Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

két nézőpont, egy tudathasadás

#843964 TrendMan Előzmény: #843951

Vajon milyen nehézségekkel szembesülne egy nagyvállalat, amelyet nem a profit maximalizálás hajt?

Hogy nézne ki egy üzleti terv?

Milyen szempontból lenne szükség paradigmaváltásra?

És hány gazdasági szereplő részéről?

két nézőpont, egy tudathasadás

#843948 TrendMan

https://index.hu/gazdasag/2019/05/23/40_milliardos...

Nicsak! Ki beszél!?

"Amit ő szorongás ellen javasolt, az – ahogy megfigyeltem a konferencián megjelenteket – nagyon távolinak tűnik a menedzseri fotelekből nézve. Czeczeli ugyanis azt mondta, hogy globálisan kevesebbet kellene fogyasztanunk, mert így is túlfogyasztunk, és mindenki csak még több profitot akar, míg szerinte kevesebb is elég. Ő például sokkal elégedettebb azóta, hogy már nem hajszolja a profitot.

Talán kevesebb is elég, adjunk kicsivel több pénzt az embereknek, kicsit közelítsük egymáshoz a jövedelmeket.

Érdekes volt a kontraszt, mert mind Czeczeli előtt, mind pedig utána nagy cégek vezetői szólaltak fel, akik a követelőző munkavállalókról beszéltek, és arról, hogy a magyarok helyett először kárpátaljai magyarokat voltak kénytelenek alkalmazni a magyarországi gyáraikban, majd amikor ők is elfogytak, olyan ukránokat, akik már magyarul sem beszélnek."

Abzug

#843914 tozsdenyul Előzmény: #843910

ha párhuzamot akarsz vonni a mával, akkor kb úgy néz ki a helyzet, hogy (a hasonlat kedvéért legyen a háborúellenesség megfelelöje ma a migránspártiság)

orrba-szájba minden kormányzati és állami hirdetésen, plakáton, köztévében csak a migránsozás megy, nincs más lehetöség csakis a migránsok korlátozása, üdvözöljük az osztrák migránsellenességet, németh szilárdkák mindenre csak annyit válaszolnak hogy de mert migránsok, a DK a Jobbik, a kétfarkú kutyapárt kánonban énekli hogy nem kell migráns, építsünk kerítést, a lakosság 90%-a felmérések szerint migránsellenes, a legnagyobb probléma a migránsok.

De mert Viktor azt mondja, közben, hogy

"a migránskultura nagyon sokat adott a világnak, nagy érték, felnézünk rá, nem elkerülhetetlen a konfliktus, lehetséges a békés együttélés"

Ezt te egy politikusi nyilatkozatra akkor kijelented, hogy az ország, meg az elit alapvetöen migránsbarát. Tessék csak megnézni mit nyilatkozik Viktor. Mert Viktor az ország.

És minden egyéb természetesen csak fasság lehet.

(Nyilván a teljes államgépezet és a teljes kormánypárt Viktor ellenére képvisel vele teljesen ellentétes álláspontot, esetleg Viktornak sajnos nincs beleszólása hogy a kormány és állam miket müvel, de egyáltalán, na meg egyébként is jellemzö Viktorra hogy egy 90%-os népakarattal szembe megy, nem az élére áll, és átengedi a téma képviseletét gyurcsánynak a DK-val)

És mielött,

Erre nem cáfolat az, hogy mert mézön.

Erre az a cáfolat, hogy hozol tucatnyi olyan kormányrendeletet, ami a migránsellenességgel szembemegy, hogy szemlézel 1000 újságcikket, és találsz 51%--ot, ami migránspártiságot óhajt, hogy idézel sorban miniszterektöl, állami vezetöktöl, az akkori Csányiktól, felszólalásokat, leveleket, könyörgéseket hogy bizony mi migránspártiak vagyunk.

Marha egyszerü dolog ez, ha akkora fasság a dolog, ugye?

Na, ez az ami nem megy.

Nem megy másnak se, aki idöt, energiát, pénzt öl bele temérdeket, hátha kijön valahogy az óhajtott eredmény.

1-2 idézet Tiszától, ennyi megy, a mindennapi valóság és elit a Tisza-kormány valós intézkedéseivel meg az ország valós állapotával meg szembejön.


Nem az volt az állításod (véleményed) hogy Tisza a Monarchiában mit tudott vagy nem tudott volna megtenni.

Az volt az állítás, hogy az ország (Magyarország) elitje nem volt háborúpárti.

