Regisztráció Elfelejtett jelszó

Warren Buffet

Buffett 10 szabálya

#864309 Koffein
  1. Fontos a jó kommunikáció és tudatosan törekedni kell ezen a területen az önképzésre. Buffett ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy „kommunikációs készségek nélkül hiába látod, mi van a hegy túloldalán, nem tudod meggyőzni az embereket róla, hogy kövessenek is oda.”
  2. Buffett egyik leghíresebb mondása, hogy „a mai befektető nem a tegnap növekedéséből húz hasznot.” Tehát érdemes úgy élni az életünket, hogy a jövőbe tekintünk és így kell befektetni is: egy vállalat vízióit, fundamentumait érdemes vizsgálni, nem pedig egy értékpapír múltbéli teljesítményét.
  3. Amennyire csak lehet, ki kell szakadni a tömegből és innoválni ahelyett, hogy trendeket követünk. Ahogy Buffett fogalmazott „egy sikeres befektetőnek el kell vonatkozatnia az őt körülvevő emberek félelmeitől és mohóságától, bármilyen lehetetlen is ez.”
  4. Érdemes spórolni és megfogni a pénzt, akkor is, ha az embernek épp jól megy a szekér. Buffett például 1958 óta ugyanabban a házban él, a McDonaldsban étkezik és egy 6 éves Cadillac XTS-t vezet.
  5. Buffett úgy látja, hogy a tudás kamatos kamatot termel, ezért érdemes folyamatosan tanulni és képezni magunkat. Buffett minden nap olvas, tanul és tájékozódik.
  6. Tudni kell azt, hogy mikor szálljon ki az ember egy befektetésből. Buffett nem mindig csak nyer, ő maga is rengeteg pénzt vesztett a tőzsdéken, de ahelyett, hogy egy vesztes papírba még több pénzt pakol, inkább visszavonulót fúj. Nem biztos, hogy mindig kifizetődő stratégia „rávásárolni,” ezt a taktikát ahhoz hasonlította, mint amikor valaki egy lóversenyen folyamatosan veszít, majd ahelyett, hogy ott hagyná a játékot, inkább növeli a tétjeit.
  7. A hatodik ponttól függetlenül egyébként Buffett hosszú távú befektető: úgy látja, ha pénzt teszünk egy értékpapírba, érdemes sokáig benn hagyni és nem kirántani, ha átmenetileg meginog az árfolyam. „A kedvenc befektetési távom örökre szól” – fogalmazott Buffett a Berkshire Hathaway befektetőinek.
  8. Buffett úgy látja, soha nem érdemes hitelből kereskedni, hiszen ez egy „őrült kockázat.”
  9. Érdemes az osztalékrészvényeket keresni. Buffett szerint ezek nem a „gyors meggazdagodás” zálogát jelentik, hanem hosszú távon egyfajta „robotpilótaként” szolgálnak a portfóliónk számára. Buffett például minden évben több millió dollárnyi osztalékot vesz ki a Coca-Colából.
  10. Készüljünk fel arra, hogy bármi megtörténhet. Warren Buffett egy komplett falat teletapétázott az otthonában olyan újságcikkekkel, amelyek valamilyen tőzsdei összeomlásról szólnak, azért, hogy mindig emlékeztesse magát arra, hogy sosem érdemes hátra dőlni és mindig szárazon kell tartani a puskaport.

https://www.portfolio.hu/short/20201102/10-egyszer...

Buffett cége

#861718 Koffein Előzmény: #861714

Emlékeim szerint, a légitársaságokat adta csak. Azt se reklámozta, ha rákérdeztek, miért azokat választotta, mindig elmondta, hogy kettőt ő választott, másik kettőt az újak. Q1-be ki is vágta, az összes légitársaságot...

Amúgy én az OXY deal miatt neheztelek rá, amíg neki fizetni kell a 7-8%os osztit, addig a kisbüfik elégedjenek meg az részvényenkénti 1centes osztalékkal... pfffőj

Buffett cége

#861714 Bendeguz Előzmény: #861710

Nálam ott vesztette el minden tekintélyét és hitelességét, amikor bepalizta a kisbüfiket most tavasszal. Már nem emlékszem melyik részvényre állította, hogy vette/adta, aztán pont az ellenkezőjét csinálta valójában. Eddig ilyet nem tett.

