Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

1-2 éve volt ez a tescos…

#835157 banyaiz Előzmény: #835155

1-2 éve volt ez a tescos buli mikor a dolgozók besokalltak és sztrákot is nyomtak béremelésért, vegyenek fel több embert és még ki tudja mit követeltek. Olyan sztrájkot hoztak össze zárva voltak Tescok.

Ami abból indult a tesco valamit szigorítani akart ha jól emlékszem , de már nem tudom mivel akarta szívatni a dolgozókat. Aztán a fagyi visszanyalt . Olyasmi rémlik azt akarták kiképeznek más területekről pénztárosokat akiket be lehet vetni pénztárosként is meg más melóra is. De lehet rosszul emlékszem és az egy másik ügy volt. Vagy a pénztárosok nem tudtak kimenni wc-re annyira kemény szabályokat hoztak. Valami pénztáros lázadás volt ott arra emlékszem.

Vszínű sok helyről ment…

#835156 banyaiz Előzmény: #835155

Vszínű sok helyről ment az üzenet a kormány felé lenne meló de nincs ember és tolják ki a túlórák számát. Sok helyről lehetett hallani keleti határ közelében ukránokat toboroztak már nagy számban . Előny az ukrán nyelvtudás az üzemben. :) Valahogy így indult Németországban annak idején a török vendégmunkások toborzása, ilyen problémákból.

Mennyire segít a problémán több az elrendelhető túlóra, majd kiderül. Mert lehet többet veszít ha ezért jó munkásai elmennek . Gondolom van egy matek erre ha ezt kérték mire számítanak .

egyébként kis %ban fordi…

#835155 Sumér harcos Előzmény: #835153

egyébként kis %ban forditva is elsülhet ez a pisztoly,mert ez az 5 festő nem fog a mercihez kecskemétre elmenni tegyük fel,ha ott a nyakukba vágják a 400orát totál hétvégezve,sőt lehet inkább e-miatt onnan jön 5 szakmunkás a kkv irányába,a tényleges fizetésben bizonyos munkakörben sokszor a kkv verheti is a multit.

persze a nagyszámok szerint a multi az multi,de...

de éppen a mercinél látom néha a környezetemből olyan figurákat felvesznek tömegével,hogy a kkv-ban már régen körbeért,meg sem felelne.....nemtom mit művelhetnek ott a multinál.


Tőzsdenyúl kórházi tapas…

#835154 banyaiz

Tőzsdenyúl kórházi tapasztalataira lennék kíváncsi ott hogyan ment a túlórák nyilvántartása és elszámolása . :) Ahol az állami szervnél kell az állam törvényeit lekövetni ott ez hogyan valósult meg és akkor kkv-nál mit várunk.

A napokban a minimálbér emelés kapcsán szóba került 800 k munkavállaló minimálbéren, vagy garantált bérminimumon van foglalkoztatva.

Papíron. Kb 4 millió munkavállalóból. Kb 20% . Ez lehetséges miközben mindenhonnan a létszámhiány hírek jönnek? Párhuzamosan ez a két dolog létezhet a munkavállalók 20% minimál fizetést kap miközben nincs ember? Furcsa kettősség nem tudom hogyan létezhet ez párhuzamosan, nagyjából sehogy.

Mondjuk a festőbrigád ahol a tulaj nyaralása alatt szellemmé váltak a tagok. :) Annyira érzékenyek a piaci folyamatokra de közben lehet ebben a 800 k -ban vannak papíron fizetésügyileg. Így el tudom képzelni 20%-os minimálbért ilyen piaci viszonyok mellett.

Egy kkv-nek dolgozó munk…

#835153 banyaiz Előzmény: #835151

Egy kkv-nek dolgozó munkás erre , hogy a törvényben 250 óra, vagy 400 az elrendelhető túlóra legyint egy jó nagyot mert eddig se igazán volt köszönő viszonyban sem a törvényi előírásokkal a munkája. A fizetése nem a jelenléti íven kihozott számokból alakult, vagy köze sincs hozzá.

Mondtam mikor bankban melóztam a túlórát akkor fizettek ha elrendelték a túlórát. A dolgozók vezették a jelenléti ívet ahová minden nap beírták mikor érkeztek mikor tették le a kalapácsot. Ezen szereplő órák eltértek minden hónapban a fizetésben számolt összegtől mert nem fizettek túlórát . Azt vártam mikor jön az első olyan mókus akit kirúgnak és beperli a bankot x évig nem fizettek neki túlórát nézzék meg a jelenléti íveket. :) De nem volt ilyenre példa a praxisomban egy sem. Arra sem egy munkaügyi ellenőrzés ezt kihozza mint problémát.

