Regisztráció Elfelejtett jelszó

Vallás

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826601 Spade Előzmény: #826595

huhhh, ennyi mi ? Egy lófaszt ennyi, a lényeg h nincs elég energiája az alagút hatás is sérti jó ha tudod

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826595 tozsdenyul Előzmény: #826592

mit vet fel? Energia kell az entrópiához is meg a hamiltoni paradoxodhoz is, ennyi.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826592 Spade Előzmény: #826591

a hamilton elvet nem tudod sértetni lötyböléssel (ez hülyeség) mert ezek a megmaradási törvények, Ezeket csak kvantum szinten tudod sérteni max kvantum időn belül és kell hozzá az észlelés is, szal már ez is egészen sok dolgot felvet önmagában is.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826591 tozsdenyul Előzmény: #826588

még emlösöknél sem 500 ezer év. A farkast 100 ezer éve (max) háziasítottuk.

De az almalégy új fajt csinál dokumentáltan 150 éven belül is, most (1850), amikor nincs is nagy környezeti nyomás. Ha lenne, akkor minden még gyorsabban változna.

Egy bacinak meg egy év sem kell. Növénynek meg elég egyetlen generáció.

Azért nem olyan lassú az a Dns ...

ezért nem okoz problémát az evolúció szabad szemmel történö megfigyelése sem, annak aki látni akarja.

Az epigenetika nem egészen az amire te gondolsz, az evolúció az nem = a dns-ben bekövetkezö változás. Hanem továbböröklödö változás. Mindegy mi viszi tovább a programot.

Egyszerübb életben ezt az RNS viszi, kicsit bonyolultabb életben már a DNS. Még kicsit bonyolítva a DNS + epigenetika. Mert öröklödhet, ahogy írod, tehát az is az evolúció egyik eszköze lesz . Ez a bonyolultsági szint ahol dns+epigenetika dolgozik, amúgy a baci szintje.

Az emberben evolúció tekintetében dolgozik több fajnak a DNS-e, több fajnak az RNS-e, és sok epigenetikus mechanizmus egyszerre... egyidejüleg.

Az epigenetika csak annyi, hogy a génexpresszió (az "eredmény") úgy változik, hogy a DNS csak átmenetileg változik (de nem a bázissorrendben, azaz a "kódban" hanem máshol, máshogy - A "kód" egy része rejtve lesz, vagy éppen elö lesz hívva, de nem az információ változik, hanem a leolvasás)

Egy kicsit finomabb szoftver, mint a DNS, DNS a balta, az epigenetika meg egy szike, ami felszívódó öltésekkel köt. Azaz visszafordul(hat)a dolog.

De ennyi amit tudhatunk. Ami kérdésre nincs válasz, az a hogyan keletkezett az élet? Azt nem tudjuk. De a 3 kardinális dolgodból az elsö 2-t azért összelögybölik neked. Amiröl nem tudjuk, hogy lehetséges-e, az a 3.

Ha az elsö kettöt összelögybölték, a 3-at csak átvinni tudják. Semmiböl létrehozni nem.

Jobb is így, onnantól nagyon leegyszerüsödne a vita. Nem lenne misztérium.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826588 Spade Előzmény: #826030

Evolúció nyilván van, hiszen ott vannak a macskafélék a tigris meg az oroszlán más úton fejlődtek máshogy néz ki de még szaporodni tud egymással, de az utód már nem szaporodóképes vagy ott a ló-szamár öszvér combó ezek nyilvánvalóan egy közös ősből fejlődtek ki, Kb 500 ezer év amíg bezárul egy faj azaz már szaporodóképes se lesz a rokonyaival. Ez jól modellezhetó matematikailag vagy programozásilag lehet algoritmus mutációkat előállítani és van egy fitness fügvvény ami megméri az adott variáns értékét (a földön ez maga a mindenkori természeti környezet) és így fejlődik az algoritmus. Tulajdonképpen az MI alapja a deep learning is ilyen. Az evolució a dns-ben bekövetkező változás, de van olyan változás talán erről nyuszi már nem tud ami sokkal gyorsabb adaptációt tesz lehetővé, hiszen az 500 ezer éves alkalmazkodási ciklusokat az élővilág megbaszhatná ez az epigenetika ami azt jelenti h kb 2 lemenőig az egyed tapasztalatait átörökíti az utódokra anélkül h dns-ben változás lenne. Sőt ennél sokkal súlyosabb dolgok is vannak pl. a szerv donációnál, de ebbe nem akarok már belemenni.

