Köszi. Most visszavettem 8260 körül. Amúgy neked is gratula a trade-ekhez. Elkezdtem certizni, Commerzbank long certiket vettem 100 Ft körül.
Köszi. Most visszavettem 8260 körül. Amúgy neked is gratula a trade-ekhez. Elkezdtem certizni, Commerzbank long certiket vettem 100 Ft körül.
Jó gondolat. :) Miket tudna most írni az EU-ról 2000-2016-ig neki való terep lenne ez. Azt hiszem az ECB-t kiosztotta volna egy párszor , mint régen a Bundesbankot. Párszor elmondta volna azt is, hogy ő már mikor megmondta, hogy a közös pénz gondolata mennyi sebből vérzik. :) Elemében lenne szerintem ebben az időszakban, lenne témája.
amióta banyaiz megemlítette én is kacérkodom a gondolattal, hogy úja kéne olvasni andré bácsit buffettel együtt... :)
most jutott eszembe, hogy ünnepek alatt újra olvasom az öreget. Jó kis mese :)
Szerintem nincs. Német egyetemeken amennyi előadást is tartott, nem tudok róla itthon felkérték volna egy ilyen előadásra is. Német médiában is nagy szereplő volt, újságírástól, tv műsorokig.
Nálunk a Fridi showban szerepelt még. :) Kb ennyire volt érdekes úgy látszik a magyar média, és közoktatás számára.
ez széles körben ismert,Kánya Katás,ezenkivúl magyarul volt vele másik?vagy ez az egyetlen?
van sortom,ez multheti.
ma szerettem volna longot záró körül,nem jött össze amennyin akartam.
Matgab tartja még?ez a legfontosabb:)hirek nem érdekelnek:)
http://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/8_mil...
vagy
"JP Morgan 9860 forintra emelte 9570 forintos OTP célárát"
ez a két utóbbi lényegtelen....:)
Azért írnak topickba ilyen kevesen, mindenki csak üldögél a papírjain, aztán rá se bagózik a tőzsdére:)
Szerintem is longlong -bár nem feltétlenül 9k-ig-, csak kicsit elqrtam a kiszállót, meg elszalasztottam a visszaszállót, így most bambulok... :-/
Mondjuk a pf-es tudorok sosem vezettek engem. Főleg, hogy kb 4-5 éve meg sem nyitottam azt az oldalt. :-) Csak a Stocky!
Remélem a Főnök is olvassa ezt... :-D
Gratula! Ez egy jó kiszálló volt szerintem.
"Nem tartok sajnos itt, hogy ilyen stílusban tudnám nyomatni ."
Miért, szerinted innen bárki is tart itt? :-)
Koszto bácsi marha okos volt, meg hát más vér csörgedezett ereiben... :-)
minden elemző,-"megy 9000ig.
a maszek kisbüfi önjelölt elemző tudorok 80%-a szerint is longlong.
Koszto mester mikor már nyugdíjas stílusban nyomult 500 féle részvénye volt, erről sztorizgatott. 500 különböző részvényből összerakni egy pf-t és azt évente néhányszor megnézegetni osztalékügyek egyebek. Azért az egy másik világ mint napi szinten spekulálgatni arra, hogy merre megy a piac éppen.
Lehet, hogy valahol életkori dolgok is ezek, ahogy öregszik az ember nyugodtabb lesz , nem tör rá annyira a kényszeres kereskedés. :) Nem tudom de nekem szimpatikus ez a fajta hozzáállás, papíron, de művelni nem könnyű történet . Mert azon is lehet bosszankodni ha van egy egy rossz tőzsdei év, hogy miért nem szálltam ki előző évben és most visszavenném. Vagy miért nem szálltam be jobb helyen mint ahol. stb stb.
