Regisztráció Elfelejtett jelszó

Warren Buffet

Warren Buffet szösszenetek

#799367 Koffein Előzmény: #799340

Buffett életútja nyomon követhető, egyetem után brokiként kezdte, majd Grahamhez ment értékpapír elemzőnek, majd befektetőket keresett és megalapított a befektetési cégét, amit 1969ben óriási nyereséggel felszámolta és a benne lévő zsét visszaadta a befektetőinek. Ezt követően vásárolta meg, az itt elér haszonból a berkshire hethawayt. Megpróbálta fellendíteni, de látta, hogy nem tudja felvenni a versenyt az olcsóbb versenytársakkal, így a cégben lévő cashből elkezdett befektetni. Emlékeim szerint a kezdetekbe Omaha környéki biztosítókat vásárolt, majd washington post és így tovább...

Ebből a szempontból nincs értelme összehasonlítani Sorossal, mert hogy Sorost ki segítette fene tudja. Valószínűleg ő is összekalapozta, mint ahogy az összes hedge fund guru. Mivel jobban ráérzett a piacra, mint a többi kollégája, így Soros sikeresebb, gazdagabb lett. A kezdetek homályosak.

Ki adott Kosztolányinak? Ki adott Livermorenak? Hazai példát hozva ki adott Nyilasinak? A bukás benne van, de ha visszahozza plusz a haszon, már jól járt az aki megbízott benne. Gondolom ezek az egyének befektetésként kezelték. Tudom hat a kampány, könnyebb autóba ülve benzingőzt szívva plakátokat, majd otthon m1 híradót bambulva agyalni, morgolódni, zsidózni, sorosozni, mint utánanézni, megvenni a könyveket és utánaolvasni az életsztoriknak.

Szerk: Graham alatt Benjamin Grahamet értem, herceg is értékesítette anno https://www.libri.hu/konyv/benjamin_graham.az-inte...

Warren Buffet szösszenetek

#799340 matgab Előzmény: #799312

azért nem tudom -igaz nem is néztem utána-hogy miből gazdagodott meg Buffet.

Mert abból ugye nem lehet, hogy ha nincs pénzed csak jó ötleteid és szép lassan spekulálgatsz.

Abból már lehet, hogy ha elterjed a híred és rád bízzák az emberek a pénzüket és akkor kapsz kezelési és sikerdíjat.

De mennyi profitot és milyen média fókuszban kell elérni ahhoz, hogy amerikában a piac felfigyeljen rád?

Valahol nekem ezek a nagy amerikai részvényből simán meggazdagodtam ésszel dolgok nagyon gyanúsak.

Ott van Soros is pl. Honnan volt neki mindig annyi pénze, mrá induláskor is? Ki adott neki mindig nagy pénzeket, amikor tönkrement?

Ez a Buffet is hány száz dollárral kezdett tőzsdézni? Oké összehoz néhány tíz százezer dollárt. Hol számít ez az USA-ban?? Aprópénz.

Meglátjuk, mindig is vol…

#799333 Koffein Előzmény: #799319

Meglátjuk, mindig is voltak extrém helyzetek, vagy megoldják, vagy jön az apokalipszis... :)

Warren Buffet szösszenetek

#799331 Koffein Előzmény: #799312

Igen, csak Zsiday ráunt, vagy fene tudja mi lelte :)

Azért ne felejtsük el, azért vásárolt Amazon kötvényeket anno, meg dicsérte is ezért Bezost. Szerintem érti a tech cégeket és azt is tudta, hogy egy pár maradhat fenn belőlük, és a 90es évekbe nem tudhatta, hogy kik fogják túlélni, mivel annyira új és gyors volt az egész sztori. Eleinte az összes vitte a pénzt, a pénz égetést meg annyira nem szereti, hogy nem kap semmit cserébe, max az ígéretet, hogy majd egyszer.

Na meg ugyebár Graham tanításai, meg a saját elvei nem engedhették, hogy bármi másba fektessen, mint ami fizet is osztalékot a részesedésért. Ez nem is olyan rossz, hazaballag, nyugodtan alszik, nincs idegeskedés, hogy a konzum holnap menni fog 20%ot vagy veszít ugyanennyit. Tudja, hogy negyedévente jön a zsé, nix álmatlan éjszaka. Mennyivel egyszerűbb az egész. :)

Nemcsak a Coca Cola rekl…

#799319 banyaiz Előzmény: #799305

Nemcsak a Coca Cola reklámarca mindörökké hanem az amerikai kapitalizmusé is.

Ami nagyon érdekes , hogy a jövőben is ezt várná, legalábbis erre tesz megjegyzéseket.

Pedig mintha a rendszer alapjaiban recsegne ropogna sok szempontból. Lehet erre is azt mondaná , hogy ne foglalkozzunk minden jelentéktelen aprósággal. :) Nem tudom de mintha a rendszer a határait feszegetné, és közben millió feszkó. Szóval ahhoz azért kell egy nagyvonalúság mindezt mellékesnek nevezzük. :)

Kíváncsi lennék ha most lenne még 60 éve a játék folytatására ugyanígy nyomatná e végig ezzel a stratégiával. Még jobban arra milyen eredménnyel járna ez. Mondjuk 2077-ben visszanézve 2017-re ugyanilyen amcsi kapitalizmus diadalmenet lesz e.

