Volt vagy 10 éve,hogy Hegyeshalomban készült a Prologis.Ott már akkor nem láttál embert a faluban napközben,mert mindenki a határ túloldalára járt dolgozni és csak este jöttek haza.
Volt vagy 10 éve,hogy Hegyeshalomban készült a Prologis.Ott már akkor nem láttál embert a faluban napközben,mert mindenki a határ túloldalára járt dolgozni és csak este jöttek haza.
Nálatok a nyugati határnál nagyobb arányú lehet a külföldi meló, és annak a hatása A határtól messzebb szerintem kevésbé érződik ennek a hatása. Persze mennek onnan is de talán kevésbé normál ügymenet ez mint nálatok ahol valaki átugrik Ausztriába az olyan mintha lemenne a Tescoba. :)
Begyűrűzik ez jobban ott a bérekbe , minél távolabb ettől a térségtől annál kevésbé vsz. Persze ez csak tipp nem tudom statisztikák ezt mennyire támasztják alá.
Gondolom ez a srác akiről beszéltem ha egy határ menti faluból származna könnyebben átlépne ha anyagi gondjai vannak , mint így . Nyelvtudásban is azért gondolom az osztrák határ környékén nagyobb arányú lehet mint máshol akik beszélnek külföldiül. Te egy kiemelkedő régióban vagy ilyen szempontból. A rendszerváltás óta azt hallani Bp és Győr- Moson- Sopron a két "húzóágazat".
Alkalmi munkákat ez a villanyász is szokott csinálni, mikor ráér,persze feketén és ahogy hallom sokkal többért is - egy szombat,mondjuk 8 órára 20000 ( hallottam már tőle ilyet is) -,de ugye én a normál bérek után érdeklődöm.
Van egy albérlőm, fiatal burkoló srác. Sokáig alkalmazottként nyomta, áttért a vállalkozásra nem olyan régen mert nem jutott egyről a kettőre.
Szülei nem támogatják, amíg alkalmazott volt félretenni nem tudott , bejelentve minimálbérre, saját erő nincs nem tudott hitelt felvenni. Tanácsoltam amit kifizet albérletre inkább abból törlessze a hitelt egy saját lakásra. Megsajnáltam már nem jut egyről kettőre miközben dolgozik keményen. De ez nem ment.
Közben a lakásárak elszálltak, ő meg áttért a vállalkozásra. Remélem összeszedi magát. Annyit dolgozott hétvégén , hétköznap reggeltől estig. Mennyire megy ez a vállalkozása nem tudom nem olyan régóta csinálja nem beszéltünk róla.
De annyira jólelkű gyerek , nekem mondja ha kell valami burkolás eljön szívességből megcsinálja. Becsületes , régivágású falusi srác, mondom neki valamit kell burkolni egyértelmű hívom, de nem szívességből hanem normál piaci áron . Még ő tenne szívességet ilyen helyzetben. Remélem olyan árakkal dolgozik vállalkozóként keressen is rajta , mert melója az van bőven.
Felfoghatatlan
Én igazán nagyon kerestem elmúlt években hasonló pénzért nagyon sok szakembert, társasházhoz, saját EU-s projekthez, saját lakáshoz, házhoz....csak hogy néhányat soroljak.
A nyugdíjas asszonyok mezögzadasági segédmunkában, tävol a föuttól keresnek nálunk egyik faluban 850-et óránként. Én szoktam leszámolni nekik, tudom hogy ennyi.
Az alkoholista segédmunkásomnak földmunkáért óránként 1000-t fizetek mär rég.
Ezt az embert nem kellett betanítani,ő igazi villanyszerelő.
Hja, közpénzböl azért könnyen megy...
Nem tudom, ahogy írtam ebben az esetben,csak az asszonyt ismerem.
KKözép-Dunántúl.Nem vitatkozás végett írom ezeket az eseteket,csak már engem is felcsigázott a téma.
Őszintén joszandeku javaslat: akkor keressen itt Gy-m-s megyében vagy Bp-en.
57 éves nem a kedvenc kor semmilyen szakmunkaban. De ettől függetlenül nem értem. Melyik orszagreszben dolgozik?
kb 4éve felújításnál 800k-t fizettem kb egy hetes melóért a villanyszerelőnek... megközelítőleg 4 órát dolgozott per nap, majd ment tovább köv melóra... az tény, hogy ott hétszentségelt, hogy nem talál embert, mert akit felvesz, betanít, majd mire betanul, hogy egymaga normálisan megtudja csinálni a melót, már mond is fel és megy nyugatra, egyedül majd megszakad.. ilyenkor jön a kérdés, mi a fenéért nem fizeti meg rendesen a melóst, ha telik is rá? nem hiszem, hogy nem tudná normálisan megfizetni... és itt jön be a képbe a mohóság...
Boby, milyen kategóriás a jogsija, csak belföldi vagy nemzetközi is, melyik régió?
szó sem róla,ritka a korrekt vállalkozo is,kkv-ban.
tudom és magam is tapasztaltam már.
