Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

egyetértek, de ettől még…

#835188 Koffein Előzmény: #835185

egyetértek, de ettől még nem lesz lóf@x se ,,, tolhatod a kanapéforradalmat..

nézd https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/tomegnyomor-or...

egész hónapban 30-40 perces utak közel másfél órába teltek, volt olyan nap, hogy a kosztolányitól a gellért térig egy óra (kb5perces út autóval).. tele van minden, vásárolnak, tömik az arcukat, tele van van a város autókkal, fogyasztanak.. nem tetszik a rendszer, de van zsé, ma pl az aleeba akkor tömeg volt, hogy mozdulni alig lehetett.. csak egy rendelésért mentem be, de egyből idegállapotba kerültem, karácsonyi vásár tele,vásárolnak, fákból alig van már választék, a környéken van olyan árus, hogy már csütörtökre eladott mindent, kis szar fa 8e, nagyobb 20e körül... veszik, viszik, mint a cukrot... örülünk vincent? örülünk...

megy a balhé a túlóra miatt, de sehol nem hallottam, hogy cafetéria keret eltörlését követelnék... majd januárba bértárgyaláskor sokan meglepődnek... már ha lesz bértárgyalásuk, majd csak néznek ki a buciból...szomorú, de e van.. :-/

Eü tapasztalat

#835184 tozsdenyul Előzmény: #835183

az eü-ben brutál túlóra van . Kifizetetlenül. Most ennek legalizálása történik, hogy perelni se lehessen.

Az ÁNTSZ már pár éve létrehozta a rendeleti hátteret, hogy vezényelhetik az eü személyzetet egyik helyröl a másikra, munkaerö hiány okozta "vészhelyzetben"

Persze, majd jól megválogathatod a munkáltatót, ha szemét, mi? Rendeletileg szolga vagy.

Meg kevés a túlóra lehetöség? 3 állás is kevés?

http://www.google.com/amp/s/index.hu/belfold/2018...

Ez 1db kórház, 200 dolgozó, fejenként minimum 1 millió forint kifizetetlen túlóra.

Nem 3 hónapja kifizetetlen, hanem évek óta.

3 éves pereskedés. A kórházigazgató aki ezt eljátszotta, pont jó lett államtitkárnak. Lehet csinálni nagyban.

(Amit linkeltem korábban, az orvoslás mellett oktató orvosokról, ugyanez. Trükkök százai hogy ne kelljen fizetni. Aláírták? Alá. Úgy érzik kurva nagy átverés volt ez így? Úgy. Volt más alternatíva? Nem volt.)

Olyan szinten nem tudnak a hívök a magyar rögvalóságról, hogy fáj. Na, nem nekik, ök az urak. De persze osztják hogy inkább a szemednek hiszel te hülye?

Eü tapasztalat

#835183 tozsdenyul Előzmény: #835154

Párhuzamos univerzumban él az ország két fele (fideszes nem-fideszes)

Olyan szintü a diszkrepancia, hogy komoly kérdések merülnek ám fel tudományos oldalról:)

Pl vidéken akkora jólét van hogy ihaj. Gyurcsány elbújhat emellett. Készséggel elismerem, bár állítólag az alsó 3 jövedelmi decilis 2010 óta folyamatosan kevesebbet keres. Reálban. Föleg ha szegény inflációt nézel.

Állítólag a munkavállalói szegénység statisztikai kategória a térségben egyedülálló módon magyarországon nö.

Konkrét tapasztalatok, az eü személyzet, mentösök, ápolók, beteghordók minimum 2 állást visznek, kivétel nélkül. De inkább 3-at. Ez is a jólétet mutatja.

A hálapénz állítólag ötödére zuhant a borítékokban. Mert jólét van.

Az ingatlanok ára csökken.

Érdekes ez ám, mert itt esküdözik (a felsö 10%) hogy milyen fasza minden.