Warren Buffet szösszenetek

#799312 banyaiz Előzmény: #799298

Abban gondoltam a hasonlóságot Zsidayval , hogy szintén egy cégbe vitte a tevékenységét. A többi részletben stratégiától sok mindenig eltér, meg hát Zsiday éppen elkezdte csak.

Szerintem kettő fontos eleme volt, az alap amit mindig emleget a hit az amerikai kapitalizmusban . Minden más elemzés csak zavaró tényező. :) + igyekezett jó dolgokat olcsón venni. Amikor mondjuk olcsón dobálták rá Goldman részesedést szálljon be tőkével és még extra osztalékot is kap 2009-ben vagy mikor hát nem tudott félreugrani az ajánlat elől. Még valami részvényopciók is kapcsolódtak hozzá osztalékelsőbbségi papírokra.

Most ez a legutóbbi fogadása is. Felajánlotta hedge gurunak tetszőleges hedge fundot verni fogja 10 éves időtávon az snp . 1 millió , vagy 10 millióba vagy mennyibe fogadtak. Hát meg is nyerte. Erre a filozófiára építette azért a stratégiáját hit az amerikai "álomban".

Gondolom az is benne lehetett a befektetésre alkalmas cégek körénél a bővítésben , hogy egyre több pénzt kellett elhelyezni valahová ahogy nőtt ez az egész. Bizonyos elvekből engedni kellett szigorú szempontokból enyhébb szempontokra.

Mindez úgy azért nagyon komoly tévedései is voltak. Pl ez az internetes őrület mikor kezdődött akkor ő erre nem mozdult rá, nem látta benne ezt a potenciált ami ebből lett mára. Oké kihagyta ezt a lehetőséget mondván , hogy ehhez a műfajhoz nem ért és ezért nem is vásárol ilyen cégeket, de hát ettől függetlenül ebben az időszakban is profitált azért az amerikai álomból. :)

MI lett volna ha még erre ráérez ebben mekkora lehetőség van , az elején mert ő azért ezt a számítógépes, internetes , Szilícium völgyes tech céges sztorit az első lépésektől megélte.

Ha még ezt is megérezte volna még 10 x ekkora lenne mostanra . Még ez is bőven belefért egy ilyen mellett elment.

Érdekes dolgok ezek így visszanézve utólag.


Nocsak nocsak #18: "Ha v…

#799305 Koffein

Nocsak nocsak

#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."

Buffettnek jelen pillanatban 63 termékeny hölgyeménye van, tehát ellentéte annak, amit mond :-P

Amúgy tiszta sor mire utal, csak nem hagyhattam ki :o)

Warren Buffet szösszenetek

#799298 Koffein Előzmény: #799293

Nem egészen, mert Zsidayék mindent csináltak, amit a pozi megkívánt, az öreg, csakis alul értékelt cégeket vett Graham módszere alapján, ami eléggé leszűkítette a befektetésre hajlamos cégeket, majd Munger barátja rábeszélte, hogy értékes cégeket is vegyenek megfelelő értéken. Ez valami cukorka cég volt, és ezt az időszakot is említi fordulópontnak, mert ha akkor nem megy bele, akkor coca colát és hozzá hasonló cégek papírjaiból sem vásároltak volna. Tény hogy volt kitérőjük kötvény üzletággal is, de azzal mintha megégette volna magát. Szóval full klasszikus long birodalmat épített fel olyan cégekkel, amik termelték a casht. Volt egy induló tőke, majd gyenge lábakon álló biztosítók, bevásárlás és innen indult meg szépen lassan építkezve...

Most meg egy negyedév alatt lezavarja a vásárlást, mert nem nagyon szokott olyan hír jönni, hogy növelte kitettségét xy cégbe, hanem vett x%ot és csend...

Most érdemes figyelni a híreket, hogy milyen német cégekbe akar beszállni...

Warren Buffet szösszenetek

#799293 banyaiz Előzmény: #799272

Azt csinálta lényegében, hogy a saját stratégiáját egy idő után mint befektetésekkel foglalkozó cég biztosítói formát is belevonva vitte. Valami hasonló amit Zsiday-ék elkezdtek. Nem egészen .

Ha ezt nem teszi annak idején és úgy viszi végig akkor "csak" pár 100 millió vagy "csak" pár mrd dollárnál tartana vele. :) Üldögélne otthon Omahában és senki nem is hallott volna róla , hogy ki az Buffett mint a világ egyik leggazdagabb embere befektetésekből.

Ezzel a megoldással viszont felturbózta egy kissé a vagyonnövekedést.

Azt is hozzá kell tenni olyan fogalom lett a tőzsdén évtizedek alatt, ha valamit vásárolt az rögtön növelte általában annak a cégnek az árazását. Viszont ezen inkább mérgelődött sokszor mert hosszú távra vette , nem a rövid mozgásokra játszott, és ha elterjedt a híre vásárol akkor megugrott az ár. Ez még nehezítette a dolgát egy idő után mert elkezdett vásárolni és elszaladt az árfolyam mert Buffett veszi mit tudom én mit. :) Ezen régebben elég sokat morgolódott, hogy mit kell ötleteljen ezen valahogy kivédje.