Buffett cége

#861710 Koffein

a vesztesek között

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200721/keves-ceg-...

"Hershey Twitter bejegyzéséből látszik, hogy három amerikai nagybank, a JPMorgan, a Wells Fargo, a Bank of America, valamint az olajipari óriás Exxon Mobil volt az a négy cég amelyek nagyobbat veszítettek a piaci kapitalizációjukból idén, mint Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway.

A másik oldalon ugyanakkor az Amazon, az Apple, a Microsoft, a Tesla és a Google anyacége, az Alphabet teljesített a legjobban az amerikai részvények közül. Ezekben a cégekben mind közös, hogy a technológiai szektor képviselő, egyedül talán a Tesla esetében lehetne vitatkozni ezen."

Szembetűnő, hogy a technológia cégek óriásit mentek, miközben azok a cégek, akik nem online térben tevékenykednek, még az év eleji szinteket sem érték el...

Azt is rebesgetik, hogy rövidtávon direkt tűnik hülyének, hogy hosszú távon alázzon...

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200720/warren-buf...

"Hajlandónak kell lenned idiótának tűnni rövidtávon, hogy hosszútávon a legjobb eredményeket kapd. A jövő egyre bizonytalanabb, ő pedig a lehető legtöbbféle lehetséges jövőbeli kimenetre készül"

Ebből az jön le nekem, hogy túl nagyra nőt, ezért nehezebben mozog, mint egy kisebb, karcsúbb cég...

Mindenesetre meglátjuk, hogy ennyi volt-e Buffettbe, vagy már megérkeztek a trónkövetelők Ackman és társai személyében...

Buffett "Elefánt méretű felvásárlásokra" készül

#857496 Koffein

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/warren_buffett_...

Légitársaságok, hotelek, kaszinók, mozik és más üzleti vállalkozások az idegenforgalomban kifutottak vagy kifutnak a pénzükből, miután az emberek a járvány miatt otthon maradnak, illetve a hatóságok bezárattak számos jelentős turistacélpontot. Las Vegasra például lakat került, és Buffett úgy gondolja, nem marad ez örökké így: segít nekik túlélni a nehéz időket. Jó pénzért, persze.

Charlie Munger az 50 százalékos esésekről

#856818 Koffein

“Azt hiszem, a hosszú távú részvénybefektetés és a piacok szerves része, hogy egy részvénytulajdonos időnként felezni látja a részvényeit.

Valójában azt kell mondanom, hogy ha nem vagy hajlandó bölcsen tűrni, hogy évszázadonként két-háromszor feleznek a piaci árak, akkor nem rendelkezel a részvénytulajdonlás legalapvetőbb képességével és megérdemled a középszerű hozamokat azokhoz képest, akik képesek filozófikusan szemlélni ezeket a piaci ingadozásokat.”

https://alapblog.hu/charlie-munger-az-50-szazaleko...


Ez az oxy- amióta én is …

#855043 matgab Előzmény: #852503

Ez az oxy- amióta én is nezegetem- elég fos módon mozog (az árfolyama)...

közép távon jó lesz... O…

#852505 Koffein Előzmény: #852503

közép távon jó lesz... OXY-t én is nézegetem egy ideje, csakis oszti pf.ba közép hosszúra..

"Berkshire Hathaway …

#852502 Fornit

"Berkshire Hathaway (ticker: BRKA) revealed new stakes in furniture maker RH (RH) and energy company Occidental Petroleum (OXY), according to a filing on Thursday. The conglomerate led by legendary investor Warren Buffett owned about 1.2 million shares of RH, formerly known as Restoration Hardware, and nearly 7.5 million shares of Occidental. It trimmed stakes in Apple (AAPL) and Wells Fargo (WFC), among other companies. In April, Berkshire committed $10 billion to help Occidental’s bid for Anadarko Petroleum, giving Occidental an edge over Chevron (CVX) which was also vying for Anadarko and later bowed out. Shares of RH rallied more than 7% in the extended session, while Occidental stock rose about 1.6%."

amazon

#847803 Koffein

ebből a bevásárlásból is látszik, hogy már egyre kevésbé buffett hozza a döntéseket

"A hivatalos adatok szerint Warren Buffett befektetési guru vállalata, a Berkshire Hathaway közel 1 milliárd dollár értékűre növelte az Amazon részvényeiben felvett kitettségét.

