Regisztráció Elfelejtett jelszó

Magyarország

ember 2.0

#814872 prospero Előzmény: #814854

nem voltam egy hónapnál többet usaban, de voltam usaban rövidebb ideig és mondhatom, hogy nekem nem jött be. Előtte nagy usa fan voltam, mint ahogy a legtöbb világot nem látott magyar, nyugat vagy usa fan.

ember 2.0

#814870 tozsdenyul Előzmény: #814863

Ez a tipikus mellébeszélö hsz :)

A tfr neked érték, én csak cáfolom a valóságban nem alátámasztható mantrákat.

Tehát valóban, az USA (és a csak-fehér körben) 1,7-1,8 között van inkább jelenleg,

Valóban, az olaszuk szarabbul állnak, valóban konzervatívabbak

Lassan csak megemésztödik :)

A cigányok, statisztikailag igencsak releváns kérdés, mert illik almát almával hasonlítani. Miért nem a teljes tfr-eket hasonlítod egymáshoz?

Mit gondolsz, a cigányok tfr-je a magyar tfr-t tolja-e, vagy visszahúzza?

Nem kell a mellébeszéd felvilágosultságról, vagy beszéljünk normálisan meg egy kérdést, vagy sehogy.

ember 2.0

#814869 prospero Előzmény: #814844

Tàrsadalmi reakciókból következtetek, melyik stációnál tarthat a magyar társadalom a kulturharcban.

ember 2.0

#814867 prospero Előzmény: #814845

mert usaban a szemét rasszisták nem tudják, hogy minden ember egyenlő és rassz alapján is gyűjtenek információkat, magyarországon meg nincsenek rasszisták akik rassz alapjan gyüjtenének információkat...?

Iskolázott cigány legtöbb esetben különben is magyarnak vallja magát...Te meg ugye nem mondhatod rá, hogy cigány, ha ő nem vállalja....vajon miért csak becslések vannak arra, hogy hány cigány él Magyarországon...nem vagy köteles megmondani, hogy milyen rasszhoz tartozol....a fekvilagosult usaban mas lehet a helyzet, ott szeretik tudni, ki fekete, ki latin, ki indián...

ember 2.0

#814864 KawaBazsy Előzmény: #814854

Nekem releváns info, mert kivi vagyok, h csak érvelgetni szeretsz, vagy teszel is az ügy érdekében, h ne fogyjunk. De sztem az előbbi.. Banyaizt is megkérdeztem, érdekes, ő nem titkolózott, így - bár átgörgetem a szófosásait - számomra ő a hiteles(ebb) személy.

A saját véleményem pedig, h az egy nagyon jó dolog itthon, h akár két évet is otthon lehet az anya a gyerekével, nem kénytelen visszamenni dolgozni (addig van rendes pénz). Ez sztem igen fontos.

ember 2.0

#814863 prospero Előzmény: #814825

1960-ban volt az 3.65 is, aztán drámaian hamar jött egy ilyesmi mélypont mint amiben most vannak 1970re sztem beestek kettő alá, utána 1.6 valamikor, de a 2000es évek elején felkúszott 1.8-1.9-re 2-re, most újra visszaestek 1.7-1.8 közé. A kérdés csak az millyen idötávot vizsgálsz...nekem nehéz sikerként értelmezni a 3.65-ről 1.8-ra történő visszaesést, ha a magas tfr érték...a kettő meg ugye azért objektív érték, mert a társadalom reprodukciójához az kell.

Másik érdekes kérdés -nem tudom írtam-e már - 2015-ben olaszok tfr-je 1.33, és úgymond értelmezésed szerint - olaszország a konzervatívabb fejlett országok közé tartozik, ezért alacsonyabb a tfr-je.15 évvel ezelőtt 2000-ben egyébként sok nyugati ország tfrje volt mélyponton, köztük a németeké is 1.35-ös értékkel... 15 évvel ezelőtt a németek is a konzervatívabb beállítottságú országokhoz tartoztak, vagy a német egyesítés kulturális és alkalmazkodási sokkjának hatása alatt voltak éppen...

ember 2.0

#814860 Koffein Előzmény: #814854

Mégis milyen jól tudod, hogy a szomszéd Marika megosztotta a reggelijét egy cuki emoji kíséretében :D

nem beszélni kell róla, hanem csinálni mint a nyuszik :D

ismered a viccet?

