Regisztráció Elfelejtett jelszó

OTP részvény fórum

sajtótájékoztató

#825998 Kissherceg

Növekedés


Bencsik László szerint 2 oka van a jó eredménynek
  • beértek az akvizíciók, pl. a Splitska és a Vojvodjanska
  • a bankcsoport országaiban jó a gazdasági teljesítmény



Akvizíciók nélkül is nőnek a bevételek, kevésbé jó hír, hogy a működési költségek jelentősen emelkedtek, ennek okai:

  • a hitelvolumenek bővülésével az alkalmazotti létszám is emelkedik
  • dinamikusan kell emelni a béreket, ha versenyképes akar maradni a bank
  • informatikai, digitális fejlesztések zajlanak a bankcsoportnál.



Akvizíciók


A legutóbb bejelentett bankvásárlásokkal kapcsolatban Bencsik elmondta, hogy az albán bankpiac érdekes és vonzó, dinamikus növekedési történet első szakaszában tart, Albánia azon kevés régiós ország közé tartozik, ahol növekszik a lakosság.



Az OTP nem adta fel, hogy további bankokat vegyen a régióban.




Marzsok, ct


Nagyon erős a verseny, a hitelkamatok csökkennek, emiatt az OTP nettó kamatmarzsa is zsugorodik, a legerősebb marzscsökkenés Magyarországon látszik.



A kockázati költségek nagyon alacsony szinten állnak, de ez nyilván nem marad így örökké, Bencsik szerint pár évről lehet szó, amíg ezek a költségek ilyen alacsonyan állnak.




Magyarország


A lakossági hitelezés szinte minden szegmensében nő az OTP piaci részesedése.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP


A vállalati szegmensben jelentősen nőttek az állományok.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról

Forrás: OTP



A pozitív gazdasági környezet, a mostani gazdasági növekedés fenntartható Magyarországon az OTP szerint, ehhez azonban további versenyképességi intézkedésekre van szükség. A változó hitelek alapját a bankközi kamatok alakulása jelenti, ezekben nem látszik érdemi változás. Az MNB iránymutatása szerint az újonnan folyósított hitelek egyre magasabb arányban fix kamatozásaúnak kell lennie, az OTP-nél ezek aránya az új hiteleknél közel 80 százalék, ezeknek a hiteleknek a kihelyezése csökkenti a bankrendszer kockázatát.

A várt jó jelentés. J…

#825995 banyaiz

A várt jó jelentés. Jöhetne a hírre adás. :)


Nagyon szép folyamatok alakulnak ebben a jelentésben. Félek is , hogy a várt olcsó bevásárlás helyett elszáll következő hónapokban.

Két folyamatot megemlítenék . Hitel/betét kúszik fel még messze a 100% -tól is. De menetel felfelé a mélypont 65 környékéről 80% környékén jár. Hol van még a 100 feletti , embertelen egy bank ez az otp ezzel a számmal:)

A másik külföldi profit közelít a magyar profithoz. 1 éve 33%, most 39% az össz profitból külföldi. Ebben még nincs benne a legutóbbi bolgár-albán buli. Közeledik az az időpont amikor a magyar profit = külföldi profittal . Ami azért komoly ha megnézzük honnan indult 0 külföld és 100% magyar nagyjából . Mostanra pedig egyetlen félév alatt 60 mrd-os nagyságrendű profit külföldről.

Külföldi profitot nagyon fogják nézni az elemzők ennyi akvízició mellett. Elég jónak tűnik a dinamikája úgy még ezek az akvizíciók nincsenek is teljesen beépítve. Ez így megy 1-2 év és a külföld > belföldnél .

horváto.

#825792 banyaiz Előzmény: #824870

Ez eddig tökéletesen bejött. Nagyon elégedett vagyok. :) Ez a jelentés valószínűleg elég combos lesz, jelentés napján kell e eladni, vagy előtte, vagy egyáltalán nem kell eladni, jó kérdések.

Illetve a legnagyobb kérdés hogyan lesz ez jóárasítva ha jönnek sorozatban a 300 mrd-os éveknek megfelelő negyedévek. Nehezen, ahhoz külföldön komoly esésnek kellene alakulnia . Ha ebből a helyben járós évből külföldön felfelé indulnak akkor otp 14k sacc/kb. Előtte egy jó árat a népnek. Olcsó otp-t. Utána mehetünk 14 k-ra. Ez lenne az ideális.

tetszik

#825469 Kissherceg

A téma nem új


Április elején írtunk arról, hogy a Societe Generale minden olyan kelet-közép-európai országból kivonulna, ahol nincsen meghatározó piaci részesedése, ezért a bolgár bankját, az Expressbankot is eladná, amely a hetedik legnagyobb bank Bulgáriában. A bolgár gazdasági lap, a Capital akkor azt írta, hogy az OTP is érdeklődik a bolgár bank iránt, és akkor már folyamatban volt az Expressbank átvilágítása. Eredetileg az volt a terv, hogy a francia és a magyar bank közvetlenül egyeztet majd a bolgár pénzintézetről, de időközben más érdeklődők is megjelentek, ajánlatot tett például az amerikai Apollo Global Management is. A Capital azt írta, hogy a bolgár bankot csomagban értékesíthetik, a francia bankcsoport albán, macedón, montenegrói, szerb és moldáv érdekeltségével együtt, bennfentesek szerint a SocGen csak az egész csomagra vonatkozó ajánlatokat fogadott be.