Az már más kérdés h az evolúció irányított-e, és mi is van a nagy lépéssel az élettelen élő átmenettel. Ugyanis az élet 3 alapvető dologban eltér az élettelentől, először is benne az entrópia csökken (ez nagyon lényeges hiszen sok elmélet szerint ez stabilizálhatja a világegyetemet hiszen 13 milliárd év alatt már hőhalált kellett volna halnia stabilzálhatja az állandót tágulás is de ezt hagyjuk). A második fontos dolog h az élettelenre igaz a hamilton elv azaz minden mozgása viselkedése az energia minimum mentén történik az élőlény mozgásformái éppen ennek ellenkezője mentén valósulnak meg. A harmadik pedig h az élőlénynek van akarata ami nem anyag viszont van energiája pl. elmozdulást képes kiváltani. pl. oda akarok menni és odamegyek. Egy kődarabnak nyilván nincs akarata és soha nem is lesz ahogy a napnak és a holdnak sincs. Ez a 3 dolog tehát kardinális eltérés ez nem jöhet létre csak úgy pikk pakk a bazalt homok szén víz faszom összekeveréséből és lötyböléséből.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826097 tozsdenyul Előzmény: #826090

a génmanipuláció annyiban tér el a természetes evolúció génmanipulációjától, hogy az elöbbi irányított génmanipuláció, az evolúció meg véletlen alapú génmanipuláció. Amúgy ugyanaz.

Nem én gondolok "mindent" evolúciónak, hanem más a definíciója mint gondolod. Így aztán könnyen vitatod :)

A tudomány számára az evolúció nem az élet kialakulása. Hanem a generációk során megfigyelhetö változása az életformáknak.

Az, hogy számodra nem tudományos a tudomány magyarázata, így talán érthetö.

Csak ebböl még nem következik, hogy nem létezik evolúció.

Ha nem létezne az evolúció, akkor pl az evolúció mechanikájával (másolásával) nem sikerült volna az embernek fajokat létrehoznia. A reprodukálhatóság a bizonyítékok egyike...

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826090 Ricsi Előzmény: #826035

Számomra nem tudományos magyarázat. Az evolúciót pedig konkretizáljuk, mert te mindent annak gondolsz, a génmanipulációt is. Számomra az evolúció az élet, majd a fajok kialakulása. Nem pedig egy faj átalakulása, mert mondjuk jobban kajál a japcsi, és így magasabb lesz. Ez nem evolúció, ezzel nem változott meg semmi.

A bazalt egy előforduló ásvány, nem nagy wasistdas, hogy vannak benne lukak. Ezzel az erővel a holdkráterek is véletlenül alakultak ki, pedig nem.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826035 tozsdenyul Előzmény: #826030

de igen, a véletlen egy tudományos magyarázat. Kérdezd spadet.

Azt lehet vitatni, kutatni, hogy véletlen létezik-e valójában az univerzumban. Vagy csak pszeudo-véletlen. Ez egy érdekes kérdés.

Spade scrödinger egyenlete idönként szétesik, mondja. Ha megfigyelik.

Szerintem ez lehet egy válasz arra, hogy létezik-e véletlen. De ezt már tényleg nem lehet egy fórumon. Majd esetleg spade.

Mert nem ez volt a kérdés. A kérdésed az volt, hogy létezik-e evolúció. Az meg létezik, pont annyira mint a gravitáció.

Ha nem létezne, nem ehetnél pl banánt. Amit irányított evolúció hozott létre.

De nézzük, mi más alakult ki véletlenül. Pl egy csomó bazaltút. Söt, bazalt aluljáró. Nem is 1m, hanem sokezer km. Tele van velük sok bolygó. Pl a Mars is, és majd pont jó lesz az emberi telepeseknek, hogy a természet ezt már nekünk véletlenül odapakolta.

Ne emberi termékekhez ragaszkodj, mint pl aszfalt, és máris találsz sok érdekeset a természetben.

Az RNS építököveit felfedezték egy naprendszeren kívülröl érkezett meteoriton.