"Apanyuszi tanítja kisfiát kefélni. Előttük van 3 csajnyúl, rajtuk mutatja be az apanyúl a szaporodás módját.
-Nos, fiam, ezt így kell csinálni! 1 2 3! Most próbáld meg te is!
A kisnyuszi nekiugrik
- 1 2 majd kifullad
Nem nem, most figyelj kisfiam, mutatja apuka
- 1 2 3
Most te jössz kisfiam, felborzolja magát a kisnyúl és
-1 2 3 4! Jaj, bocs Apa!" :DDD

Na jól van, csináljunk egy kis pénzt... :)

ember 2.0

#814854 tozsdenyul Előzmény: #814847

nekem meg az,

mindenki úgy tárgyalja ki, hogy a hanyadik nöje hanyadik gyerekét hanyadik hónapban várja, ahogy akarja, én pl sehogy

Engem a facebookos -megosztom a napi reggelimet is emojival - világ is irritál, az nem is anonim pedig. Anonim internetre még annyit se. (facebookom meg nincs)

De egyébként nem releváns a kérdés továbbra sem, ha nekem egy gyerekem sincs, vagy 8 van, attól még az USA fehér tfr-je továbbra is magasan a magyar össz tfr felett lesz, ahogy azt is pontosan tudom, hogy milyen okok miatt nincs vagy van gyerekem, és hogy magyarországon lenne több gyerekem, vagy az usa-ban (nem is kérdés) , éltem itt is, meg ott is eleget ahhoz, hogy tudjam, és lefogadom, hogy a kulturális okokról beszélö okosok soha nem voltak 1 hónapnál többet az usa-ban, de beszélnek arról, hogy ott kik nem vállalnak gyereket és milyen okokból. Miközben itthon rekord ütemben fogyunk.

Az USA rengeteg szempontból gyerekbarátabb, szülésbarátabb, mint a magyar ugar, de ez falra hányt borsó lenne ide...

A tfr viszont objektív szám, de hát még az is falra hányt borsó ide :)

ember 2.0

#814847 KawaBazsy Előzmény: #814842

Anonim internet a világ baromsága, csak arra jó, h ontroll nélkül lehessen trollkodni. Nyilván az ember nem osztja meg a személyes adatait, no de hogy van e gyereke, az nem ilyen titkos adat.

ember 2.0

#814845 tozsdenyul Előzmény: #814833

nem tudom, te különíted el az USA esetében, magyarország esetében meg nem, te mondd meg miért :)

ember 2.0

#814844 tozsdenyul Előzmény: #814832

én szerintem, a számok továbbra sem támasztják alá az axiómának gondolt kulturális összefüggéseidet, attól hogy rendületlenül ismételgeted. Ott, ahol ezek a negatívan ható kulturális hatások a leginkább érvényesülnek, továbbra is több gyerek születik, mint ahol nem...illetve nálunk.

De ami szomorúbb, ha jól értelek, magyarországon már romlást vársz, a hozzáállás mégis az, hogy "akkor meghosszabbítjuk Bicskéig"

ember 2.0

#814842 tozsdenyul Előzmény: #814828

kérdezek, és adatokat mutatok. A te kérdésed sem nem érv, sem nem releváns a kérdésben.

Személyes információkat anonim internetre józan gondolkodás mellett meg nem osztunk meg. Szvsz.

ember 2.0

#814839 TrendMan Előzmény: #814832

Azt is érdemes összehasonlítani, hogy mekkora erőfeszítés nyugaton felnevelni egy gyereket (oktatás és annak költségei, saját lakás, elindítás az életben, későbbi támogatás nagyszülőként etc.) és a 3. világban (ahol 'szinte csak kinő a földből', mondjuk pl. úgy vállal munkát, hogy beáll tanoncnak a mester mellé, ellesi a fogásokat és már ő is mondjuk fodrász lesz =no szakiskola, no érdekvédelem vagy lehet, hogy a falusiak segítségével a falu szélén húzza fel a házát vályogból etc.)

Ha ezt a két érzékelhető kötséget arányítjjuk kiderülhet, hogy a TFR arányok ezt tükrözik vissza?

