Az asszonynak vennék egy Peugeot 307 hdi-t. 1,6 v. 2.0.
Nem akarok nagy durrantást az évi max. 3ekm-re.
Ha lenne valakinek tapasztalat és monitorra vetné azt megköszönném.
Az asszonynak vennék egy Peugeot 307 hdi-t. 1,6 v. 2.0.
Nem akarok nagy durrantást az évi max. 3ekm-re.
Ha lenne valakinek tapasztalat és monitorra vetné azt megköszönném.
Míg nappali tagozatos tanulmányait folytatja, de max. 20 éves életkorig.
Sziasztok.
családi pótlék meddig jár ?
életkor függő?
vagy amíg tanul a gyerek?
Köszi.
Nekem tözegtó helyett régi kavicsbánya tavak voltak, és egy olyan házalap, ahol nem tudtak mit kezdeni a feljött talajvízzel :)
Kicsit messzebb ott volt a Naplás-tó, de az már túl nagy volt nekem gyerekként, jobban szerettem, ahol kevés ember van, és inkäbb fiatalok, bmx-es paradicsom volt a kavicsbánya :) Át lehetett hajtani jó esözések után fél méter mély pocsolyás részeken :)
mondtam jelzések mentek.. utána keményebbe kellett..anyukám 5 napig csinálta az ágyásokat..ültette a saját maga magról nevelt palántáit..ültette a virágait...utána 2 nap múlva mind kiforgatva kiszáradva... be kellett vetnem egy csaknoriszos megoldást.. persze öregék már csak a végeredményről értesültek.
Csak még egy példa.. anyukám pár éve kitessékelt a nyaralóból egy bogarat ami ősszel bement Ő nünükének mondja de egy gyászbogár féle volt, kirakta megint vissza megint ki..megint be.. mondta akkor maradj. Éjjel hallotta smotrogni..de utána lenyugodott a bogár. Tavasszal lementek a nyaralóba, második éjjel smotrogás..reggel az őszi bogár ki akar menni..anyukám kiengedte.. azóta már 4. éve ősszel bogár be..tavasszal ki.ott telel át a kanapé alatt.
A cseresznyefában él egy szrvasbogár.. az is már vagy 5 éve. Fater úgy permetez nehogy baja essen. Szüleim pontosan tudják mikor jön majd a kacsafark szender (kolibri)..vagy a nagy kékdongó...
Amikor srác voltam mint a Darell könyvben (családom és egyéb állatfajták) volt mindenféle lényem.megfigyelésen..gőte csikbogár..csibor..csiga.. rák..halak..gőték..teknősök Fater dohányzott akkor..nyitotta ki a gyufásdobozt..egy nagy oszlopdongó repült ki belőle..
Lőrincen volt egy kis tó..a komcsik betemették mert lakótelepet épitettek rá..kis tőzegtó..természetes forrással..szerveztem mentést..bringás haverokkal 5l-es ubisüvegekkel vittük át a lényeket a vizből egy másik lápos viztükörre..(akkor még maradt egy 5nm-es betemetetlen rész...minden állat ide zsúfolódott...még diszhalak is éltek benne..volt benne halak rákok csiborok csikbogarak szitakötőlárvák gőték..
sztem igen, a párzási időszak kivételével, nagyon erős bennük a territoriális hajlam
nem tűrik meg a másikat, életre/halálra
meg szaporodik is.. fater volt, hogy 5 vakondot fogott a járatban
Tehát akkor 1 db állat lehet?
Ha nem meg finoman, akkor bevetem a durvább dolgokat is..
nagyot, nálunk 4-5 telket bitorolt 1, két utca között
nagyon kterjedt járatrendszere van, főleg ha már ennyit garázdálkodott
így nem sok esélyt látok az inflagrantira
Első kanyarban a friss túrásokba belenyomtam a vakondriasztót, meg beástam pár üveget is. A csapdát is beleraktam egy helyre, de a kimeneti lukat betömtem, lehet h nem kellett volna. Minden nap rakok a friss turiba vmit, s majd kiderül. Ha nem használ, akkor megyek rá a vadászatra.