Az RNS építököveit felfedezték 400 millió fényévre lévö naprendszerben.

Ezek a természet aszfaltútjai.

Filozófiai kérdéseidet felteszi Stephen Hawking is:

http://www.hawking.org.uk/life-in-the-universe.htm...

Szerintem ö sem bugris és te sem.

A kérdéseidnek utánamehetsz komolyabban is, mint hogy egyszavasokat keresgéljünk egy fórumon.


-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826030 Ricsi Előzmény: #825994

Azét ugye, a véletlent nem akarjuk tudományos magyarázatnak eladni? Magyarán van egy elmélet, ami telis tele van véletlenekkel, és nekem ezt el kellene hinnem, és ha nem teszem, akkor bugris vagyok. Hát, akkor az vagyok...

Majd ha találunk bármi mást, ami véletlenül kialakult (pl 1 méter aszfaltút), akkor átgondolom a véleményemet, addig én maradok annál, hogy sokkal inkább hiszem el, hogy ezt az egészet egy mérhetetlen tudás és intelligencia alakította ki, mint hogy véletlenek sorozata.

Egyébként pedig, ha kicsit filozofálgatunk, akkor az összes törvény (fizikai, kémiai, biológiai) megvolt, mielőtt volt az ősrobbanás, ez értelemszerű. Azok hogy jöttek létre? Tudom, véletlenül :))

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#826011 Sumér harcos Előzmény: #825976

na Nyul,micsoda intim megnyilatkozás.

na végre.

ugy nézem neked végzettséged van,nem szakmád.

mondjuk ez igy teljesen érthető,végre ezzel megválaszoltad a torzómagyar világképedet.

mezőgazdaság?ajajaj most belecsapsz ebbe is?:)Hány hektáron?vagy csak ugy iroasztal mögül,tudományok doktora szinten?:)


-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825994 tozsdenyul Előzmény: #825991

megválaszoltam.

Mint mondtam, bizonyos esetekben nem is szólok hozzá, mert minek. Úgysem értené, aki felveti. És nem is érdekli. Nem a megértés a cél. Úttörö falra meg nem hány :)

De megnyugodhattok, virtuálisan legyöztétek a nálamnál okosabbakat is, bizonyára publikáljátok is eredményeiteket a számukra meg a világ számára :)

Itt ültök csak a tudás gyümölcsén, ahelyett hogy egyszer s mindenkorra ledöntenétek azt a hülye tudományt.

-ha mondjuk az adenin mellé a véletlen, egy uracilt sodort, és még 50 hasonló véletlen összejött, akkor szaporodni kezdett a lánc

Ha nem, akkor nem szaporodott.

Mi döntötte el? A véletlen. Ahogy elég sok minden mást is a világegyetemben.


-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825992 tozsdenyul Előzmény: #825988

Befagyott.? Vá, nagy húzás :)

abban igazad van hogy a befagyott baktérium zárt rendszer (is lehet), csak mi nem a befagyottakról beszélünk :)

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825991 Ricsi Előzmény: #825988

Én nem pont így fogalmaznék, de a lényegével egyetértek. Tettem fel kérdéseket, a főt, hogy mi alapján kezdett szaporodni, nem válaszolta meg, mert erre nálánál komolyabb emberek sem tudják a választ. És jelenleg ez az evolúció rákfenéje.

De nem kaptam választ a közbeeső fajokra sem, csak annyit, hogy vannak.

És az aszfaltút helyett írhattam volna bármit, ami a szókincsemben van, mert semmi nem alakult ki magától, az a PC sem, amin éppen írok, pedig sokkal-sokkal egyszerűbb, mint maga az élet.

A téma részemről is lezárva.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825988 Spade Előzmény: #825984

nyuszi agyfaszt kapok az agyatlanul irt egysoros válaszaidtól amiből az látszik h hülye vagy az egészhez. Mondd inkább h hülye vagy az egészhez vagy h leszarod de ne blattolj itt. Egyrészt a befagyott baktérium vagy egysejtű is zárt rendszer másrészt ha egy zárt rendszerben sok élő rendszer van akkor is csökken az egész rendszer entopiája. Nemtom ki figyeli meg de a schrödinger egyenlete össze kell omoljon csakúgy mint megfigyeléskor különben nem működne, illetve van tippem h mi történik, de ezt csak nobel díjért árulom el, illetve kérdezd meg a sinclairtól hátha ő tudja

Egy darabig leszállok erről a drótkeféről vitatkozzon veled a faszom

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825984 tozsdenyul Előzmény: #825983

-termodinamikailag nem zárt rendszer

-A sejt membránja csak akkor használja az alagút effektust, ha valaki megfigyeli?