Emlékszem valami olyasmire is nem tudom melyik cégnél elkezdte venni és elment a híre és még akart venni , és mérgében eladta .


Warren Buffet szösszenetek

#799272 Koffein Előzmény: #799265

szerintem ezt átlagos kis befektetőként, saját megtakarításból nem lehetne megcsinálni. na jó, kb 20-30 év múlva pl nyomdába meglehetne érkezni kb 5-10% erejéig, ha addig ki nem vezetik :-P

ugyebár ő úgy jutott el idáig, hogy megvette a berkshire szőnyeggyártó gyárat, majd látta, hogy nem tudja hosszútávon nyereségesség tenni, így a benne lévő pénzből biztosítókat vett, majd azok osztalékaiból újabb leértékelt cégeket vásárolt fel, mint washington post, gillette, american express, geico, coca cola stb... szó szerint, amikor a béka segge alatt voltak az árfolyamok kb otp 1500 ft.os szintjei... szépen nyugodtan, nem kapkodott az öreg, gyűjtötte a kp-t, nem égette a zsebét, majd bevásárolt. na nem mindenbe, csak ami megfelelt az elvárásainak, cégérték növelésben gondolkodtak a cégvezetők, folyamatos cash termelés legyen, osztalékot fizessen stb...

Warren Buffet szösszenetek

#799265 banyaiz Előzmény: #799114

hihetetlen egyébként amit csinált mert egy puritán egyszerű stratégia. A világ pörög közben mindenen, és ő mint egy bölcs teknős szép nyugodtan ballagott ezen a vonalon és a világ pénze összegyűlt nála, nem hagyta megzavarni magát semmitől.

Guruk jöttek mentek mindenféle előrejelzéssel ilyen stratégia, olyan para , válság , világvége minden és ő csak a szokott stratégiájával komótosan gyűjtögette a mrd-okat.

Közben pedig ami lejön róla úgy él mint egy átlagos középosztálybeli amcsi polgár. Teljesen hétköznapi dolgokkal, nem hagyta a világ kizökkentse a kerékvágásból ebben a műfajban sem . :) Bírom ezt a stílusát.

Zseniális a maga nemében valahol ez amit végigvitt.

Csak azt nem tudom minek fizetnek neki dollármilliókat egy pár órás közös ebédért amikor a teljes stratégiája és gondolkodásmódja erre a puritán stílusra épül amit nem is titkol.

Ebben a legutóbbi válságban is ezt bemutatta a kezdetektől fogva ezt a higgadt vonalat vitte végig. Jókat röhöghet magában a világon , hogy egy ilyen kertvárosi polgár józan paraszti eszével mit összehozott már megint miközben szélsőséges érzelmek nem zavarták meg. Leöblíti egy coca colával megünnepli a sikert, vagy egy jégkrémmel. Egyszer láttam egy filmben róla imádja a jégkrémet is , kirúg a hámból egy nagy adag jégkrémmel és egy véletlenül sem light colával :) Vagy egy véletlenül sem koleszterinszegény véres marhahússal sült krumplival.

Warren Buffet szösszenetek

#799264 banyaiz Előzmény: #799114

Gyakorlatilag azt mondja az öreg harcos, hogy Usa csodálatos jövő előtt áll köszönhetően a kapitalizmusban rejlő tartalékoknak emberi tényezőnek egyebeknek, és minden más mellékes csak zavaró tényező. :)

Az a durva , hogy gyakorlatilag ezzel keresett ennyi pénzt, hogy ugyanezt gondolta ezelőtt 60 évvel is, vagy mennyivel. Ezt végig is vitte türelemmel. Persze tudatosan választott ki cégeket stb. Nem ijedt meg a parákban vásárlásoktól , és egyéb nyalánkságok. De a lényege ez volt, hogy hitt az amerikai kapitalizmusban és arra tett, hogy ez hosszú távon komoly felértékelődés.

Hát mondhatjuk telibe találta a dolgot ha ilyen időtávon nézzük a 60-as évek usája és mostani mondjuk.

Azért az egy nagyon merész kijelentés a részéről, hogy ez a következő hasonló időtávon is így fog kinézni. De gondolom 60-as években is hasonlóan merész lett volna egy ilyen előrejelzéssel.

Warren Buffet szösszenetek

#799114 Kissherceg

Köszi a fordítást pf-es srácnak:


#1: "A derivátumok pénzügyi tömegpusztító fegyverek."

#2: "Mi továbbra is minden politikai és gazdasági prognózist ignorálni fogunk. Sok üzletember és befektető fizet meg drágán az ilyen jellegű figyelemelterelésekért."

#3: "Úgy gondolom, hogy a recesszió befejeződésének legfontosabb előfeltétele - egész egyszerűen szólva - az amerikai kapitalizmus újjászületése."

#4: "Elégséges mennyiségű bennfentes információ és egymillió dollár birtokában Önnek jó esélye van arra, hogy 1 éven belül tönkremenjen."

#5: "Nagyszerű befektetési lehetőség adódik, amikor egy remek vállalat különösen nagy, de megoldható problémával szembesül."

#6: "Kockázatok akkor keletkeznek, amikor az ember nem tudja mit csinál."

