Regisztráció Elfelejtett jelszó

RÁBA fórum

Re: nincs cím

#671640 tigus Előzmény: #671629

a városréti ingatlan a beszámolóban nem az ingatlanok soron került kimutatásra, vagyis a 7,3 mrd nem tartalmazza az értékét.

a befektetési ingatlanok sor az, ami tartalmazza, az pedig 338 millió.

a beszámolóban szerepel, hogy a befektetési ingatlanok értékét 4,5 mrd-ra teszik (9.megjegyzés), erre írtam, hogy csak összehasonlító árak alapján (15-16 eFt/m2 telekárral: Győr központ Duna-part) 6 mrd körüli értéket kapunk.

vagyis az ingatlanérték különbözet, ami nincs benne a mérlegben (de a kiegben igen) hivatalosan 4,2 mrd (szerintem minimum 6 mrd)

ez részvényenként 332Ft (464 Ft), ezzel célszerű korrigálni a könyvszerinti számolást, vagy kiütni a hitelt.

#671634 rbbj11 Előzmény: #671632

a hiperbolától jobban is félek....

És attól is, h. már senki se pesszimista rábára....mindenki szerint jó, már nem ismeretlen, alapok előtt sem

#671630 rbbj11 Előzmény: #671629

ja igen, ha a könyv szerint értékből levonom az összes hitelt is, akkor kb. csak 500 ft marad cégértéknek rv-enként + a magas, 2-300 ft termelési potenciál.

#671629 rbbj11 Előzmény: #671617

na nézzük az én szempontjaimat.

Gyj-ben "teljes átfogó jövedelem" 1 854 204, 2013 I. félév, tehát egy rv-re jut egy évre 275 ft LENNE.

De sztem ez nem lesz tartható, pláne nem tartósan, inkább 220 ft-tal számolok.

2012 végén ingatlanokon 7,3 mrd. a könyv szerinti érték, ami sztem jelenlegi hazai ingatlanpiacon nem alulértékelt. Ez 540 ft rv-enként. Minden könyv szerinti érték 13,78 mrd, de legyen azóta növekedés 14,5-re. Ez 1074 ft rv-enként.

Na jó, ha mindent megnézek, nyilván nagyon olcsó cég, de basszus számos amcsi komoly cég van 1 körüli könyv szerinti értéken, és 5-10 közti P/E-vel.

Én a magyar politikai bizonytalanságok miatt, és mivel nem látni még tartósan, hogy a restruktúrálás tartósan ilyen eredményeket hoz e + komoly állami befolyás miatt teljesen indokoltnak tartok 6-os P/E-t. Az az általam várt eredmény (220) alapján 1320 ft. Legjobb esetben hozzáadhatjuk a könyv szerinti értéket, és akkor 2400 ft-ig olcsó a papír.

Vissza is akartam venni a rv-t, de basszus, akkor is hiperbolikus az árfolyamgörbe, és nem mehet ez sokáig ilyen formában tovább.

#671617 tigus Előzmény: #671562

ezzel tudnék vitatkozni.

nettó hitelállomány Q2-ben 10,4 mrd, most már alatta.

Az első félévben 3 mrd-ot fizettek vissza.

2013-ban az EBIDTA 5,6 mrd körül alakulhat, vagyis ennyi pénzt termel a cég.

beruházásra elmegy 2 mrd, marad 3,6 mrd.

Következő évben lesz némi visszaesés az Ebidta-ban 5 mrd körülre.

abból is marad 2,5-3 mrd.

Az átlagos kamatköltsége a Rábának az egyik legjobb Magyarországon: 2% körüli!!!

összefoglalva egyáltalán nem problémás a hitelállomány, jövőre már az a kellemes gondja lehet a menedzsmentnek, hogy mire költse a megtermelt pénzt (akviziciót ígértek a válság előtt már)

ezenkívül ott van a városréti ingatlan 40 ha: 4,6 mrd-osra értékelték hivatalosan legutoljára, de inkább 6-8 mrd az értéke.