Agykontrollozni kellene vagy relaxálni, jógázni, keleti filozófiákat tanulmányozni , teljes hidegvér. Azt kellene elérni rossz év 30% esés , arc sem rezdül teljes rezignáltsággal tudomásul veszed oké , jöhet a jövő évi osztalék. Nem tartok sajnos itt, hogy ilyen stílusban tudnám nyomatni . :)
Leginkább hajlamos erre az ember ha szép mínuszban van. Na jó akkor most ülünk rajta. Ezt könnyebb megállni mint mikor szép pluszban akkor már nehezebb, hogy ne spekulálgass vele rövid távra. :) Látod most nekem is kezdődik ez az ötletelés, hogy majd eladom és olcsóbban visszaveszem stb. :)
Az igazi nagy királyság az lenne 10-20-50-100 x-os árfolyamon van a pf és nyugodtan vagdosod az osztalékszelvényeket. Hát aki ezt meg tudja tenni és nem azon aggódik, hogy hű majd most mekkorát fog esni az már hidegfejű tőzsdés. Mert ha nem akkor már néhány %-nál valamit kereskedne vele. Nem 10-20 szoros árnál.
Szeleburdi vagyok én még ebben a műfajban. :)
Buffetet nézegetsz nagy művelőjét ennek, hát lehet van olyan részvénye amit még a 70-es években vásárolt, vagy hasonló. Azóta lehet osztalékból bejött neki a befektetett tőke sokszorosa + vagy 200x-os árfolyamon van a részvény. Ehhez kell a hideg fej, egy ilyet megcsinálni. Ingatlanban könnyebb sokkal nem látod az árfolyamokat állandóan. Pl sokkal kevésbé volt zavaró lakáspiac összeomlása mint a részvénypiacé. Oké 30%-al olcsóbban mennek a lakások , majd felmegy, legalábbis én így éltem meg a dolgot. Nem villogtak ott állandóan a számok, hogy ebben a percben éppen esett 5%-ot. :)
De mikor egy OTP-vel kereskedtek 1300 környékén akkor az azért más érzés volt. Világvége buli volt itt is, mint a gonosz migránsoknál. :)
Egy gyakorlati példa nagyon vadnak tűnnek ez a 10-20-50x árfolyamok. Valaki beszállt mondjuk egy Otp-be 1250 környékén . 12500 -on áll 10x árfolyamon. Az szerintem nem egy annyira elvadult elképzelés, hogy előbb utóbb el fogja érni. Most mindezt elképzeled 300 Ft osztalékkal. Hát az főnyeremény. Befektetett tőke 10x-én álló részvény évente 25% tőkére vetített osztalékkal. Elfogadnád nem? :) Itt zajlott/zajlik a szemünk előtt napjainkban.
Erős túlzás lenne azt mondani, hogy jól gondolkodtam. Mióta ez az egész válság kitört a végére spekulálok Otp-ben. 2008 óta gyakorlatilag. :) Az első kör az gyorsabb volt benne de hasonlóan nem a legjobb átlaggal sikerült beszállni.
Ez a 2. ez lassú mint a csiga. Mondjuk azt nem kalkuláltam egyáltalán ilyen vad módon itt rászabadul a politika bankszektorra. Pedig logikus lett volna gondolni rá így utólag.
Ez lassú ügy volt ez a visszapattanás. Minkét körben jól gondolkodtam csak idő előtt szálltam be, sokkal jobb árakon is lehetett volna. Ami nagy hiba mert ég és föld profitban a különbség .
Ezek a dolgok nem zárják ki azt, hogy kereskedj rövid távra. Az, hogy van xy részvényekből pf-d, attól még napi szinten veheted Otp-t , adhatod stb, tőke másik részével . :)
Ezt a lóvét Bp-en ingatlanba fektetem be mondjuk a chf megmentő ámokfutás csúcsán, akkor ez idő alatt, bérleti díjakkal mindennel együtt hozhatott volna lehet többet amennyire megszaladtak ott most az árak.
Most ha lóvét befektetsz ingatlanba attól még nyomatnád az otp kereskedést, nem ? :)
Ugyanez ha van x db otp-t egyéb papírod ami úgy ott pihenget valahol tbsz-en , attól még ugyanúgy bármit kereskedhetsz néhány napra, percre stb spekulálva . :) Kétféle, sokféle taktika egyszerre.
