Regisztráció Elfelejtett jelszó

4IG

matgab Előzmény: #853813

Hogy meglegyen itt is... A pf-rol...

Előzmény: #60942 Metis_papa

Én az srv-t nagyon kétélű fegyvernek tartom.
Veszi a cég, ezzel tartja az árfolyamot. Ez rövid távon jó.
Hosszú távon akkor lesz ez jó, ha a piac is ennél magasabb árfolyamra értékeli az árfolyamot és majd adhatnak el belőle és lesz nyereség.
Ez két esetben lehetséges:
1) ha bennfentes módon kereskedik a cég és már olyan infó alapján készül erre, ami még nem nyilvános. Ez nyilván nem lenne etikus, de elképzelhető lenne.
Ennek azért ellentmond, h ilyen esetben Rogán és baráti köre úgy tolná a vételeket, ahogy marcius- július között, amikor úgy tudták, h megvesszük a TSys-t. Most meg ha nincs srv, akkor néha órákig nincs kötés. És ha nincs srv akkor inkább csorgás van.
2) ha a cég látja , h növekedni fog és bízik a piac érték ítéletében. Jelenleg 40 milliárd a sales- ami Jászai óvatos mosoly kíséretében elejtett értékelése szerint "akár ennyire is értékelheti a piac manapság a jól fejlődő IT cégeket". Figyelni kell JG minden szavára. Akár ennyit is érhet. Kb ez az amivel elégedett lenne. Jelenleg a céget a piac kb 70 milliárdos árbevételre értékeli ezek szerint. Ami meglehet, mert a menzán az eddigi dupla sor helyett már tripla sorban kell várni a kajáért a Montevideo utcában. ( Ha lenne részvénye az étteremnek- na abból biztos vennék!)
De ahhoz duplazni kellene és hetente 1.5 milliárd tender bejelentést olvasni. Januárban ettől eddig el vagyunk maradva eléggé. De még csak január van.
Amellett az ilyen mértékű originális növekedés - még akvizíciók esetén is - szerintem óriási kockázatokkal jár.
Ha jelenleg 40-50 milliárd az árbevétele, ami maga JG szerint sem kellene ennyit érjen ( jó ezt így nyilván nem mondja ki) csak a jövőt árazza még mindig optimistán a piac, akkor nem értem h a cég ezen az árfolyamon miért veszi a papírokat?!
És miért itt veszi és miért nem azon az ominózus napon vették, legalább jelzés értékűen- mert akkor nyilván nagy volt a forgalom, rahatasuk az árfolyamra nem lett volna sok...
És ezzel egyidejűleg, h a kis forgalmú napokon veszik a papírokat, és akkor sem folyamatosan, vagy egy adott szintre beállva, h aki itt elad azt megveszem felkiáltással, egy újabb szörnyű gyanú ébred bennem.
Hogy itt bizony még mindig VIP kiszállók vannak és megmondták JG-nek, h legalább ezen az áron vegyek meg a cég a papírokat a NER lovagoktol. Akik beállnak pár tízezer darabbal a megbeszélt időben a piaci árfolyam fölé egy picivel és akkor hirtelen jön egy srv, ahol néhány kisebb eladó is elad.
És sajnos én inkább ezt látom abból a technikabol ahogy az srv-t intézik, nem azt, h a kisreszvenyesek jó legyen, még azt sem, h JG-nek jó legyen, ez csak annak érdekében van, h a NER-esek egy megbeszélt árfolyamon atvalthassak maradék részvényeiket pénzre. Mert ha nem tehetnék, akkor JG elesne az állami megrendelésektől.
Senkit nem akarok lebeszélni a vételről és nekem már nincs pakkom és nem is vennék amíg a cég életében stratégiai változások nem következnek be, de mindenkinek a saját pénze van ebben benne, amiért keményen megdolgozott és azért ne éljetek csupa rózsaszín felhőben, ne vakitsatok el magatokat, ne hagyjátok magatokat becsapni, mint tettük azt oly sokan anno az Estarban!