Túl hosszú, részben reagáltam rá, mikor walexnak válaszoltam. Miért erre költünk, miért nem arra rész vonatkozik részben erre pl. ingatlanvásárlás. Miközben pénzből egyre több lesz, hiszen nyomda be van állítva usában, eu kpi bankban, nehéz eldönteni mi az értékálló, mi az amibe érdemes tenni a mi értéktelen forintunkat. Egy jó fekvésű ingatlan ilyen. Egy műkincs ilyen. Arany az egyik lokális csúcson nem feltétlenül.
Másik téma az erős forint. Erős forint sokba került országnak magas kamatokon keresztül, jegybanki veszteségen keresztül, devizaalapú hitelek térnyerésén keresztül, soroljam még? miközben emberek 90%-a itthon költi pénzét. Erősebb lenne a forint, deflációba csúsznánk. Senki nem tudna eladni semmit, mindenki várná a kedvezőbb árakat, lsd. Válság után ingatlanok deflációs spirálja.
Hosszú részletezni.
Jegybankok vásárolnak különböző dolgokat az egész világon tartaléknak. Szerintem nem probléma, ha már aranyat nem tudunk venni tartaléknak - mert 1 drága, 2. anno volt olyan jegybankelnökünk aki értéktelen dollárra cserélte amiből usa bármennyit tud nyomtatni, akkor vegyen műkincset, ingatlant amit tud.
A döntések sora pedig egy végtelenített sakkjátszma, aminek néha egy esemény véget vet. Ilyen volt a devizahitelek forintosítása svájci jegybank lépése előtt. Addig amíg svájc nem törölte el az árfolyamküszöböt, mindenki fikázta Orbánt a 256 forintos árfolyamért. Amikor chf felment 360 forintra, akkor pedig végleg eldőlt a meccs orbán javára, még orbán-mato nagy kritikusai is elismerték, hogy ezt jól csinálták.
Másik történet a Mol részvény megvásárlása oroszoktól. Ott jelenleg veszteség látszik kizárólag pénzügyi alapon, viszont a játszmának itt nincs vége.