Hát igen, csak a felsö 10 jóléte az alsó 40-töl lett átcsoportosítva, ami rendben is van, persze hogy ök a fideszre szavaznak. De az alsó 40-re vakok? Becsukják a szemüket, hogy inkább ne is lássák? Hát naná, miazhogy.

naaa,csak figyelsz a pá…

#835169 Sumér harcos Előzmény: #835167

naaa,csak figyelsz a párbeszédre:)kicsit gondoltam megcukkollak,régen szoltál hozzá:)

bocsánat,valoban nem gondoltam,hogy eme balladára gondolsz....

igazábol ott lobog az árpádsávos Gyurcsánnyal egy barikádon, agressziven nem hiszek itt jobb-ballépésben,nincs ilyen,de ebben már vagy 6-10éve nem hiszek.

egyébként nagyon sok baloldali haver van a környezetemben,

ha ebből a megközelitésből vizsgáljuk,nemzetibe igy meg max szinházba járok:)

egy jo szakmunkás(épitöi…

#835168 Sumér harcos Előzmény: #835165

egy jo szakmunkás(épitöipar,fémipar) az már korábban is megbecsült tétel volt,még a válság alatt sem került lapátra.

biztosan,most én nem vitatom,hogy éppen ő nem üldözött el senkit,de ez a canossa-járás sem 2010ben kezdődött el.

(sőt egy rohadtul keskeny hajszálon mult számomra is,hogy 2013ban nem hagytam el az országot,szinte már kint is voltam.)

de pl. van cnc esztergályos ismerősöm 1971es születésű full profi,ő 20éve 1997 öta belgiumban,hollandiában esztergál,őt a bérek üldözték el,azota sem jött haza,nem gyurcsány,sem orbán,nem is okol senkit,őt lehetetlen hazacsalni,vagyonért dolgozik havonta.

a pénz.

Kömives Kelemenné(Székel…

#835167 Láma Előzmény: #835164

Kömives Kelemenné
(Székely népballada)

http://www.wekerlekos.hu/download/irodalom/6_122_k...

Röviden ennyit a roma nyelvre hajazás margójára te nemzethy teeee. :)

"örülök,hogy feltűnt,hogy ezek valoban nem értelmiségi munkakörök,ez is gond?viszont ma jobban megfizetik őket ,mint a te értelmiségi szakmádat,valszeg ez a gond.:)

Semmit, de tényleg szó szerint semmit nem értettél meg abból, amit írtam.

"olyan vagy ,mint egy jo roma muzsikus,feláll a baloldali zenekar,akkor kontrázgatsz néhányat,utána lelépsz 3 hétre:))"

Nem. Akkor kontrázgatok, amikor nagyon elgurul a gyógyszeretek. Olyankor magasabbak a labdák.

"viszont ma jobban megfi…

#835165 Boby. Előzmény: #835164

"viszont ma jobban megfizetik őket ,mint a te értelmiségi szakmádat,valszeg ez a gond.:)"

Nem erre vonatkozott Láma hozzászólása,de ha már itt tartunk, akkor azt azért jegyezzük meg, hogy a szakmunkások bére, annak következtében emelkedett meg - részben -, hogy orbán, immár szerény becslések szerint is 600.000-et elüldözött az országból.Amiből pedig hiány van annak általában felmegy az ára.

kackac kukac,már most si…

#835164 Sumér harcos Előzmény: #834800

kackac kukac,már most sincs fidesz szavazo,mit 10 év mulva?:))

Roma nyelvre hajazva,ne csak kőmívest emlitsd,lehet még festű,marús stb.

örülök,hogy feltűnt,hogy ezek valoban nem értelmiségi munkakörök,ez is gond?viszont ma jobban megfizetik őket ,mint a te értelmiségi szakmádat,valszeg ez a gond.:)

olyan vagy ,mint egy jo roma muzsikus,feláll a baloldali zenekar,akkor kontrázgatsz néhányat,utána lelépsz 3 hétre:))

remélem nem azért ,mert vkinek a harmadik nickje vagy?.)

1-2 éve volt ez a tescos…

#835157 banyaiz Előzmény: #835155

1-2 éve volt ez a tescos buli mikor a dolgozók besokalltak és sztrákot is nyomtak béremelésért, vegyenek fel több embert és még ki tudja mit követeltek. Olyan sztrájkot hoztak össze zárva voltak Tescok.

Ami abból indult a tesco valamit szigorítani akart ha jól emlékszem , de már nem tudom mivel akarta szívatni a dolgozókat. Aztán a fagyi visszanyalt . Olyasmi rémlik azt akarták kiképeznek más területekről pénztárosokat akiket be lehet vetni pénztárosként is meg más melóra is. De lehet rosszul emlékszem és az egy másik ügy volt. Vagy a pénztárosok nem tudtak kimenni wc-re annyira kemény szabályokat hoztak. Valami pénztáros lázadás volt ott arra emlékszem.