#7: "Az üzleti világban a visszapillantó tükörben mindig tisztábban látni mint a szélvédőn keresztül."

#8: "Ahhoz, hogy minél gyorsabban tudjunk 100 métert úszni, jobb sodrásirányban haladni, mint a technikát csiszolgatni."

#9: "Mindent egybevéve sokkal jobban járunk ha elkerüljük a sárkányokat, mintsem hogy legyőzzük őket."

#10: "Ha éppen egy olyan csónakban ülne, amelyikbe folyamatosan víz szivárog a lékeken keresztül, feltehetően hatékonyabb, ha a lékek tömködése helyett átül egy másik csónakba."

#11: "Startupokkal mi nem foglalkozunk."

#12: "A makrogazdasági prognózisok 10 centet sem érnek."

#13: "A mai befektető nem a tegnapi növekedésből profitál."

#14: "Berkshire olyankor vásárol, amikor a lemmingek az ellenkező irányba szaladnak."

#15: "Önnek nincs szüksége arra, hogy zseni legyen. A befektetés nem olyan tevékenység, ahol a 160-as IQ-val rendelkező jobb eredményt ér el, mint akinek csak 130 van. Az a lényeg, hogy ésszerűen cselekedjék."

#16: "A mobiltelefon-üzletbe való beszállásról lemaradtam, mivel a mobiltelefónia kívül esik a kompetenciámon."

#17: "Nem bonyolódhatom kismillió ügyletbe. Ez a befektetési szakma "Noé bárkája"-szerű változata volna... a végén egy egész állatkertre kellene felügyelnem. Csupán néhány dologba szeretek jelentős mennyiségű pénzt fektetni."

#18: "Ha van egy háremed 40 hölggyel, egyiküket sem leszel képes valóban megismerni."

#19: "A diverzifikáció védelmet jelenthet, amikor az ember nem tudja mit csinál. Azok számára akik tudják mit csinálnak, nem sok értelme van."

#20: "Nincs véleményem arról, merre megy a jövőben az arany, de egyet biztosan mondhatok Önöknek: semmi mást nem fog közben csinálni, mint Önöket bámulni, miközben a Coca-Cola - amint azt tudják - pénzt fog termelni, mint ahogy a Wells Fargo is sok pénzt fog termelni. Sokkal jobb, ha van egy libám, amelyik rendszeresen tojik, mintha volna egy olyan libám aki csak ott ül és közben biztosítási, tárolási meg egyéb más költségeket legel."

#21: "Ha pókerezés közben még húsz perc elteltével sem tudja, ki a balek, akkor Ön az."

#22: "Vegyünk például engem. Véletlenül van némi tehetségem a befektetéshez. De hogy ezt a tehetségemet tudom-e használni, teljességgel attól a társadalomtól függ, amelyikbe beleszülettem. Egy vadász-halász törzsbe születve a talentumom meglehetősen haszontalan lett volna. Nem tudok gyorsan futni, erősnek sem vagyok mondható. Vélhetően hamar egy vadállat vacsorájaként végeztem volna."

#23: "Miért kellene ingatlanokat vásárolnom, amikor a tőzsdei üzletelés ennyire egyszerű?"

#24: "Egyet mondhatok Önöknek: a lehető legrosszabb befektetési forma a készpénz. Mindenki arról beszél, hogy a 'készpénz a király' meg ehhez hasonlókat. De míg a készpénz idővel elértéktelenedik, addig a jó tőzsdei cégek értéke az idő előrehaladtával egyre csak nő."

#25: "Véleményem szerint a legnagyobb hiba, melyet a tőzsdén kereskedve elkövethet valaki, hogyha az aktuális gazdasági hírek alapján ad vagy vesz."

#26: "A befektetéseknél nem azon van a hangsúly, hogy helyes becslést adjunk arra vonatkozólag, hogy egy cég vagy üzlet(ág) mennyire változtatja meg a társadalmat ill. mekkorát növekedhet a későbbiekben, hanem azon, hogy helyesen mérjük fel egy bizonyos cég versenyelőnyét, illetve ezen versenyelőny fenntarthatóságát."

#27: "Az 1990-es évek közepén vásároltam egy Dexter Shoe nevű céget, melyért 400 millió dollárt fizettem. Ezzel egy időben eladtam 400 millió dollárnyi Berkshire részvényemet, melyek ma feltehetően 400 milliárdot érnének. Sok buta döntésem volt. Ez a játék része."

#28: "A részvények nem tudják, hogy az Ön tulajdonában vannak. Ha Ön mégis érezne valamit irántuk, érzései viszonzatlanok maradnak. A részvényeknek fogalmuk sincs, Ön mennyit fizetett értük. Az embernek ne legyen emocionális kötődése a részvényeihez."

#29: "Az ember soha ne akarja mindkét lábával egyszerre tesztelni, milyen mély a folyó."

#30: "Emberek, akiknek ma sok készpénzük van, biztonságban érzik magukat, pedig nem kellene nekik. Rémisztően hosszútávú befektetés mellett kötelezik el magukat, mely gyakorlatilag semmit sem fog hozni nekik, viszont egészen biztos, hogy veszíteni fog az értékéből."