Ez azt jelenti, hogy június végén a Berkshire 537 300 darab Amazon részvénnyel rendelkezett,szemben a megelőző negyedév végén mért 483 300 részvénnyel – írja a MarketWatch."

https://www.origo.hu/gazdasag/20190815-warren-buffett-reszveny-amazon-berkshire-hathaway-befektetes.html

Közgyűlés

#843200 Koffein

kb egy munkanap végignézni.. jó mozizást :)

azé befigyel reklámként a coca cola, meg a portfólióból egy kis nasi :D

"Nem azért vásárolok mer…

#843190 Koffein

"Nem azért vásárolok mert azt gondolom, hogy holnap, vagy holnapután felmegy az árfolyam ... Ténylegesen a dolgok (cégek) árát nézzük, mint az árfolyamét, mert a végén nem azért vásárolunk, hogy mi történik a következő hónapban, negyedévben, hanem azért vásárolunk mert 10 év múlva igazán jó üzlet lesz"

‘I’m having more fun than any 88-year-old in the world’

#842795 Koffein
The legendary investor on luck, expectations and finding value in an overheated market:


In the stock market, small margins separate success from failure. Ten per cent is a big difference in performance; 100 per cent, an oceanic one.

And then there is Warren Buffett. Over the past 54 years, shares in his company, Berkshire Hathaway, have outpaced the S&P 500 — a broad index of American stocks — by almost 2.5 million percentage points. The degree to which Buffett has outwitted successive generations of Wall Street rivals almost defies comprehension.

It is striking, then, that over the past decade Buffett has fallen behind. A dollar invested in Berkshire 10 years ago is worth about $2.40; the same dollar in an S&P 500 tracker fund is worth $3.20. More striking still is what Buffett says about this. Ahead of Berkshire’s annual meeting, Buffett sat down in his office for a rare newspaper interview with the FT, lasting nearly three hours.

At the outset, he was asked which would be the better investment to put in a child’s account — a share in Berkshire, or a share in the S&P? He did not hesitate: “I think the financial result would be very close to the same.”

The statement was made without qualification. But it is hard not to wonder if Buffett, even at 88, is underplaying his ambitions. If he is an investing genius, Buffett is a public relations genius, too — cultivating an aw-shucks, Midwest-wholesome image of a man who has triumphed in the long game by practising a simpler, purer version of capitalism.

The third-richest man in the world, with an estimated worth of $86bn, says he stays at the helm of Berkshire because he wants to keep doing what he has loved since buying his first shares, in an Oklahoma oil company, at age 11. “I can’t buy time, I can’t buy love but I can do anything else with money, pretty much. And why do I get up every day and jump out of bed and I’m excited at 88? It’s because I love what I do and love the people I do it with. I’ve got 25 people out here. We go to baseball games together. They try and make my life good, I try and make their life good.”


The Buffett persona is reflected in Berkshire’s office, which occupies a single floor in an unexceptional office tower in Omaha that bears another company’s name. Its drop ceilings, narrow hallways and tired carpets would suit the administration of a community college better than a $700bn financial empire. The staff of 25 dress casually. Every desk is covered with family photos, greeting cards and tchotchkes. A sign hangs over the door from the anteroom: “Invest like a champion today!”

Buffett himself comes to collect his interviewers from the lobby, in a baggy pinstripe suit, sensible shoes and a red tie. “I buy expensive suits — they just look cheap on me,” is one of his famous quips, and he is not wrong. A little stooped, he takes careful, shuffling steps, but his face is pink and flush with health. His eyes flash and twinkle behind his glasses as he talks, buoyantly and at speed.


Buffett’s plain-dealer persona is an integral part of the Berkshire enterprise. The company plays in politically and financially volatile sectors such as energy and finance, and being capitalism’s favourite grandpa has kept investors, politicians and regulators firmly on side.