Egy vakond kb mennyi területet használ? Csak azért, mert a telek távolabbi végében van vagy 20 túrásnyom egymástól nem messze, a ház mögött is van egy csoport (10 körül), meg a garázs körül is pár. Ezek egymástól vagy 30m-re vannak. Lehet h ez 3 vakond dög?
ha az mind ugy van, ahogy leirtad, akkor jo es szep, de az a brutalitäs, ami a hsz-ben a vakondok ellen megnyilvänult, nem erre utalt, azert irtam amit
paprikás lisztben gyorsan átsütve, sültkrumpli ubisali.. nincs párja ,)
Akkor jó, nem figyeltem, bocs! :-)
"mindenki azt csinál vele amit akar"
Ó, kezd izgalmas lenni a dolog! :-D
ha már szét ásta a területet, elég nehéz lesz elkapni. minden túrás alatt ott a járat értelem szerűen, csak egy kis rutin kell hozzá, h könnyen megtaláld.először elhúzod a kitúrt földet oldalra, mjd egy hosszú, vékony csavarhúzóval, vagy ilyesmivel kitapogatod lefelé szúrva, h hol van a közepe. ha ez megvan, óvatosan kiásod, kis kerti lapáttal mélyebbre, h megtaláld a vízszintes járatot.ha ez megvan én egy kerítés feszítődróttal szoktam a járat irányát megnézni vízszintesen,. ez után jön a csőtisztító spirál.beledugot a járatba és megnézed mennyire tudod eltolni. jellemzően jó sokat, kivéve ha kö vagy egyébb akadály volt neki a talajban. én úgy szoktam, ha megvan az irány, elkezdem a csavarhúzóval függőlegesen kitapogatni a spirált, mert ahogy mozgatod, érzed a csavarhúzón.ez után 10-20 centinként teszek egy jelölőt a járat felett, elég egy 100-as szög, v bármi.he elértél mondjuk 2m.re és egyenes a járat, az első és az utolsó szöget összekötöd valami spárgával, és ott hagyod lenyomva a fűben. ezt megcsinálod a többivel is, h tudd, hol van a járat. utánna vissza temeted a kimeneti nyílást úgy, h próbálsz a vízszintes járatba is földet visszanyomni. ez után látni fogod ha mozog, mert ugyan ott fogja kinyomni mindíg a földet. nekem mindíg reggel, mondjuk 7 és 9 között jött. egy nap 1x, utánna már nem mozgott. ha jól előkészíted a terepet és kifigyeled napi szinten mikor mozog, van esélyed elkapni.legyen mindíg odakészítve ásó, meg kerti lapát, mert nem sokat szokott lenni egy helyen.ha mozog a túrás akkor egy határozott ásólenyomás, kifordítod a földet mögötte 1m-re és a járatot lezárod a kislapáttal, ott lesz a szakaszban, ha kétirányú a járat, akkor gyorsan le kell zárni a túloldalt is, majd kiásni az adott szakaszt. nem fog úgy pikk-pakkra eltűnni, mert ott szeretne visszamenni, ahol jött.ezért volt jó az utolsó akciónal a riasztó, mert nem kellett 10 percenként nézegetni a kertet, meg ha észre is vettem, olyan rövid ideig volt ott, h nem bírtam elkapni vagy 5x.raktam be a járatba csigát, meg minden kutyagumit, hát ha tovább marad de az nem használt. szóval ha van kedved vele szórakozni, el lehet kapni. csak tudnod kell mindent, mert ha ott van, hamar kell cselekedni. ha elszalasztod, vissza kell temetni mindent, úgyis újra kiássa.előfordul az is, h nem csak a járat közepén nyomja ki a földet, hanem csinál egy Y-t. na ezért kell pontosan feltérképezni és kijelölni a járatokat.
csináltam videot is az uccsó akcióról, majd lehet, h feltöltöm neked drive-ba. jó szórakozást :)
Rengeteg túrásunk volt,de amióta van kutyánk teljesen eltűntek.Bár egy baromi szelíd golden retriewer kutyánk van,gondolom odament gyakran bocsánatot kérni a vakondoktól,hogy zavarja őket túrás közben,és ettől egy idő után tele lett a tökük!
More... komplett anyag van a vakond fogásról, az rtl moston.....
győzike show.. :)