+++

USÁ-ban külön mozgalom van, amely a gyermektelenséget vallja.

Úgy gondolják, hogy ezáltal a felnőtt ember nem kényszerül arra, hogy állandóan lemenjen a gyermek szellemi szintjére és szétaprózza a figyelmét, hanem a saját 'emelkedett' szinvonalán létezhet egész életében.

ember 2.0

#814833 prospero Előzmény: #814825

Németorszagban legrosszabb esetben a harmadik generációs bevándorló a német születésekhez számít, jobb esetben a második generáció is. Akkor szerinted miért kell elkülöníteni a cigány népesség tfr-jét mikor 500 éve együtt élünk velük?

ember 2.0

#814832 prospero Előzmény: #814825

sztem a gyerekvállalás elsősorban kulturális kérdés ... ha már az felmerülhet, hogy gyereket azért nem vállalok mert kényelmetlen lehet, és gátolja a "kiteljesedést"... és ez a nézet nem kelt megbotránkozást egy társadalomban....ellenben ha szóba kerül, hogy milyen szerencsések a nők, mert van egy női princípiumuk/kiváltságuk ami érték, ez a megállapítás viszont megbotránkozást kelt a társadalomban...akkor gyanítható, hogy a szülőképes korú nők a magyar társadalomban éppen most válnak olyanná, mint a német nők, akik már nem akarnak gyereket....

Éppen mostanában történik a fordulat, szép lassan már az a tétel sem igaz, amire nyúl hivatkozik, ami pedig eddig a magyar demográfusoknak reményt adott, hogy ti. a magyarok több gyereket szeretnének, mint amennyi megszületik (és ha elmennek nyugatra akkor szülnek) Éppen most farolnak ki a szülőképes korú nők és hódít teret az a gondolat, hogy inkább nem is akar gyereket...

Másrészt, nehéz azonosulni azzal a gondolattal, hogy a gyerekvállalás pusztán üzleti célú vállalkozás lenne azokban az országokban ahol magas a tfr ...sztem ez inkább egy okozat, hogy idős korukban van aki ellátja őket....sztem nekik sokkal fontosabb a családi kötelék, hogy egy közösség tagja legyen, amit nyugaton munkával, fogyasztással és médiával nyomnak el...és persze állam által nyújtott szolgáltatásokkal: bölcsi, ovi, iskola, idősgondozás stb. Ami sok pénzbe kerül, tehát a nyugati embernek sokat kell dolgozni érte, hogy helyette az állam ellássa ezeket a feladatokat amíg ő dolgozik. Ebben sztem egyetértünk, hogy a munka is gátja a családra vállalkozás kialakulásának...de a média minden nap megerősít hogy jól döntesz amikor halogatsz, hogy egyszer élsz, minek a munka mellett még családot is akarni.

Aztán ha valaki fiatalon meghal gyerek nélkül...mert még "élni" akart kicsit...hát így járt ő is, a családja is, meg a meg nem született gyereke is, aki megszülethetett volna....

ember 2.0

#814828 KawaBazsy Előzmény: #814820

Nyúl ezerrel érvelget itt, de vhogy azt a kérdést figyelmen kívül hagyta, hogy hány gyereke van..

ember 2.0

#814825 tozsdenyul Előzmény: #814823

" A latinok nélkül usa fehér amcsi tfr 1.5-1.6."

Nap elején még beláttad, hogy sokat javult, és 1.71-1.9 volt szerinted, közben defláció volt vagy értekezlet? Így érvelsz a magyar "siker" mellett, még a végén elbizonytalanítasz a meggyözödéseid szilárdsága mellett.

De öszintére fordítva a szót,

Elkerülted a kérdést, hogy mennyi magyarországon a csak-fehér lakosság tfr-je? És

"nem az a kérdés, hogy a konzervatívabb bevándorlók miért vállalnak gyereket a nem annyira konuervatív országokban"

Ez miért nem kérdés?

Látom, továbbra sem lesz gondolkodás a probléma okain, nem kell sem túlnépesedéstöl sem a magyar sürgösségiken a várakozási idön aggódnom, húsz év alatt a konzervatív megoldás is beérik majd... Lesz nagy siker, csökkennek majd a várólisták, ahogy fogynak az emberek.