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825983 Spade Előzmény: #825981

-Az élet sem úgy alakult ki, mint egy betonút.

-mi alapján döntött úgy? A véletlen alapján."

Na azért ez nem egészen így van, mert neked mint aki tanult fizikát tudnod kell h a termodinamika 2 főtétele szerint minden zárt rendszerben növeksziik az entrópia, az élő rendszerekben pedig csökken. Mi az ami megfordítja az anyag viselkedését ? mi az ami meghágatja a 2. főtételt ? erre ugye nincs válasz ahogy arra se h a sejt membránja rendszeresen használja az alagút effektust ami ugye már kvantummechanika erősen, ami ugye magától illetve megfigyelés nélkül létre se jön

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825981 tozsdenyul Előzmény: #825979

-Az élet sem úgy alakult ki, mint egy betonút.

-mi alapján döntött úgy? A véletlen alapján.

-mert nincs elöírva, hogy törzsfejlödésileg közel kell legyenek

Minden ember (majdnem) minden sejt plazmájában él velünk egy öslény, egy ös életforma, egy mini erömü ami két milliárd évvel ezelötti "technológia"

Ahogy tele van a DNS-ünk mindenféle ösi vírus és baktérium DNS-sel ami egyszerüen beépült

-nem bizonyosodott be, hogy hibás

Azon kevés teóriák közé tartozik, amit számos tudomány is bizonyítani tudott a maga területén

Hogy nem volt mindjárt teljesen pontos amikor elöször lejegyezték? A matematika sem tart ott, mint Euklidesz korában.

-vannak.

Egy egyszerü Ames-teszt során akár pár óra alatt megfigyelheted az evolúciót müködés közben egy Petri csészében.

Irányított evolúció is van, olyan fajokat hoznak létre (emberek), amik mondjuk üzemanyagot termelnek nekünk. Vagy müanyagot bontanak le.

De ha pl növényt nemesítesz, akkor is evolúció zajlik

Van egy fantasztikus ismeretterjesztö sorozat, kötelezövé tenném minden iskolában. Nem konkrétan evolúció, de kicsit az is.

National Geographic,

One Strange Rock

Magyarul "Volt egyszer egy bolygó"

Aki teheti nézze meg, nem fogva megbánni

Ritka pazar sorozat, 8 rész , olyan fotográfiával, olyan jelenségekkel, hogy nincs párja

Én minden részét ámulva néztem

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825980 Ricsi Előzmény: #825976

Jah, és fiatalon orvos akartam lenni, fel is vettek az egyetemre, de meghalt apám, és így nem folytathattam. De azért a felvételit sikeresen vettem, szóval láttam már domináns-recesszív öröklődési ábrát, és még arra is emlékszem, az Adenin a Timinnel, a Citozin pedig a Guaninnal áll párban, bár lehet, nem így írják helyesen, és lehet, ez már egy meghaladott elmélet :)

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825979 Ricsi Előzmény: #825976

Valóban nem a szakmám, de azért foglalkoztam vele.

Ugye, már ott kiakadok, hogy kialakult az élet. Persze, lehet, ez nem szó szerint van így a tudományos folyóiratokban, amit te olvasol, de valahogy a végeredmény ugyanaz. 1 méter aszfaltút nem alakul ki magától, egy fakalapács sem, de az élet bezzeg igen. Amikor nem is tudjuk, mi az élet, csak jobban szét kel nézni a környező világban.

De ha már annyira otthon vagy az evolúcióban, kérlek, meséld el nekem, hogy az első kialakult "élet" (legyen az bármi) mi alapján döntött úgy, hogy márpedig szaporodni kell? Mert ha nem döntött úgy, akkor kialakult, "élt" pár másodpercet, majd ment a levesbe. Tudnám ragozni, de ha tényleg értesz hozzá, akkor tudod, ez az egyik leginkább vitatott kérdés. Érdekelne a véleményed.