Chart showing Berkshire Hathaway performance since 1979 relative to S&P 500

A key element of this is careful management of expectations. After a bruising 1999, in which Berkshire’s shares were trounced by the market during the tech boom, he did not predict that the pendulum would soon swing back to sensible investments. Instead, he said that he expected the growth in Berkshire’s value to “modestly” exceed that of the S&P over the next decade. “We can’t guarantee that, of course,” he wrote in a letter to investors. “But we are willing to back our conviction with our own money.”

Not promising too much is a constant theme. “The one thing that would ruin my life is people expecting more than I deliver,” he says. “Now, I can do that by being short on delivery or I can do that by being long on expectations with them, but either one would make my life miserable.”

And after promising little, he has often delivered much. In the 10 years following 1999, Berkshire’s shares rose by almost 80 per cent while the S&P fell. Behind Buffett’s personal warmth and old-timey aphorisms (“I don’t want people to throw tomatoes at me when I think I deserve a bouquet, and I don’t want a bouquet when tomatoes are called for,” he assures the FT), there are sheets of cold competitive steel.

Things are different now, though. Never has Buffett had anywhere near as long a stretch of underperformance. And never has the competition for the kinds of assets he prefers — big companies that are easy to understand but hard to dislodge from their competitive positions — been fiercer.

Asked if his expectation of “modest” outperformance against the market has changed in the intervening 20 years, he adjusts his forecast by a single word: “very modest”. “I think this: if you want to join something that may have a tiny expectation of better [performance] than the S&P, I think we may be about the safest.” Surely, greater safety, over the cycle, will translate to higher returns? He doesn’t bite: “If we got lucky,” he says.


All of which raises a question. What is the point of Berkshire Hathaway, if it does not make its shareholders richer than they otherwise could be?

Having said that a young investor — in particular, the son of an FT journalist — would do as well in the S&P as in Berkshire, Buffett provides a clue: “I think your son will learn more by being a shareholder of Berkshire.”

But what does the sage of Omaha want to teach us?

“Has Warren Buffett lost his touch?” is a theme that plays at regular intervals in the media, a perennial that blooms whenever one of the investments in Berkshire’s portfolio goes wrong, as Kraft Heinz did recently, or IBM did a few years ago. It reflects a misunderstanding.

There was a time, in the 1950s and 1960s, when Berkshire was a machine for accumulating misunderstood and undervalued shares and companies. In a phrase that has entered lore, Buffett was buying dollars for 50 cents, or “picking up cigar butts” — such as Berkshire Hathaway itself, which was a struggling Massachusetts textile maker when Buffett bought into it.

Today, Buffett and Berkshire are superficially unchanged. Buffett lives in the same house he bought in the 1950s, when he ran a tiny investment partnership. He still works at the desk his father, a stockbroker turned Republican congressman, used 75 years ago (his father wasn’t really that interested in finance, Buffett says; he got into the business because, coming from a family of grocers, he needed to make a living). And Berkshire remains in Omaha, a smallish city on the edge of the corn and cattle state of Nebraska, which is the size of Great Britain but has a ­thirtieth of the population.


Yet Berkshire invests using a very different formula today. One: buy whole companies when they can be had for fair prices, sometimes financed with a form of very low-cost debt — the incoming premiums from Berkshire’s vast insurance empire. Two: husband the cash those companies throw off, taking it out of portfolio companies that are not growing and investing it in those that are — all under the Berkshire holding company umbrella, so the transfers are not taxable. Three: invest some of the excess capital in publicly traded, blue-chip stocks. Four: hold the rest in treasuries and cash, a war chest for when the next deal presents itself.

The brilliance of the modern Berkshire, then, is that there is not really any “touch” to lose. The stock-picking involved hardly merits that description. Buffett’s latest big stock idea? Buying Apple, the most widely held equity there is. “What we see in the way of marketable securities, everybody in the world knows about them,” he says.

The tricky part of buying out private companies, similarly, is not picking good ones — it is waiting until a good one comes up for sale.

Buffett thinks that he has built a business in Berkshire that shares the key characteristic of the companies he likes to buy: it does not require a genius to run it. “I’ve got an interesting business. It’s simple enough,” he says. “I always tell people: if they’ve got more than 130 points of IQ, sell the rest because you’re not going to need it in this business. It may hurt you.”