"Ennyit tudok most elmondani. :)"
:-) Kösz, nem is volt ez kevés. ;-)
Nagyon másképp jár az agyunk. Te képes vagy hosszú távon gondolkodni -eddig úgy tűnik , hogy jól-, nekem meg a rövidebb időszakok tetszenek, azokat értem, már amennyire.
Nekem sose menne évekre beleülni egy papírba. Mármint önszántamból persze, mert anélkül ültem benne én is... :-)
De egy biztos, bármennyire is utálom, ez egy qrva jól működő bank nagy jövővel.
Ebben periódusban nagyjából mozgott 2700-8400 között. Ebben kb a felénél sikerült egy "jó" beszállót találnom. :) Ha az alja közelében sikerül akkor nagy kasza van. Így szerény a dolog, de ennek is örülni kell.
Az lenne az "egyszerű" feladat a következő 5 éves időszakban nagyjából mi az alja -teteje. Ahhoz igazítani a dolgot.
Ez viszont nagyon fogós kérdés mert benne van az is, hogy nagyon elszáll és évekig a mostani áraknál sokkal lejjebb nem lesz. Abból kiindulva, hogy kijövő félben vagyunk egy válságból, rögtön visszaesünk egy másikba? Hacsak a bankot nézem mostanra lehet azt mondani, hogy kezd normál módon működni. Rögtön egy újabb válság buli az nem lenne szép dolog. :)
Csak hát a világot nem az otp-hez igazítják. :) Szóval ez fogós kérdés. Mert az nagy hülyeség lenne ilyen válságos időkben ülni benne és amikor jön a fellendülés igazán akkor nem.
Szóval amit egyelőre kigondoltam , vagy elképzeltem az annyi, hogy valahol mostanában eladni és jövő év során lesz jobb beszálló. De ez se annyira tetszik nekem. :)
A válság előtt 2 mrd eurós profitcél volt a banknál. Most jelenleg aminek örülünk az kb 700-800 millió eurós profit. :) Szűk 10 évvel ezelőtt a 2 mrd euró volt a távlati cél, és öröm boldogság van arra, hogy sikerült arra a szintre nagyjából eljutni ahol a válság előtt voltunk. 10 év alatt a profit duplázása helyett sikerült nagy nehezen a régi számokat megközelíteni, és ennek örülünk. Pl beszédesek a hitelállományok válság előtt, alatt mikor nagyon elszállt a svájci frank, forint gyengült nagyot , és mostani állományokat. Nagyjából azt lehet mondani 10 évig helyben jártunk, és ennek is örvendeznünk kell. Ezek után nem lenne baj 10 éves időszak alatt duplázódó profit mondjuk. Sőt elvárható lenne a világtól , hogy ezt biztosítsa. :)
Azóta persze egy pár dolog történt a világban . Nem felejtettük el persze a régi célokat sem, ínségben , nyomorúságban sem.
Ennyit tudok most elmondani. :)
Nem adhatsz el mindig a tetején és az alján visszaveszed.
Mivel teljesült a fundás várakozásom, hogy amint a ct leesik máris ugrunk profitban de rendesen, amint normál ügymenet van, az alapok nem sérültek a banknál .
Most új célokat kellene kitűzni ami sokkal macerásabb mint ez a korábbi. Mert ez nyilvánvaló volt, hogy előbb utóbb bekövetkezik kivéve ha forradalmár testvéreim nagy éhségükben tönkre vágják a bankot. Aminek érdekében sokat tettek, világgazdasági válság semmi se volt a banki dolgaikhoz képest, szóval dolgoztak az ügyön de lepattantak. :)
Tehát új cél kellene mi fogja innen tizensokezerre felvinni. Persze van erre elképzelésem, csak ez sokkal bizonytalanabb ügy mint ez a normalizálódnak kicsit a dolgok és máris öröm boldogság ügy.