Vszínű sok helyről ment…

#835156 banyaiz Előzmény: #835155

Vszínű sok helyről ment az üzenet a kormány felé lenne meló de nincs ember és tolják ki a túlórák számát. Sok helyről lehetett hallani keleti határ közelében ukránokat toboroztak már nagy számban . Előny az ukrán nyelvtudás az üzemben. :) Valahogy így indult Németországban annak idején a török vendégmunkások toborzása, ilyen problémákból.

Mennyire segít a problémán több az elrendelhető túlóra, majd kiderül. Mert lehet többet veszít ha ezért jó munkásai elmennek . Gondolom van egy matek erre ha ezt kérték mire számítanak .

egyébként kis %ban fordi…

#835155 Sumér harcos Előzmény: #835153

egyébként kis %ban forditva is elsülhet ez a pisztoly,mert ez az 5 festő nem fog a mercihez kecskemétre elmenni tegyük fel,ha ott a nyakukba vágják a 400orát totál hétvégezve,sőt lehet inkább e-miatt onnan jön 5 szakmunkás a kkv irányába,a tényleges fizetésben bizonyos munkakörben sokszor a kkv verheti is a multit.

persze a nagyszámok szerint a multi az multi,de...

de éppen a mercinél látom néha a környezetemből olyan figurákat felvesznek tömegével,hogy a kkv-ban már régen körbeért,meg sem felelne.....nemtom mit művelhetnek ott a multinál.

Tőzsdenyúl kórházi tapas…

#835154 banyaiz

Tőzsdenyúl kórházi tapasztalataira lennék kíváncsi ott hogyan ment a túlórák nyilvántartása és elszámolása . :) Ahol az állami szervnél kell az állam törvényeit lekövetni ott ez hogyan valósult meg és akkor kkv-nál mit várunk.

A napokban a minimálbér emelés kapcsán szóba került 800 k munkavállaló minimálbéren, vagy garantált bérminimumon van foglalkoztatva.

Papíron. Kb 4 millió munkavállalóból. Kb 20% . Ez lehetséges miközben mindenhonnan a létszámhiány hírek jönnek? Párhuzamosan ez a két dolog létezhet a munkavállalók 20% minimál fizetést kap miközben nincs ember? Furcsa kettősség nem tudom hogyan létezhet ez párhuzamosan, nagyjából sehogy.

Mondjuk a festőbrigád ahol a tulaj nyaralása alatt szellemmé váltak a tagok. :) Annyira érzékenyek a piaci folyamatokra de közben lehet ebben a 800 k -ban vannak papíron fizetésügyileg. Így el tudom képzelni 20%-os minimálbért ilyen piaci viszonyok mellett.

Egy kkv-nek dolgozó munk…

#835153 banyaiz Előzmény: #835151

Egy kkv-nek dolgozó munkás erre , hogy a törvényben 250 óra, vagy 400 az elrendelhető túlóra legyint egy jó nagyot mert eddig se igazán volt köszönő viszonyban sem a törvényi előírásokkal a munkája. A fizetése nem a jelenléti íven kihozott számokból alakult, vagy köze sincs hozzá.

Mondtam mikor bankban melóztam a túlórát akkor fizettek ha elrendelték a túlórát. A dolgozók vezették a jelenléti ívet ahová minden nap beírták mikor érkeztek mikor tették le a kalapácsot. Ezen szereplő órák eltértek minden hónapban a fizetésben számolt összegtől mert nem fizettek túlórát . Azt vártam mikor jön az első olyan mókus akit kirúgnak és beperli a bankot x évig nem fizettek neki túlórát nézzék meg a jelenléti íveket. :) De nem volt ilyenre példa a praxisomban egy sem. Arra sem egy munkaügyi ellenőrzés ezt kihozza mint problémát.

Akkor ez egy bank volt ami azért egy jogkövetőbb hely elvileg mint egy kkv munkahely.

Az úgynevezett törvények…

#835152 banyaiz Előzmény: #835151

Az úgynevezett törvények érvényesülése legkevésbé a KKV szektorban Mo-n. KKV az a kambodzsai dzsungel a rendszerváltás óta ahol a törvények csak valahol a nagyon homályban a háttérben valami útmutatás, légyzümmögés féle dolgok. Kb mint mikor a vietkongok és az amcsi katonák találkoztak és megbeszélték a genfi konvenció előírásait nagy komolyan a kambodzsai dzsungelben. :) Valami ilyesmi jelentősége van ebben a szektorban annak ami nem ellenőrizhető, számonkérhető nagyon simán.