Buffett is confronting not the waning of his genius but the consequences of success. It is the fairy tale of the magic porridge pot. A hungry girl receives a porridge pot from a kindly old witch; at the utterance of a magic phrase it produces all she needs to eat — but she forgets the words that will make it stop, and soon her house, her street and her town are flooded with porridge.Every working day, $100m rolls into Berkshire — cash from its subsidiaries, dividends from its shares, interest from its treasuries. Something must be done with it all. The porridge is starting to overrun the house.

With $700bn in assets, $112bn of that in cash and cash-like investments, only vast investments can meaningfully improve Berkshire’s profits. The publicly traded stocks Buffett can sensibly buy number no more than 100, he says. Buying companies outright is no easier. A billion-dollar company that immediately increases in value by 50 per cent hardly helps at all: “Making $500m sounds great and $1bn sounds like a big investment, but [$500m is] less than a tenth of a per cent” as a contribution to Berkshire’s assets, Buffett notes.

Further shortening the list of possible investments, he rules out buying companies that need help. The owners have to be selling for personal reasons. “Maybe once in 50 years a family is going to want to sell for some reason — taxes, they don’t get along, whatever it may be — and that’s when they have to think of us. I don’t try and sell anybody on doing business. I just had a woman come in a week ago and my advice [was], if you’ve got a business, keep it.”

Berkshire has the muscle to buy large listed companies in their entirety, but that game is getting harder too, due to the rise of private equity, which has put an over-funded, debt-happy competitor in the game. Buffett reckons that PE firms have roughly $1.2tn in commitments from investors that can be doubled with the use of debt.


“It’s very, very, very hard to make deals in a world where you’ve got $1tn-plus of money, plus just the normal animal spirits of corporate leaders and everything else, and accessibility to extraordinarily cheap money,” he says. “If somebody else is going to look at their return based on borrowing 75 per cent of a deal, and I’m going to look at return based on all equity — which I do, unless it’s in the utility business or something where it’s very specific to an asset — we’re just going to lose.”

Faced with these obstacles, a few years ago Buffett sought help in the form of Jorge Paulo Lemann, a founder of the private equity group 3G. Berkshire and 3G teamed up to buy Heinz in 2013, and merged the ketchup maker with Kraft two years later.

The partnership made excellent returns for a few years by doing things that were alien to Buffett’s usual approach: borrowing heavily and laying off thousands of employees. But as 3G slashed costs to boost its profits and focused on a doomed $143bn bid for rival Unilever, the partners failed to anticipate a shift in the market, away from big-brand packaged foods like Kraft’s and towards ostensibly healthier options and artisanal brands.

Retailers suddenly had the upper hand over Kraft Heinz, prices and volumes fell, and Berkshire took a $3bn writedown on its investment (Kraft Heinz replaced its CEO this week).


The struggles of Kraft Heinz have led many to suggest 3G’s leaders put short-term profits over the long-term health of its businesses. Does Buffett agree with this criticism of them? “Let’s say we, not they. I’m not the operator [but] I’m their partner.” After making sure not to distance himself from 3G, he says the problem was not under-investment, but overestimating the strength of the Kraft Heinz brands and their power with retailers.

Along with the usual in- and out-trays, there is a third one on Buffett’s desk marked in big letters: “too hard”. He won’t say what is in it, but Kraft Heinz may land there before long.


If the problem is too much money, a natural response would be to get rid of some. Companies do this all the time: they pay dividends or sell off business units. Why not get smaller, so that Berkshire can get back to producing outsized returns?

Buffett agrees that he could do much better with less. “I think that if I was working with $1m or if Charlie [Munger, Berkshire’s vice-chair] was working with $1m, we would have no trouble earning 50 per cent a year,” he says.

But he waves off the idea of a dividend. Berkshire compounds capital — it does not give it away. “I like the businesses we have, I like the people that run them, I like the shareholders we have. We have a very special — well, it’s a partnership. And Charlie feels that way, I feel that way, our directors feel that way.”

In 2014, Berkshire’s shareholders rejected a proposal that the company should start paying a dividend. But at the time, the company had a far smaller cash pile than today. And analysts wonder if stockholders would vote the same way if Buffett were no longer in charge.