Aztán érdekelne az is, hogy van az, amikor 2 élőlény szimbiózisban él egymással, de úgy, hogy törzsfejlődésileg baromi messze vannak egymástól. Keresek rá konkrét példát ha gondolod, de azért ha ennyi mindenhez értesz, akkor tudod, mit is kérdezek valójában.

Aztán az is érdekel, hogy az evolúciós elmélet, amit ugye egy geológus talált ki, hogy lehet még mindig teljesen érvényben, ha egyszer bebizonyosodott, hogy a kiindulási állapot is hibás volt. Azok a pintyek nem külön evolúciós ágak, hanem csak alkalmazkodtak az esősebb-szárazabb körülményekhez, de erre képesek az egyik évről a másikra is.

Aztán az is érdekel, hogy most miért nincsenek átmenetek. Most jelenleg minden faj (maradjunk az emlősöknél) elérte az evolúciós csúcsát, ennél nincs tovább? Ha csak arra kérdezek rá, az emlős az evolúció csúcsa, vagy lehet még magasabb rendű osztály is. És ha lehet, miért nincs? Miért tudjuk a jelenleg élő összes gerincest besorolni abba az 5 osztályba, amit kitaláltunk? Miért nincsenek osztályok közötti "fajok", amik most az evolúció bizonyos szintjén állnak?

Na, most egyelőre ennyi kérdés legyen elég neked, majd ha valamire kapok számomra is érthető választ, folytathatjuk.

-- vallási fanatikusok premier plánban --

#825976 tozsdenyul Előzmény: #825972

a mutáció az evolúció alapja, mozgatórugója

Mint mondjuk a gravitációs teória és a tömeg

Szerintem olvasd el minimálisan legalább amit a wikin találsz pár oldalt, hogy mi az evolúció, valami alapfogalmad legyen

Attól, hogy matematikus vagy még olvashatod (és értheted) a genetikát is

Nem kizáró

Nekem meg szakmám, nem gond

Szokásomhoz híven a konkrétum és link a hsz-emben:

http://evolution.berkeley.edu/evolibrary/article/...

"Mutations are essential to evolution; they are the raw material of genetic variation. Without mutation, evolution could not occur"

Gondolom, ezt a részt akkor tisztáztuk.

Metróalagút nélkül nincs körtetermesztés.

Ahhoz szólok hozzá, amihez értek. Amihez nem értek, ahhoz nem szólok. Én ilyen vagyok. Vagy legalább utánanéztem. Vagy gyorsan beismerem, hogy a téma nem az enyém. Pl matek, pedig elhiheted, középiskolában egyetemi szintet tanultam. Hozzászólni mégsem fogok. Gazdag életem volt, sok mindennel találkoztam, foglalkoztam. Van ilyen.

Pl fizikához, statisztikához, íráshoz, fordításhoz, haditechnikához, földrajzhoz, marketinghez , tudományos kutatáshoz, meg sok tárgyhoz nagyon komolyan értek. Csináltam öket.

A világnak sok részét bejártam. Sok helyre bejutottam, ahova más nem. Kevesebbet éltem Magyarországon, mint kívüle. Így egy csomó mindenben nem is érthetjük egymást. Attól még, hogy érthetetlen, nem lesz kevésbé valós. Emiatt sok mindenhez mégsem szólok hozzá. Mert idönként értelmetlen volna. Pl egy oroszok átrohannak németeken témához hozzá tudnék, de igazából minek. Meg hosszú is lenne. Mint az evolúció téma.

Megismertem, találkoztam sok mindennel, mindenkivel. Pl egy Sinclairrel. "A" Sinclairrel. Fél éven át beszélgettem vele. Spade lehet tudja ki az, lehet nem. A malterhoz sem úgy szólok hozzá, hogy lövésem sincs róla.

Most a programozás lesz soron, és kb egyidejüleg mezögazdaság. Csinálni fogom öket, nem csak beszélni róla.

Hittel nem vitatkozom, de az lejött már korábban, hogy az evolúciónak az alapjait sem érted, úgy alkotsz véleményt. Ami nem baj, neked pl nem szakmád.

Szívesen adok hozzá linkeket, ha érdekel. Akár privátban is.