Akkor ez egy bank volt ami azért egy jogkövetőbb hely elvileg mint egy kkv munkahely.


Az úgynevezett törvények…

#835152 banyaiz Előzmény: #835151

Az úgynevezett törvények érvényesülése legkevésbé a KKV szektorban Mo-n. KKV az a kambodzsai dzsungel a rendszerváltás óta ahol a törvények csak valahol a nagyon homályban a háttérben valami útmutatás, légyzümmögés féle dolgok. Kb mint mikor a vietkongok és az amcsi katonák találkoztak és megbeszélték a genfi konvenció előírásait nagy komolyan a kambodzsai dzsungelben. :) Valami ilyesmi jelentősége van ebben a szektorban annak ami nem ellenőrizhető, számonkérhető nagyon simán.

Persze ez is folyamatosan alakul ahogy telnek az évtizedek. De néhány példa minimálbérre bejelentés fizetés zsebbe . Ha nincs munka nincs lóvé ha van meló akkor zsebbe a lóvé nagyrésze. Minden adminisztráció csak egy papírdarab köze nincs a valósághoz , az útnyilvántartástól a túlórák vezetéséig, és a munkaidőig és fizetésekig stb. Számla adásokig.

Nem egyszer kérdezik tőlem 2018-ban is olyan helyen ahol ismernek számla, blokk kell? :) 1998-ról ne is beszéljünk. :)

Egy bizonyos cégméret felett egy ilyen munkajogot érintő változás mérhetőbben hat. Egy termelőüzem mondjuk ahol 0-24-ben termelnek és van sokszáz , sokezer dolgozójuk.

van egy ismerős,5fős fes…

#835151 Sumér harcos Előzmény: #835149

van egy ismerős,5fős festő brigádja volt,előre min.1év fix meloval.

nyáron elment nyaralni,Olaszországba.

mire hazajött nem volt meg a brigádja:)

konkurenciák mind elvitték,el- anyátlanodtak egyedül.

na most a 400orással indul(na) csak igazán a fluktuáció,Canossa-járás.

de éppen ezért ez gyakorlatban nem fog müködni,mikroszinten.

400örás törvény.multikro…

#835149 Sumér harcos Előzmény: #835148

400örás törvény.

multikrol most nemtom,milyen okosságot mutatnak majd fel,külön állatfaj.

szerintem a kkv részéről meg kivitelezhetetlen ez a 400órás törvény.

eleve munkaerőhiány van,ez nem is fog változni a közeljövőben,a dolgozot már vagy 2 éve erősen kényeztetni kell,sőt kis beszolások is engedélyezettek.

mi történik ha kötelezem a dolgozot szombaton is munkára?

1-2 eset után ugy ott hagy a francba,hogy füstöl a nyoma,még ha korrekt modon fizetve lenne akkor is,(most ezzel kockáztasson vki pl akár pl.15-20 millios gépen történő folyamatos leállást?vagy marad a hétfőtől- péntekig napi 8 ora,de folyamatos termelés.)

nem találok helyette másik jol képzett embert,igy ergo be sem vezetem,gyakorlatban nem megvalosithato ez a törvény kkv szinten,ennyi.

ráadásul 10-15%al?emelkedik ismét a minimálbér január 1től,köszi.

Én a következők miatt ne…

#835148 Kiss Zoltán

Én a következők miatt nem tartóm jónak a 400 órás törvény -hirtelen-bevezetését:

1: Magyarországon nagyon sok ember kényszerül még mindig, mellékállásban bérét kiegészíteni, ha túl sok többlet órára kényszerítik , akkor ennek az egzisztenciának vége, az, hogy nem kötelező elvállalnia, tudjuk nem igaz! Nálunk egy iskolai fizikai dolgozó bére 120-130 ezer forint, ez semmire nem elég!

2. Széles társadalmi vitára bocsátottam volna, legalább 2019 március 31-ig!

3. A munka törvénykönyvébe rögzítettem volna, hogy senkit ne lehessen elbocsátani, ha nem vállalja a többlet munkát, ha nem akarja, és,ha erre kényszerítik, akkor több milliós kártérítésre kényszerítettem volna az adott multi céget!

4. Többlet munka, dupla bér!

Én emlékszem arra, hogy a nyolcvanas évek elején bevezették a GMK-t, sok pénzt lehetett keresni, de meg volt az ára, 1981, megindul a népesség csökkenése! Ebben van most igazsága, annak, aki azt írja, hogy a már- már elviselhetetlen többlet munka a család terhére megy!

