


Ez megspékelve esetleges akviziciókkal további hasonló jellegű kockázatokat fog jelenteni. Már ha lesz akvizició, mert eddig nagyobb akviziciót nem sikerült lebonyolítani, hiába ígérik/pletykálják évek óta a Takinfot, vagy a T-sys-t. 1 személyes Kft-t azt tudtunk venni.

Technikai oldalról:

Nem látok vételeket manapság. Egy-egy SRV amivel megrántják, aztán annyi. De az SRV is elég kétélű fegyver tud lenni. És megint arról van szó, hogy nem beruháznak, fejlesztenek, hanem tőzsdén "égetik" a pénzt. Baromi nehezen fog ez felmenni, mert 700 és afelett akik végre majd nullába el tudják adni, azok sokan lesznek, (akikre a bennfentesek szórták a papírokat).


Makro szempontból :

Kezd az egész részvénypiac túlértékelt lenni, előbb utóbb jön egy kisebb nagyobb gebasz, az pedig nem fog túl jót tenni az elmúlt években többszörösre fújt NER-es papírok árfolyamának.

Összességében a szép fokozatos bővítések miatt én "csak" 2,5-szereztem a vagyonomat, noha voltam ugye több, mint négyszeres értéken is, összességében megérte, de keserűvé vált a szájízem és nem akarom ismét az E-star sztorit újra eljátszani.


Ettől függetlenül JG egy nagy zsugás, lehet ez még 2000 is, hiszen lehetnek sikeres akvik, nemzetközi terjeszkedés, 5G és informatikáé a jövő, de én jelenleg jóval több kockázatot látok, mint amennyi potenciális lehetőséget. Illetve ha majd látom a felfele trendet, akkor azt gondolom, hogy könnyebben vissza tudok szállni, mint egy esetleges zuhanás esetén lenne esélyem kiszállni.