Másik alany.Őt nem ismerem,csak az asszonyt,vele beszélgettem.60 éves férfi,éveken át egy kereskedelmi cégnél dolgozott, teherautóval szállította ki amit kellett - f*ngom sincs,mi volt az -.Cég évvégén megszűnt,muki jelenleg állást keres.Nem tudom milyen állásinterjúkon vett részt,de a feleség elmondása szerint,a bérajánlatok bruttó 1050Ft/óra körül mozogtak.
Tegnap ismét kicsit közvéleménykutattam.Egy 56-57 éves ismerősömet kérdeztem a fizetéséről,aki kb. 1000 éve az építőiparban dolgozik,mint villanyász.Fizetés nettó 1200/óra,minimálbérre bejelentve.Tudom, hogy sok cégnél dolgozott már, ezért megkérdeztem, hogy ez az 1200/óra milyennek minősül?Azt mondja, hitványnak.Faggatom tovább, hogy hát ha ez hitvány, akkor miért tér vissza mindig ehhez a vállalkozóhoz dolgozni - ui. tudom, hogy már többször elhagyta,de azután mindig vissza is tért hozzá -.Válasz: ez legalább mindig kifizeti,és legalább minimálbérre be is jelenti.Máshol ahol többet ígértek - 1400 körül/óra -,vagy nem fizették ki egy idő után,vagy nem rendszeresen fizették,vagy csak 4 órára volt bejelentve,vagy utólag derült ki, hogy hónapokon keresztül be sem volt jelentve
hogy mik ki nem derülnek andyről https://velvet.hu/gumicukor/2019/01/24/andy_vajna_...
még a végén, a böllérről is kiderül, hogy titokban, az éj leple alatt milliókat adományoz...
na igen, elmúlik a pillanat, tovább lépnek... meg azt se felejtsük el, hogy nem feltétlenül van fizujuk a lázadozásból, meg is kell élni valamiből...
https://hu.euronews.com/2019/01/23/a-finkelstein-f...
Erről már volt szó korábban. Itt a teljes cikk fordítása.
Tetszett az a rész ahol Birnbaum részletezi, hogy Soros egy olyan homokzsák volt aki nem üt vissza ezért is a legjobb választás volt ellenségnek. Ezt egy párszor elmondtam magam is , hogy ez a kiválasztás szempontja lehetett. :) Jó volt viszontlátni mondjuk semmi kétségem nem volt enélkül se, hogy ez fontos szerepet játszott a kiválasztásnál.
Ők jöttek vajon ezzel a kész recepttel kell építeni egy kerítést?Legyen valami kézzelfogható védelmi eszköz ami nem elvont hanem tárgyiasítva van a megvédés vele. Nem fogalom hanem tárgy. :) Úgy mint kézzelfogható ellenségként Soros, akkor legyen kézzelfogható védelemként egy kerítés. Valószínű, hogy igen, illeszkedik a tanácsadás többi részéhez. Már csak abból is kiindulva Trumpnál is a kampány egyik fő eleme ez a kézzelfogható védelem határfal. Persze ha így is volt ezt nem hiszem elismerné a nyilvánosság előtt , max 30 év múlva. Ha tippelnem kellene ezt a kerítés témát Izraelből hozhatták . Mert ott már le volt régen tesztelve ez a kerítés műfaj politikailag pro kontra emberi reakciókkal. Azoknak a tapasztalatoknak az újrahasznosítása .
Ez a Finkelstein nem volt egy hülye gyerek azt be kell látni. Az ősi politikai módszert továbbfejlesztette. Volt tehetsége a megfelelő ellenség kiválasztásához is . A megfelelő csali használat nélkül nem ér sokat a módszer, olyan csali kell amire harapnak a halak. :) Nem volt horgász véletlenül ez a Finkelstein. :) Ez a sorosozás olyan kézenfekvőnek tűnik, utólag. De ezt a csalit ki is kellett választani a horgászat előtt , utólag mikor megvan a nagy zsákmány már mindenki okos.
Ennél a nyílászáró cserénél lehetetlen volt megállapítani a munkadíjat. Érkeztek be az árajánlatok és azt lehetett leszűrni, hogy az össz költségre van kihegyezve és azon belül a részköltségek csak jelképes dolgok. Mert elég sok ajánlat kb azonos ár környékén szóródott de az anyagköltség + munkadíjban nagy eltérések az ajánlaton belül, de a végösszeg hasonló. Maga a nyílászáró is.
Szóval ezek az árajánlatok szerintem úgy készülhetnek a gombhoz varrják a kabátot és aztán a részletek már mellékesek mennyi belőle a munkadíj és egyéb csak adják ki azt a végösszeget amit szeretnének látni. :)
De a helyreállításban nincs anyagköltség szinte, oké ezek az élvédők filléres sztorik az árhoz képest. 20 k baromi sok szerintem azért a melóért /nyílászáró azzal lehet keresni rendesen ha van megrendelés folyamatosan.