Persze ez is folyamatosan alakul ahogy telnek az évtizedek. De néhány példa minimálbérre bejelentés fizetés zsebbe . Ha nincs munka nincs lóvé ha van meló akkor zsebbe a lóvé nagyrésze. Minden adminisztráció csak egy papírdarab köze nincs a valósághoz , az útnyilvántartástól a túlórák vezetéséig, és a munkaidőig és fizetésekig stb. Számla adásokig.

Nem egyszer kérdezik tőlem 2018-ban is olyan helyen ahol ismernek számla, blokk kell? :) 1998-ról ne is beszéljünk. :)

Egy bizonyos cégméret felett egy ilyen munkajogot érintő változás mérhetőbben hat. Egy termelőüzem mondjuk ahol 0-24-ben termelnek és van sokszáz , sokezer dolgozójuk.

van egy ismerős,5fős fes…

#835151 Sumér harcos Előzmény: #835149

van egy ismerős,5fős festő brigádja volt,előre min.1év fix meloval.

nyáron elment nyaralni,Olaszországba.

mire hazajött nem volt meg a brigádja:)

konkurenciák mind elvitték,el- anyátlanodtak egyedül.

na most a 400orással indul(na) csak igazán a fluktuáció,Canossa-járás.

de éppen ezért ez gyakorlatban nem fog müködni,mikroszinten.

400örás törvény.multikro…

#835149 Sumér harcos Előzmény: #835148

400örás törvény.

multikrol most nemtom,milyen okosságot mutatnak majd fel,külön állatfaj.

szerintem a kkv részéről meg kivitelezhetetlen ez a 400órás törvény.

eleve munkaerőhiány van,ez nem is fog változni a közeljövőben,a dolgozot már vagy 2 éve erősen kényeztetni kell,sőt kis beszolások is engedélyezettek.

mi történik ha kötelezem a dolgozot szombaton is munkára?

1-2 eset után ugy ott hagy a francba,hogy füstöl a nyoma,még ha korrekt modon fizetve lenne akkor is,(most ezzel kockáztasson vki pl akár pl.15-20 millios gépen történő folyamatos leállást?vagy marad a hétfőtől- péntekig napi 8 ora,de folyamatos termelés.)

nem találok helyette másik jol képzett embert,igy ergo be sem vezetem,gyakorlatban nem megvalosithato ez a törvény kkv szinten,ennyi.

ráadásul 10-15%al?emelkedik ismét a minimálbér január 1től,köszi.

Én a következők miatt ne…

#835148 Kiss Zoltán

Én a következők miatt nem tartóm jónak a 400 órás törvény -hirtelen-bevezetését:

1: Magyarországon nagyon sok ember kényszerül még mindig, mellékállásban bérét kiegészíteni, ha túl sok többlet órára kényszerítik , akkor ennek az egzisztenciának vége, az, hogy nem kötelező elvállalnia, tudjuk nem igaz! Nálunk egy iskolai fizikai dolgozó bére 120-130 ezer forint, ez semmire nem elég!

2. Széles társadalmi vitára bocsátottam volna, legalább 2019 március 31-ig!

3. A munka törvénykönyvébe rögzítettem volna, hogy senkit ne lehessen elbocsátani, ha nem vállalja a többlet munkát, ha nem akarja, és,ha erre kényszerítik, akkor több milliós kártérítésre kényszerítettem volna az adott multi céget!

4. Többlet munka, dupla bér!

Én emlékszem arra, hogy a nyolcvanas évek elején bevezették a GMK-t, sok pénzt lehetett keresni, de meg volt az ára, 1981, megindul a népesség csökkenése! Ebben van most igazsága, annak, aki azt írja, hogy a már- már elviselhetetlen többlet munka a család terhére megy!

A füst és a skandálás na…

#835147 Sumér harcos
A füst és a skandálás nagyon erős, látványos jele a dühnek, szerintem igenis legyenek hevesek és dühösek az emberek, mutassuk meg, hogy az elég az elég

– mondta Donáth Anna, a Momentum alelnöke a Hvg.hu élő videójában.