Abzug

#843910 Spade Előzmény: #843893

Tisza István véleménye azért releváns mert a korszaknak legalább annyira meghatározó alakja mint ma orbán. Ov se csak egy morzsa ma. Igazából miután a németek beleálltak a konfliktusba őt a monarchiában leszavazták nem tudott mit csinálni nem tudta volna blokkolni a hadbalépést vagy így vagy úgy megtették volna.

Abzug

#843900 tozsdenyul Előzmény: #843893

Nincs vita Tisza hozzáállásán, az csak terelés.

A vita alapja az a vélemény, hogy "a magyar elit háborúpártisága fasság"

Arra meg csak annyit lehet érvelni hogy mézön, mivel a valódi tényállás egyértelmü..és Tisza egyedül nem releváns, csak ha ezt a morzsát sikerül találni, akkor ezt kell tolni, meg lehet persze kézzel-lábbal terelni.

Nem mintha véletlen lenne, hogy mostanában terjednek az ilyen, hm, vélemények. Nincs semmi meglepetés, halad minden ahogy kell. Útjelzök is elhagyva már :)

Abzug

#843893 TrendMan Előzmény: #843858

Tekintve, hogy ezek az események több, mint 100 éve történtek, ennyire nem érdemes felizgaztnunk magunkat.

Tisza Istvan kapcsán én úgy tudom, hogy kezdetben ellenezte és amikor látta, hogy a császárt nem lehet eltántorítani, akkor startégiát váltott.

Az egész időszak egész Europában igen érdekes, több országban kitörő örömmel fogadták a háború kitörését.

Ez egy kicsit azóta is rejtély és szerintem még Freud elméleteit az emberi pszichével kapcsolatban is befolyásolta.

Abzug

#843858 Spade Előzmény: #843857

amit idéztem az tény amiből te megalkothatod a saját véleményedet, amit te idéztél az meg egy külső vélemény ami a tényekkel szemben számomra egy lofaszt se ér. Te nyugodtan szopogathatod látom ízlik

Szeva

Abzug

#843857 tozsdenyul Előzmény: #843855

amit tiszától idézel, az tény, hogy egy idézet tiszától, amire a te abbéli véleményedet alapozod, miszerint a magyar elit a háború ellen lett volna.


Az én idézetem pedig parlamenti felszólalásokon, Tisza felszólalásain, újságcikkek, hírek elemzésén, levelek elemzésén, kormánypárti nyilatkozatokon, a hivatalos pártálláspontokon, különbözö közéleti figurák megnyilatkozásain, a korabeli kormánypropagandán, plakátokon, rendeleteken, kormányhatározatokon, fotóarchívumon, korabeli statisztikákon, egyéb forrásokon, ezek elemzésén alapulnak, 1914 elöttöl már, egészen 1918-ig és tovább.

Egy tudományos cikk része, mely kutatáson, forráselemzésen alapul, mind leellenörizhetöen. Na meg, a tudományos diskurzus (ami konszenzusos is) részeként , nem egy névtelen fórumon.


Az idézetedhez javaslom még hozzátenni, hogy azért tök a tromf mert mézön.

Esetleg Soros, vagy gyurcsány.

Szeva

Abzug

#843856 Spade Előzmény: #843841

"-->mindnyájan" gondolom nem csak őt meg a tükörképét jelenti, hanem az általa vezett politikai elitét is :)

Abzug

#843855 Spade Előzmény: #843846

Amit idézel az csak egy vélemény (ami olyan mint a szar mindenkinek van) egy fasztól közel sincs pariban azzal amit én Tisza Istvántól idéztem ami meg egy tény. Itt a probléma veled

Abzug

#843846 tozsdenyul Előzmény: #843844

"A magyar társadalom, a politikai élet szereplői, a parlamenti pártok és a sajtó – hasonlóan Európa többi hadba lépett országához – helyesléssel, támogatólag, sőt örömmel fogadták a háború hírét. A besorozott katonáknak a kormányzat a karácsonyra ígért hazatérés mellett földek juttatását is kilátásba helyezte. A jutalomföld ígérete rendkívül vonzó volt a parasztság körében, s ez nagy szerepet játszott a vidéki lakosság kezdeti háborús lelkesedésének kialakításában, majd fenntartásában. Mindenki egyetértett abban, hogy a – Magyarországon egyébként meglehetősen népszerűtlen Ferenc Ferdinánd elleni merénylettel Szerbia olyan mértékben provokálta a Monarchiát, hogy ellene a katonai fellépés is indokolt. Továbbá minden jelentősebb belpolitikai erő – beleértve olyan parlamenten kívüli ellenzéki erőket is, mint a szociáldemokraták és a polgári radikálisok – egyetértett a kormánnyal, hogy Magyarország területi és politikai egységének megóvása, valamint a nemzetiségek feletti magyar hegemónia fenntartása létkérdés. S ha ez csak egy Szerbia elleni katonai akcióval biztosítható – amit a kormánypropaganda erőteljesen hangsúlyozott –, úgy ez jogos és elkerülhetetlen lépés. Átmenetileg a parlamenti csatározások is elcsitultak, minden ellenzéki parlamenti párt vezetője a „rendkívüli helyzetre való tekintettel” felfüggesztette kormányellenes támadásait."


