Tegnap megálltam egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen, a gyerekek sulija előtt, ( nem szokásom), de nem volt máshol hely, és mindössze addig tettem ezt, míg a gyerek kijött, és adtam neki a tankönyv befizetésről szóló csekket...
ebben a pillanatban megjelent mögöttem egy rendőr, autóval, és felhívta a figyelmemet, hogy mozgáskorlátozott parkolóhelyen állok, mire én azt mondtam neki, hogy 5 perc, kijön a gyerek, oda adom neki a csekket, és megyek is....
A kollégája, mert ügye a rossz nem jár egyedül, "emberi" hangon kiordít a kocsiból, nincs öt perc.....
Nem akartam kötekedni velük, ezért elmentem onnan, de mély nyomot hagyott bennem a fellépésük, ezért kicsit kutakodtam, és találtam ezt a cikket, ami rendőri állásfoglalás, éppen egy ilyen helyzetről, rendőr autóval....
Ezt most szépen kinyomtatom, és az orra alá dugom a rendőrbácsinak, aki oly kedvesen leordított tegnap...
http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/mozgaskorlatozott_parkolo_ugy_rendorsegi_valasz
Mozgáskorlátozott parkoló-ügy: a rendőrség szerint nem történt szabálytalanság
Nyugat.hu 2012.01.18.13:37
-
+
n
A rendőrök nem szegték meg a KRESZ-t, és később a Trabantossal szemben is szakszerűen jártak el - olvasható közleményükben.
2011 szilvesztere előtt egy nappal írtuk meg, hogy felkerült a Facebookra egy olyan kép, amin egy rendőrautó mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyen strázsál a szombathelyi Borostyánkő áruházzal szemben. A cikk óriási látogatottságot ért meg, és országos figyelmet kapott.
rendőrautó a tilosban?
Az ominózus kép
Majd január 3-án azt is megírtuk, hogy három nap leforgása alatt ugrott is a fotót készítő forgalmija, ami már kifejezetten gyanús volt. Akkor dr. Tánczi Tibor megbízott főkapitány vizsgálatot is indított, melynek eredménye, vagyis az azzal kapcsolatos közlemény a mai napon befutott szerkesztőségünkbe. Erre már nagyon vártunk, úgyhogy azonnal közöljük is:
Rendőrségi közlemény
A 2011. december 30-án „Szombathelyi rendőrautó a tilosban” címmel megjelent cikk esetében, a rendőrségi vizsgálat megállapítása alapján, a rendőr kollégák állampolgári kérésnek tettek eleget azzal, hogy az illető személy részére - a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen ugyan, de a gépjárműben maradva – felvilágosítást adtak, ezzel a magatartásukkal azonban semmiféle szabályszegést nem követtek el az alábbiak szerint:
Az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet ( továbbiakban: KRESZ ) szabályozza a közúti közlekedés szabályait. Tisztázandó, hogy a jogszabályban olyan definíció, hogy parkolás, nem található. A parkolás fogalma helyett a KRESZ a várakozás szót használja. Ennek értelmében:
"Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás."
"Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás."
A közúti jelzések egyik csoportja a jelzőtáblák. A KRESZ 17. §-ának e) pontja szerint:
""Várakozóhely" (110. ábra); a tábla a járművek kijelölt várakozóhelyét jelzi, a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a várakozó helyen kötelező elhelyezkedés módját."
A 18. § (7)154 bekezdése szerint:
"A 17. § (1) bekezdés e) pontjában szereplő kiegészítő tábla ábrája (115. ábra), amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható."
A jogszabály kimondja, hogy ezek a várakozóhelyek mozgáskorlátozott személyt szállító járművek részére vannak fenntartva, mint ahogy ez a cikkben szereplő képen is látszik. Ugyanakkor várakozóhelyről lévén szó, nyilvánvalóan ez a terület a járművek várakozására szolgál. Márpedig, ha a vezető a járművénél marad, akkor csak megállásról beszélhetünk.
Tehát, a vizsgálat megállapítása szerint a rendőrök a szolgálatukat a meghatározottak szerint látták el, az útiránytól el nem tértek és fentiekre tekintettel megállásukkal KRESZ szabályszegést sem követtek el.
A 2012. január 3-án „Bosszú a rendőröktől?- Ugrott a fotós forgalmija” címmel megjelent írás vonatkozásában elmondható, hogy rendőri intézkedésre - a cikkben nevét vállaló férfivel szemben – azért került sor, mert a járőrök a meghatározott útiránytervnek megfelelően közlekedtek Szombathelyen a Thököly Imre utcában, amikor a Thököly és az Aréna utca kerszteződésénél lévő gyalogosátkelőn haladóknak elsőbbséget adva észlelték, hogy a belső sávban rendőrautójuk mellett megálló személygépkocsi helyzetjelzője kéken világít, ezért ellenőrzés alá vonták.
A közúti ellenőrzés során a kollégák a cikkben szereplő gépkocsival kapcsolatban több szabálytalanságot is tapasztaltak, ezért a jármű forgalmi engedélyét elvették, azért pedig, hogy a szabálysértés dokumentálható legyen - technikai eszköz meglétének hiányában - egy másik járőrpár közreműködését vették igénybe.
Vas megyében 2011. évben összesen 653 esetben került sor forgalmi engedély elvételére, ami azt jelenti, hogy naponta majdnem 2 esetben került sor ilyen irányú intézkedésre.
A vizsgálat során megállapításra került, hogy a rendőrök ez esetben is szakszerűen jártak el és az intézkedés jogszerű volt.
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a fentebb említett tények és vizsgálati eredmények függvényében határozottan visszautasítja azon feltevéseket, mely a két eset közötti összefüggések megalapozottságára, a rendőrök szabálytalan magatartására illetve jogszerűtlen intézkedésére irányulnak.
Szombathely, 2012. január 18.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem@nyugat.hu