The only way Buffett will countenance reducing the company’s massive pile of shareholder equity is to buy back shares when they are selling at a price he thinks is lower than their true value. This amounts, in his view, to buying out a partner at an attractive price. He says the time may come when the company buys back as much as $100bn of its shares (it bought back $1.3bn last year).

But what happens when Berkshire’s shares are trading at a fair price, and companies and stocks look expensive too? “That’s my nightmare,” Buffett says.

Those who think Berkshire can still beat the market argue that all it needs is the inevitable arrival of the next crisis. In 2008 and 2009, Buffett made a series of lucrative deals to provide capital to financial institutions including Goldman Sachs, which sold Berkshire $5bn in preferred shares — a debt-like instrument that paid a 10 per cent yield. Goldman’s debt now sells with a yield of 4 per cent. In the insurance industry, where Buffett does much of his business, Berkshire is known as a provider of “Friday-night money” — a place that struggling insurers can turn to for backing when everyone else has gone home.


Buffett is confident that the time will come again when good companies will need capital, and have to buy it from Berkshire, on Berkshire’s terms. “We will get the calls again. This is a place that can commit $10 or $20 or $30bn, and it’s done.

“People get smarter but they don’t get wiser. They don’t get more emotionally stable. All the conditions for extreme overvaluation or undervaluation absolutely exist, the way they did 50 years ago. You can teach all you want to the people, you can tell them to read [Buffett mentor] Ben Graham’s book, you can send them to graduate school, but when they’re scared, they’re scared.”

The walls of Berkshire’s office are covered with memorials to this truth: a newspaper front page from the day of the great crash of 1929; another front page announcing Buffett’s arrival as chairman of Salomon Brothers, after the broker fell into crisis in 1991; a telegram he sent offering to buy the assets of Long Term Capital Management, the hedge fund that almost brought down Wall Street’s banks in 1998 (the deal got away, to his lasting regret).

Yet after the last crisis, Berkshire’s outperformance was real but not exceptional. Measured from the pre-crisis peak in 2007, Berkshire beat the market of the next decade. Measured from the bottom in 2009, it did not.

And there is another point. Crises do not come along frequently, and when the next one does, someone else might be running Berkshire Hathaway.

“I’m not bothered by the thought of my death,” Buffett says. His frankness prompts one of his FT interlocutors to knock on wood, and he is unimpressed: “I’m not big on superstition — that can be expensive.”

He wears hearing aids and has given up driving at night, but endurance does not appear to be a problem. He answers questions for nearly three hours without even a glass of water, an enviable performance from a man who says he lunches on McDonald’s chicken nuggets at least three times a week and has, since childhood, taken a quarter of his caloric intake in the form of Coca-Cola.

He is in no mood to quit. “I’m having a vacation every day. If there was someplace else I wanted to go, I’d go there. This is the pleasure palace here — you’re sitting in it now. I have more fun here than I think any 88-year-old is having, virtually, in the world.”

Yet the tricky matter of how much Buffett personally brings to Berkshire remains. He has long been a fan of strong brands, and he is a brand himself, perhaps the strongest in all of finance.

Please use the sharing tools found via the share button at the top or side of articles. Copying articles to share with others is a breach of

Was part of the reason Goldman paid so much for Berkshire’s money that it was branded by a man personifying wisdom and honesty? Will a successor — perhaps Greg Abel, who is responsible for all of Berkshire’s non-insurance businesses — be able to ask for as much?

Similarly, will business owners be as willing to sell to a conglomerate that is no longer led by capitalism’s biggest star — or will they take that higher offer from the private equity bosses, with their slick suits and reorganisation plans?


Buffett dismisses the idea that Berkshire is powered by his brand. For him, Berkshire’s only edge is its unparalleled financial strength and the speed with which it can put money to work. After he is gone, he expects there will be a “parade” of investment bankers peddling “bullshit” ideas for spin-offs, “but no one will have to succumb to that pressure here for a long time”.

There is also the question of Berkshire’s relationship to regulators. No other company runs so much money or makes such big decisions from an office of 25 or with a board half-filled with staff, and friends and family of the chairman.

