Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

ember 2.0

prospero Előzmény: #814825

sztem a gyerekvállalás elsősorban kulturális kérdés ... ha már az felmerülhet, hogy gyereket azért nem vállalok mert kényelmetlen lehet, és gátolja a "kiteljesedést"... és ez a nézet nem kelt megbotránkozást egy társadalomban....ellenben ha szóba kerül, hogy milyen szerencsések a nők, mert van egy női princípiumuk/kiváltságuk ami érték, ez a megállapítás viszont megbotránkozást kelt a társadalomban...akkor gyanítható, hogy a szülőképes korú nők a magyar társadalomban éppen most válnak olyanná, mint a német nők, akik már nem akarnak gyereket....

Éppen mostanában történik a fordulat, szép lassan már az a tétel sem igaz, amire nyúl hivatkozik, ami pedig eddig a magyar demográfusoknak reményt adott, hogy ti. a magyarok több gyereket szeretnének, mint amennyi megszületik (és ha elmennek nyugatra akkor szülnek) Éppen most farolnak ki a szülőképes korú nők és hódít teret az a gondolat, hogy inkább nem is akar gyereket...

Másrészt, nehéz azonosulni azzal a gondolattal, hogy a gyerekvállalás pusztán üzleti célú vállalkozás lenne azokban az országokban ahol magas a tfr ...sztem ez inkább egy okozat, hogy idős korukban van aki ellátja őket....sztem nekik sokkal fontosabb a családi kötelék, hogy egy közösség tagja legyen, amit nyugaton munkával, fogyasztással és médiával nyomnak el...és persze állam által nyújtott szolgáltatásokkal: bölcsi, ovi, iskola, idősgondozás stb. Ami sok pénzbe kerül, tehát a nyugati embernek sokat kell dolgozni érte, hogy helyette az állam ellássa ezeket a feladatokat amíg ő dolgozik. Ebben sztem egyetértünk, hogy a munka is gátja a családra vállalkozás kialakulásának...de a média minden nap megerősít hogy jól döntesz amikor halogatsz, hogy egyszer élsz, minek a munka mellett még családot is akarni.

Aztán ha valaki fiatalon meghal gyerek nélkül...mert még "élni" akart kicsit...hát így járt ő is, a családja is, meg a meg nem született gyereke is, aki megszülethetett volna....