#31: "Még ha nem is volt mindig sima az út, a gazdasági berendezkedésünk az idők folyamán kifejezetten jól működött. Oly sok emberi potenciált szabadított fel mint semelyik másik rendszer, és ez a jövőben is így lesz. A legszebb napok még előttünk állnak."

#32: "Soha ne fektessen olyan cégbe, melyet nem ért."

#33: "Egy cég belső értéke egyértelműen definiálható: ez annak a pénznek a jelenértéke, mely a cégből az élettartama végéig kivehető. A belső érték számítása viszont már nem ilyen egyszerű. Ahogy a definícióból is látható, a belső érték inkább egy becsült szám semmint egy pontos összeg, melyet ráadásul korrigálni kell, mihelyt a kamatláb és a várható cashflow változik."

#34: "Ragaszkodom ahhoz, hogy minden nap sok időt tölthessek azzal, hogy egyszerűen csak ülök és gondolkodom. Az üzleti világban ez meglehetősen rendkívülinek számít. Olvasok és gondolkodom. Aztán még többet olvasok és még többet gondolkodom... és így kevesebb impulzív döntést hozok mint a legtöbben a szakmában. Azért teszek így, mert tetszik ez a fajta élet."

#35: "Egy részvénypiacra készített prognózis semmit sem közöl arról, hogy merre haladnak tovább a részvények, viszont sokkal többet árul el arról a személyről, aki a prognózist jegyzi."

#36: “240 éven át szörnyű tévedés volt Amerika ellen fogadni, és ez most sem tűnik jó ötletnek. Az amerikai kereskedelem és innováció aranytojást tojó lúdja egyre több és egyre nagyobb tojásokat fog tojni."

#37: "Valamely okból kifolyólag az emberek inkább az árfolyam mint az érték alapján tájékozódnak. Olyasmit csinálni, amihez ugyan nem ért az ember, vagy valaki múlt héten éppen sikert ért el vele, nem működik. A legbutább indok azzal a felkiáltással részvényt vásárolni, hogy az árfolyama éppen emelkedőben van."

#38: "Egy ló, aki tízig tud számolni, figyelemreméltó ló, de nem figyelemreméltó matematikus."

#39: "A siker gyakran jár együtt némi tétlenséggel. A legtöbb befektető nem képes ellenállni a kísértésnek, hogy folyton-folyvást kereskedjen."

#40: "Nem akarok 2m magas akadályokat átugrani. Inkább 30cm-es akadályokat keresek, melyeken könnyedén átléphetek."

#41: A kérdést, hogy hogyan legyünk gazdagok, könnyű megválaszolni. Vásárolj 1 dollárt, de 50 centnél ne adj érte többet."

#42: "Drága öltönyöket szoktam vásárolni... de rajtam valahogy olcsón állnak."

#43: "Cégek problémái olyanok mint a csótányok a konyhában... soha nem járnak egyedül."

#44: "Vonakodva bár, de feladtam azt az elképzelésemet, hogy halálom után is menedzseljem a cég portfólióját... és ezzel az a reményem is tovatűnni látszik, hogy új értelmet adjak a "thinking outside the box" mondásnak."

#45: "Hiba egy árfolyam mozgását napról-napra figyelemmel kísérni. Nincs jelentősége."

#46: "Ha jól megy az üzlet, a részvényár előbb-utóbb követni fogja."

#47: "Választási év van... az elnökjelöltek szüntelenül az ország problémáiról beszélnek (melyeket - of course - csakis ők lesznek képesek megoldani). Ilyen paráztatás mellett sok amerikai úgy véli, hogy a gyermekei már nem lesznek képesek olyan színvonalon élni, mint most ők maguk. Ez teljesen hibás felfogás: a mostanában született amerikai csecsemők lesznek az eddigi legszerencsésebb évjárat az ország történelmében." /2016. május/

#48: "Mindig tudtam, hogy gazdag leszek. Nem hinném, hogy valaha egyetlen percig is kételkedtem volna ebben."

#49: "Kölcsönzött pénz a leggyakoribb oka annak, hogy okos emberek csődbe jutnak."

#50: "Bizonyos fokig Ön a pénz segítségével egy érdekes területre merészkedhet. Mindez nem változtat azon, hogy hányan szeretik az embert és hogy rendben van-e az egészsége."

#51: "A legnagyobb magánvagyonok ebben az országban nem 50 vagy még több vállalatot tartalmazó portfóliók által keletkeztek, hanem úgy, hogy valaki rálelt egy csodás cégre."

#52: "Nincs bűntudatom a pénz miatt. Az én felfogásomban a pénz egy hatalmas halom papírcédula, melyeket szolgáltatásokra cserélhetek. Cédulák, melyeket szükség esetén beválthatok. Ha akarnám, alkalmazhatnék 10.000 embert, akik egész álló nap képeket festenek rólam, életem végéig. Még a GDP is emelkedne ezáltal. Viszont a termék, melyet létrehoznak, semmiféle haszonnal nem járna, ugyanakkor 10.000 embert elvonnék attól, hogy kutassa az AIDS ellenszerét, tanítson vagy betegeket gondozzon. Így hát nem kezdek ilyesmibe. Nem használok sokat ezekből a cédulákból. Semmi anyagira nem vágyom különösebben. És egyszer - ha a feleségem és én már eltávoztunk - az összes ilyen cédulámat eladományozom."