"A balkáni háborúk, valamint a szarajevói merénylet után a hivatal magyar álláspont szerint – melyet gróf Tisza István magyar miniszterelnök 1914. június 30-án Bécsben ismertetett a császárral –, a háború egyáltalán nem elkerülhetetlen. Taktikai okokból ki kell várni, hogy a Balkánon a Monarchia szempontjából kedvezőbb nagyhatalmi erőviszonyok adódjanak. A magyar álláspont mögött nyilván ott volt a félelem, hogy a dualista állam nem készült fel eléggé egy fegyveres konfliktusra. Tisza megítélése szerint a fegyveres összecsapás Szerbiával előbb-utóbb bekövetkezett volna, erre utalnak minisztertanácsi felszólalásai mellett unokahúgának, Zeyk Margitnak címzett 1914. augusztusi levelének sorai: „Lelkiismeretem nyugodt; már nyakunkon volt a hurok, amellyel, ha most el nem vágjuk, alkalmasabb időben fojtottak volna meg bennünket.” "

Abzug

#843844 tozsdenyul Előzmény: #843841

Belpolitikai egységben az összes párt támogatta a hadbalépést, beleértve a (Tisza) kormányt, a kormánypropagandát, a teljes médiát, és a lakosság túlnyomó részét is.

Jellemzö a háborús hangulatra, hogy még a magyarországi szerb kisebbség harmada is támogatta a szerbia elleni háborút.

Tisza a hadbalépés után a végsökig kitartott a háború mellett, a teljes államapparátus és kormányerö végig elkötelezte magát.

Ahogy a háború elött sem volt abszolút ellene, csak az idözítést vélte korainak.

A magyar elitnek az a nagyon kis része, aki nem volt oda a háborúért, csak szerbiával nem akart, amúgy oroszok ellen igen - lévén hogy szerbia annektálása tovább csökkentené a királyság magyar nemzetiségi arányát.

(Az elbaltázott nemzetiségi politika viszont pont tüzelt mindenkit egy jó kis háborúra).

Az, hogy a magyar elit ne támogatta volna a hadbalépést igen szép méretü hazugság.


Abzug

#843841 TrendMan Előzmény: #843833

Nem tudjuk kit takar ebben az esetben a -->mindnyájan, én úgy olvastam (majd megpróbáok ráakadni, hogy hol), hogy a Monarchia nagyiparos/kereskedői rétege rettegett az épp akkor kifutó gazdasági prosperitás utáni időktől és ők gondolták úgy, hogy egy jó kis háború majd jól pörgetni a gazdaságot megint.

Igen, Tisza Istvan volt az egyetlen potentát, aki ellenezte.

Abzug

#843833 Spade Előzmény: #843818

"Már az első világháborút is állítólag az akkori magyar elit szorgalmazta."

Aha állítólag, ritka nagy faszság nézzük mit mondott Tisza István aki egyedüliként a Monarchia vezetői közül ellenezte a Szerbia elleni katonai fellépést. Véleménye az volt, hogy a Monarchia nem folytathat terjeszkedő politikát, célja csak függetlenségének megőrzése lehet:

idézet tőle:

„Mindnyájan egyetértünk abban, hogy az a Monarchia, amelyet mi is irányítunk, amelynek egyik döntő faktora vagyunk, – hogy ez a monarchia a külpolitikában a béke és a status-quo alapelveit kell hogy szolgálja: hogy hódító céljai, nagyravágyó céljai a monarchiának nincsenek és hogy a maga történeti hivatását, a maga jogos ambicióját, a maga létjogosultságának erkölcsi forrását abban kell keresnie, hogy Európának ezen exponált részén, amint a maga függetlenségét megvédi, egyúttal védbástyája, biztos támasza és szövetségese legyen a körötte lakó kis népek szabad továbbfejlődésének is.”