Mennyibe kerülhet az Expressbank?


A Capitalnak nyilatkozó szakértők szerint az Expressbank árazása hasonló lehet ahhoz, amilyen árazás mellett a görög NBG eladta a belga KBC-nek az UBB-t, az a bolgár bank 1,1-es könyv szerinti értéken ment el 610 millió euróért, ebből vonták le a bolgár lapnak nyilatkozók azt, hogy az Expressbank is valamivel a könyv szerinti értéke felett kelhet el. Az Expressbank saját tőkéje tavaly év végén 758 millió leva volt, ez alapján valamivel több, mint 120 milliárd forintnak megfelelő összeget fizethet a vevő, adott esetben az OTP a bolgár bankért.




Mekkora az Expressbank?


A SocGen bolgár érdekeltsége az Expressbankból és annak leányvállalataiból áll, ehhez a csoporthoz tartozik faktoring és lízingcég, életbiztosító és alapkezelő is. A bank 1600 alkalmazottal, 140 bankfiókban szolgálja ki több mint félmillió ügyfelét, tavaly a bank nyeresége 106,7 millió leva volt (~17 milliárd forint). A bolgár bank erőssége, hogy szakértők szerint nincsenek csontvázak a mérlegében, nyereségesen működik, erős pozíciókat épített ki a vállalati hitelezésben, és az elmúlt negyedévekben a jelzáloghitelezés is jelentősen bővült a banknál. Az Expressbank a tavalyi számok alapján a hetedik legnagyobb bolgár bank volt (az OTP bolgár érdekeltsége, a DSK az ország második legnagyobb bankja), piaci részesedése mérlegfőösszeg alapján 6,6 százalék.




Mekkorára nőne az OTP?


Az OTP nagyot nőne Bulgáriában, ha megvásárolná az Expressbankot, harmadával-felével nagyobb bank lenne a DSK a SocGen bankjának megvásárlása után.

Nagyon közel áll ahhoz az OTP, hogy újabb bankot vegyen


Ha a mérlegfőösszeg szerinti listát nézzük, akkor a DSK az Expressbankkal már nagyon megközelítené a piacvezető UniCreditet, de a tavaly év végi számokkal kalkulálva még mindig csak a második legnagyobb bank lenne Bulgáriában az OTP.

Nagyon közel áll ahhoz az OTP, hogy újabb bankot vegyen


A SocGennel egyébként már volt kapcsolata az OTP-nek, 2016-ban a francia banktól vásárolta meg a Splitska Bankát a magyar pénzintézet.




Albánia?


Az OTP jelenleg 9 országban, Magyarországon, Oroszországban, Ukrajnában, Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban, Szlovákiában és Montenegróban van jelen, az esetleges bolgár bankvásárlással nem lépne be új országba, csak megerősítené az ottani operációját, amely jelenleg a második legnagyobb bolgár bank. Albánia viszont vadonatúj piac lenne, a 10. ország, ahol az OTP jelen van. Az esetleges albániai piacralépés egyébként már korábban is felmerült, mégpedig úgy, hogy az OTP csomagban vásárolna bankokat a SocGentől, akkor Albánia, Macedónia és Moldávia merült fel, mindhárom ország bankpiaca új lenne az OTP-nek.

Nagyon közel áll ahhoz az OTP, hogy újabb bankot vegyen

Forrás: OTP

horváto.

#824870 banyaiz Előzmény: #824805

Elég nyomott állapotban van a bét. Most rövid távra azon gondolkodom meg kellene játszani az augusztusi jelentést.

Itt tengődünk 10 k környékén és augusztus 10-én jön a gyors. Elvileg ha lenne rá szándék akkor innen azért lenne hová emelkedni . 200 napos alatt vagyunk azt meg kell nézzem hol van pontosan de utoljára mikor néztem 10600 környékén volt . Legalább annak a tesztelése gyors előtt után. Ha heves érzelmek nem is törnek ki.

Megnéztem közben 10707 a 200 napos azt megközelíthetné legalább egy jó gyorsra előtte odakúszna vagy ilyesmi.

Snp ath egy ugrás 2 % mondjuk vagy annyi se. Kérdés jó jelentési szezonjuk elég lesz e ahhoz ath-ra vigye, határeset de összejöhet akár.

De ha így ennyire nyomott a bét mi lesz ha külföldön jön egy komolyabb para. Ez már inkább hosszabb távra érdekes mert most itt augusztusban talán nem kell ettől tartani usa gyorsszezon kellős közepén nagy paráktól . Inkább ősszel tűnik valószínűbbnek.

horváto.

#824356 Fornit Előzmény: #824354

2011-ben voltak ilyenekre nagy ösések, ha jól emlékszem.

(persze akkoriban vettem 2990-en is, és stoppoltam 2940-en. Ámátőőőr!)

nosztalgia

#822060 banyaiz Előzmény: #821998

Kettő verzió van vagy ez volt a mélypont és előbb utóbb ATH vagy azért megyünk még lejjebb is. Halvány gőzöm sincs sajnos melyik verzió. :)

Mert nagyon sunyi ez az év a világban is megtorpant a nagy emelkedés , de igazán nagy esés se tud jönni. Helybenjárás.

Vihar előtti csend , vagy csak megpihentünk nehéz kérdés.