#53: "Shortolással nem fog tudni nagy pénzt keresni, mivel a nagy kockázat miatt nem tud majd nagy összeggel beszállni."

#54: "Ha vannak olyan részei a játéknak melyeket nem ismerünk, akkor abban a játékban nem veszünk részt."

#55: (gazdasági prognózisokról) "Miért vesztegessünk időt olyasmire, amit úgysem tudhatunk? Az emberek folyton ezt teszik, de vajon miért?"

#56: "Számunkra az a legjobb, ha egy remek vállalat átmenetileg meginog. Ha már a műtőben fekszik, akkor jövünk mi."

#57: "A 'tőzsdeguruk' az Önök fülét akarják teletömni, nem pedig az Önök pénztárcáját."

#58: "Egyszerű dolgokat agyonbonyolítani szinte már emberi tulajdonságnak tűnik számomra."

#59: "Ne béreljen részvényeket. Legyen tulajdonosa egy vállalkozásnak."

#60: A tőzsdei siker nem függ az intelligenciahányados mértékétől. Átlagos intelligencia is elegendő, már amennyiben képes uralkodni valaki az érzelmein; a tőzsdén az érzelmek okozzák a legtöbb bonyodalmat az emberek számára."

#61: "A holnapi nap mindig bizonytalan, de emiatt ne hagyják magukat elbizonytalanítani. Egész életem folyamán folyton azokkal a rémisztő problémákkal ijesztgettek minket politikusok és szakértők, melyek épp előttünk állnak. Mégis hatszor jobban megy ma az országnak mint születésem idején. A crash-próféták a legfontosabb faktort nem veszik figyelembe: az emberi potenciál még messze nincs kimerülve, és a gazdasági rendszerünk - mely ezt a potenciált kibontakozni hagyja - továbbra is hatékony és egészséges... a rendszeres jelleggel fellépő zavarok és visszaesések ellenére is."

#62 (Berkshire 'befektetői stratégiájá'-ról): "Mi a tétlenséget okos viselkedésnek tartjuk."

#63: "Ne vegye túl komolyan az éves jelentést. Inkább az utolsó 4-5 év átlagát figyelje."

#64: "Amit a bölcsek az elején tesznek, ugyanazt teszik végül a tökfejek is."

#65: "Diverzifikálás által esetleg megőrizhető egy vagyon, de a vagyon megteremtéséhez tőkekoncentráció szükséges."

#66: "A letargiával határos lustaságnak továbbra is a befektetési tevékenység sarokkövének kell maradnia."

#67: "Fontosabb, hogy egy kínálkozó alkalomra nemet tudjunk mondani, mint igent."

#68: "Emberek, akik az adott vállalat értékével összefüggésben nem álló okok miatt vásárolnak részvényeket, vélhetően hasonló okok miatt fogják eladni a részesedésüket. Tevékenységük hatására ugrásszerű árfolyammozgásokat láthatunk, melyeknek semmi közük a vállalat tulajdonképpeni üzletmenetéhez."

#69: "Mi (Berkshire) azért tudunk labdába rúgni, mivel azt valljuk, hogy a tőzsde olyan újraelosztó-központként működik, ahol az aktívak pénze a türelmesekhez vándorol."

#70: "Továbbra is lesznek buborékok, de többnyire nem abban a formában mint korábban."

#71: "Ha gödörbe kerül az ember, a legfontosabb amit tehet, hogy abbahagyja az ásást."

#72: (bitcoin-ról) "Csak egy káprázat; tartsd magad távol tőle."

#73: (shortolásról)... "Sokat beszéltünk róla (mármint Munger és Buffett). Legalább 100 shortjelöltünk volt, melyek közül kb. 95 be is igazolódott, de nem hinném, hogy egy lyukas garast is kereshettünk volna rajtuk ha belevágunk... túl nehéz ügy ez ahhoz."

#74: (longolásról)... "Ez az egész longolósdi úgy áll, hogy ha tudod, hogy beletrafáltál, akkor csak veszed tovább az esésben, és ahogy esik, annál jobban szereted a szitut... és épp ez az amit shortokkal nem tudsz megtenni."

#75: "A különbség a sikeres és az igazán sikeres emberek között annyiban áll, hogy az igazán sikeres emberek szinte mindenre nemet mondanak."

#76: "Ha választanom kell, akkor nem fogok alvás helyett trédelni egy kis extra profit reményében."

#77: "Nos, úgy gondolom, hogy a legnagyobb tévedés, ha valaki nem tanulja meg elég korán, hogy hogyan kell megtakarítani. Mivel a megtakarítás egy szokás. Aztán a másik, a meggazdagodás. Viszonylag könnyű apránként jómódúvá válni. Ellenben meglehetősen nehéz dolog gyorsan meggazdagodni."

#78: "Rengeteget tévedek... és még fogok is. Ez a játék része. Arra kell csupán ügyelnem, hogy a jó döntéseim többségben legyenek a rossz döntéseimmel szemben."

#79: "Meg kell tudnom indokolni a tévedéseimet. Ehhez az kell, hogy csak olyat tegyek, amit értek is."