A mérlegben (ezáltal a saját tőkében) 338 millió Ft-on szerepel. (6-7 mrd-os rejtett tartalék)

ha mindenáron számolni akar valaki

EV/EBIDTA-val érdemes, ami nagyjából azt jelenti, hogy mennyi idő alatt fizetné vissza a cég a hiteleit és a saját tőke piaci (tőzsdei árfolyamon számolt) értékét.

6-os EV/Ebidta esetében (a hitelállományt kiüti az ingatlanérték feltétellel) 5,6 mrd EBIDTA esetében 2600 Ft adódik, 5 mrd esetében 2321Ft.

Aki a P/E-t szereti (bár ez a Rába esetébe kicsit torzít a nagy écs miatt) 3 mrd-os nettó várakozással 232 Ft az EPS. 10 alatt nem szoroznám (a cég növekedésben van), de ízlés kérdése.

Busz ellentételezés hatását (jelentős megrendelés várható a Volvotól, szerintem több milliárdos), esetleges török piaci térhódítást, vagy további orosz üzleteket a számok nem tartalmazzák.

#671562 rbbj11 Előzmény: #671554

semennyire nem reális.

Itt is hatalmas adósságok vannak, 1300 a reális értéke.

#671554 Koffein Előzmény: #671551

lemaradt estarra gondoltam...

más: valaki már közünk számolta már ki, hogy mennyi a rába cégértéke? mert olvasni itt ott fórumokon, ahol kiszámoltak 3e körüli cégértéket mindennel együtt... nem egyébért, csakhogy mennyire reális a 3e felett cégérték...

#671551 Koffein Előzmény: #671542

nem ám, vizet sem vihet a rábának, még a lába nyomát sem szagolhatja meg a kettő összehasonlítva :D

ott volt egy sztori, fújták és fújták és kipukkadt az állom, de a háta mögött nem volt semmi, csak az álom... itt funda is van, nemcsak sztori...

#671542 rbbj11 Előzmény: #671533

hát, minimális pénzügyi tudással + idöráfordítással elég jól megállapítható, melyik cég jó....estar sose volt az, mert pl. nem felelt meg az alacsony adósság feltétleinek.

Mondjuk abszurd maga a gondolat is, h. akármilyen szinte össze akarod hasonlítani rábát és egist e-starral...

#671541 rbbj11 Előzmény: #671534

engem is 1160 ütött ki, és nem 3-4% miatt, hanem a profitvédövel, mivel 1230-ról v. még magasabbról jött le akkor!!! Napon belül 7% feletti esése volt hatalmas forgalommal....

#671534 cédrus Előzmény: #671525

Az volt a mohóság, hogy féltettem azt a 3-4%-ot, ahelyett hogy húztam volna egy profitvédőt. Amúgy az sem mohóság, inkább a belém rögzült félelem

#671533 Euroman Előzmény: #671524

az addig rendben is van:)...csak sajnos ki tudja, melyik a jó cég....sok annak lett eladva (pl. e-star, est...), aztán buktalett csak belőle....rába is sokáig tetszhalott volt, még szerencse, hogy nem adtam el 900 alatt például.....igazán csak az egisből maradtam ki, de abból nagyon....májusban volt utoljára, azelőtt meg 2011 júniusában...kár érte

#671524 rbbj11 Előzmény: #671517

látod, ilyen egyszerü pénzt keresni tözsdén: csak jó céget kell venned, és tartani, tartani, türelem, ennyi.

#671522 Turkoglu Előzmény: #671519

Persze nem sajnálom én tőlem mehet, de jobb lett volna a vonatról nézni tovább a menetelést mint integetni az állomásról... :-)

#671520 cédrus Előzmény: #671519

Úgy érted, hogy visszavetted, vagy hogy nem érdekel, már megvolt rajta a komoly profitod? Ha dupláztam volna vele, annyira engem se izgatna, de csak 966-ról voltam.

#671517 Euroman Előzmény: #671504

tvk-m is ment el 3250 fölött...22 fok van kint, 7ágra süt a nap, és még bevétel is volt....