A füst és a skandálás na…

#835147 Sumér harcos
A füst és a skandálás nagyon erős, látványos jele a dühnek, szerintem igenis legyenek hevesek és dühösek az emberek, mutassuk meg, hogy az elég az elég

– mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke a Hvg.hu élő videójában.

Jó dumálókája van.....,d…

#835138 Boby. Előzmény: #835135

Jó dumálókája van.....,de feleségemül nem tudnám elképzelni!.-)Érdekes szituáció lenne,mikor foghegyről odabökné,hogy te "bajszos f@sz"!.-)

Az egész volt szoci tömb…

#835132 banyaiz Előzmény: #835128

Az egész volt szoci tömb a régióban nagyon sok mindenben ugyanúgy mozog a rendszerváltás óta miközben a politikusok handabandáznak. Fárasztják a választókat a különböző korszakalkotó spanyol viasz felfedezésekkel. Az egyik feltalálja a határvédelmet és a kerítést , a másik meg valami hasonló elképesztő dolgot. .)

Vannak persze helyi sajátosságok mindenhol 1-1 terület de ugyanabban a folyóban utazunk. :)

Valaki megpróbálkozik egy egy területen valami eltérővel és az működni látszik akkor lekoppintja a többi is. Pl a szlovák egykulcsos adó ami működni látszott az begyűrűzött ide is nem kellett sokat várni rá.

Nagyjából ugyanazok a problémák sújtják, ugyanazok a kihívások ezek előtt az országok előtt. Ugyanaz a külső környezet mindegyiknek. Furcsa lenne ha az egyikben a népszaporulat az egekben lenne a másikban pedig a pincében lenne. :) Ezeknek a politikusi ökörségeknek a nagy része olyan jelentőségű kb mint erdőtűzben a vízipisztoly. :)

Szerintem ha ezt az országot 30 évig egy orángután vezeti , és semmi más nem történik mint a jogszabályokat folyamatosan igazítjuk a környező trendekhez nagyjából ugyanitt tartanánk.

Ebből kiemelkedni ahhoz nagyon szívós és hosszú építő munka kellene ahol 1 fillért nem költünk el feleslegesen és egy centi kitérőt nem teszünk feleslegesen. Akkor 30 év alatt már látszana az eltérés, de az se egy politikai 4 éves ciklus alatt.

Lajosról is szóljak valamit ha mindenki az adott posztján az ország vezetésében olyan szintű munkát végzett volna mint ö , és ezt a szintet 30 évig fenntartja valamivel jobban néznénk ki. Mennyivel arra én is kíváncsi lennék, mennyit lehetne ezzel elérni egy ilyen helyzetben.


Egy kérésem van csak, ta…

#835128 tozsdenyul Előzmény: #835119

Egy kérésem van csak, tanárbá vegyen elö pár grafikont, és meglássa hogy a lala csomag semmilyen trendváltást nem hozott a tfr-ben, ugyanúgy mozog, mint a környezö országoké. (Egész európa termékenységét bedöntötte a Lala).

Csak magasabb volt, mint pl szlovének, szlovákok, csehek, osztrákok, olaszok, orosz.

Meg mint a jobban teljesítös maffia termékenység.

Hoppsz.

Több kérésem nincs.

Ez sem lesz teljesítve.


"Van olyan vállalat Magy…

#835119 Boby.

"Van olyan vállalat Magyarországon, ahol egy héten akár 68 órát is dolgoztathatnak egy munkavállalót. Erre lehetőséget ad, hogy heti öt napon keresztül 12 órát dolgozzanak, a hatodik napon pedig 8 órára be lehet hívni túlórázni. "

https://m.portfolio.hu/gazdasag/megtudtunk-ez-a-mu...

Tanárbától kérdezem! Mennyire tartja gyermek nemzés, gyermek nevelés szempontjából ezt a helyzetet ideálisnak? Mennyivel ösztönzőbb, gyerekvállalás szempontjából ez,mint anno B.Laller csomagja? Hogyan tud megbirkózni egy ilyen helyzettel,egy egyedülálló szülő? Hogyan hát ez a házasságokra?Ha rosszul, akkor mennyiben befolyásolja a gyermekek mentális egészségét, fejlődését?stb.stb.stb?Esetleges válasz esetén,kérem figyelembe venni, hogy ez a helyzet,még az idei törvények szerinti képet mutat!

Amúgy szerintem a cikkben szereplő, nem egyedi eset,és nem csak az ország keleti,de a nyugati felére és nem csak a gyártó,de a kereskedelmi szektorra is igaz.

"cimbi Te már megint itt…

#835116 Boby. Előzmény: #835113

"cimbi Te már megint ittas vagy?:)"

Mikor érvek,cáfolatok nincsenek,marad a meztelen libsizés,meg a részegezés.