#80: (futballról)... "Ha a középszer uralkodik és a haveri kör ül a vezetőségben, akkor bízvást mondhatjuk, hogy nem ez a legjobb módja annak, hogy a csapat feljusson a felső ligába. Ha a tréner 11 vacak játékost küld pályára, gyorsan elküldik. A vezetőséget viszont soha nem küldik el pusztán azért, mert gyenge az ügyvezető. Ez az oka, hogy ezen a területen nincs öntisztulás, mint ahogy más szakmák esetében az természetes volna."

#81: "Egy csapat számára sokkal fontosabb az elsőrangú személyi állomány, semmint függelmi organigramokat készíteni arról, hogy ki kinek tartozik beszámolási kötelezettséggel."

#82: "Ha nálunk alacsonyabb embereket alkalmazunk, akkor törpék vállalkozása leszünk. Viszont ha nálunk magasabbakat, akkor meg óriásoké."

#83: "Ne vásároljon részvényeket ha úgy gondolja, hogy egy gyors lefolyású 50%-os árfolyamcsökkenés túlzottan megviselné Önt."

#84: "Sosem arra hajtok, hogy pénzt csináljak a tőzsdén. Mindig úgy vásárolok, mintha a következő nap a tőzsde bezárna, és majd csak 5 év múlva nyitna ki újra."

#85: "Amikor a 'befektetők' igyekeznek a megfelelő időpontot elkapni a vételeikhez, az nagyon hasznos a brókereiknek, de nekik maguknak már nem."

#86: "Minél inkább esnek az árak, annál jobb annak a befektetőnek, aki ismeri az adott instrumentumot. Az árfolyamesésnek én mindig örülök."

#87: "Hagyjon fel azzal a tevékenységgel, hogy megjövendölje a tőzsdei árfolyamok irányát, a gazdaság vagy a kamatlábak alakulását, vagy éppen az aktuális választások kimenetelét."

#88: "A legnagyobb befektetési sikereket azok jegyzik, akik szerencse vagy ész alapján olyan cégre bukkannak, melynek a forgalma és nyeresége éveken át intenzívebben nő mint a szektortársaié."

#89: "Intensity is the price of excellence."
lefordíthatatlan... :))
3 lehetséges variáns:
- "Eltökéltség a kiválóság ára."- "Koncentráció a kiválóság ára."- "Éberség a kiválóság ára."
Maradjunk annyiban (és talán így nem tévedünk túl nagyot), hogy: "Intenzitás a kiválóság ára."

#90: “Még csak fontolóra sem vettem soha, hogy akár 1 db Amazon részvényt is vásároljak... túl buta voltam ahhoz, hogy felfogjam, éppen mi megy végbe ott.“

#91: (Berkshire kapcsán) “Ha ma éjjel meghalnék, úgy vélem másnap a részvény kilőne felfelé.“

#92: "Az aranyat Afrikában vagy valahol máshol bányásszák. Utána beolvasztják, ásnak egy másik gödröt, abba beleteszik, majd fizetnek egy csomó embert, hogy onnantól kezdve őrizzék. Az egésznek semmi haszna. Ha valaki a Marsról figyelné mindezt, biztosan vakarná a fejét, hogy mi is akar ez lenni."

#93: "Ne annyit takarítson meg, amennyi a kiadásai után megmarad, hanem annyi legyen a kiadása, amennyi a megtakarítása után megmarad."

#94: (egy előadás közben)... "...rögtön hozzá kell tennem, hogy a saját pénzemmel éppen úgy bánok, ahogy azt mindig ajánlom is: Amit tanácsolok, lényegében megegyezik azokkal a vagyonkezelési elvekkel, melyeket a végrendeletembe is belefoglaltam. A vagyonkezelési tanácsom nem is lehetne ennél egyszerűbb: Fektesse vagyona 10%-át rövidlejáratú államkötvényekbe, 90%-át pedig valamely nagyon kedvező díjú S&P500 indexkövető alapba... részemről a Vanguard-ot ajánlom. Úgy vélem, hogy a hozam így hosszú távon magasabb lesz mint a legtöbb "befektető" esetében - legyen az nyugdíjalap, intézményi befektető vagy akár magánszemély -, akik drága menedzsereket alkalmaznak."

#95: (Berkshire jövőbeli kilátásairól) "A jövőbeli nyereségrátánk nyilvánvalóan alacsonyabb lesz mint a múltban. Berkshire tőkealapja időközben egyszerűen túl nagy lett ahhoz, hogy hatalmas hozamokat lehessen elérni általa. Aki ezt máshogy látja, jobb ha keres magának egy másik állást mondjuk az értékesítés területén, de semmi esetre se olyat, ahol matektudás is kell...:) mert végül is háromféle ember létezik: akik tudnak számolni, és akik nem."

#96: "Mi nem egy részvény jövőjére koncentrálunk, hanem egy vállalat jövőjére."

#97: " Ha Ön nem elégedett azzal, hogy a világ leggazdagabb 1 százalékának felső 1 tizedébe tartozik, akkor azzal sem lesz elégedett, ha a leggazdagabb 1 százalék felső 1 századába kerül."