In a report, the proxy adviser Glass Lewis, guardian of corporate governance, shrugs hopelessly at the situation: “We draw attention to several ways in which the company does not follow many governance ‘best practices’ . . . [but] we do not believe that shareholders have any concerns.”

Will investors or regulators have concerns when the company is no longer led by the most famous and most trusted of American capitalists? Buffett here repeats his fundamental view: regulators and investors like Berkshire because it plays by the rules, is wildly overcapitalised and makes sure its subsidiaries, from insurance to power generation, are overcapitalised too.

“We will behave well, and we can afford to behave well. Whether we behave well because we’re rich or whether we’re rich because we behave well, we’ll never know.”


The question around succession cannot be fully resolved until the time for succession comes. Buffett himself acknowledges this, noting that after a certain interval, his successors are on their own; they will have to “prove that the system works”.

What is remarkable about questioning Buffett about succession, and about whether the firm can continue to thrive, is how unperturbed he is about either issue. What really matters to him is the concept that Berkshire has become a community of like-minded people.

“Very few managements now write annual reports to what they’d write their next-door neighbour,” he reflects. “They don’t talk as manager to owner, and I think that’s important.” He looks around the table: “Let’s say we buy a McDonald’s franchise. We want to all be on the same page, whether we’re going to retain the earnings or buy another one, assuming the first one works out. We want to be in sync.”

It is easy to see why Buffett likes the idea. The loyalty of Berkshire’s shareholders is the foundation of everything he does. Buffett can only be the lender or insurer of last resort because he has been able to hold on to so much of his investors’ capital. That is partly because Buffett has limited the influence of Wall Street institutions, which might agitate for a dividend or break-up. He wants loyal individuals on his shareholder list, rather than fickle market players.

“There’s only 1,645,000 seats in our church,” he says, referring to the “A” shares where voting power is concentrated. “Why in the world, if we’ve got the right people in those seats that are in sync with us, why would I want to go and get a bunch of people that have target prices for stocks? . . . We try and do everything to make sure that our congregation is the right congregation and we’ll keep doing it.”

Over time, of course, the individual shareholders who once made up Berkshire’s shareholder base sell, as they must given the lack of a dividend, if they need the money. Still, at a time when capitalism is widely thought to be in crisis, Berkshire may offer a different model. Not because it invests for the social good — Buffett thinks social goals are for governments rather than companies to pursue — but because it eschews the gospel of “total shareholder return” in favour of the idea that shareholders and management form a community of interest.

The faithful will gather next weekend in Omaha for Berkshire’s annual meeting. Tens of thousands of shareholders will travel hundreds or thousands of miles to attend something akin to the Lollapalooza of capitalism. They will get discounts on goods from Berkshire’s ­companies, from Nebraska Furniture Mart to Borsheims Fine ­Jewelry. They will see old friends. They might even be permitted a glimpse of Greg Abel, or Ajit Jain, the other publicity-shy potential successor to Buffett.

“If you look at those 40,000 people or whatever there may be at the meeting and ask them how it has done versus the S&P over three years, five years, 10 years, they are not going to answer overwhelmingly. What they are going to say is that essentially every one of them has had a profit . . . they know they’re exactly in my shoes and Charlie’s shoes and they like owning, really, part of America.”

At the centre of it, on a simple stage, Buffett will sit with Munger, and they will preach the old lesson: keep the faith. Don’t worry about the ever-growing pile of cash. Opportunities will come. And if some investments don’t pan out — that’s part of the game.

“If you played golf and you hit a hole in one on every hole, nobody would play golf, it’s no fun,” he says. “You’ve got to hit a few in the rough and then get out of the rough . . . That makes it interesting.”

https://www.ft.com/content/40b9b356-661e-11e9-a79d...

Munger

#842054 Koffein Előzmény: #842046

Nem is az M1-et nézik :))

Szerintem, alapból más szemüvegen keresztül nézi az a világot, aki minimum heti egy könyvet elolvas, nemhogy könyv + cégelemzés, mint az, aki egész nap csak M1 és/vagy különböző hírportálokat olvas, majd anyáz, vagy rákoczi népezik... más dimenzió...