#98: "A legtöbb ember akkor kezd el igazán érdeklődni a részvények iránt, amikor mások is érdeklődnek irántuk. Viszont a helyes időpont épp akkor van, amikor nincs érdeklődő. Az ember nem vásárolhatja ugyanazt mint mindenki más, pláne ha még sikeres is akar lenni a vételével."

#99: "A legtöbb jövedelmet szokás szerint az olyan vállalatok termelik, melyek ma is ugyanazt a tevékenységet végzik mint öt vagy tíz évvel ezelőtt."

#100: "Nem vagyok üzletember; művész vagyok."



Végül +1 bónusz idézet WB-től... zivatarosabb időkre (elsősorban kezdőknek):

"A kamatlábak úgy hatnak a pénzügyi eszközökre, mint a gravitáció az anyagra. Minél magasabb a kamatláb, annál jobban ránehezedik az instrumentumokra. Ez azzal magyarázható, hogy a hozam mértéke, melyet a befektetőknek mindenfajta befektetésnél mérlegelniük kell, közvetlenül a (prémium minőségű) kockázatmentes államkötvények kamatlábának mértékéhez van kötve."


- Warren Buffet -

Buffett bá itt és ezt kajálja

#798697 Koffein

Semmi michelin csillag, tömény hús kólával :))


Tini speki

#797910 Koffein

http://www.portfolio.hu/short/ki_nem_talalod_menny...

"A ma már több mint 75 milliárd dolláros vagyonnal bíró Warren Buffett a dokumentum alapján 7 dollárnyi adót fizetett 592,5 dolláros bevétele után 1944-ben, sőt, ugyanebben az évben már 228 dollárnyi kamat és osztalékbevételről is számot adott.

Ha az akkori bevételét mostani dollárértékben nézzük, akkor Buffett több mint 8 ezer dolláros bevétellel és több mint 3 ezer dolláros befektetési eredménnyel büszkélkedhetett, ami azért nem rossz egy 14 évestől."

https://www.scribd.com/document/352300196/Warren-B...

Buffett nyert

#794573 Koffein

Ted Seides, a hedge fund menedzser, aki fogadott Warren Buffettel arról, hogy az öt hedge fund, amit kiválasztott le tudja nyomni tíz év alatt az S&P 500 hozamát, elismerte, hogy vesztett, nyolc hónappal azelőtt, hogy a fogadás lejárt volna.

Most a Bloomberg hasábjain próbálja megmagyarázni, hogy miért kapott ki és védeni próbálja a hedge fundokat és az aktív vagyonkezelést, ami Buffett szerint drága. Vereségét a következőkkel magyarázza:

  • Amikor a fogadást megkötötték, az S&P 500 történelmi csúcson volt, minden jel arra mutatott, hogy lassulni fog az index dinamikája és a hedge fundok teljesítenek majd jobban. A benchmark viszont felülmúlta a várakozásokat és kilenc év alatt éves átlagos 7,1%-os hozamot teljesített. Az portfóliómenedzser szerint ez nem biztos, hogy mindig így lesz a jövőben is és a befektetőknek óvatosnak kell lenniük, ha túlárazott egy index.
  • Buffettel a fogadásuk csak a hozamról szólt, de befektetéskor a hozam / kockázat mutatókat kell figyelembe venni elsősorban. Már két éve megállapították, hogy Buffett fog nyerni, ha csak nem omlik össze a piac, mivel a hedge fundok a medvepiacon teljesítenek jobban. Számít a költség is, de a kockázat szerinte jobban számít.
  • A passzív befektetés is egy aktív döntés a portfóliómenedzser szerint. Az S&P 500-zal a befektető az amerikai nagyvállalatokra fogad, könnyen lehet, hogy lesznek olyan piacok, amelyek jobban teljesítenek ennél.
  • A hedge fundok és az S&P 500 szerinte alma és körte. A hedge fundok nemcsak amerikai részvényekbe, hanem bármilyen eszközosztályba, a világ bármelyik részén befektethetnek. Szerinte a túldiverzifikáció okozta a fogadás elvesztését, Buffett pedig pont jó eszközosztályra fogadott.
  • Egy átlagos befektető nem olyan bátor, mint Buffett, aki pont akkor szállt be a fogadásba, amikor az S&P 500 50 százalékot zuhant.
  • Végül hozzáteszi, hogy bár Buffettnek jó évei voltak, a következő tíz évben már egyenlő esélyeik lennének egy újabb fogadáson. Szerinte most az S&P 500 túlárazott és jó eséllyel ki fogja ábrándítani a passzív befektetőket.


A fogadás tárgya egymillió dollár volt, amit egy alapítványnak adományoz a vesztes.

http://www.portfolio.hu/befektetes/megnyerte_warre...

HBO dokufilm

#790233 banyaiz Előzmény: #790227

De jó film. Bírom nagyon , hogy ilyen "hétköznapi" tudott maradni életstílusban .

Coca Cola legnagyobb reklámarca mindörökké kb. Előadást tart ott figyel előtte a dobozos kóla. :) Mekkora arc az öreg harcos. Nem ám valami luxus ásványvíz vagy mit tudom én milyen divatos dolog, Coca Cola. Az összes reklámja a cégnek nem hoz annyit vsz amcsiban mint ez. :)